Avonturenpark Hellendoorn

Beleef een hele dag vol avonturen in Overijssel. Avonturenpark Hellendoorn heeft attracties voor jong en oud, van achtbanen tot speeltuinen.

Het Avonturenpark in Hellendoorn is het oudste attractiepark van Nederland en kan bogen op een lange historie. Het park opende in 1936 als een theehuis met enkele simpele speeltoestellen. De speeltuin groeide en ging lange tijd als De Elf Provinciën door het leven. In de loop der jaren ontwikkelde de speeltuin zich tot een gevarieerd park met attracties voor jong en oud. In 1978 werd De Elf Provinciën omgedoopt in Avonturenpark Hellendoorn.

Avonturenpark Hellendoorn - Foto: ©  Adri van Esch

Twee attracties kregen in begintijd van het park grote bekendheid: de sprookjestuin en het doolhof met uitkijktoren. Het doolhof met uitzicht over Hellendoorn is inmiddels verdwenen, maar er staan nog wel twee sprookjestaferelen in het park: verstopt in het groen, tegenover achtbaan Tornado. Andere sprookjesachtige attracties zijn de Zwanenmolen en de geheimzinnige Discovery Club, waar bezoekers in de kelder met laserpistolen mogen schieten op allerlei attributen die professor Nulnix tijdens zijn wereldreizen verzamelde.

Wild Waterval in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: ©  Adri van Esch

Durfals stappen in één van de drie achtbanen: de Tornado heeft een looping en een kurkentrekker. Voor de donkere achtbaan Rioolrat dalen de bezoekers via een smal trappetje of in de riolen onder het park en de familiebaan Donderstenen gaat met donderend geraas over de groene rails. Hellendoorn beschikt over twee wildwaterbanen: boomstammenbaan Wild Waterval was in 1982 de eerste van Nederland en raftingbaan Sungai Kalimantan is de langste in ons land.

Geheime Torens in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: ©  Adri van Esch

Het Avonturenpark is een compact park met naast acht- en wildwaterbanen ook fantasierijke draaimolens en diverse klim- en speelplekken. Midden in het park zijn kinderen uren zoet in het kleurrijke speelgebied De drie geheime torens. Voor de allerkleinsten staan er in Dreumesland een speelkasteel, postkoetsjes en vrachtautootjes op rails en een minireuzenrad. De mascottes Baba en Bella Boemba hebben er hun eigen Berenboom. In het Gouden Theater Paleis beleven Kareltje en Jasmijn spannende avonturen.

Slidepark Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: ©  Adri van Esch

Voor wie verkoeling zoekt op een warme dag is er Aquaventura, een slidepark waar bezoekers kunnen genieten van elf spectaculaire waterglijbanen. De banen in het outdoor park hebben spannende namen als Wacky Wave, Xtreme, Double Trouble, Twist & Twirl en Dark Devil. Ze variëren in hoogte van drie tot tien meter en in lengte van zeventien tot honderdveertig meter. Op de snelste baan bereiken de glijders een topsnelheid van 44 kilometer per uur.

In de maanden april, mei en juni kunnen kinderen tijdens het evenement Spellendoorn overal in het park leuke spelletjes spelen. En jaarlijks in oktober wordt het park tijdelijk omgedoopt tot Heksendoorn.

Wildwaterbaan Sungai Kalimantan in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Attracties

Snelle attracties: Tornado (loopingachtbaan) – De Donderstenen (Familieachtbaan) – Rioolrat (donkere achtbaan) – Tarantula Magica (Enterprise) – Montezuma’s Revenge (Topspin) – Het DrakenNest (ronddraaiende Disk'O Coaster)

Familieattracties: Aquaventura (waterglijbanenpark, aparte toegangsprijs) – Sungai Kalimantan en Wild Waterval (wildwaterbanen) – Discovery Club (interactieve darkride) – Piraat Enterhaak (zweefmolen) – Dino Sky Pedalo (fietsmonorail) – De drie geheime torens (klim- en klauterparadijs) – Dreumesland (speelgebied voor kleinere kinderen) – De Berenboom (woonplek van de mascottes Baba en Bella)

Shows: Kareltje en Jasmijn en het 80-jarig geheim (in de weekenden, schoolvakanties en op feestdagen)

Achtbaan Tornado in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: (c) Adri van Esch

Restaurants

Eethuis De Berghoeve (zelfbedieningsrestaurant) – Kapitein Baba’s en Bella’s Smakbar (snacks en drankjes)

Waar?

Avonturenpark Hellendoorn, Luttenbergerweg 22, 7447 PB Hellendoorn, tel. (0548) 659 159 • Op de A1 (richting Enschede): afslag 26 Lochem, N332 volgen richting Holten. Voorbij Holten op de rotonde rechts naar Nieuw-Heeten en vervolgens naar Haarle rijden. Op de N35 de borden Hellendoorn en Avonturenpark aanhouden • Vanaf het NS-station in Nijverdal vertrekt buslijn 96 naar Hellendoorn • Kaart

Tarantula Magica in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: © Adri van Esch

Wanneer? 

Geopend van 8 april tot en met 22 oktober 2017, vanaf 10.00 uur. Dagelijks open van 15 april tot en met 7 mei, van 3 juni tot en met 3 september en van 14 tot en met 22 oktober 2017 (Heksendoorn). Buiten deze periodes alleen in de weekenden, op feestdagen en op sommige werkdagen open; check de parksite • Aquaventura Slidepark is open vanaf medio juni tot en met medio september, maar bij slecht weer blijft het waterglijbanenpark dicht.

Kosten

Entreeprijs: € 23,50 per persoon. 55-Plussers: € 19,50 per persoon. Kinderen tot en met 2 jaar gratis • Supplement waterglijbanenpark Aquaventura: € 3,00 • Parkeren: € 7,00 • Hond: € 1,00

Koop hier kaartjes met korting

Wildwaterbaan Sungai Kalimantan in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: (c) Adri van Esch

Tips

Maak thuis een virtuele wandeling door Avonturenpark Hellendoorn; bekijk het park met Google Street View. Klik hier en je belandt voor de ingang van het park. Door met het oranje poppetje rechtsonder te slepen, kun je alle blauwe paden in Avonturenpark Hellendoorn bewandelen.

Van tien meter hoogte door een watergolf mee naar beneden worden gevoerd, golvend, draaiend, in een luchtband of op je rug. Het kan in Aquaventura, het waterglijbanengebied van Avonturenpark Hellendoorn. De slides zijn voorzien van ‘uitglijbakken’ met daarin een laagje water om af te remmen. Voor het glijbanenpark – dat open is van juni tot en met september – is een aanvullend entreekaartje te koop.

De Discovery Club in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: © Adri van Esch

Lees verder:

In Aquaventura staan elf verschillende waterglijbanen: voor kleine waterratjes en echte snelheidsduivels.

- Avonturenpark-info voor kids
- Berenboom voor mascottes Baba en Bella 
- Artikelarchief van Avonturenpark Hellendoorn
-
Parksite

© Tekst: Parkplanet - Foto's: Avonturenpark, Adri van Esch