De Python in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet

Awards devalueren

De Python in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet
 
Een regen aan prijzen daalt op de pretparkwereld neer. Er worden zoveel awards uitgereikt dat het zelfs de parkenbranche wat veel dreigt te worden.

 
Fanprijzen, vakprijzen, publieksprijzen, aanmoedigingsprijzen en troostprijzen. Er zijn in heel Europa zoveel verkiezingen voor beste, mooiste, grootste en vernieuwendste pretpark of attractie dat de prijzen elkaar devalueren. Hoewel parkbazen nog steeds graag een aansprekende prijs in ontvangst nemen – het is immers een aardige aanleiding voor wat positieve publiciteit – denken ze stiekem ook: “Nee, niet wéér een.”

Tien categorieën

Afgelopen week was het weer zover: voor de zoveelste keer werden er mooie beeldjes uitgereikt aan ‘de beste’ in liefst tien categorieën. Met in iedere categorie vijf winnaars verkeerden vijftig ondernemingen in hoerastemming. De stille kritiek op alle verkiezingen is niet alleen het grote aantal prijzenfestivals, maar ook de gigantische hoeveelheid categorieën, waardoor er zoveel winnaars zijn dat een award nauwelijks nog waarde vertegenwoordigt.

Sympathie

De laatste award-uitreiking – de European Star Award van het Duitse vakblad Kirmes & Park Revue – kon nog enigszins op sympathie rekenen omdat de prijzen hier werden weggegeven door professionals uit branche zelf. In de achttienkoppige jury zaten onder meer Werner Stengel, de legendarische achtbaanontwerper, en Stefan Zwanzger, de jonge zakenman die zijn bedrijven verkocht en nu alleen nog attractieparken (in aanbouw) afreist onder de naam Themeparkguy.
Europa-Park in Duitsland - Foto: (c) Parkplanet

Winnaars

Hoewel er geen enkele Nederlander in de internationale jury zat – op zich opmerkelijk gezien de relatief grote rol die ons land speelt in de branche – behoorden toch enkele vaderlandse ondernemingen tot de winnaars. In de hoofdcategorie Europe’s Best Theme Parks was de tweede plaats voor de Efteling, na het Duitse Europa-Park en voor Disneyland Paris. Port Aventura in Spanje en Alton Towers in Groot-Brittannië eindigden als nummer vier en vijf.

Tweede plek

In de categorie Europe’s Best Family Parks haalden Nederland ook een tweede plek: Toverland moest Disneyland Park in Parijs voor laten gaan, maar won het van het Duitse Tripsdrill en van Legoland Deutschland. Het park in Sevenum nam nog een award mee: de tweede plaats voor Troy in de categorie Europe’s Best Wooden Coasters, meteen na Colossos in het Duitse Heide-Park.
 

Toverland win twee tweede prijzen - Foto: (c) Parkplanet

{googleads right}Fabrikanten

Nederlandse successen waren er ook bij de fabrikanten. Achtbaan Stunt Fall in het Spaanse Parque Warner – afkomstig van Vekoma Rides in het Limburgse Vlodrop – werd derde in de categorie Europe’s Best Steel Coasters en de draaiende schommel SynKope in het eveneens Spaanse Terra Mítica werd derde bij Europe’s Best Attractions. De reuzenschommel werd vervaardigd door Mondial Rides in het Friese Terband.

Wel wat veel

Alle Star Awards werden door managementleden van de winnende parken in ontvangst genomen. Eén van de directeuren verzuchtte achteraf: “We kicken allemaal op prijzen, maar het worden er wel wat te veel.” Eind 2013 worden de European Star Awards weer uitgereikt. Wie zichzelf een expert vindt op het gebied van Europese attractieparken mag zich als jurylid aanmelden bij Kirmes & Park Revue, meldt de redactie.
 
15-10-2012 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen