Actie tegen files

Attractieparken lopen in de dichtbevolkte Europese landen steeds meer tegen de grenzen van het mogelijke aan. Nu is Plopsaland in De Panne mikpunt van zorg en kritiek van omwonenden.

De meeste grote attractieparken hebben het al eens meegemaakt: een rem op uitbreidingsplannen omdat buurtbewoners of actievoerders zich tegen de projecten keren. Bij de Efteling duurde het tien jaar extra voordat het park de langgewenste verblijfsaccommodatie kon openen omdat milieuactivisten zich fel tegen Droomrijk – later Bosrijk – keerden. Het Duitse Phantasialand vindt buurtcomités op zijn weg bij de geplande uitbreidingsplannen van het pretpark. Disneyland Parijs moet vuurwerkshows verkleinen of annuleren omdat de buren willen slapen en achtbanen krijgen overdekte karretjes of geluidsschermen langs liften omdat omwonenden het geschreeuw van uitgelaten gasten beu zijn.

Onleefbaar

Plopsaland in De Panne dreigt het volgende doelwit van protesterende buren te worden. De Dorpsraad van het Vlaamse kustdorp is de files naar het pretpark meer dan beu en luidt de noodklok. Er moet een snelle oplossing komen voor de verkeersellende, anders wordt het dorp onleefbaar, zeggen de omwonenden.

{googleads right}Schuld

“In de weekenden en tijdens de vakantie slibt het traject tussen de snelwegafrit en De Panne in beide richtingen helemaal dicht”, klagen de inwoners in Het Nieuwsblad. “We willen niet alle schuld in hun schoenen schuiven, maar Plopsaland trekt nu al een miljoen bezoekers per jaar en het pretpark wil straks ook de Franse markt veroveren. Hoeveel verder kan dat nog gaan? Wij vragen Plopsaland om rekening te houden met de bewoners van dit duizend jaar oude dorp.”

Oplossingen

De omwonenden pleiten voor de langere termijn voor een nieuwe afrit van de autosnelweg naar Plopsaland. Op korte termijn biedt promotie van het openbaar vervoer een oplossing, menen zij. “De tram rijdt naast Plopsaland en het treinstation ligt op een boogscheut van het pretpark. Het is echter niet aan ons om oplossingen te bedenken. Dat is de taak en de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur. Maar dat doet voorlopig niets aan ons probleem”, aldus de woordvoerder van de Dorpsraad.

© 2010 PARKPLANET 

Meest bezochte parkprofielen