aa julianatoren 2014

Jul de Muis is de gastheer van Julianatoren in Apeldoorn. Het pretpark op de Veluwe heeft tientallen kermisattracties speciaal voor kinderen tot en met twaalf jaar. Alle attracties staan compact en heel overzichtelijk bij elkaar.

Naast restaurant Belvédère aan de Amersfoorsteweg in Apeldoorn werd op 15 april 1910 de eerste steen gelegd voor een door de Apeldoornse architect Andries van Driesum ontworpen uitzichttoren. Later dat jaar ging het 24 meter hoge bouwwerk van witte kalkzandsteen open. Nog steeds is de vierkante toren te beklimmen: wie de 121 houten treden naar boven neemt, wordt beloond met een schitterend uitzicht over de Veluwe en het familiepretpark dat de naam van het robuuste gebouw kreeg: Koningin Juliana Toren.

Voordat Juliana gekroond werd tot koningin van Nederland – en dus nog een prinses was – had het bouwwerk een daarbij passende naam: Prinses Juliana Toren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest die benaming op last van de Duitsers worden aangepast naar Julia Toren. Meteen na de bevrijding werd het voorvoegsel Prinses weer vol trots toegevoegd.

Jul's Bat Mouse

Julianatoren is een familiebedrijf, in het bezit van Dik Kreekel. Hij bedacht de mascotte Jul, een torenmuis die samen met zijn vriendinnetje Julia de scepter zwaait over het pretpark. Overal komt Jul terug: ontelbare attracties zijn naar hem genoemd. De achtbaan – meteen de spannendste belevenis in het Apeldoornse park – heet Jul’s Rollerskates en verder zijn er nog Jul’s Duikvlucht, Jul’s Cabrioland, Jul’s Dinotoer, Jul’s Vlinder, Jul’s Ballonvaart… 

In totaal herbergt het park zestig attracties, allemaal bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De attracties zijn heel vernuftig langs, naast en onder elkaar gebouwd; de botsautootjes rijden zelfs in een ruimte onder de grond. De twee monorails – één met fietsen in de vorm van bloemen en één met hangende helikoptertjes – slingeren langs alle attracties heen. Wie wat rust zoekt kan neerploffen op het terras van het grote restaurant of helemaal achter in het park schaduw vinden in een ruime bosstrook.

Reuzenrad

Attracties

Snelle attracties: Jul’s Rollerskates (junior rollercoaster)

Familieattracties: De Draaiende Piraat (schommelend schip) – Reuzenrad – Jul’s Dino Toer (met een autootje langs dinosaurussen) – Carrousel (uit 1887) – Mega Muizenschommel (schommelschip) – Jul’s Helikopterbaan (hangende monorail met kleine helikopertjes) – Muizenfietsbaan (trapmonorail) – Jumbodans, Disneymolen en Jul’s Bat Mouse Vlucht (carrousels die de lucht in gaan) – glijbanen en speeltuinen

Show: Het Spannende Safari Avontuur (live show in het Jul en Julia Theater) – Jul’s Wild West Show en Jul & Julia’s Prinsen- en Prinsessenbal (parkmascottes zingen en dansen) – Magic Music Mouse Show (elektronische show)

Het Brandweerspel - Foto: Parkplanet

Restaurants

Zelfbedieningsrestaurant (gebak, broodjes, soep, salades, uitsmijters, pannenkoeken, ijs, bij de ingang) – Jul’s Cafetaria (patat, snacks, ijs) – Jul’s La Venezia (Italiaans ijs) – Jul’s Thai Toko (oosterse snacks, dranken) – Kaasteel (suikerspin, dranken) – Jul's Poffertjesrestaurant 

Waar?

Julianatoren, Amersfoortseweg 35, 7313 AC Apeldoorn (Gelderland), tel. (055) 355 32 65 • Neem op de A1 (Amersfoort – Apeldoorn) bij Apeldoorn afslag 18 (Kootwijk). Aan het eind van de afslag rechtsaf, richting Harderwijk. Op de rotonde tweede afslag nemen, naar de Amersfoortseweg (N344). Of via afslag 19 (Hoenderloo). Volg aan het eind van de afslag de borden Apeldoorn en Julianatoren. Wie via de A50 (Arnhem – Zwolle) reist, neemt afslag 24 (Apeldoorn) of afslag 25 (Apeldoorn-Noord) en reist via ringweg N344 naar Julianatoren • Openbaar vervoer vanuit Apeldoorn of Amersfoort: bus 102 of 104 stopt voor de poort • Kaart 

Rocking Tug

Wanneer?

Open van 16 april tot en met 5 november 2017, van 10.30 tot 17.00 uur • Dagelijks open van 21 april tot en met 10 september en in de herfstvakantie van 13 tot en met 29 oktober 2017. Daarvoor en daarna op vrijdag, zaterdag en zondag open.

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 450.000. 

Kosten

Entreeprijs: € 22,50 per persoon • Parkeren: € 8,50.

Dino Ride

Fun fact

In de winter van 2010 viel er zoveel sneeuw op het gebouw van de botsauto’s dat het dak het begaf. De ingestorte attractie werd weggehaald. Op die plek werd een kelder aangelegd waarin de botsauto’s – omgedoopt tot Jul’s Grote Disco Bots, met muziek en lichteffecten – een plekje kregen. Bovenop de kelder werden vier nieuwe attracties gebouwd: de carrousels Tollende Hoed, Tuimelende Theekopjes, Razende Raceauto’s en het Brandweerspel, waarbij de jonge brandweermannen mogen proberen brandjes te blussen.  

Koningin Juliana Toren vanuit de toren

Verder lezen

Parksite

© Tekst: Parkplanet - Foto’s: Adri van Esch, Julianatoren