Hartverwarmende winter in de Efteling

In de Winter Efteling kun je genieten van sprookjes, extra attracties, entertainment, een schaatsbaan en lekkernijen in een betoverend park.

De sprookjesfiguren hebben zich weer warm aangekleed, want het is Winter Efteling. Bezoekers kunnen genieten van alle bekende attracties in een betoverend park. De grote Speelweide is ingericht als Warme Winter Weide, een sfeervolle plek met een extra grote schaatsbaan, horeca, winkeltjes en vreugdevuren. Verheug je op bijzondere lekkernijen als Mikkemannen, een Winterspin, de Winterse Wafel of loaded fries met paddenstoelstoof. Feestelijke guirlandes, knisperende potkacheltjes en duizenden twinkelende lichtjes zorgen verder voor een magische winterse sfeer.

Attracties

Tijdens de Winter Efteling zijn bijna alle attracties in het park gewoon open. De buitenachtbanen, schipschommel Halve Maen en oldtimerbaan D’Oude Tuffer zijn geopend zolang de weersomstandigheden het toelaten. Wildwaterbaan Piraña is gedurende de hele Winter Efteling voor groot onderhoud gesloten. Check hier welke attracties gesloten zijn.

Warme Winter Weide

Op de Warme Winter Weide midden in het park is hartverwarmend muzikaal entertainment tussen de besneeuwde dennenbomen en rondom de Vreugdevuren. Bezoekers kunnen er lekker nippen aan een glaasje glühwein of zich te goed doen aan een warme chocolademelk, een broodje gehaktbal of een quiche. Bezoekers kunnen zich laten verrassen door de warme klanken van het zangensemble Zang en Gelukkig. Pardoes en Pardijn laten trots hun arrenslee zien en Fay de Fee en Pinokkio laten het sneeuwen. Gasten kunnen op de Warme Winter Weide ook spelletjes spelen: balgooien bij D’n Gladde Gooi en naar prijsjes hengelen bij Pinguïn Pret.

Virginie en Otto Charlatan

In het hart van de Efteling wordt gewerkt aan de nieuwe attractie Danse Macabre, die in 2024 gereed moet zijn. Vlak bij de bouwplaats zijn Virginie en Otto Charlatan met hun draaiorgel Esmeralda neergestreken. De familie Charlatan trekt al generaties lang de wereld rond. Na vele omzwervingen zijn ‘Professor doctor’ Virginie Charlatan en haar man Otto in de Efteling beland. Ze zijn nog zoekende waarom ze juist op deze wat griezelige plek hun kamp hebben moeten opzetten. Naast de bouwplaats van Danse Macabre vertellen Virginie en Otto dagelijks hun verhaal en zingen ze hun lijflied onder begeleiding van hun bijzondere draaiorgel Esmeralda.

Feeëriek verlicht

Alle sprookjes en attracties in het park zijn feeëriek verlicht en er is veel live entertainment. Kinderen kunnen bijvoorbeeld speeldoosjes tot leven wekken met een draai aan de sleutel. Vanaf 18 november zorgen Mijnheer en Mevrouw Tijd, van theatershow CARO, voor een Wonderful Wintertime met winterse liedjes in het Carrouselpaleis. In het openluchttheater in het Sprookjesbos zijn voorstellingen van Sprookjesboom te zien en Jokie en Jet gaan op reis buiten bij Carnaval Festival. Heel bijzonder zijn de lichtgevende vlinders op het plein Hartenhof, voor de attractie Symbolica. 

Betoverende fonteinenshow

Elke winteravond wordt afgesloten met Aquanura, de grootste watershow van Europa. De vier kikkers van Aquanura veranderen de Vonderplas (tussen het ingangsplein en Fata Morgana) twaalf minuten lang in een muzikaal schouwspel. Ondersteund door bekende Efteling-melodieën en zo’n tweehonderd fonteinen komen sprookjes en attracties tot leven. De kleurenpracht van Aquanura is ’s avonds – tegen de gitzwarte hemel – op z’n allermooist. Bij de ingang en in de parkapp staat aangegeven hoe laat er voorstellingen van Aquanura zijn.

Winterse foto’s

In het park zijn op diverse plekken vrolijke ook winterse fotogelegenheden gecreëerd. Op het plein voor Droomvlucht in Marerijk en in Ruigrijk staan levensgrote snowglobes. Wie in zo’n doorzichtige bol stapt kan het laten sneeuwen, perfect voor een winters plaatje. Bij de reus in het Sprookjesbos hangen zijn enorme sokken te drogen boven een vuurtje. Bezoekers kunnen in de sokken stappen en een grappige foto maken. Buiten bij Carnaval Festival laat sneeuwpopje Pjotr uit die attractie een maretak naar beneden bengelen. De traditie is dat wanneer je met iemand onder de maretak staat, je diegene mag kussen. Altijd goed voor een romantische foto!

Informatie

De Efteling is elke dag van het jaar open • Tijdens de Winter Efteling (van 13 november 2023 tot en met 4 februari 2024) open van 11.00 tot 18.00 uur (in de weekenden van 10.00 tot 19.00 of 20.00 uur) • In de kerstvakantie (van 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024) open van 10.00 tot 20.00 uur. Op oudejaarsdag 31 december geopend van 10.00 tot 18.00 uur en van 19.00 tot 01.00 uur voor het Oud en Nieuwfeest. Meer informatie op het Parkprofiel van de Efteling.

Winter Efteling, anno 1999

In 1999 opende de Efteling voor het eerst in 47 jaar de poorten van het attractiepark in de winter, als driejarige proef, met een aantal weekends en twee weken tijdens de kerstvakantie. Eigen onderzoek van het park wees uit dat consumenten zochten naar alternatieve uitstapjes met het hele gezin. Maar men ging in Kaatsheuvel niet over een nacht ijs. Algemeen directeur Fons Jurgens kijkt terug: “In die tijd was het echt pionieren want geen enkel ander park had een openstelling in de wintermaanden. De toenmalige directie moest het park behoorlijk aanpassen om gasten te kunnen ontvangen bij temperaturen rond het vriespunt. Tijdens jaren van voorbereiding werden overdekte attracties gebouwd en restaurants winterhard gemaakt. De Winter Efteling moest een compleet andere beleving bieden dan in de zomer. Dat werd bereikt met tijdelijke winterattracties, grote hoeveelheden sfeerverlichting, kampvuren en winters entertainment. Voor het eerst werden stamppotten geserveerd en kregen gasten een bijpassende oranje muts bij een broodje warme worst. Het concept bleek succesvol en is intussen door veel Europese collega-parken omarmd.”

Directeur Ronald van der Zijl en Pardoes openen voor het allereerst de poort van de Winter Efteling

Jaarrond open

Het blijvende succes van de Winter Efteling vormde de opmaat voor verdere verruiming van de openingstijden en uitbreiding van het verblijfsaanbod van de Efteling. In 2009 verrees vakantiepark Efteling Bosrijk, sinds april 2010 is de Efteling jaarrond open en sinds 2017 slapen bezoekers in vakantiepark Efteling Loonsche Land. De bezoeken aan de Wereld van de Efteling worden steeds beter over het jaar verdeeld.

Langlaufen in de Winter Efteling

Fun facts eerste Winter Efteling

• De allereerste Winter Eftelingdag was op 12 december 1999
• 1200 vierkante meter overdekte ijsbaan met ‘après-schaats’-herberg
• 900 paar schaatsen te huur
• 800 vierkante meter speelplezier in Kinder Winter Wonderland in het Fata Morgana Paleis
• 300 stuks kerstbomen tot een lengte van 15 meter
• 16 kilometer sfeerverlichting
• Bezoekersaantal: 188.000 (verwachting tussen 100.000 en 150.000)
• Opvallend veel bezoekers uit België en Duitsland
• 28.811 rookworsten, 16.951 glazen glühwein en 11.806 porties stamppot geserveerd

Meer fun facts over de Efteling

2023 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Efteling, Adri van Esch – Wijzigingen voorbehouden

Meest bezochte parkprofielen