aa hollywood studios

Flaneer over Hollywood Boulevard en ontmoet filmsterren op Sunset Boulevard. In Disneys’ Hollywood Studios komt de glitterwereld van het witte doek tot leven. 

Hollywood Studios (tot en met 2007 Disney-MGM Studios geheten) was in 1989 het razendsnelle antwoord van Disney op de komst van Universal Studios naar Florida. Het park werd in sneltreinvaart in elkaar gezet en kon zich pas na een aantal jaren – nadat enkele grote attracties aan het aanbod waren toegevoegd – meten met de andere attractieparken in de omgeving.

DHS Tower of Terror 11PP

In tegenstelling tot de drie andere themaparken in Walt Disney World heeft Hollywood Studios geen heldere en gemakkelijk navigeerbare lay-out. Het filmpark heeft allerlei straten en pleinen die zonder duidelijk plan op elkaar uitkomen. Qua oppervlakte is Hollywood Studios het kleinste van de vier Disney-parken, dus echt verdwalen is niet mogelijk. 

Het meest herkenbaar is nog wel de ingangsstraat, de Hollywood Boulevard, met allerlei winkeltjes en services zoals Guest Relations (waar je een gratis plattegrondje op kunt halen). Aan het eind staat een replica van Mann’s Chinese Theater in Hollywood. In dit bekende gebouw kun je in de ietwat gedateerde Great Movie Ride een 22-minuten durende rit maken langs allerlei taferelen uit de filmhistorie. 

DHS Sunset Boulevard hoek 11PP

Rechts aanhoudend belanden bezoekers op de Sunset Boulevard, die leidt naar maar liefst vier van de populairste attracties van het park: de prachtig verzorgde Twilight Zone Tower of Terror, de flitsende loopingachtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster, de live show Beauty and the Beast en het avondspektakel Fantasmic. Aan de andere kant van de Hollywood Boulevard liggen aan Echo Lake het stunttheater voor de show Indiana Jones en de 3D-vluchtsimulator Star Tours

DHS Stuntshow 11PP

Andere niet te missen attracties zijn de uit Parijs geïmporteerde stuntshow Lights! Motors! Action!, de Studios Backlot Tour (een tramrit achter de schermen van de film met een stop in de heftige Catastrophe Canyon) en Muppet Vision, een hilarische 3D-film met Kermit de Kikker en Miss Piggy.

Aan de Pixar Place ligt Toy Story Midway Mania!, een imponerende 4D-darkride waarbij bezoekers onderweg kermisspelletjes spelen. De Streets of America, waar allerlei straten zijn nagebouwd met bekende Amerikaanse gebouwen zoals het Empire State en het Chrysler Building, biedt de perfecte mogelijkheid tot het maken van indrukwekkende foto’s.

DHS Scott Miller Muppet Vision 3D 15pers

Attracties

Snelle attracties:Twilight Zone Tower of Terror (vrije val in een op hol geslagen hotellift) – Rock ‘n’ Roller Coaster (donkere loopingachtbaan met lichteffecten) – Star Tours 3D (simulatierit) 

Familieattracties: Great Movie Ride (tocht langs historische filmmomenten) – Studios Backlot Tour (tramrit door Catastrophe Canyon) – Magic of Disney Animation (zie hoe Disney-films gemaakt worden) – Toy Story Midway Mania! (interactieve darkride)

Shows: Beauty and the Beast (musical in het Theatre of the Stars) – Fantasmic! (avondshow met licht en vuurwerk) – Indiana Jones Epic Stunt Spectacular en Lights! Motors! Action! (stuntshows) – Muppet Vision 3D (lachen met Kermit en Miss Piggy) – Voyage of the Little Mermaid (bij kinderen geliefde show) – Pixar Pals Countdown to Fun (feestelijke parade met Pixar-characters)

DHS Sci Fi Dine In 15pers

Restaurants

50’s Prime Time Café (eetkamers die lijken op grootmoeders keuken) – Hollywood Brown Derby (beste restaurant, elegant maar duur) – Mama Melrose’s Ristorante Italiano (huiselijke en vriendelijke Italiaan) – Sci-Fi Dine-In (eten in een overdekte drive in bioscoop) – Pizza Planet Arcade (pasta’s, pizza’s en salades)  – ABC Commissary (cheeseburgers, Aziatische salade, kipsandwich) – Studio Catering Co. (wraps, broodjes, salades, op drukke dagen is hier nog vaak plaats)

Shops

Animation Courtyard Shop (stukjes Disney-tekenfilm en pins) – Sid Cahuenga’s One of a Kind (filmposters, gesigneerde foto’s van filmsterren) – Celebrity 5 & 10 (filmsouvenirs)

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 10.828.000.

DHS Garth Vaughan Earffel Tower 15pers

Waar?

Disney’s Hollywood Studios in Walt Disney World, Buena Vista Drive, Lake Buena Vista, Florida, Verenigde Staten, tel. 00 1 407 824 4321 • Walt Disney World ligt ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Orlando. Neem op snelweg I4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 67 (Epcot/Downtown Disney). Een vierbaans snelweg leidt je naar het hart van Walt Disney World. Volg de borden Disney’s Hollywood Studios. Afslag 64 van de I4 en dan via de US 192 richting Magic Kingdom is ook een optie, vooral voor wie uit de richting Tampa komt. Grote borden verwijzen vervolgens naar Hollywood Studios. Parkeren: 20 dollar

Openbaar vervoer: Disney World heeft een perfect werkend openbaar vervoerssysteem (bussen, monorails, boten) tussen de parken en de hotels. Hotels buiten Disney World verzorgen meestal zelf vervoer naar de parken. Vanaf Orlando International Airport rijden taxi’s en shuttlebusjes (van de firma Mears) naar de hotels in de hele regio • Kaart

DHS Gene Duncan Show Belle Beast 15pers

Wanneer?

Hollywood Studios is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd is afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden)

Kosten

$ 119,00 per persoon in het hoogseizoen (circa € 112,00, in de zomer, in schoolvakanties en tijdens de kerstperiode). In het tussenseizoen $ 107,00 en in het laagseizoen $ 99,00. Kinderen van 3 tot en met 9 jaar betalen in het hoogseizoen $ 113,00, in het tussenseizoen $ 101,00 en in het laagseizoen $ 93,00. Meerdaagse passen (tot tien dagen) maken de prijs per dag goedkoper; met een tiendaagse pas kost een enkele dag nog slechts $ 44,00. Met Hopper-passen kun je ook naar het Magic Kingdom, Animal Kingdom en Epcot ‘hoppen’. Hopper Plus-passen geven extra mogelijkheden, zoals toegang tot de waterparken. Stand februari 2017. Let er op dat op alle prijzen nog BTW komt: 6,5 of 7 procent, afhankelijk van waar je het kaartje koopt (Walt Disney World valt in twee verschillende BTW-gebieden, vandaar de twee percentages)

DHS Gene Duncan Toy Story Mania 15pers

Tips

Gebruik de gratis FastPass om (lang) wachten in de rijen voor de populairste attracties te voorkomen. Met de FastPass reserveer je vooraf een plaatsje in de attractie. De FastPass-service is beschikbaar voor Rock 'n' Roller Coaster, Twilight Zone Tower of Terror, Star Tours, Voyage of the Little Mermaid, Muppet Vision 3-D en Toy Story Midway Mania. 

De beste tijd om een bezoek te plannen aan Walt Disney World is in de maanden januari en oktober (tot Thanksgiving). Eind september en vroeg in mei zijn ook aan te bevelen, net zoals de week voor kerstmis. De kersttijd zelf en de zomermaanden zijn de drukste periodes in Walt Disney World. De drukste dagen in de Hollywood Studios zijn dinsdag, woensdag en zaterdag.

Disney PhotoPass

Op allerlei plekken in de Hollywood Studios staan professionele fotografen die de gasten op de foto zetten. Bij de eerste keer krijgt men een gratis PhotoPass waarop ook alle volgende foto’s opgeslagen  worden. Eenmaal thuis kan men op een speciale website de opnames gedurende dertig dagen bekijken. De foto’s kunnen vervolgens gekocht worden, afgedrukt op papier of op diverse souvenirs. Alleen een cd-rom met de fotobestanden bestellen kan ook. 

Neem bij de ingang van het park een gratis Times Guide mee, met daarin alle shows en aanvangstijden. 

DHS Rock n Roller Coaster ext 11PP

Fun facts

In precies 2,8 seconden bereikt de ‘limo’ van Rock ‘n‘ Roller Coaster een snelheid van 91,7 kilometer.

Bijna was de Twilight Zone Tower of Terror aan het eind van Sunset Boulevard er niet geweest. De eerste plannen voor een attractie op deze plek zagen er heel anders uit: Disney had acteur en filmregisseur Mel Brooks aangetrokken en hij bedacht het Hollywood Horror Hotel, een snelle rit met golfkarretjes door de decors van een horrorfilm die Brooks aan het regisseren was.

Naar nog veel meer fun facts

DHS Mickeys hoed 11PP

De tovernaarshoed van Mickey Mouse

Van 2001 tot 2015 stond de tovenaarshoed van Mickey Mouse uit de film Fantasia voor het Mann’s Chinese Theater. De blauwe punthoed was ruim 37 meter hoog en gemaakt van fiberglas. Het gevaarte werd gebouwd ter ere van de honderdste geboortedag van Walt Disney. Oorspronkelijk had men voor de tovenaarshoed een plekje voor de ingang van het filmpark in gedachten. Pal naast de hoed was links en rechts een reuzenrad gepland, die de oren van Mickey moesten voorstellen. In de holle hoed zelf zou een tentoonstelling gevestigd worden. Uiteindelijk belandde de tovenaarshoed in het park zelf en werden er twee stilistisch vormgeven oren en een Mickey-hand aan toegevoegd. Maar liefst 13.493 bouten hielden de enorme punthoed op zijn plaats.

WDW Yacht Hotel 15pers

Overnachten

Disney World is 96 vierkante kilometer groot. Op het terrein staan twintig enorme hotelcomplexen, van heel luxe en duur tot gemiddeld geprijsd. Op loopafstand van de Hollywood Studios liggen de hotels Boardwalk (met eigen entertainment district), Caribbean Beach (je waant je op een eiland in de Caribische zee), Yacht Club en Beach Club (maritiem thema). Ook de moderne luxehotels Swan en Dolphin liggen niet ver van de Hollywood Studios

WDW Typhoon Lagoon 15pers

Waterparken

In Walt Disney World zijn twee waterparken. Blizzard Beach heeft een verkoelend sneeuwlaagje; het hele park is aangekleed als een wintersportplaats. In Blizzard Beach staat de hoogste en snelste waterglijbaan: Summit Plummit. In Typhoon Lagoon kun je snorkelen, bodysurfen, heerlijk drijven of je laat voorstuwen in waterachtbaan Crush ‘n’ Gusher. 

Duik in de waterparken van Disney

De Backlot van Disney's Hollywood Studios - Foto: (c) Adri van Esch / Parkplanet

Parkplanet plussen

+++ Twilight Zone Tower of Terror 
+ Toy Story Midway Mania

Verder lezen

- Magic Kingdom
- Epcot 
- Animal Kingdom
- Alle Disney-parken ter wereld
- Ontdek onbekend Disney
- Parksite 

Florida Miami nacht Visit FloridaRondje Florida

Van Miami Beach via de themaparken bij Orlando naar St. Augustine: in ons reisverhaal doorkruisen we Florida van zuid naar noord.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch