De vernieuwde parkshow Raveleijn in de Efteling - Foto: Efteling

Meer spektakel in Raveleijn 2.0

De vernieuwde parkshow Raveleijn in de Efteling - Foto: Efteling

De showexperts van het Franse park Puy du Fou voegden volop spektakel toe aan Raveleijn. De vernieuwde voorstelling heeft nu meer stunts, bijzondere speciale effecten en nieuwe decorstukken.

Kun je een spannend verhaal dat is neergeschreven in een boek van bijna 250 pagina’s en dat voor televisie is verfilmd in twaalf afleveringen in een live voorstelling van twintig minuten proppen? Moeilijk, blijkt uit de pogingen die de Efteling doet om het verhaal van Raveleijn in een gelijknamige parkshow te verbeelden. Al sinds de opening van Raveleijn in het voorjaar van 2011 worstelt het park in Kaatsheuvel met de voorstelling, die weliswaar in het mooiste openlucht parktheater ter wereld staat, maar die de handen van de bezoekers – met name van hen die regelmatig in het park terugkomen – niet echt op elkaar kreeg.

De vernieuwde parkshow Raveleijn in de Efteling - Foto: Adri van Esch

Experts

Na twee jaar van aanpassen en bijsturen besloot de Efteling dat het tijd was voor een meer rigoureuze aanpak van de show. De experts van het Franse themapark Puy de Fou – gespecialiseerd in grote parkshows – werden erbij gehaald. Gisteren ging de vernieuwde voorstelling in première voor het publiek. Het verhaal – geschreven door de gelauwerde auteur Paul van Loon – bleef intact en er werden vooral visuele zaken aan de vertoning toegevoegd. Er zijn nu meer stunts, meer speciale effecten, meer decorstukken en veel meer water en vuur.

Nieuwe speciale effecten: graaf Grafhart verdwijnt in het water - Foto: Adri van Esch

Volwassen ruiters

Toeschouwers zullen vooral genieten van wat er te zien is in de arena en van de nog steeds weergaloze muziek van het Brabants Orkest. Van het verhaal zullen de meesten nog steeds niet veel meekrijgen, alle pogingen om daar verandering in te brengen ten spijt. Alleen de eerste paar minuten hebben een geslaagde mise-en-scène, zoals de Fransen dat zo mooi kunnen zeggen. Vijf jongeren stappen door de stadspoort van Raveleijn en komen enkele seconden later op mysterieuze wijze als volwassen ruiters te paard de vrijstaande poort weer uit. Klaar om de stad te redden van de boze overheerser graaf Grafhart.

Goed geslaagd gedeelte van Raveleijn: ruiters komen uit het niets uit de poort - Foto: Adri van EschRechts van het midden

Daarna volgt een kwartier lang een aaneenschakeling van stunts en speciale effecten. Dat maakt van de vernieuwde Raveleijn een echte spektakelshow. Probeer het verhaal verder niet te volgen, dat lukt niet en leidt alleen maar af. Nog wel een tip: ga op de tribune rechts van het midden zitten. Door de nieuwe decorstukken zijn de zichtlijnen op veel plaatsen vertroebeld. Voor het rechtergedeelte van de tribune gebeurt het meest en is de nieuwe Raveleijn-met-de-Franse-slag het beste te bekijken.

1-5-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling, Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen