Hartverwarmende winter in de Efteling

In de Winter Efteling kun je genieten van sprookjes, extra attracties, entertainment en lekkernijen in een betoverend park.

Tijdens de Winter Efteling zijn bijna alle attracties in het park gewoon open. Achtbanen Python en Joris en de Draak, schipschommel Halve Maen, de Bobbaan en oldtimerbaan D’Oude Tuffer zijn geopend als de weersomstandigheden het toelaten. Check hier of je favoriete attracties open zijn. De Vliegende Hollander en wildwaterbaan Piraña zijn geopend tot en met de kerstvakantie (25 december 2021 tot en met 9 januari 2022), eveneens wanneer de weersomstandigheden dat toelaten.

Warme Winter Weide

Op de Warme Winter Weide midden in het park is hartverwarmend muzikaal entertainment tussen de besneeuwde dennenbomen en rondom de Vreugdevuren. Bezoekers kunnen er lekker nippen aan een glaasje glühwein of zich te goed doen aan een warme chocolademelk, een broodje gehaktbal of een quiche. De Sneeuwprinses en de Vuurprins zorgen voor zang, dans en gezelligheid. Gasten kunnen op de Warme Winter Weide ook spelletjes spelen: balgooien bij D’n Gladde Gooi en naar prijsjes hengelen bij Pinguïn Pret.

Feeëriek verlicht

Alle sprookjes en attracties in het park zijn feeëriek verlicht en er is veel live entertainment. Kinderen kunnen bijvoorbeeld speeldoosjes tot leven wekken met een draai aan de sleutel. Volwassenen kunnen zich tijdens de Winter Efteling laten betoveren door de warme klanken van gospelkoor De Lichtpuntjes of een ritje maken in de arrenslee. In het openluchttheater in het Sprookjesbos zijn afwisselend voorstellingen van Sprookjesboom en Jokie en Jet te zien.

Winter Efteling

Betoverende fonteinenshow

Elke winteravond wordt afgesloten met Aquanura, de grootste watershow van Europa. De vier kikkers van Aquanura veranderen de Vonderplas (tussen het ingangsplein en Fata Morgana) twaalf minuten lang in een muzikaal schouwspel. Ondersteund door bekende Efteling-melodieën en zo’n tweehonderd fonteinen komen sprookjes en attracties tot leven. De kleurenpracht van Aquanura is ’s avonds – tegen de gitzwarte hemel – op z’n allermooist. Bij de ingang en in de parkapp staat aangegeven hoe laat er voorstellingen van Aquanura zijn.

Symbolica in de Winter Efteling - Foto: Ralph Le Coultre

Oud & Nieuw

De Efteling opent zijn poorten ook ’s avonds met Oud & Nieuw. Vanaf begin november zijn hiervoor speciale entreekaarten te koop. De attracties blijven open tot middernacht en er zijn op diverse live optredens. De feestelijke avondopenstelling op Oudejaarsavond is van 19.00 tot 01.00 uur.

Knisperende vreugdevuren

Op vier pleinen in de Efteling kun je je warmen bij knisperende vreugdevuren: op het Max & Moritz Plein in Anderrijk, op het Carnaval Festival Plein in Reizenrijk, op het plein voor schipschommel Halve Maen in Ruigrijk en op het Ton van de Ven Plein (voor Droomvlucht, in Marerijk). Op de laatste drie is de speciale XL-stroopwafel Deluxe te koop. Kies voor je stroopwafel eerst de chocoladelaag – karamel zeezout (goud) of melk (bruin) – en daarna een topping: hazelnootjes, discodip of mini-choco’s.

Culinaire tussendoortjes

Andere winterse culinaire tussendoortjes zijn wafels met appelcompote, vanille-ijs of kaneelsuiker en slagroom (bij De Suykerbuyk op het Anton Pieckplein), wafels met softijs met chocolade, karamel of aardbeiensaus (De Kombuys in Ruigrijk) of een wafel op een stokje gehuld in chocolade en bestrooid met mini-choco’s (bij De Flierefluiter). Bij verschillende kramen in het pretpark is een Broodje Unox Winterspecial te koop; je krijgt er een gratis wintermuts bij!

Deugnieten bij Bäckerei Krümel 

Op zaterdag 4 december opent Bäckerei Krümel aan het Max & Moritz Plein de deuren. De ambachtelijke bakkerij en het assortiment zijn geïnspireerd op het Alpenlandschap en de streken van Max en Moritz. Bakkers bakken de hele dag plaatbrood en broodpizza’s vanuit een nostalgische dubbele deck-oven. Plaatgebak past bij de verse sappen en geurende koffiespecials. Heel bijzonder zijn de Deugnieten, zachte, zoete broodmannetjes in de vorm van de kwajongens Max en Moritz.

Informatie

De Efteling is elke dag van het jaar open • Tijdens de Winter Efteling (van 15 november 2021 tot en met 6 februari 2022) open van 11.00 tot 18.00 uur (in de weekenden na 3 december van 10.00 tot 19.00 of 20.00 uur) • In de kerstvakantie (van 25 december 2021 tot en met 9 januari 2022) open van 10.00 tot 20.00 uur. Op oudejaarsdag 31 december geopend van 10.00 tot 18.00 uur. 

Entreeprijs: € 38,00 per persoon. In de weekenden € 41,00 en in de periode van 25 december 2021 tot en met 9 januari 2022 (kerstvakantie) € 43,00. Kinderen tot en met drie jaar: gratis. Parkeren: € 12,50. Bij de entree van het park moeten een coronatoegangsbewijs en een identificatiebewijs worden getoond. Meer informatie op het Parkprofiel van de Efteling.

Winter Efteling, anno 1999

In 1999 opende de Efteling voor het eerst in 47 jaar de poorten van het attractiepark in de winter, als driejarige proef, met een aantal weekends en twee weken tijdens de kerstvakantie. Eigen onderzoek van het park wees uit dat consumenten zochten naar alternatieve uitstapjes met het hele gezin. Maar men ging in Kaatsheuvel niet over een nacht ijs. Algemeen directeur Fons Jurgens kijkt terug: “In die tijd was het echt pionieren want geen enkel ander park had een openstelling in de wintermaanden. De toenmalige directie moest het park behoorlijk aanpassen om gasten te kunnen ontvangen bij temperaturen rond het vriespunt. Tijdens jaren van voorbereiding werden overdekte attracties gebouwd en restaurants winterhard gemaakt. De Winter Efteling moest een compleet andere beleving bieden dan in de zomer. Dat werd bereikt met tijdelijke winterattracties, grote hoeveelheden sfeerverlichting, kampvuren en winters entertainment. Voor het eerst werden stamppotten geserveerd en kregen gasten een bijpassende oranje muts bij een broodje warme worst. Het concept bleek succesvol en is intussen door veel Europese collega-parken omarmd.”

Directeur Ronald van der Zijl en Pardoes openen voor het allereerst de poort van de Winter Efteling

Jaarrond open

Het blijvende succes van de Winter Efteling vormde de opmaat voor verdere verruiming van de openingstijden en uitbreiding van het verblijfsaanbod van de Efteling. In 2009 verrees vakantiepark Efteling Bosrijk, sinds april 2010 is de Efteling jaarrond open en sinds 2017 slapen bezoekers in vakantiepark Efteling Loonsche Land. De bezoeken aan de Wereld van de Efteling worden steeds beter over het jaar verdeeld.

Langlaufen in de Winter Efteling

Fun facts eerste Winter Efteling

• De allereerste Winter Eftelingdag was op 12 december 1999
• 1200 vierkante meter overdekte ijsbaan met ‘après-schaats’-herberg
• 900 paar schaatsen te huur
• 800 vierkante meter speelplezier in Kinder Winter Wonderland in het Fata Morgana Paleis
• 300 stuks kerstbomen tot een lengte van 15 meter
• 16 kilometer sfeerverlichting
• Bezoekersaantal: 188.000 (verwachting tussen 100.000 en 150.000)
• Opvallend veel bezoekers uit België en Duitsland
• 28.811 rookworsten, 16.951 glazen glühwein en 11.806 porties stamppot geserveerd

Meer fun facts over de Efteling

2021 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Efteling, Adri van Esch, Ralph Le Coultre – Wijzigingen voorbehouden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen

In het jaar 2020 (plek in 2019)