Tulpentijd in de Efteling

Lente bij Fata Morgana in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Wie van tulpen houdt, moet in april of mei naar de Efteling. Het pretpark is één groot kleurenpalet door liefst een kwart miljoen tulpen.

In april en mei gaat de Efteling rechtstreeks de concurrentie aan met de Keukenhof: het park in Kaatsheuvel staat dan vol tulpen. Liefst 250.000 bloembollen gingen eind vorig jaar de grond in. Als de temperatuur buiten weer wat stijgt, laten de tulpen zich in hun volle pracht zien. Het lentegevoel wordt bovendien nog verhoogd door 10.000 violen en 16.000 vergeet-mij-nietjes.

Tulpen in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Tulipa Efteling

Vroeg in het voorjaar krijgt de Efteling al kleur door sneeuwklokjes, bosanemonen en hyacinten. De weken daarna bloeien de tulpen volop, waaronder de eigen tulp van de Efteling, de Tulipa Efteling. Die is wit met een gekartelde donkerroze rand en gele stampers.

Tulpen in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Vliegende Fakir

De Tulipa Efteling werd in 2008 gepresenteerd, ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van De Vliegende Fakir in het Sprookjesbos. In het sprookje vliegt de fakir op zijn matje tussen de twee torens van een Oosters paleis heen en weer om afwisselend de rode en gele tulpen in de twee borders te laten bloeien. Het populaire tafereel ging in 1958 open. Het sprookje is niet gebaseerd op een bestaande vertelling. De Efteling verzon er zelf een verhaal omheen, met als titel De Tuinman en de Fakir.

Tulpen bij de Vliegende Hollander in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

Kruising

De Tulipa Efteling is opgenomen in het International Cultivar Register of Tulip Names. De bloem is een kruising tussen de zaailingen Shirley en Laverock en bloeit eind april en begin mei. De Efteling Tulp wordt vijftig tot zestig centimeter groot en is in het park te koop.

Bekijk hier nog meer foto’s van de tulpenpracht in de Efteling

2015 © Tekst en foto’s: Adri van Esch