Efteling Vliegende Hollander

Hollander vliegt niet meer

Efteling Vliegende Hollander

Voorlopig is het over en uit voor De Vliegende Hollander in de Efteling.

De nieuwe peperdure attractie kampt opnieuw met zulke aanzienlijke technische storingen dat de directie van het park heeft besloten de attractie te sluiten en tijd te nemen om de oorzaak grondig te onderzoeken en op te lossen. Onduidelijk is hoe lang de werkzaamheden aan de attractie zullen duren.Duidelijk is wel dat De Vliegende Hollander in ieder geval niet voor 1 april 2008 open zal gaan. De attractie blijft gedurende het verdere seizoen 2007 en ook tijdens de Winter Efteling gesloten.

Ketting

Zat eerder het probleem in de lift die de boten naar boven trekt, nu levert de ketting die de sloepen naar binnen moet trekken moeilijkheden op. De ketting – die in een open metalen gleuf tweehonderd meter door het water loopt, van de splash tot aan het station – is muurvast gelopen en kon ook door duikers niet meer aan de praat worden gekregen. Inzittenden van de boten moesten worden geëvacueerd. Al het water zal nu uit de vijver van de attractie worden gepompt om de oorzaak te ontdekken en het probleem te herstellen. 

{googleads right}Getest en goedgekeurd

Parkdirecteur Olaf Vugts benadrukt dat de veiligheid van de gasten nooit in het geding is geweest. “De Vliegende Hollander is uitgebreid getest en goedgekeurd door de onafhankelijke keuringsinstantie Det Norske Veritas (DNV), onder toeziend oog van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Na lang beraad hebben we moeten besluiten om de attractie tijdelijk stil te leggen. Dat is voor de bezoekers wel zo duidelijk. Een moeilijke, maar weloverwogen beslissing.” Vugts spreekt van een financiële tegenvaller en imagoschade. Over de aansprakelijkheid wil hij het nog niet hebben. Verschillende aannemers hebben de attractie gebouwd. Het achtbaangedeelte waarin de technische problemen zich voordoen is ontworpen door achtbaanbouwer Kumbak Coasters uit het Limburgse Elsloo. Kumbak weigert vooralsnog commentaar te geven op de rampzalige ontwikkelingen bij De Vliegende Hollander.

Duurste attractie

Het bouwwerk – dat al in 2006 open had moeten gaan maar toen al vertraging opliep door onvoorziene technische hobbels en in de afgelopen vijf maanden te kampen kreeg met veertig storingen – kostte twintig miljoen euro en is daarmee de duurste attractie in de Efteling.


2007 (c) Foto Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen