Bosrijk in de Efteling - Foto: Parkplanet

Bosrijk in de Efteling open

Het duurde tien jaar om de plannen tot werkelijkheid te brengen. Op 12 december 2009 was het zo ver: Bosrijk, de nieuwe verblijfsaccommodatie van de Efteling, ging open.

Bosrijk ligt pal naast het attractiepark in Kaatsheuvel. Het verblijfspark is zeventien hectare groot en ligt in een gevarieerd landschap met duinen, dichte stukken bos, een open veld en water. Bosrijk biedt 99 vrijstaande Boshuysen en 26 geschakelde Dorpshuysen, geschikt voor zes tot acht personen. Doordat er natuurlijke bouwmaterialen als hout, stenen en zand zijn gebruikt, hebben de huisjes een authentieke uitstraling.

Poorthuys

Wie Bosrijk betreedt, komt binnen door het Poorthuys. In dat entreegebouw bevinden zich 24 vierpersoons appartementen. Daarnaast zijn in het markante pand alle centrale voorzieningen ondergebracht, zoals een receptie, het Eethuys (grand café) en het Badhuys, een klein overdekt zwembad met een baby- en peuterbad en speelelementen.

Landhuys

De 54 vierpersoons appartementen in het Landhuys hebben uitzicht over het Efteling Golfpark of over Bosrijk. Er zijn acht aangepaste en zes allergeenarme woningen voor mensen met een handicap of een luchtwegaandoening. Verder biedt Bosrijk achttien VIP-accommodaties.

Korte-vakantiebestemming

Voor de thematisering van Bosrijk is het verhaal van Klaas Vaak gebruikt. Met de realisatie van Bosrijk is de Efteling een korte-vakantiebestemming voor drie of vier nachten geworden. Zo is het Brabantse park ook voor bezoekers uit verder gelegen provincies en omliggende landen aantrekkelijk. Bosrijk is met een investering van 52 miljoen euro het grootste en duurste project in de geschiedenis van het park. De Efteling verwacht in het eerste jaar minimaal 75.000 gasten.

Arrangementen

In Bosrijk kunnen gezinnen arrangementen voor een korte vakantie boeken, inclusief onbeperkt toegang tot de Efteling. Het vakantiepark biedt daarnaast extra mogelijkheden, zoals een ontbijt in het pretpark met sprookjesvriendjes of een speciale Efteling-avond in een exclusief voor Bosrijk-gasten opengesteld gedeelte van het park.

Concrete ideeën

De eerste concrete ideeën voor een verblijfspark bij de Efteling ontstonden aan het eind van de vorige eeuw. Uitgewerkte plannen voor vakantiepark Droomrijk met 3600 bedden werden in 2003 stopgezet na heftige protesten van de milieubeweging. Uiteindelijk verleende de Raad van State geen toestemming voor de wijziging van het bestemmingsplan.

Natuurcompensatie 

Drie jaar later bereikte de Efteling toch nog overeenstemming met milieuorganisaties BMF en Natuurmonumenten over een natuurcompensatie van 160 procent en een kleiner vakantiepark. Bosrijk heeft op dit moment 1150 slaapplaatsen en mag in de toekomst uitbreiden naar 2100 bedden. De plannen voor het gebied werden gebaseerd op uitgebreide onderzoeken naar de aanwezige flora en fauna en zijn nu tot stand gekomen in overleg met de Brabantse Milieu Federatie en Natuurmonumenten.

Vakantiepark Loonsche Land

12-12-2009 © Foto: Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen