Legoland op weg naar 10 parken

Legoland Dubai

…En dat is zeven! Legoland heeft inmiddels zeven vestigingen: drie in Europa, twee in Noord-Amerika, één in Azië en sinds kort één in het Midden-Oosten. Twee nieuwe Aziatische parken zijn op komst en een tiende park is aangekondigd, niet ver van New York. Legoland barst van de expansiedrift.

Het Britse attractieconcern Merlin Entertainments Group opende eind oktober de zevende vestiging van Legoland, in het oliestaatje Dubai. Daarmee komt het totale aantal Legoparken op zeven. Drie ervan liggen in Europa: het originele park in het Deense Billund, in het Engelse Windsor (niet ver van Londen) en in het Duitse Günzburg (in de deelstaat Beieren). De Verenigde Staten heeft twee vestigingen – in Florida en Californië – en Azië heeft één themapark, in het zuiden van Maleisië, niet ver van Singapore.

Steentje als souvenir

Het nieuwe Legoland Dubai ligt op 45 kilometer van de stad Dubai en tegenover de bekende eilanden Palm Jebel Ali en Palm Jumeirah. Het themapark is onderdeel van Dubai Parks - met onder meer Motiongate en Bollywood - en telt veertig attracties verdeeld over zes themagebieden. Voor de 15.000 Legomodellen in het park zijn in totaal ruim zestig miljoen steentjes gebruikt. Bezoekers komen binnen in de zone Factory, waar ze kunnen zien hoe Legoblokjes gemaakt worden. Iedereen krijgt rechtstreeks van de productielijn een steentje mee, als herinnering aan het bezoek.

Legoland Dubai

Overdekt Miniland

Net als bij elke Legoland wordt het hart van het park gevormd door Miniland, met in Dubai miniaturen van bekende gebouwen uit het Midden-Oosten. Blikvanger is de zeventien meter hoge wolkenkrabber Burj Khalifa. In tegenstelling tot de andere Minilanden is de versie in Dubai overdekt om bezoekers te beschermen tegen de grote hitte in het emiraat. De Adventure Zone is de plek waar gasten op zoek kunnen naar de gestolen schat van de farao in Lost Kingdom en een tochtje kunnen maken in een onderzeeboot. In themazone Imagination kun je met Lego een raceauto bouwen of een ritje maken in Lego Technic Twister (foto). Het gebied Kingdoms heeft een middeleeuws thema en omvat attracties als achtbaan The Dragon en fietsmonorail Merlin’s Flying Machines.

> Merk wordt belevenis

Legoland South Korea

Nog drie nieuwe parken

Merlin Entertainments heeft ook al de openingsdatum voor het achtste Legoland bepaald: op 1 april 2017 gaat Legoland Japan open in Nagoya, die vierde stad van Japan. Nagoya ligt op ruim 350 kilometer van Tokio. Nieuw in dit park is Bricktopia, waar kinderen en volwassenen naar hartenlust met Lego kunnen spelen en experimenteren. Later volgend jaar opent Legoland South-Korea, in de stad Chuncheon, ten noordoosten van Seoul. Merlin heeft ook aangekondigd dat een tiende park wordt gepland voor 2020. Dat park komt in Goshen in de Amerikaanse staat New York, waar het Britse concern 120 hectare grond heeft gekocht. Goshen ligt honderd kilometer ten noordwesten van hartje Manhattan.

> Naar alle Legolanden

13-11-2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Legoland