ThemeparkGuy Smartphones Beeld 17pers

Smartphones verpesten dagje uit

“Smartphones zetten de toekomst van pretparken op het spel”, stelt parkenkenner Stefan Zwanzger.

De smartphone verpest een dagje in een pretpark. Dat is de overtuiging van Stefan Zwanzger. De parkenexpert bezocht in de afgelopen tien jaar attractieparken in meer dan 150 landen. Daar verzamelde hij het bewijs voor zijn stelling: foto’s van parkbezoekers uit 2010 vergeleek Zwanzger met beelden op dezelfde plek genomen in 2017. Conclusie: de vrolijke gezichten op de oudere foto’s hebben plaatsgemaakt voor ongelukkige mensen geobsedeerd door de schermpjes van hun smartphone.

Op het schermpje staren

Smartphones zijn verantwoordelijk voor de ‘zombificatie van de menselijke geest’, stelt Zwanzger, ook bekend als The Theme Park Guy. “Een themapark hoort mensen af te leiden van het dagelijkse leven, hoort de aandacht van gasten te grijpen, hen te betoveren, hen vleugels te geven”, vertelt de parkendeskundige op zijn blog. “Maar kennelijk laten mensen zich met de smartphone in de hand moeilijk uit hun dagelijkse sleur tillen, want je mag er vanuit gaan dat als ze hun telefoon in een attractiepark al niet kunnen wegstoppen, dat ze dan wellicht op een doorsnee dag tien tot twaalf uur op dat schermpje zitten te staren.”

ThemeparkGuy Smartphones Totaal 17pers

Technologische snufjes

Zwanzger constateerde de hypnotiserende blik vooral bij parkgasten in Azië. “Daar hebben ze nog meer voorkeur voor gadgets en technologische snufjes. Maar ook in Europa en de Verenigde Staten zag ik het verschijnsel al. Alleen in wat kleine pretparken in het Afrikaanse Ethiopië niet; daar genoten mensen nog echt van wat er om hen heen gebeurt.”

Offline parken

Stefan Zwanzger pleit voor ‘offline parken’, parken waar gasten hun mobiele telefoons weg moeten stoppen en zo optimaal van elkaar en de attracties en shows kunnen genieten. Als parken zich te veel focussen op virtual reality, augmented reality en attracties die vol zitten met filmvoorstellingen en 3D-beelden zetten ze hun eigen toekomst op het spel, stelt Zwanzger. “Kijk maar naar de foto’s van 2010, ze barsten van de energie en het plezier. Bij de foto’s van nu denk je: ‘Bah, ik blijf maar thuis’. Ik hoop echt dat we over twintig jaar grappen maken over hoe smartphones ons in het tweede decennium van de 21e eeuw meer ‘sociaal en verbonden’ maakten.”

Append door het pretpark

4 oktober 2017 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Stefan Zwanzger, The Theme Park Guy

Meest bezochte parkprofielen