Disney bouwt nieuw kasteel in bestaand park

Het nieuwe kasteel van Hong Kong Disneyland - Beeld: © Hong Kong Disneyland

Disney doet iets wat het concern nog nooit eerder heeft gedaan: een bestaand park krijgt een compleet ander kasteel. Het kasteel van Hong Kong Disneyland wordt omgetoverd tot een volledig nieuw sprookjesachtig bouwwerk.

Toen Hong Kong Disneyland begin van deze eeuw gebouwd werd, trok de Disney Company liefst zo weinig mogelijk de portemonnee. Overal werd op bezuinigd, alles moest zo goedkoop mogelijk. En dus werd voor het Disneyland in Hong Kong het kasteel van Disneyland in Anaheim nagebouwd. Dat scheelde ontwerpkosten en het was het kleinste en dus voordeligste kasteel van alle Disney-parken. Bij het grote en uitbundige kasteel van het in juni geopende Shanghai Disneyland stak het kasteel in zuiden van China echter wel heel schril af. En dus gingen er geruchten dat Hong Kong een nieuw, omvangrijk kasteel zou krijgen. Een unicum! De geruchten blijken waar!

Het bestaande kasteel van Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Oude kasteel wordt gerecycled

Tussen 2018 en 2023 krijgt Hong Kong Disneyland twee nieuwe themagebieden en een nieuw kasteel. Het oude kasteel van Doornroosje is verwerkt in het nieuwe: achter en om het bestaande gebouw komen ranke, sierlijke torens die tientallen meters de lucht in steken. Samen vormen ze een volledig ander kasteel: imposant, kleurrijk en heel sprookjesachtig. De nieuwe blikvanger van Hong Kong Disneyland zal het decor vormen voor shows, zowel overdag als ’s avonds. De werkzaamheden aan het kasteel beginnen in de loop van 2017 en zullen in 2019 zijn afgerond.

Marvel Super Heroes Land in Hong Kong Disneyland - Beeld: © Hong Kong Disneyland

Buzz Lightyear ruimt het veld

In januari opent in Hongkong de spectaculaire vliegsimulator Iron Man Experience. Het blijkt de opmaat naar een compleet nieuw Marvel Super Heroes Land, dat naast de nieuwe Iron Man-attractie zal verrijzen. De bestaande Buzz Lightyear Astro Blasters zal worden omgebouwd tot een interactieve darkride rond het Marvel Universe. Marvel Super Heroes Land zal nog minimaal één extra grote attractie krijgen en wordt in fases gebouwd op het terrein waar nu nog Autopia ligt.

Het Kingdom of Arendelle uit Frozen in Hong Kong Disneyland - Beeld: © Hong Kong Disneyland

Frozen en Arendelle

Een tweede nieuw gebied in Hong Kong Disneyland krijgt de filmhit Frozen als thema. In het pretpark wordt het koninkrijk van Arendelle nagebouwd, met twee attracties, winkeltjes, eetgelegenheden en live entertainment. Het Frozen-themagebied komt achter Fantasyland en naast It’s a Small World, aan de andere kant van de spoorlijn. Het totale investeringsbedrag voor de twee nieuwe themalanden en het kasteel wordt geschat op ruim 700 miljoen euro. De vernieuwingen moeten het jaarlijkse aantal bezoekers van 6,8 miljoen nu naar 9,5 miljoen in 2025 tillen.

22-11-2016 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Hong Kong Disneyland, Adri van Esch