Wat is ‘plussing’?

Alice uit Wonderland in It's a Small World - Foto: (c) Disney

Nieuwe elementen toevoegen aan een bestaande attractie wordt ‘plussing’ genoemd. Walt Disney hield van ‘plussing’: zijn park zou nooit af zijn zolang er creativiteit in de wereld is, zei hij eens.

‘Plussing’ is een term die in de pretparkenwereld wordt gebruikt voor het verbeteren van bestaande attracties. De uitdrukking werd voor het eerst gebruikt door Walt Disney. Een jaar nadat zijn eerste themapark in 1955 de poorten had geopend vertelde Walt in een kranteninterview dat zijn Disneyland nooit af zou zijn. “Ik wilde iets levends, iets dat kan groeien, iets dat ik kan blijven ‘plussen’ met ideeën.”

Spelende olifanten in Jungle Cruise in Disneyland - Foto: (c) Disney

Jungle Cruise

Twee jaar na de opening voegde Disney de daad bij het woord. Hij vulde de Jungle Cruise aan met een kampement dat in bezit is genomen door gorilla’s. In 1962 ging het ‘plussen’ van de boottocht door het oerwoud verder met water spuitende olifanten en 1976 met het toevoegen van krokodillen.

Pirates en Small World

In de decennia daarna bleven Disney en de imagineers van het bedrijf ‘plussing’ toepassen in de parken wereldwijd. Zo kwam kapitein Jack Sparrow naar de populaire darkride Pirates of the Caribbean, nadat hij in de gelijknamige films de hoofdrol had gespeeld. Ook een andere bekende boottocht – It’s a Small World – werd bij een renovatie vernieuwd. Aan diverse scènes werden nieuwe karakters toegevoegd: in totaal 29 bekende filmsterren uit Disney- en Pixar-films kregen een plaatsje in de attractie, zoals Woody en Jessie uit Toy Story, Aladdin en Jasmine en Alice uit Wonderland met haar witte konijn.

Protesten

Dat ‘plussing’ niet door iedereen wordt gewaardeerd bleek bij de vernieuwing van It’s a Small World. De nazaten van Small World-ontwerpster Mary Blair spanden een kort geding aan tegen Disneyland en conservatieve fans vonden dat er niet ‘gerommeld’ mocht worden met de authenticiteit van de attractie. Disneyland stelde hen daarop gerust met de belofte dat de originele ideeën van Walt Disney en Mary Blair in tact zouden blijven.

> Wat is een E-ticket?

De nieuwe Abominable Snowman in Disneyland - Concept: (c) Walt Disney Imagineering

Escher-achtige trappengalerij

Tot op de dag van vandaag wordt er in het originele Disneyland in Californië aan ‘plussing’ gedaan. In 2015 kreeg Matterhorn Bobsleds een nieuwe, meer levensechte verschrikkelijke sneeuwman. De angstaanjagende sneeuwman werd in 1978 aan de uit 1959 stammende achtbaan toegevoegd. Ook Peter Pan en The Haunted Mansion kregen in 2015 nieuwe figuren. Aan die laatste attractie werd in 2007 ook een Escher-achtige eindeloze trappengalerij toegevoegd.

Inca-beelden bij de Piraña in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch

‘Plussen’ in de Efteling

Ook in andere parken worden oudere attracties vaak ‘geplust’. De laatste jaren is bijvoorbeeld de Efteling heel actief met ‘plussing’. Bij een grote onderhoudsbeurt van Droomvlucht in 2013 werd in het Zompenwoud een aan een liaan slingerende trol toegevoegd. In Fata Morgana werd in de eerste scène het Oosterse paleis van hardboard vervangen door een projectie. En langs de vaarroute van de Piraña kwamen op twee plekken waterspuitende Inca-beelden die door toeschouwers langs de kant actief kunnen worden gemaakt.

Eft Jokie naar Carnaval Festival 15PP

Jokie keert terug

Een ‘veelgepluste’ attractie in de Efteling is Carnaval Festival. De kleurrijke darkride uit 1984 kreeg in de loop der jaren een nieuwe voorgevel en een aangepaste wachtrij. In 2005 kwam televisiemascotte Loeki de Leeuw in Carnaval Festival wonen. Hij maakte zijn opwachting in diverse scènes: borden op een stokje draaiend in China, hangend aan een liaan in Afrika en dansend in een rieten rokje op Hawaï. Na zeven jaar werd Loeki weer vervangen door de oorspronkelijke gastheer van Carnaval Festival: het rode narretje Jokie. Samen met het paarse vogeltje Jet en begeleid door een carnavalvierende menigte betrok Jokie in het voorjaar van 2012 opnieuw de populaire attractie.

Alg Imagineering woord Parijs 13AvE

> Wat is imagineering?
> Wat is een 'wienie'?
> Wat is een ‘E-ticket’?
> Wat is 'landscaping'?
> Wat is 'visual intrusion'?
> Wat is ‘kinetics’?

2015 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch