aa islands of adventure

Islands of Adventure is de spectaculaire woonplaats van Harry Potter, Spider-Man, Popeye en de Hulk.

Meer nog dan zusterpark Universal Studios is het er naast gelegen themapark Islands of Adventure een regelrechte concurrent van de Disney-parken. Universal Studios moest de eerste jaren vechten om te overleven, Islands of Adventure was vanaf de opening in 1999 meteen een succes. Universal had dan ook een park neergezet dat innovatief was, technisch vernuftige attracties had en kleur- en detailrijk was gethematiseerd. Kosten: 1 miljard dollar.

ioa hulk achtbaan 08 parkplanet

Islands of Adventure telt zeven themagebieden – volgens de naam van het park: ‘avontureneilanden’ – die in een cirkel om een meer liggen. Alle themagebied worden door grote bruggen over water met elkaar verbonden, waardoor men het gevoel krijgt van eiland naar eiland te wandelen. Die indruk wordt nog eens versterkt doordat ieder eiland een geheel eigen sfeer en thematisering heeft.

IOA Souvenirs 15PP

Bezoekers komen binnen door de Port of Entry, een straat de wat weg heeft van een openlucht bazaar, met invloeden uit diverse exotische landen. Langs de straat liggen services, winkels en restaurantjes. Aan het eind kunnen gasten twee kanten op: naar het rechts gelegen Seuss Landing en het Marvel Super Hero Island links. 

Dat laatste land telt meteen twee van de meest spannende attracties in het park: de megasnelle Incredible Hulk Coaster waarin je in twee seconden wordt afgeschoten naar een snelheid van 65 kilometer en je zeven keer over de kop gaat, en The Amazing Adventures of Spider-Man. Amazing is deze darkride zeker: vriend en vijand is het er met elkaar over eens dan deze rit één van de beste is van alle parken rond Orlando. Spider-Man is een combinatie van een simulatierit, een darkride en een 3D-film. De beweging, de beelden en de geluiden maken deze spannende rit levensecht en onvergetelijk! 

IOA Wildwaterbaan overzicht 15PP

In de bijzonder kleurrijke themazone Toon Lagoon staan twee van de drie grootste waterattracties van Islands of Adventure: de door-en-door-natte Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls en de vlotten van Popey & Bluto’s Bilge-Rat Barges. In het groene themagebied Jurrasic Park staat het derde wildwateravontuur: Jurrasic Park River Adventure, een tocht langs dinosaurussen die eindigt met een bijna dertig meter hoge, steile val naar beneden. In Skull Island: Reign of Kong belanden gasten midden in een bloedstollend gevecht tussen dino's en monsteraap King Kong. Kinderen kunnen er spelen in Camp Jurrasic en vliegen met Pteranodon Flyers.

IOA Hogwarts Castle 15pers

In The Wizarding World of Harry Potter staat de tweede superachtbaan van Islands of Adventure: Dragon Challenge. Eigenlijk zijn het twéé loopingbanen, die vlak langs en over elkaar heen razen. Voor kinderen is er de juniorachtbaan Flight of the Hippogriff. De wereld van Harry Potter kenmerkt zich door de prachtige details; bezoekers wanen zich echt in de boeken van Potter. In het nagebouwde Zweinsveld ligt ook kasteel Zweinstein, met daarin de meeste geroemde attractie van heel Florida: Harry Potter and the Forbidden Journey.

In het naastgelegen Universal Studios ligt de tegenhanger van Hogsmeade: Diagon Alley. De twee themazones hebben één overkoepelende naam: The Wizarding World of Harry Potter. Ze worden met elkaar verbonden door de Hogwarts Express. Wie een ticket heeft dat toegang geeft tot beide parken kan met deze bijzondere trein heen en weer pendelen. 

IOA Seuss Landing ingang 15pers

In The Lost Continent staan de enige twee shows die het park kent: de stuntshow Eight Voyage of Sinbad en Poseidon’s Fury, waar bezoekers door een watertunnel worden geleid. 

Het laatste themagebied is tevens het meest komische: Seuss Landing. In deze kinderwereld is geen lijn of hoek recht, en zijn alle gebouwen bont gekleurd. Hoofdrollen zijn weggelegd voor de karakters uit de, vooral in Amerika populaire, jeugdboeken van Dr. Seuss, die figureren in de darkride The Cat in the Hat, in de draaimolen Caro-Seuss-El en in de nieuwe monorail The High in the Sky Seuss Trolley Train Ride.  

ioa spiderman 11pers

Attracties 

Snelle attracties: Harry Potter and the Forbidden Journey (Darkride door de wereld van Harry Potter) – The Amazing Adventures of Spider-Man (3D-darkride) – Incredible Hulk Coaster (mega-achtbaan) – Doctor Doom’s Fearfall (vrijevaltorens) – Dragon Challenge (twee hangende loopingbanen)

Familieattracties: The Cat in the Hat (darkride, aanrader) – Caro-Seuss-El (bonte carrousel) – The High in the Sky Seuss Trolley Train Ride (monorail) – Popey & Bluto’s Bilge-Rat Barges (woestwatertocht) – Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls (zeer natte boomstammentocht) – Jurrasic Park River Adventure (ontkomen aan de dinosaurussen) – Skull Island: Reign of Kong (strijdbaar avontuur met filmaap King Kong) – Flight of the Hippogriff (kleine achtbaan in Wizzarding World of Harry Potter) – Storm Force Accelatron (snelle draaimolen) 

Shows: Eight Voyage of Sinbad (stuntshow) – Poseidon’s Fury (lopend langs taferelen en optredens)

IOA Ingang 15PP

Restaurants

Mythos (beste restaurant in het park) – Circus McGurkus Café Stoo-pendous (leuk voor kinderen: eten in een circusomgeving) – The Three Broomsticks  (eten in de wereld van Harry Potter) – Fire-Eater’s Grill (hamburgers, falafel, salades) – Comic Strip Café (hamburgers, Italiaans, Mexicaans en Chinees)

IOA Jurassic Park 15pers

Shops

Islands of Adventure Trading Company (grootste winkel van het park, in Port of Entry) – Jurrasic Outfitters (T-shirts) – Spider-Man Shop (alles van ‘Spidey’) – Toon Extra (Popeye, Olijfje en nog veel meer striphelden) – Treasures of Poseidon (glazen en bekers)

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 8.792.000.

ioa dragon challenge 11pers

Waar?

Islands of Adventure in Universal Resort Orlando, 6000 Universal Boulevard, Orlando, Florida 32819, Verenigde Staten, tel. 00 1 407 363 8000 • Islands of Adventure ligt enkele kilometers ten zuidwesten van downtown Orlando. Komend vanaf Orlando: neem op snelweg I-4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 74B. Komend vanaf Tampa, Orlando Airport en Walt Disney World: neem op snelweg I-4 afslag 75A. Borden verwijzen vervolgens naar de twee grote parkeergarages van Universal Resort. Parkeren kost 20 dollar. Vergeet niet de sectie (vernoemd naar een Universal-stripfiguur) waar de auto staat te onthouden.

Openbaar vervoer: vanaf Orlando International Airport rijden taxi’s en shuttlebusjes (van de firma Mears) naar de hotels in de hele regio. Hotels in en om Orlando verzorgen vaak vervoer naar de parken van Universal • Kaart

IOA Vrije valtorens 15PP

Wanneer?

Islands of Adventure is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd: 18.00 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden) ook later open

IOA Jurassic Park River Adventure 15pers

Kosten

Entreeprijs: $ 124,00 op drukke dagen en $ 110,00 op rustigere dagen. Kinderen van 3 tot en met 9 jaar: $ 119,00 en $ 105,00. Met een hopper-ticket kun je ook naar Universal Studios ‘hoppen’. Een hopper-ticket voor één dag kost $ 179,00 op drukke en $ 165,00 op minder drukke dagen. Voor kinderen $ 174,00 en $ 160,00. Let er op dat op alle prijzen nog 6,5 procent BTW komt.

USF Cabana Bay ingang 15pers

Overnachten

Universal Resort heeft vier hotels op het terrein: het Hard Rock Hotel (het dichtst bij het park), Portofino Bay Hotel (je waant je in een Italiaans kustdorpje), het tropische Royal Pacific Hotel en het budgethotel Cabana Bay Resort. Tussen de eerste drie dure hotels en de parken varen bootjes, maar lopen is ook heel goed mogelijk.

Uitgaan

Universal Resort heeft een eigen uitgaansgebied, dat tussen de parken en de parkeergarages ligt: CityWalk, met bioscoopzalen, restaurants, clubs (onder meer Hard Rock Café) en winkeltjes

IOA Incredible Hulk Coaster 15pers

Tips

Op de website van Universal Studios staan aantrekkelijke aanbiedingen voor meerdaagse entreekaarten en Hopper-passen (ook geldig in Universal Studios).

Met het Quick Service Dining Plan krijg je voor één prijs een complete maaltijd. Een Dining Plan-pas kost $ 21,99 (excl. 6,5 procent BTW). Daarvoor kan men in alle fast food-restaurants van het park terecht voor één hoofdmaaltijd, een snack en een drankje. Onbeperkt frisdrank tappen kan ook, dan kost een Quick Service Dining Plan $ 27,99.

IOA Hogwarts nacht 15pers

The Wizarding World of Harry Potter - Hogsmeade

In The Wizarding World of Harry Potter is tot in detail de sfeer van de boeken en de films van Harry Potter terug te vinden. Gasten komen binnen in Zweinsveld, waar ze kunnen eten in The Three Broomsticks en winkelen in Zonko’s Fopmagazijn of Honeydukes.

In de Wereld van Harry Potter staan twee achtbanen: de hangende, dubbele roller coaster Dragon Challenge en de familieachtbaan Flight of the Hippogriff. Aan het eind van Zweinsveld ligt het imposante kasteel Zweinstein met de attractie Harry Potter and the Forbidden Journey. Bezoekers zullen zich in deze darkride helemaal in de verhalen van schrijfster J.K. Rowling wanen.

Gebruik op drukke dagen Universal Express om (lang) wachten in de rijen voor de populairste attracties te voorkomen. Met de Universal Express reserveer je vooraf een plaatsje in de attractie. De service is beschikbaar voor onder meer The Amazing Adventures of Spider-Man, Incredible Hulk Coaster, Doctor Doom’s Fearfall, Popey & Bluto’s Bilge-Rat Barges, Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls, Jurrasic Park River Adventure, Dueling Dragons, The Cat in the Hat en de shows Eight Voyage of Sinbad en Poseidon’s Fury. Tegen extra betaling kan de Universal Express uitgebreid worden met meer functies (Express Plus Pass).

IOA Monorail 15PP

Fun facts

Al bij de opening van het park in 1999 waren er twee monorail-banen aanwezig boven het themagebied Seuss Landing. Maar treintjes reden er nooit. Tot in 2008: vanaf dat jaar glijden bezoekers in The High in the Sky Seuss Trolley Ride hoog in de lucht door de kinderboeken van Dr. Seuss.  

De ‘scoops’ (wagentjes) in de Spider-Man-attractie bewegen slechts dertig centimeter op en neer. De 3D-films – geproduceerd door Steven Spielberg – worden vertoond op schermen tot wel 27 meter breed.

IOA Rapids 15PP

Parkplanet plussen

+++ Harry Potter and the Forbidden Journey
+++ The Amazing Adventures of Spider-Man
+ Popey & Bluto’s Bilge-Rat Barges

Verder lezen

- Universal Studios
- Geen strijd tussen achtbanen meer
- Parksite

Florida strand Visit FloridaRondje Florida

Van Miami Beach via de themaparken bij Orlando naar St. Augustine: in ons reisverhaal doorkruisen we Florida van zuid naar noord.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Universal, Adri van Esch