Wat is ‘kinetics’?

Kinetics in Discoveryland in Disneyland Paris - Foto: Tom Bricker (Flickr)

‘Kinetics’ is één van de belangrijkste elementen bij het ontwerpen van een attractie of pretpark. De term ‘kinetics’ staat voor ‘beweging’, van decors, poppen, voertuigen, draaimolens of gewoon van een fontein of vlaggen.

‘Kinetics’ komt van het oude Griekse woord ‘kinesis’ en betekent beweging of bewegen. Imagineers maken graag en vaak gebruik van ‘kinetics’, want beweging in een scène zorgt voor leven en energie. Het trekt de aandacht en lokt mensen naar een plek of attractie in het park. Walt Disney paste het principe van beweging heel bewust toe bij het ontwerpen van zijn eerste Disneyland halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw. De beweging kan komen van draaiende attracties of voorwerpen, van rijdende voertuigen, speciale effecten of simpelweg van in de wind wapperende vlaggen of banners.

Kinetics door een zweefmolen in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Actie en vrolijkheid

Imagineers van themaparken gebruiken ‘kinetics’ om een energieke en dynamische sfeer te creëren. In de meeste attractieparken zijn amper plekken te vinden waar het stil is en waar niets gebeurt. ‘Kinetics’ zorgt voor gezelligheid, actie en vrolijkheid. Vaak zijn het draaimolens, rijdende autootjes en treintjes of bewegende decors die voor beweging zorgen. De dynamiek kan ook al bereikt worden met een simpele fontein of waterval. Met een opvallende fontein zorgde de Efteling jarenlang dat de Brink – tot voor het minst dynamische centrale plein in een pretpark – toch nog wat leven kreeg. Op de Brink wordt momenteel gebouwd aan de nieuwe attractie Symbolica.

Al halverwege de vorige eeuw was er overal beweging in Disneyland in Anaheim - Foto: © Disney

Vliegtuigjes en treintjes

‘Kinetics’ kan zowel buiten als binnen attracties toegepast worden. Vaak geven parkontwerpers de ‘kinetics’ verschillende lagen mee: er beweegt dan zowel iets op de voor- als op de achtergrond. Disney lokt bezoekers al sinds 1955 de themagebieden in met ‘kinetics’. In Disneyland Paris trekken de vliegtuigjes van Orbitron de gasten naar Discoveryland, de Carrousel van Lancelot naar Fantasyland en de treintjes van Big Thunder Mountain naar Frontierland.

> Wat is imagineering?
> Wat is een ‘wienie’?
> Wat is ‘plussing’?
> Wat is ‘landscaping’?
> Wat is een 'E-ticket'?
> Wat is ‘visual intrusion’?

2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Tom Bricker, Adri van Esch