Belantis

BELANTIS

Op een voormalige bruinkoolmijn in Oost-Duitsland werd een compleet pretpark gebouwd: Belantis in Leipzig. Thema van het attractiepark zijn de landen rond de Middellandse Zee.

Op 5 april 2003 gingen voor het eerst de poorten open van Belantis, Duitslands nieuwste attractiepark en het grootste op het grondgebied van het voormalige Oost-Duitsland. De uiteindelijke grootte van Belantis zal vijftig hectare worden, maar op dit moment wordt voor het park nog slechts 27 hectare gebruikt. Midden op het terrein ligt een meer in de vorm van de Middellandse Zee. Daaromheen liggen zeven themazones, die bezoekers allemaal in een ander land onderdompelen.

Cobra des Amun Ra in Belantis

Van verre is al het ingangsgebouw van Belantis te zien: het hemelsblauwe Slot Belantis, met balzalen en pleintjes. Het gebied Strand der Götter staat in het teken van de Griekse mythologie. Hier kunnen gasten een boottocht maken over het meer in Fahrt des Odysseus. In de uitzichttoren Säule der Athene kan men zichzelf in een stoeltje omhoog trekken tot twaalf meter hoogte.

Het Land der Grafen wordt gekenmerkt door een marktplaats met typisch Duitse vakwerkhuizen. De Drachenflug brengt bezoekers al draaiend op een hoogte van 32 meter en bij de Gletscher-Rutscher storten kleine bootjes op een glijbaan de diepte in.

Drachenflug in Belantis

In het Tal der Pharaonen staat één van de hoogtepunten van Belantis: de waterattractie Fluch des Pharao, gehuisvest in een bijna veertig meter hoge piramide die vanuit het hele park zichtbaar is. Durfals maken een vrije val van tientallen meters over een zijde van de goudgele piramide. In de achtbaan Cobra des Amun Ra schiet je op de rug van een slang met vijftig kilometer per uur over een Egyptische woestijnvlakte.

Op het Insel der Ritter staat één van de twee achtbanen die Belantis rijk is: de Drachenritt voert door de burcht van de zwarte ridders. De andere achtbaan is Huracan – niet over het hoofd te zien: links van de ingang – waarin bezoekers 32 meter de lucht in gaan en vijfmaal over de kop. Veel rustiger gaat het in Verlies des Grauens, een draaiend huis waarin gasten alle gevoel voor richting kwijtraken. In het themagebied Prärie der Indianer staat de draaiende reuzenschommel Belanitus Rache en in de zone Küste der Entdecker bevindt zich Capt’n Black’s Piratentaufe, een unieke combinatie van uitzicht- en schommeltoren.

Drachenrit in Belantis

Belantis, een samenvoeging van de woorden ‘belle’ en ‘atlantis’, is gebouwd op een voormalig wingebied van bruinkool. Om die reden hebben bomen en planten moeite om tot volledige wasdom te komen. Dat geeft het park een open en zelfs wat kale aanblik. Maar Belantis ontwikkelt zich snel: het aantal attracties neemt met het jaar toe en het park wordt telkens een beetje groener.

Huracan in Belantis

Attracties

Snelle attracties: Huracan (loopingachtbaan) – Fluch des Pharao (wildwaterbaan) – Cobra des Amun Ra en Drachenritt (familieachtbanen) – Belanitus Rache (snelle ronddraaiende schommel) – Götterflug (interactieve zweefmolen)

Familieattracties: Verlies des Grauens (draaiend huis) – Capt’n Black’s Piratentaufe, Drachenflug en Säule der Athene (uitzichttorens) – Fahrt des Odysseus (boottocht) – Gletscher-Rutscher (reuzenglijbaan) – Santa Maria (schipschommel) – Flug des Ikarus (minikabelbaan) – Poseidons Flotte (snelle waterdraaimolen)

Shows: Pinocchios Abenteuer (familieshow in de Arena des Zeus) – Schiff Ahoi (interactieve piratenvoorstelling) – PowWow (indianendansen en -liedjes)

Poseidons Flotte in Belantis

Restaurants

Schloss-Café (zelfbediening) – Pulverschänke (middeleeuwse snacks, braadworst en pannenkoeken op de marktplaats) – Tucks Bratenfeuer (friet, snacks van de grill) – Bodega (pizza’s, pasta’s en salades)

Fluch des Farao in Belantis

Waar?

Belantis, Zur Weissen Mark 1, 04249 Leipzig, Duitsland, tel. 0049 (0)1378 403030 • Belantis ligt ten zuiden van Leipzig. Op de A9 (Berlijn – München) bij Kreuz Rippachtal de A38 volgen, richting Dresden. Afrit Neue Harth / Belantis-Park nemen. Parkeren € 3,00 • Openbaar vervoer: vanaf het centraal station in Leipzig tram 2, 3, 5 of 5X nemen tot station Markkleeberg. Vanaf daar vertrekt ieder uur buslijn 105 naar Belantis • Kaart

Wanneer?

Open van 5 juni tot en met 31 oktober 2021, vanaf 10.00 uur. Dagelijks geopend van 23 juni tot en met 5 september. Ook dagelijks open in de herfstvakantie van 9 tot en met 31 oktober 2021. Daarvoor en daarna in de weekenden en op alle woensdagen open.

Sancta Maria en Huracan in Belantis - Foto: Eric Kemnitz

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 580.000

Kosten

Entreeprijs: € 38,50 per persoon. Kinderen van 5 tot en met 10 jaar: € 33,50. Kinderen tot en met 4 jaar: gratis • Parkeren: € 5,00.

Gotterflug in Belantis

Tip

In Götterflug kunnen bezoekers op ruim twintig meter hoogte hun eigen stoeltje besturen, van een rustige vlucht tot een rit vol loopings.

Verder lezen

Goedkoop op de kop getikt
Grens weg uit Belantis
Park en stad gaan niet altijd samen
Artikelarchief Belantis
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Belantis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen

In het jaar 2020 (plek in 2019)