De Efteling is een wereld vol wonderen

Baron 1898 in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

De Efteling is het meest bezochte attractiepark van Nederland. Wie kent het Sprookjesbos niet? Of de Python, de bekendste loopingachtbaan van de Benelux? In de Efteling kom je ogen en oren tekort: overal in het bosrijke pretpark is wat te beleven, voor jong en oud.

De Efteling is het oudste en bekendste attractiepark van Nederland. Het park opende in 1951 voor het eerst zijn poorten en kreeg er een jaar later een Sprookjesbos bij. Dat Sprookjesbos, waarvoor de bekende illustrator Anton Pieck de schetsen maakte, zorgde ervoor dat het park in binnen- en buitenland beroemd werd. Nog steeds is het - door de jaren heen sterk uitgebreide - Sprookjesbos razend populair bij de bezoekers. Meer informatie over het Sprookjesbos vind je hier
 
Efteling Kasteel Doornroosje Foto Adri
 
De Efteling heeft inmiddels tientallen attracties in een bosrijke, parkachtige omgeving. Veel attracties kunnen zich meten met de beste van de wereld, zoals het feeërieke Droomvlucht (een vliegreis langs elfen en trollen) en het mysterieuze Fata Morgana (boottocht door de wereld van Duizend-en-één-nacht). Het park herbergt ook talrijke snellere attracties, waarvan de Python (gouwe ouwe loopingachtbaan) en De Vliegende Hollander (waterdarkride annex achtbaan, een investering van twintig miljoen euro) de bekendste zijn. Heel spannende thrill rides zijn de razendsnelle dubbele houten achtbaan Joris en de Draak en de dive coaster Baron 1898, met een verticale vrije val van 37,5 meter en twee loopings.
 
De Efteling herbergt naast de bekende sprookjes ook zelfgeschreven sprookjes: de geschiedenis van het grappige Lavenvolkje wordt verteld in het Volk van Laaf en de Fakir vliegt in het Sprookjesbos heen en weer tussen de torens van zijn Oosterse paleis om de tulpen in bloei te houden.
 
Carnaval Festival: Jokie in Italië - Foto: Efteling
 
Het park is verdeeld in vier themagebieden: Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk en Anderrijk. In het Marerijk liggen de meest sprookjesachtige attracties, zoals het Sprookjesbos, Droomvlucht, Land van Laaf en het geheimzinnige, draaiende huis Villa Volta.
 
Het Reizenrijk neemt bezoekers mee op reis door de snelle wereld van Vogel Rok (uit het sprookje Sinbad de Zeeman) en langs vrolijke landen in Carnaval Festival. Het Ruigrijk is voor de durfals, met de Python, De Vliegende Hollander, Baron 1898 en schipschommel De Halve Maen. De dubbele houten achtbaan Joris en de Draak is twee keer 790 meter lang, heeft een hoogte van 25 meter en bereikt een maximumsnelheid van 75 kilometer per uur. De twee treinen Vuur en Water strijden tegen elkaar om de snelste tijd. 

Joris en de Draak
 
In het Anderrijk liggen de Bobbaan, darkride Fata Morgana, 4D-film Pandadroom, wildwaterbaan Piraña en het ietwat gedateerde Spookslot.
 
Vanaf het opvallende ingangsgebouw Het Huis van de Vijf Zintuigen wandelen bezoekers over de Pardoes Promenade naar de Brink, het hart van het park. Van dat grote plein leiden vier wegen de themagebieden in. Direct achter de parkingang ligt het grote Efteling Theater, waar evenementen worden gehouden en musicals worden opgevoerd. 
 
Restaurants • Frietjes, pannenkoeken, poffertjes, kip van de grill, een broodje bal of Hollandse biefstuk: dit zijn de plekken in de Efteling waar je je honger kunt stillen.

Open • De Efteling is elke dag van het jaar open. Tot en met 31 maart 2017 open van 11.00 tot 18.00 uur • Van 1 april tot en met 30 juni 2017 open van 10.00 tot 18.00 uur • In juli en augustus open van 10.00 tot 20.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 23.00 uur • Van 1 september tot en met 18 november 2017 open van 10.00 tot 18.00 uur.

Dicht • Kijk hier welke attracties voor onderhoud gesloten zijn

Kosten • De entreeprijs voor de Efteling is € 37,50 per persoon. Wie rondkijkt vindt kortingen, er zijn premium tickets en abonnementen. 

Route • De Efteling in Kaatsheuvel ligt aan de N261, halverwege tussen Waalwijk en Tilburg. Het pretpark is eenvoudig te bereiken, op de fiets, met de auto of het openbaar vervoer.

2017 © Tekst: Parkplanet - Foto's: Efteling, Adri van Esch