Efteling

De Efteling is het meest bezochte attractiepark van Nederland. Wie kent het Sprookjesbos niet? Of de Python, de bekendste loopingachtbaan van de Benelux? In de Efteling kom je ogen en oren tekort: overal in het bosrijke pretpark is wat te beleven, voor jong en oud.

De Efteling is het oudste en bekendste attractiepark van Nederland. Het park opende in 1951 voor het eerst zijn poorten en kreeg er een jaar later een Sprookjesbos bij. Dat Sprookjesbos, waarvoor de bekende illustrator Anton Pieck de schetsen maakte, zorgde ervoor dat het park in binnen- en buitenland beroemd werd. Nog steeds is het - door de jaren heen sterk uitgebreide - Sprookjesbos razend populair bij de bezoekers. Meer informatie over het Sprookjesbos vind je hier

Efteling Kasteel Doornroosje Foto Adri

De Efteling heeft inmiddels tientallen attracties in een bosrijke, parkachtige omgeving. Veel attracties kunnen zich meten met de beste van de wereld, zoals het feeërieke Droomvlucht (een vliegreis langs elfen en trollen) en het mysterieuze Fata Morgana (boottocht door de wereld van Duizend-en-één-nacht). Het park herbergt ook talrijke snellere attracties, waarvan de Python (gouwe ouwe loopingachtbaan) en De Vliegende Hollander (waterdarkride annex achtbaan, een investering van twintig miljoen euro) de bekendste zijn. Heel spannende thrill rides zijn de razendsnelle dubbele houten achtbaan Joris en de Draak en de dive coaster Baron 1898, met een verticale vrije val van 37,5 meter en twee loopings.

De Efteling herbergt naast de bekende sprookjes ook zelfgeschreven sprookjes: de geschiedenis van het grappige Lavenvolkje wordt verteld in het Volk van Laaf en de Fakir vliegt in het Sprookjesbos heen en weer tussen de torens van zijn Oosterse paleis om de tulpen in bloei te houden.

Carnaval Festival: Jokie in Italië - Foto: Efteling

Het park is verdeeld in vier themagebieden: Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk en Anderrijk. In het Marerijk liggen de meest sprookjesachtige attracties, zoals het Sprookjesbos, Droomvlucht, Land van Laaf en het geheimzinnige, draaiende huis Villa Volta.

Het Reizenrijk neemt bezoekers mee op reis door de snelle wereld van Vogel Rok (uit het sprookje Sinbad de Zeeman) en langs vrolijke landen in Carnaval Festival. Het Ruigrijk is voor de durfals, met de Python, De Vliegende Hollander, Baron 1898 en schipschommel De Halve Maen. De dubbele houten achtbaan Joris en de Draak is twee keer 790 meter lang, heeft een hoogte van 25 meter en bereikt een maximumsnelheid van 75 kilometer per uur. De twee treinen Vuur en Water strijden tegen elkaar om de snelste tijd. 

Joris en de Draak

In het Anderrijk liggen de Bobbaan, darkride Fata Morgana, 4D-film Pandadroom, wildwaterbaan Piraña en het ietwat gedateerde Spookslot.

Vanaf het opvallende ingangsgebouw Het Huis van de Vijf Zintuigen wandelen bezoekers over de Pardoes Promenade naar de Brink, het hart van het park waar nu wordt gebouwd aan de nieuwe attractie Symbolica. Van dat grote plein leiden vier wegen de themagebieden in. Direct achter de parkingang ligt het grote Efteling Theater, waar evenementen worden gehouden en musicals worden opgevoerd. 

Van 14 november 2016 tot en met 31 januari 2017 verandert het park in de bij het publiek zeer geliefde Winter Efteling. Tijdens de Winter Efteling zijn De Vliegende Hollander en de Piraña gesloten. Python, Joris en de Draak, Halve Maen, De Bob en D'Oude Tuffer zijn geopend wanneer het niet vriest.

Het huisje van Repelsteeltje in het Sprookjesbos - Foto: (c) Parkplanet

Attracties 

Snelle attracties: Baron 1898 (dive coaster) - De Vliegende Hollander (varen, racen, splashen) - Vogel Rok (donkere achtbaan) - Python (looping-klassieker) - Joris en de Draak (houten racer achtbaan) - De Bob - De Halve Maen (schipschommel) - Lees hier meer over de spannendste attracties van de Efteling

Familieattracties: Sprookjesbos - Droomvlucht (langs elfen en luchtkastelen) - Pandadroom (4D-bioscoop) - Fata Morgana en Carnaval Festival (darkrides) - Piraña (wildwatervaart) - Villa Volta (draaiend huis) - Volk van Laaf (speels dorpje) - Pagode (vliegende tempel) - Gondoletta (rustige boottocht) - Stoomtrein (rit om het park) - D'Oude Tuffer (oldtimers)

Shows: Aquanura (immense fonteinenshow op de waterplas tussen de parkentree en Fata Morgana) - Sprookjesboom, Er was eens... (in het Sprookjesbos Theater, naast De Indische Waterlelies) - Raveleijn (spannende show met paarden in het openluchttheater naast Droomvlucht. Let op: vooraf een gratis showticket met gereserveerde tijd afhalen bij de apparaten naast het Raveleijn-theater). 

Niet te missen: Sprookjesbos - Droomvlucht - Raveleijn - Villa Volta - Carnaval Festival - Baron 1898 - De Vliegende Hollander - Joris en de Draak - Fata Morgana - Aquanura - Lees hier meer

De reus in het Sprookjesbos van de Efteling

Restaurants

Friet met mayonaise, poffertjes met poedersuiker, kip van de grill, een broodje bal of Hollandse biefstuk, hier vind je de perfecte plekken om je honger te stillen

Efteling Pirana Close up Adri

Winkels

Efteldingen (grootste souvenirwinkel, bij de ingang) - Marskramer (veel sprookjesartikelen, bij de ingang van het Sprookjesbos) - Jokies Wereld (kleurrijke winkel met cadeautjes voor peuters en kleuters, naast Carnaval Festival) - Loetiek (souveniruitverkoop, Anton Pieck en pins, bij het Land van Laaf) - De Bazaar (Oosterse snuisterijen, bij Fata Morgana) - Dromerijen (heel veel elfjes, bij de uitgang van Droomvlucht)

Eft Gondoletta zomer 15pers

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 4.680.000.

Wanneer?

De Efteling is elke dag van het jaar open. Tot en met 31 maart 2017 open van 11.00 tot 18.00 uur • Van 1 april tot en met 30 juni 2017 open van 10.00 tot 18.00 uur • In juli en augustus open van 10.00 tot 20.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 23.00 uur • Van 1 september tot en met 18 november 2017 open van 10.00 tot 18.00 uur. 

Dicht?

Gedurende het hele jaar - maar vooral in het laagseizoen - worden attracties onderhouden, verfraaid en vernieuwd. De attracties zijn dan gesloten voor het publiek. Om teleurstelling te voorkomen: kijk vooraf even hier of je favoriete attractie wel open is. 

Eft Vogel Rok ext 14PP

Praktisch

Route • De Efteling in Kaatsheuvel ligt aan de N261, halverwege tussen Waalwijk en Tilburg. Het pretpark is eenvoudig te bereiken, op de fiets, met de auto of het openbaar vervoer

Kosten • De entreeprijs voor de Efteling is € 37,50 per persoon (€ 2,00 toeslag in juli en augustus). Wie rondkijkt vindt kortingen, er zijn premium tickets en abonnementen

Informatie • Alles wat je voor een dagje Efteling moet weten vind je op de handige startpagina van de Efteling.

Eft Bank Vogel Rok 15PP

Grote Efteling Banken Test

De Efteling staat vol met bankjes om lekker even uit te rusten en te genieten van alle pret om je heen. Maar waar zit je het lekkerst en op welke bankjes? Lees het hier, in De Grote Efteling Banken Test.
 
Eft Gondoletta Pagode 15PP

De 5 rijken van de Efteling

In het Marerijk: Sprookjesbos, Droomvlucht, Raveleijn, Villa Volta, Volk van Laaf, Efteling Museum, Stoomcarrousel, Diorama en Stoomtrein • Naar het Marerijk

In het Reizenrijk: Vogel Rok, Carnaval Festival, Monsieur Cannibale, Doolhof, Kleuterhof, Gondoletta en Pagode • Naar het Reizenrijk

In het Ruigrijk: Python, De Vliegende Hollander, Baron 1898, Joris en de Draak, De Halve Maen, D’Oude Tuffer, Polka Marina en Kinderspoor • Naar het Ruigrijk

In het Anderrijk: Fata Morgana, Piraña, Bobbaan, PandaDroom en Spookslot • Naar het Anderrijk

In het Uitrijk: Entree, Het Huis van de Vijf Zintuigen, Aquanura, Efteling Theater • Naar het Uitrijk

Eft Fata Morgana maan stralen 15PP

Tips

Om zelf even te rusten terwijl de kinderen ravotten zijn er twee speelplaatsen: Kinder Vreugd is een Oudhollandse speeltuin in de stijl van Anton Pieck en ligt tussen het Volk van Laaf en Villa Volta. De Kleuterhof is een bontgekleurd speelterrein naast het terras van restaurant Panorama (vlakbij Vogel Rok).

Neem bij de ingang de handige, gratis parkplattegrond mee, met informatie over entertainment, souvenirs en eten en drinken.

De Wolf en de Zeven Geitjes in de Efteling

In het Sprookjesbos staan bijna dertig taferelen. Wil je geen enkel sprookje missen, ga dan door de hoofdingang in het Marerijk (tussen Carrouselpaleis en souvenirwinkel In den Oude Marskramer) naar binnen en volg steeds het rode klinkerpad.  

Wie in het Sprookjesbos het huis bezoekt waarin Assepoester woont, kan binnen het beste een plaatsje zoeken voor het tweede of derde raam. Daar kun je het sprookje goed zien.

Maak thuis een virtuele wandeling door Efteling; bekijk het park met Google Streetview. Klik hier en je belandt voor de ingang van het park. De beelden dateren uit 2009 en Ruigrijk is niet opgenomen in Google Streetview.

Laat souvenirs die je (voor drie uur) in het park koopt naar de uitgang brengen en haal ze daar aan het eind van de dag op.

eft fotobordje

Fototips

Koperkleurige, ovale fotobordjes geven in het park aan waar je de mooiste kiekjes kunt maken.

Met Baby Switch kunnen ouders met een baby gescheiden van een attractie genieten zonder twee keer in de rij te moeten staan. De ene ouder sluit aan in de wachtrij van een attractie en de andere ouder meldt zich met de baby bij de uitgang van deze attractie. Wanneer de ene ouder de attractie bezocht heeft, neemt die de kleine over van zijn of haar partner. Die kan vervolgens via de uitgang de attractie bezoeken en hoeft dus meer te wachten. De attracties met Baby Switch staan op de parkplattegrond aangegeven met een speciaal symbool.

Een regenachtig dagje Efteling hoeft niet in het water te vallen: hier staan tips om er toch een leuk uitje van te maken.

Eft Aquanura met publiek 12pers

De avondshow van Aquanura is veel spectaculairder dan de dagshow. Beste plek om de voorstelling te zien is het vlonderterras langs de spoorlijn. 

Als je bij een rij de keus hebt tussen links en rechts, neem dan de linkerrij. Dat scheelt je in veel gevallen wachttijd. 

De Efteling heeft een handige app voor de smartphone die in het park precies aangeeft waar je bent. De app geeft show- en wachttijden aan, toont waar winkels en eetgelegenheden zijn en wijst naar de dichtstbijzijnde toiletten. De Efteling-app is gratis te downloaden via de App Store of Google Play Store. 

Welke attracties en shows mag je niet overslaan?

eft sprookjesbos grote paddestoel

Sprookjesbos

Het meest beroemde onderdeel van de Efteling is het Sprookjesbos. Het werd geopend in 1952 en is inmiddels uitgegroeid tot een sfeervol bos met bijna dertig sprookjes. Van Doornroosje tot Roodkapje, van Vrouw Holle tot Hans en Grietje en van De Trollenkoning tot De Indische Waterlelies, bij een wandeling door het Sprookjesbos kom je ze allemaal tegen. Meer informatie over de bewoners en de faciliteiten van het Sprookjesbos vind je hier.

eft vliegende hollander splash 14pp

Fun facts

De muziek van De Vliegende Hollander is speciaal voor de attractie gecomponeerd en uitgevoerd door het 60-koppige symfonieorkest van Praag... en nog veel meer fun facts uit de Efteling. Kijk voor meer fun facts ook in het artikelarchief van de Efteling.

De beroemde Holle Bolle Gijs woont al bijna zestig jaar in de Efteling. De eerste veelvraat vestigde zich in 1958 in het park. Inmiddels wonen er twaalf Gijzen in Kaatsheuvel.

Eft Bosrijk Dorpshuysen 15PP

Overnachten

Het Efteling Hotel heeft 102 comfortkamers die van alle gemakken zijn voorzien. Daarnaast heeft het hotel 21 sprookjesachtige suites. Overnacht vorstelijk in suites gethematiseerd rond Assepoester, de Laven, de Stoomcarrousel, het Circus, Doornroosje, de Fifties, Fata Morgana, Coca Cola, Hans en Grietje, Wonderwater, Hans Christian Andersen, het Noorderlicht, mascotte Pardoes, het Theater, Sneeuwwitje, de Wolf en de Zeven Geitjes en De Vliegende Hollander. Of kies voor de Bruidssuite, Koningssuite, Golfsuite of de Torensuite. Uitrusten met een drankje of een hapje kan in bar De Gelagkamer of in restaurant De Hoffelijke Heraut • Nu boeken

De Boshuysen, Dorpshuysen en appartementen van Bosrijk staan in een groene oase van rust, en toch vlakbij het attractiepark. Gasten kunnen in het vakantiepark drie of vier dagen in alle vrijheid genieten van de prachtige natuur en van de belevenissen in de Efteling. En de kleintjes kunnen heerlijk plonzen in het Badhuys. In 2017 opent het vakantiepark Loonsche Land.

Baron 1898 in de Efteling

Steeds iets nieuws

In de Efteling is steeds weer iets nieuws te beleven. Elk jaar bouwt het park nieuwe attracties en belevenissen. De laatste aanwinst is Baron 1898, een korte maar spannende achtbaan in het Ruigrijk met een haast loodrechte vrije val van ruim 37 meter. Nadat de passagiers de top op dertig meter hoogte hebben bereikt, helt de trein over de rand van de heuvel heen, klaar voor de grote duik. Daar blijft het voertuig echter enkele spannende seconden hangen, zodat de durfals kunnen zien welke angstaanjagende val zij gaan maken. Even later raast de trein het rokende mijngat in en vervolgens tweemaal over de kop.

Voor de adembenemende rit ontmoeten bezoekers in het stationsgebouw Gustave Hooghmoed. De industrieel heeft in zijn kolenmijn een goudader gevonden. Hij wil zoveel mogelijk edelmetaal naar boven te halen, maar de grond wordt beschermd door de Witte Wieven. In het Kleedlokaal en het Loonlokaal in het grote mijngebouw doet de hebzuchtige mijnbaron een beroep op zijn nieuwe kompels, maar de Witte Wieven proberen uit alle macht de arbeiders af te houden van de gouddelving.

efteling raveleijn totaal 13pers

Een kolossale attractie is de middeleeuwse stad Raveleijn, een openluchttheater met plaats voor meer dan duizend toeschouwers. De voorstelling, die dagelijks meerdere malen wordt opgevoerd en is geschreven door griezelboekenauteur Paul van Loon, gaat over vijf kinderen die uitgroeien tot ruiters te paard. Ze hebben elkaar en hun eigen talenten nodig om de strijd aan te gaan met de wrede overheerser van de stad. Naast paarden en raven hebben een uil en een valk een rol in de opvoering. De show is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. 

Ook in het Sprookjesbos van de Efteling komen telkens nieuwe attracties. De laatste aanwinsten zijn het sprookje De nieuwe kleren van de keizer - over een ijdele monarch die door twee kleermakers een spiegel wordt voorgehouden - en Pinokkio, de houten marionet die graag een echt jongetje wil zijn.

Voor 2017 staat een mega-attractie op stapel. In het hart van het park, op het centrale Brink-plein, komt de nieuwe darkride Symbolica: Paleis der Fantasie. De tocht door Symbolica, het paleis van parkmascotte Pardoes, is een cadeautje aan de bezoekers vanwege het 65-jarig bestaan van de Efteling.

Eft Bobbaan 15pers

Verder lezen

 
© Tekst: Parkplanet - Foto's: Parkplanet, Efteling