Hoe kom je in de Efteling?

Met de auto naar de Efteling - Foto: © Adri van Esch

De Efteling is goed te bereiken: met de auto over de vernieuwde N261 tussen Waalwijk en Tilburg. Met het openbaar vervoer stap je in Den Bosch of Tilburg vanuit de trein op een snelbus.

Met de auto kom je het makkelijkst in de Efteling. Voer gewoon het adres van het pretpark in – Kaatsheuvel, Europalaan 1 – en je navigatie doet de rest. Alle wegen naar het sprookjespark leiden via Waalwijk (vanuit het noorden, westen en oosten) of Tilburg (vanuit het zuiden). De Efteling ligt ongeveer halverwege de N261, de autoweg tussen Waalwijk en Tilburg. Ben je bij Waalwijk of Tilburg aangekomen, dan is je reis verder een peulenschilletje; Efteling staat nu op alle borden aangegeven.

Efteling route 16

Uit de richting Utrecht

Hou de richting ’s-Hertogenbosch (of zoals ze in de stad zelf zeggen: Den Bosch) aan. Kies ten zuiden van Utrecht voor de A27 of de A2. De reistijd over beide snelwegen is ongeveer gelijk. Kijk dus vooraf even of er wellicht oponthoud is op de A27 of de A2 en kies vervolgens de fileloze route. Op de terugweg vanuit de Efteling naar huis staat ter hoogte van Waalwijk een elektronisch informatiebord dat aangeeft welke weg op dat moment het snelst is: de A2 of de A27.

Over de A2

Volg snelweg A2 richting ’s-Hertogenbosch. Hou na circa dertig kilometer bij knooppunt Empel (ten noorden van ’s-Hertogenbosch, net over de Maas) rechts aan en volg de borden Ringweg Noord/Waalwijk. Neem de afslag Waalwijk naar de A59. Volg deze snelweg tot voorbij Waalwijk en neem daar afslag 37 (Waalwijk/Kaatsheuvel/Tilburg). Volg nu de N261 tot aan de afslag Efteling.

Over de A27

Neem ten zuidwesten van Utrecht de A27 richting Gorinchem/Breda. Neem bij knooppunt Hooipolder de afslag naar de A59, richting Waalwijk/’s-Hertogenbosch. Net voor Waalwijk de afslag Waalwijk/Kaatsheuvel/Tilburg nemen. Volg nu de N261 tot aan de afslag Efteling.

Rijden in D'Oude Tuffer in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Uit de richting Rotterdam

Hou rijdend op de A16 vanuit Rotterdam de richting Dordrecht/Breda aan. Neem op knooppunt Zonzeel de afslag naar de A59, richting Waalwijk/’s-Hertogenbosch. Op de A59 neem je na 24 kilometer afslag 37 (Waalwijk/Kaatsheuvel/Tilburg). Volg nu de N261 tot aan de afslag Efteling.

Uit de richting Eindhoven

Hou op de A2 (rondweg Eindhoven) de richting Tilburg aan. Je komt dan op de A58. Ten zuiden van Tilburg neem je bij knooppunt De Baars de afslag Tilburg-Noord/’s-Hertogenbosch/Waalwijk. Je rijdt een klein stukje op de A65 en neemt meteen afslag 3 naar Tilburg-Noord/Waalwijk. De borden naar Waalwijk en de Efteling leiden je naar autoweg N261. Na zeven kilometer vind je aan je linkerhand het pretpark

Uit de richting Arnhem en Nijmegen

Rij over de A50 in de richting ’s-Hertogenbosch. Bij Oss gaat de snelweg A59 heten. Blijf de A59 volgen (om Den Bosch heen) richting Waalwijk. Neem op de A59 bij Waalwijk de afslag 37 naar Waalwijk/Kaatsheuvel/Tilburg. Volg nu de N261 tot aan de afslag Efteling.

Uit de richting Antwerpen en Breda

Neem de A16/E19 richting Breda. Neem ten zuiden van Breda bij het knooppunt Galder de afslag naar de A58, Breda-Oost/Utrecht/Tilburg. Neem na zes kilometer de afslag naar de A27, richting Utrecht. Bij knooppunt Hooipolder neem je de afslag naar de A59, richting Waalwijk. Op de A59 neem je na tien kilometer afslag 37 (Waalwijk/Kaatsheuvel/Tilburg). Volg nu de N261 tot aan de afslag Efteling.

Plan hier je autorit naar de Efteling

Het parkeerterrein van de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Parkeren

Je auto parkeren op de eigen terreinen van de Efteling kost 10 euro per dag. Noteer het parkeervak, dat voorkomt dat je bij het weggaan naar je auto moet zoeken. Alle parkeerstroken hebben een naam (bijvoorbeeld Roodkapje of Draak) en een nummer. Tip: maak van het bord een foto met je mobieltje. In de straten rond het park is parkeren niet toegestaan: in de directe omgeving mogen alleen aanwonenden parkeren. Een fiets stallen bij de Efteling kost 1 euro (gratis voor abonnementhouders). De fietsenstalling ligt naast de hoofdingang en is te bereiken via de Europalaan en de Kinkenpolder.

Met stoomtrein Aagje een rondje om de Efteling maken - Foto: © Adri van Esch

Met openbaar vervoer naar de Efteling

Per openbaar vervoer gaat de reis altijd via de stations Tilburg of ‘s-Hertogenbosch. Van daar rijden er met grote regelmaat bussen naar de Efteling. In het hoogseizoen en de weekenden kun je de sneldiensten 800 en 801 van Arriva nemen. Op weekdagen rijden de reguliere lijnen 136, 300, 301 en 302. Deze diensten stoppen ook op het busstation van de Efteling.

Plan hier je reis met het ov naar de Efteling

2017 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Adri van Esch