DISNEYLAND HOTEL

Disneyland Hotel - Foto: Disney

Het Disneyland Hotel is een vijf verdiepingen tellend Victoriaans paleis dat doet denken aan de chique kusthotels die rond de vorige eeuwwisseling gebouwd werden in Florida en Californië. Het is een groot hotel, maar door de verfijnde detaillering en door de opzet van een hoofdgebouw dat door overdekte passages met twee vleugels is verbonden, doet het hotel niet kolossaal aan. Dat was een bewuste keuze van de architecten: het hotel mocht de aansluitende Main Street van het park niet overvleugelen. Net zo bewust is de keuze voor de kleur roze van het exterieur. In eerste instantie zou het hotel wit worden, maar wit zou te veel geassocieerd worden met sneeuw en kou. Een warme kleur als roze zou juist beelden oproepen van zomer, overvloed en rijkdom.

In het midden van de voorkant van het hotel staat Mickey Mouse op een levensgrote klok. Voor het hoofdgebouw, omarmd door de vleugels, liggen de Fantasia Gardens, met veel bloemen, verborgen paadjes, prieeltjes, beekjes, fonteinen en een vijver. Het Disneyland Hotel ligt pal aan de ingang van het park en is het vlaggenschip van het resort, met diverse kamers die uitzicht bieden op het – ook roze – kasteel van het park.

Faciliteiten Het Disneyland Hotel telt 496 kamers, waaronder achttien suites. Gasten vinden in het hotel een overdekt zwembad, een health club met sauna, jacuzzi en massage, 24-uurs room service, valet parking en een babysitters service.

De Castle Club is een speciale verdieping met vijftig kamers en een aparte ingang.

Restaurants California Grill (gastronomische gerechten) – Inventions (internationaal buffet) – Café Fantasia (pianobar met uitzicht op Fantasia Gardens)

Disneyland Hotel nu boeken

HOTEL NEW YORK

Hotel New York - Foto: Disney

Hotel New York werd ontworpen door de gerenommeerde architect Michael Graves. Hij kreeg de opdracht de stad New York te verbeelden en stuitte daarbij meteen op een probleem: de Big Apple staat bekend om de wolkenkrabbers, maar het hotel in het Disneyland Resort mocht niet al te hoog worden. Om die reden realiseerde hij een zeer gestileerd hotel dat verdeeld is in diverse vleugels die ieder een ander gedeelte van de stad representeren. Zo zijn in het stijlvolle gebouw de wijken Gramercy Park, Midtown en Brownstone terug te vinden.

Hotel New York is ingericht in de art deco stijl van de jaren dertig. De rechthoekige vijver aan de kant van Lake Disney wordt in de winter omgetoverd tot een ijsbaan, die herinneringen oproept aan Rockefeller Center.

Faciliteiten Hotel New York heeft 565 kamers, waaronder 27 suites. Gasten kunnen gebruik maken van een binnen- en buitenzwembad met jacuzzi, fitnessruimte, sauna, stoombad, solarium en massageservice. Er zijn verder twee verlichte buitentennisbanen. Andere services: kapsalon, 24-uurs room service, conciërge, speelzaal en een babysitters service. Naast Hotel New York ligt een groot conventiecentrum. 

De Empire State Club is een speciaal gedeelte van het hotel met tal van extra services en diensten.

Restaurants Manhattan Restaurant (Italiaanse gerechten) – Parkside Diner (casual dining in een jaren dertig-ambiance) – New York City Bar (gezellige cocktailbar)

Hotel New York nu boeken

NEWPORT BAY CLUB

Hotel Newport Bay Club - Foto: Disney

Er is lange tijd gezocht naar een geschikt thema voor de plek waar nu Newport Bay Club staat. Door zijn locatie – aan het eind van Lake Disney en het eerste wat bezoekers komend van snelweg A4 zouden zien – moest dit hotel meteen de goede toon zetten. Architect Robert A. M. Stern had juist de laatste hand gelegd aan zijn Yacht & Beach Club Hotels in Walt Disney World en men was zo gecharmeerd van zijn creaties dat men hem vroeg een vergelijkbaar idee te bedenken voor Parijs.

Stern maakte een eerbetoon aan de ontspannen elegantie van de badplaatsen van voor 1900 in de Amerikaanse kustregio New England. Door elementen als een zeventig meter lange veranda, balkonnetjes, dakkapellen en een vuurtoren zorgde hij er voor dat het reusachtige gebouw niet afschrikwekkend overkomt. Op de veranda’s liet hij zelfs schommelstoelen plaatsen. Het kleurgebruik – gebroken wit, crème, vaalblauw – en de inrichting dragen bij aan het nautische thema van het hotel.

Faciliteiten Hotel Newport Bay Club telt 1093 kamers, waaronder dertien suites. Gasten kunnen gebruik maken van een binnen- en buitenzwembad, een health club met sauna, jacuzzi, fitnessruimte, solarium en massageservice. Naast het hotel ligt een conventiecentrum. 

De afzonderlijke Admiral’s Floor heeft extra luxe accommodaties.

Restaurants Cape Cod (maritiem buffet) – Yacht Club (gastronomische gerechten) – Fisherman’s Wharf Lounge en Captain’s Quarters (cocktailbars)

Hotel Newport Bay Club nu boeken

SEQUOIA LODGE

Hotel Sequoia Lodge

Hotel Sequoia Lodge is geïnspireerd op de Amerikaanse Nationale Parken, zoals Yellowstone en Yosemite. Het hotel is hoofdzakelijk gebouwd met hout, afgewisseld met ruwe steenpartijen. Kenmerkend voor de sfeer zijn ook de houten vloeren, de grote openhaarden en schoorstenen en het vele groen rondom het hotel. Om de sfeer van de Nationale Parken na te bootsen liet architect Antoine Grumbach sequoia’s overkomen uit de Canadese staat British Columbia.

Het idee voor het overdekt zwembad – ondergebracht in een van de zes lodges naast het hoofdgebouw – kreeg de architect toen hij eens logeerde in een houten hutje waar een jacuzzi stond. Grumbach liet nog een handtekening in Sequoia Lodge achter: bovenop een wildstromend beekje zette hij een liefdestempeltje, een geluksbrengertje voor het hotel.
 
Faciliteiten Hotel Sequoia Lodge heeft 1011 kamers, waaronder veertien suites. Gasten hebben de beschikking over een binnen- en buitenzwembad, jacuzzi en een health club met sauna.

Restaurants Hunter’s Grill (buffet) – Beaver Creek Tavern (internationale specialiteiten) – Redwood Bar (cocktails bij de open haard)

Hotel Sequoia Lodge nu boeken

HOTEL CHEYENNE

Hotel Cheyenne - Foto: Disney

Hotel Cheyenne ligt aan de oever van de rivier Rio Grande en is gebouwd als een driedimensionaal filmdecor. Deze westernstad bestaat naast het hoofdpaviljoen uit veertien identieke gebouwen. Elk pand krijgt echter een eigen gezicht doordat er steeds een andere, kleurrijke gevel voor is geplaatst. Attributen als huifkarren, wigwams, gaslampen, beelden en zelfs een kinderspeelfort zorgen ervoor dat de gasten zich wanen op een filmset in Hollywood. Het restaurant heeft een naam met een knipoog: Red Garter Saloon (Rode Kousenband Saloon).

Faciliteiten Hotel Cheyenne telt 1000 kamers. Voor de gasten zijn er kinderspeelplaatsen, ponyritjes, videogames en speelt er geregeld een countryband.

Restaurants Chuck Wagon Café (buffet in westernstijl) – Red Garter Saloon (bar) – Starbucks Coffee (koffie en kleine snacks)

Hotel Cheyenne nu boeken

HOTEL SANTA FE

Hotel Santa Fe - Foto: (c) Disney

In tegenstelling tot de andere hotels, die aan thematisering niets te raden overlaten, wil Hotel Santa Fe de gasten juist prikkelen en uitdagen zelf de sfeer te ontdekken. Met behulp van symbolen, kleuren en een treffende ambiance heeft architect Antoine Predock getracht de geest van het zuidwesten van de Verenigde Staten op te roepen. De hete wind van de woestijn in New Mexico komt tot uiting in de pastelkleuren van de tweeënveertig pueblos in Hotel Santa Fe. Tussen de trapsgewijs opgezette gebouwen door lopen vijf trails, ontdekkingspaden die gewijd zijn de kunst, legendes en bezienswaardigheden van de streek. De parkeerplaats van Santa Fe is vormgegeven als een drive in-bioscoop; jarenlang stond Clint Eastwood op het grote filmdoek, tegenwoordig is de ingang van het hotel getooid met een enorme scène uit de animatiefilm Cars. Ook de kamers zijn gebaseerd op de bekende Pixar-animatiefilm.

Faciliteiten Hotel Santa Fe heeft 1000 kamers. Voor de gasten zijn er een speeltuin, een kamer met videospelletjes en een kinderhoek in de lobby. ’s Avonds worden voor kinderen diverse activiteiten georganiseerd, zoals gezicht schminken, miniparades en dansen.

Restaurants La Cantina (Mexicaans buffet) – Rio Grande Bar – Starbucks Coffee (koffie en kleine snacks)

Hotel Santa Fe nu boeken

DAVY CROCKETT RANCH

Davy Crockett Ranch - Foto: Disney

Davy Crockett Ranch ligt op ongeveer vijf kilometer afstand van de Disney-parken, aan de andere kant van snelweg A4. In een bos van 57 hectare liggen luxe blokhutten die van alle gemakken zijn voorzien. In het midden van de ranch is een dorpje met een General Store, een taveerne en een zwemparadijs dat is ondergebracht in een van de grootste houten gebouwen van Europa. Naast elke blokhut staat een barbecue en een picknicktafel en ligt een eigen parkeerplaats. Om naar de parken te gaan heb je een auto nodig; er rijden geen bussen.
 
Faciliteiten Vakantiepark Davy Crockett Ranch heeft 535 individuele blokhutten, elk geschikt voor maximaal zes personen. Op het terrein kan men boogschieten, mountainbiken en ponyritjes maken. Er is een tropisch zwembad met jacuzzi’s en glijbanen. Op Davy Crockett Ranch is volop gelegenheid tot sporten: het park beschikt over twee overdekte tennisbanen, je kunt er basketballen, volleyballen of tafeltennissen en er zijn fietsen te huur.

Restaurants Crockett’s Tavern (vleesspecialiteiten) – Crockett’s Saloon (bar)

Davy Crockett Ranch nu boeken

Niet ver van Disneyland - nog op het terrein van het resort - staan nog zeven hotels. De meeste van deze hotels brengen hun gasten met een shuttlebus naar de poorten van het park.

> Algoquin's Explorer Hotel
> Kyriad Hotel
> Hotel l'Elysée Val d'Europe
> Vienna House Dream Castle Hotel
> Vienna House Magic Circus Hotel
> Radisson Blu
> Adagio Marne la Vallée

Naar de parkplanner van Disneyland Parijs
Naar de parkplanner van Walt Disney Studios Park

 

© Tekst: Parkplanet - Foto's: Disney e.a.