Pretparken in Scandinavië

Ze heten forlystelsesparker (op z’n Deens), nöjesparker (in Zweden), fornøyelsesparker (Noorwegen) of huvipuistot (Finland). Scandinavië puilt uit van de pretparken. Alleen Denemarken heeft er al zes, waaronder wereldberoemde als Legoland en Tivoli.

Mount Rushmore in Legoland Billund - Foto: © Adri van Esch

LEGOLAND

Billund, Denemarken

In 1968 opende ’s werelds allereerste Legoland de poorten, in het Deense Billund, de bakermat van het beroemde speelgoed. Inmiddels zijn er negen Legolanden wereldwijd. Maar het pretpark in hartje Denemarken is uniek en inmiddels een wereldster! Rondom Miniland – een miniatuurstad met bezienswaardigheden van over de hele wereld gebouwd van twintig miljoen Legoblokjes – staan achtbanen, wildwaterbanen en nog veel meer attracties gemaakt van Lego. Meer over Legoland Billund lees je hier.

Waar? Legoland, Nordmarksvej 9, Billund, Denemarken • Legoland ligt in het centrum van Jutland, het vasteland van Denemarken. Vanuit Duitsland over de A7 naar Denemarken. A7/E45 volgen tot afrit 63 (Bramdrupdam). Vervolgens borden Legoland volgen (via de 441 naar Bredsten en dan via de 28 naar Billund).

Wanneer? Het park is open van eind maart tot eind oktober. In de maanden mei, juni, juli en augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Ook in Billund: het Lego House
Alles over Legoland Billund

Tivoli in Kopenhagen

TIVOLI

Kopenhagen, Denemarken

Al meer dan anderhalve eeuw flaneren Denen in hartje Kopenhagen door het wereldberoemde stadpark Tivoli. Het park waar Walt Disney nog inspiratie opdeed voor zijn eigen Disneyland staat vol grote en kleinere attracties, waaronder achtbanen, uitzichttorens en carrousels. In Tivoli rijdt ook één van de oudste houten achtbanen zijn rondjes: Rutschebanen stamt uit 1914. In het pretpark is veel ruimte voor voorstellingen en concerten. Op het centrale grasveld in Tivoli worden openluchtconcerten gegeven en het park beschikt over een concertzaal en een pantomimetheater. Meer over Tivoli Garden lees je hier.

Waar? Tivoli, Vesterbrogade 3, Kopenhagen, Denemarken • Tivoli ligt in hartje Kopenhagen, precies tussen het Centraal Station en het Raadhuisplein in.

Wanneer? Tivoli is open van april tot eind september. Ook open in de herfstvakantie voor Halloween en in december voor kerst. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Kijken, proeven, genieten in Tivoli
Alles over Tivoli

SkyRoller in Bakken

BAKKEN

Klampenborg, Denemarken

Midden in de bossen ten noorden van Kopenhagen ligt een permanente kermis met bonte attracties, talloze eettentjes, spelletjeskramen en kindervoorstellingen. Pretpark Bakken stamt uit 1583 en is het oudste amusementspark ter wereld. Officieel heet het eeuwenoude park Dyrehavsbakken, maar iedereen heeft het simpelweg over Bakken. Het attractieaanbod kan van jaar tot jaar veranderen, omdat de kermisattracties van zelfstandige ondernemers zijn die soms verhuizen. Vaste waarde is houten achtbaan Rutschebanen; die staat al sinds 1932 in Bakken. Meer over Bakken lees je hier.

Waar? Bakken, Dyrehavevej 62, Klampenborg, Denemarken • Bakken ligt in Klampenborg, tien autominuten van Kopenhagen. Neem Motorring 3 (snelweg E47) richting Helsingør, afrit 16 (Lungby C) • Openbaar vervoer: trein of S-baan (lijn C) van Kopenhagen naar Klampenborg. Het station ligt op tien minuten lopen van Bakken.

Wanneer? Open van half april tot half september en in de herfstvakantie. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Pretparken hebben hun wortels in Kopenhagen
Alles over Bakken

Jungle Rally in Djurs Sommerland

DJURS SOMMERLAND

Nimtofte, Denemarken

In Djurs Sommerland vieren de Denen de zomer. Het park is een attractiepark en waterpark ineen. Waterland omvat een groot golfslagbad met waterglijbanen en waterspeeltuinen. Het attractiepark heeft een handvol achtbanen en een waterachtbaan die eindigt in een grote splash. Themalanden zijn onder meer Wild Asia – met de 45 meter hoog draaiende reuzenschommel Tigeren – en Bondegårdsland, dat draait rond het thema ‘de boerderij’. Meer over Djurs Sommerland lees je hier.

Waar? Djurs Sommerland, Randersvej 17, Nimtofte, Denemarken • Djurs Sommerland ligt in Oost-Jutland. Volg snelweg E45 tot aan Randers. Neem afslag 43 (Sønder Borup) en volg vervolgens dertig kilometer hoofdweg 16 richting Grenå.

Wanneer? Open van begin mei tot half oktober. In de zomervakantie dagelijks open; daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige weekdagen. Ook open in de herfstvakantie. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Met honderd kilometer de lucht in
Alles over Djurs Sommerland: lees het uitgebreide Parkprofiel

Rapid River in Fårup Sommerland - Foto: Visit Denmark

FÅRUP SOMMERLAND

Blokhus, Denemarken

Fårup Sommerland is een typisch Deens ‘zomerland’: het is een pretpark én een waterpark. Fårup is een ‘drive-in park’: bezoekers kunnen hun auto in het park parkeren, waardoor een picknickmand of zwemkleding snel is opgehaald. Naast een uitgebreid waterattractiepark met golfbad en glijbanen biedt Fårup Sommerland vijf achtbanen, twee wildwaterbanen, een minigolfbaan en diverse kinderattracties. Meer over Fårup Sommerland lees je hier.

Waar? Fårup Sommerland, Pirupvejen 147, Blokhus, Denemarken • Fårup Sommerland ligt op het Deense schiereiland Jutland, ten noordwesten van de stad Ålborg (Aalborg). Neem op de E45 bij Ålborg afrit 21. Volg vanaf daar de N55 in de richting van Åbybro en vervolgens richting Blokhus. Bij Blokhus staat Fårup Sommerland met borden aangegeven.

Wanneer? Open van half april tot half oktober. In de zomervakantie dagelijks open; daarvoor en daarna in de weekenden, op sommige weekdagen en in de herfstvakantie. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Fårup Sommerland: lees het uitgebreide Parkprofiel

Achtbaan Vild Svinet in BonBon-Land

BONBON-LAND

Holme-Olstrup, Denemarken

Bezoekers van BonBon-Land wanen zich in een levend stripverhaal. De attracties zijn niet alleen kleurrijk en grappig, maar hebben ook de meest gekke namen. Een familieachtbaan heet Hundeprutten (hondendrol), de loopingachtbaan met loodrechte vrij val Vild Svinet (wild zwijn), de wildwaterbaan Kanaalrat en de zweefmolen De Schildpad. BonBon-Land heeft daarnaast draaimolens, vrijevaltorens, een cowboystad en diverse shows. Meer over BonBon-Land lees je hier.

Waar? BonBon-Land, Gartnervej 2, Holme-Olstrup, Denemarken • BonBon-Land ligt op het eiland Seeland. Vanaf de Deense veerhaven Rødby snelweg E47 volgen, richting Kopenhagen. Afslag 37 nemen en de N54 volgen richting Næstved. BonBon-Land ligt negen kilometer verderop.

Wanneer? Open van eind april tot eind oktober. In de zomervakantie dagelijks open; daarvoor en daarna in de weekenden, op sommige weekdagen en in de herfstvakantie. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over BonBon-Land: lees het uitgebreide Parkprofiel

Liseberg in Göteborg

LISEBERG

Göteborg, Zweden

Liseberg is een echt stadspark: de inwoners van Göteborg gebruiken het als plek om te wandelen, te feesten en zich te vermaken. Liseberg is ook een innovatief park; het loopt altijd voorop bij het presenteren van de allernieuwste attracties. Het pretpark heeft enkele opvallende achtbanen binnen de poorten, zoals de tegen een heuvel gebouwde Lisebergbanan, de steile houten achtbaan Balder, loopingcoaster Helix (zeven keer over de kop) en de dive coaster Valkyria. Het terrein in het centrum van Göteborg herbergt ook attracties voor minder dapperen: carrousels, wildwaterbanen en het zestig meter hoge reuzenrad Lisebergshjulet. Meer over Liseberg lees je hier.

Waar? Liseberg, Örgrytvägen 1, Göteborg, Zweden • Het park ligt midden in Göteborg • Openbaar vervoer: tramlijn 5 stopt voor Liseberg, de tramlijnen 2, 4 en 8 stoppen op loopafstand.

Wanneer? Open van eind april tot begin november. In de zomervakantie dagelijks open; daarvoor en daarna in de weekenden, op sommige weekdagen, in de herfstvakantie en kerstvakantie. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

‘Bezoekers willen de wind in hun haren voelen’
Alles over Liseberg: lees het uitgebreide Parkprofiel

Zweefmolen op de boardwalk van Gröna Lund, met Stockholm op de achtergrond - Foto: © Adri van Esch

GRÖNA LUND

Stockholm, Zweden

Het is dringen op het schiereiland Djurgården aan de rand van het stadscentrum van Stockholm: naast elkaar zijn toeristische topattracties als het ABBA-museum en de musea Vasa, Skansen en Nordiska gehuisvest. En dan ligt daar ook nog Gröna Lund. Veel plaats heeft het pretpark niet; slechts zes hectare. Attracties staan daarom strak naast elkaar. De zeven achtbanen schieten langs en over elkaar heen. Drie hoge torens – de 122 meter hoge zweefmolen Eclipse, de 95 meter hoge vrijevaltoren Ikaros en zijn 80 meter hoge buurman Fritt Fall Tilt – bepalen de imponerende skyline van Gröna Lund. Meer over Gröna Lund lees je hier.

Waar? Gröna Lund, Lilla Allmänna Gränd 9, Stockholm, Zweden • Het park ligt aan de rand van het centrum van Stockholm en is te bereiken met tramlijn 7 en bus 67.

Wanneer? Open van eind april tot eind september. In de zomervakantie dagelijks open; daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige weekdagen. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Pretparken verwennen fans
Alles over Gröna Lund: lees het uitgebreide Parkprofiel

 

LINNANMÄKI

Helsinki, Finland

Het meest bezochte pretpark van Finland is Linnanmäki, gelegen op een heuvel aan de rand van het centrum van Helsinki. Het park is vrij toegankelijk. Voor de attracties – die variëren van spectaculair tot heel kindvriendelijk – moet apart worden betaald. Linnanmäki koestert historische attracties, zoals de uit 1951 stammende houten achtbaan Vuoristorata, maar biedt daarnaast ook het nieuwste van het nieuwste, zoals Taiga, een 52 meter hoge lanceerachtbaan die viermaal over de kop schiet. Draaiende uitzichttoren Panoraama en reuzenrad Rinkeli bieden een geweldig uitzicht over de Finse hoofdstad. Meer over Linnanmäki lees je hier.

Waar? Linnanmäki, Tivolikuja 1, Helsinki, Finland • Linnanmäki ligt in de wijk Alppila. Vanuit het centrum van Helsinki en het centraal station rijden de tramlijnen 1, 3 en 8 langs het park.

Wanneer? Open van eind april tot eind oktober. In de zomervakantie dagelijks open; daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige weekdagen. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Linnanmäki: lees het uitgebreide Parkprofiel

SÄRKÄNNIEMI

Tampere, Finland

Särkänniemi is niet alleen de naam van een attractiepark, maar ook de naam van een compleet entertainmentcomplex dat verder nog bestaat uit een aquarium, een museum, een grote kinderboerderij en de 168 meter hoge uitkijktoren Näsinneula. In het pretpark staan spannende achtbanen naast vrolijke kinderattracties, die deels zijn ondergebracht in het themagebied Kärsänniemi. In het kinderland zwaait varkentje Pouta de scepter, de parkmascotte van Särkänniemi. Het attractiepark ligt op slechts een kilometer afstand van het stadscentrum van Tampere, de op twee na grootste stad van Finland. Meer over Särkänniemi lees je hier.

Waar? Särkänniemi, Laiturikatu 1, Tampere, Finland • Vanaf het treinstation van Tampere is het park met buslijn 2 of tram 3 eenvoudig te bereiken. Wandelen naar het attractiepark duurt ongeveer een haf uur.

Wanneer? Open van eind april tot oktober. In de zomervakantie dagelijks open; daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige weekdagen. De Näsinneula-uitkijktoren en het aquarium zijn het hele jaar geopend. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Särkänniemi: lees het uitgebreide Parkprofiel

TUSENFRYD

Vinterbro, Noorwegen

TusenFryd is het grootste attractiepark van Noorwegen met attracties voor jong en oud. Snelheidsduivels stappen in een racewagen in achtbaan SpeedMonster en gaan driemaal over de kop of ze trotseren de supersnelle houten achtbaan ThunderCoaster. Een combinatie van achtbaan en wildwaterbaan is SuperSplash, met één van ’s werelds steilste afdalingen eindigend in een grote golf. In een natuurlijke grot werd darkride Thors Hammer gebouwd door twee Nederlandse bedrijven. In Thors Hammer maak je een indrukwekkende reis door een episode uit de Noorse mythologie. In de zomer gaat BadeFryd open, een waterpark midden tussen alle attracties. Meer over TusenFryd lees je hier.

Waar? TusenFryd, Fryds vei 25, 1407 Vinterbro, Noorwegen, tel. 00 47 64 97 64 97 • TusenFryd ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Oslo, pal naast snelweg E18. Vanuit Oslo kun je zowel de E6 als de E18 volgen naar TusenFryd  • Openbaar vervoer: bus 505 rijdt vanaf Oslo Sentralstasjon naar TusenFryd • Kaart

Wanneer? Open van eind april tot eind oktober. Van eind juni tot half augustus dagelijks open, daarvoor en daarna in de weekenden en schoolvakanties. BadeFryd is open van begin juni tot half augustus. Voor meer informatie: klik hier.

Alles over TusenFryd: lees het uitgebreide Parkprofiel
Noren op zoek naar Thor’s krijgshamer

Alle Legolanden in de wereld

© Tekst: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen