Sterren lenen stemmen aan sprookjes

De nieuwe kleren van de keizer - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Diverse Bekende Nederlanders leenden hun stem aan een sprookje of verhaal in de Efteling.

Regelmatig schakelt de Efteling meer of wat minder Bekende Nederlanders in om een tekst in het pretpark in te spreken.

Paul van Vliet

Paul van Vliet is sinds eind 2012 de stem van het sprookje De nieuwe kleren van de keizer. De cabaretier declameert in gedichtvorm het verhaal van de ijdele monarch die onzichtbare kleren krijgt aangemeten, maar dat niet wil toegeven omdat hij dan voor dom aangemerkt wordt. In 1970 stond Van Vliet voor het eerst solo in het theater. Hij had veel succes met zijn onemanshows, waarin hij allerlei typetjes ten tonele bracht en waarvan hij er elf maakte. Tegenwoordig geeft Paul van Vliet zijn voostellingen standaard in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en steevast op zondagmiddag.

Mies Bouwman

Televisielegende Mies Bouwman nam het verhaal behorend bij Aquanura op band op. Elke avond telt de nog steeds bekende en geliefde oud-presentatrice met haar karakteristieke stem af voor de fonteinenshow op de vijver bij Fata Morgana. Mies werd in één klap een nationale bekendheid op 26 en 27 november 1962. Toen presenteerde zij Open Het Dorp, een marathonuitzending om geld in te zamelen voor een gehandicaptenwijk in Arnhem. Mies Bouwman had haar presentatiesporen al verdiend bij In de hoofdrol, een programma uit 1960 dat in 1985 en in 1992 in de reprise ging. Het meest bekende televisieprogramma van Mies was de spelshow Eén van de Acht.

Wieteke van Dort

Eén van de meest gehoorde stemmen in het Sprookjesbos van de Efteling is die van Wieteke van Dort. Zij sprak De rode schoentjes, De put van Vrouw Holle, Roodkapje en Raponsje in. In het Loerhuys in het Lavenlaar vertelt Wieteke de geschiedenis van het Laven-volkje. De actrice – onder meer bekend van de kinderprogramma’s Oebele, De Stratenmakeropzeeshow en Het Klokhuis – kreeg voor het inspreken van de sprookjes in 2011 van stichting Nederland Positief de Society Award uitgereikt.

De Sprookjesboom - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Hero Muller

Zonder dat ze het weten is bij kinderen de stem van acteur Hero Muller heel bekend. Hij vertolkt sinds 2010 in het Sprookjesbos de stem van de wijze Sprookjesboom. Muller speelde onder meer in de televisieseries Floris, Onderweg naar Morgen, Het zonnetje in huis en Het Huis Anubis. Hero Muller is niet alleen de stem van de Sprookjesboom, hij is ook de man achter Koekiemonster in Sesamstraat en Hagrid in de Nederlandstalige versies van de Harry Potter-films.

Paul van Gorcum

Acteur Paul van Gorcum gaf zijn stem aan Gustave Hooghmoed, de baron die bezoekers van de Efteling rekruteert als mijnkompels in Baron 1898. De rol van baron is Van Gorcum op het lijf geschreven: hij vertolkte dezelfde rol in diverse series van het clownsduo Bassie en Adriaan. In die reeks werd baron Van Neemweggen bekend om zijn gevleugelde uitspraak “Drommels, drommels en nog eens drommels!” Paul van Gorcum sprak vaker stemmen in, onder meer die van Gargamel in De Smurfen en van neushoornvogel Zazoe in de Disney-film De Leeuwenkoning.

Paul de Leeuw

De stem van Paul de Leeuw was van 2009 tot het najaar van 2015 te horen bij De Indische waterlelies. Het eerste optreden van De Leeuw in de Efteling was in de zomer van 1987 toen hij medepresentator was van Sterrenslag. Dat spelprogramma werd opgenomen in een groot openluchttheater dat op de plek lag van de huidige Brink. Tijdens de laatste uitzending van zijn televisieshow Mooi Weer De Leeuw zegde Efteling-directeur Olaf Vugts toe dat Paul de Indische waterlelies mocht inspreken. In oktober 2015 werd de stem van De Leeuw vervangen door de oorspronkelijke introvertelling. Deze in geforceerd Nederlands ingesproken introductie van het sprookje van de Belgische oud-koningin Fabiola is van hoorspelactrice Barbara Hoffmann.

Naar de parkplanner van de Efteling

 
© Tekst en foto’s: Adri van Esch