EFTELING

De Efteling is het meest bezochte attractiepark van Nederland. Wie kent het Sprookjesbos niet? Of de Python, de bekendste loopingachtbaan van de Benelux? In de Efteling kom je ogen en oren tekort: overal in het bosrijke pretpark is wat te beleven, voor jong en oud.

De Efteling is het oudste en bekendste attractiepark van Nederland. Het park opende in 1951 voor het eerst zijn poorten en kreeg er een jaar later een Sprookjesbos bij. Dat Sprookjesbos, waarvoor de bekende illustrator Anton Pieck de eerste schetsen maakte, zorgde ervoor dat het park in binnen- en buitenland beroemd werd. Nog steeds is het – door de jaren heen sterk uitgebreide – Sprookjesbos razend populair bij de bezoekers.

 Handig: dagje Efteling van A tot Z

Het kasteel van Doornroosje in de Efteling - © Foto: Adri van Esch

Het Sprookjesbos van de Efteling herbergt dertig nostalgische sprookjestaferelen, met naast bekende sprookjes als Roodkapje, Sneeuwwitje, de Kleine Zeemeermin en Hans en Grietje ook minder bekende vertellingen als De Magische Klok, De Chinese Nachtegaal en De Zes Dienaren, met Efteling-icoon Langnek in de hoofdrol. De laatste aanwinsten zijn Pinokkio, de houten marionet die graag een echt jongetje wil zijn, en het Grimm-sprookje De Zes Zwanen. Het park heeft ook zelfgeschreven sprookjes, zoals over de Fakir die heen en weer vliegt tussen de torens van zijn Oosterse paleis om de tulpen in bloei te houden en de geschiedenis van het grappige Lavenvolkje dat wordt verteld in het Volk van Laaf.

Baron 1869 in de Efteling – Foto: © Adri van Esch

De naam en faam van de Efteling begon met het Sprookjesbos, maar het pretpark heeft inmiddels tientallen attracties in een bosrijke, parkachtige omgeving. Veel attracties kunnen zich meten met de beste van de wereld, zoals het majestueuze Symbolica, het feeërieke Droomvlucht en het mysterieuze Fata Morgana. Het park herbergt ook talrijke snellere attracties, waarvan de Python, De Vliegende Hollander, Joris en de Draak en Baron 1898 de bekendste zijn. Alle attracties zijn verdeeld over vijf themagebieden: Fantasierijk, Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk en Anderrijk.

Symbolica en Pagode in de Efteling - © Foto: Adri van Esch

Vanaf het opvallende, rietgekapte ingangsgebouw Het Huis van de Vijf Zintuigen wandelen bezoekers over de Pardoes Promenade naar het hart van het Fantasierijk. Daar ligt aan plein Hartenhof Symbolica, Paleis der Fantasie. In deze imposante darkride gaan bezoekers op audiëntie bij koning Pardulfus. Lakei O.J. Punctuel heet de gasten welkom in het paleis. Vervolgens neemt parkmascotte Pardoes hen mee op één van de drie tours: de Heldentour, de Muziektour of de Schattentour.

Aan de Pardoes Promenade ligt ook de ingang naar 4D-filmavontuur Fabula. Fabula vertelt het verhaal van de eekhoorn uit het Sprookjesbos die de grote, knorrige beer enkele wijze lesjes leert. Voor het Symbolica-paleis leiden twee wegen verder het park in: wie linksaf gaat, wandelt naar Marerijk en Reizenrijk, het pad naar rechts loopt richting Anderrijk en Ruigrijk.

 Fantasierijk: Symbolica, Fabula, Het Huis van de Vijf Zintuigen, Aquanura, Efteling Theater

Kabouterhuisje in het Sprookjesbos van de Efteling - © Foto: Adri van Esch

In het Marerijk liggen de meest sprookjesachtige attracties, zoals het uitgestrekte Sprookjesbos en publiekslieveling Droomvlucht. In het Lavenlaar wonen in stripachtige huisjes de Laven en in het geheimzinnige huis Villa Volta staat de wereld op z’n kop. Het Marerijk is de oorsprong van de Efteling; het eigen museum van het park geeft een goede indruk van de historie en de ontwikkeling.

 Marerijk: Sprookjesbos, Droomvlucht, Raveleijn, Villa Volta, Volk van Laaf, Efteling Museum, Stoomcarrousel, Diorama en Stoomtrein

Carnaval Festival in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Het Reizenrijk neemt bezoekers mee op reis door de snelle wereld van Vogel Rok (uit het sprookje Sindbad de Zeeman) en langs vrolijke landen in Carnaval Festival. Kinderen kunnen maar geen genoeg krijgen van deze darkride met het verslavende deuntje, net zoals ook Sirocco, avonturenspeelplaats Archipel en de bonte speeltuin Kleuterhof populair zijn bij de allerkleinsten.

 Reizenrijk: Vogel Rok, Carnaval Festival, Sirocco, Archipel, Kleuterhof, Gondoletta en Pagode

Joris en de Draak in de Efteling - © Foto: Adri van Esch

Het Ruigrijk is voor de durfals, met gouwe ouwe loopingachtbaan Python, waterdarkride annex achtbaan De Vliegende Hollander, dive coaster Baron 1898 en schipschommel De Halve Maen. De dubbele houten achtbaan Joris en de Draak is twee keer 810 meter lang, heeft een hoogte van 25 meter en bereikt een maximumsnelheid van 75 kilometer per uur. De twee treinen Vuur en Water strijden tegen elkaar om de snelste tijd. Voor kleinere kinderen is er Speelbos Nest, een speeltuin waarin attracties als Joris en de Draak, de Vliegende Hollander en Baron 1898 terugkomen als speeltoestellen. 

 Ruigrijk: Python, De Vliegende Hollander, Baron 1898, Joris en de Draak, De Halve Maen, D’Oude Tuffer, Speelbos Nest en Kinderspoor

Piraña in de Efteling - © Foto: Adri van Esch

De meest opvallende attractie in het Anderrijk is de Piraña; wie geen tochtje wil maken (met het risico nat te worden) kan op verschillende plekken langs de oevers van de wild stromende rivier de bootjes met uitgelaten passagiers gadeslaan (en zelfs proberen nat te spuiten). De boottocht door de donkere wereld van 1001-nacht in Fata Morgana behoort tot de hoogtepunten van de Efteling.

Max & Moritz is een ‘powered coaster’, een elektrisch aangedreven achtbaan die niet hoog en niet te hard gaat, waardoor deze attractie ook geschikt is voor kinderen. Op de dubbele achtbaan staan zeepkisten die gemaakt zijn door de kwajongens Max en Moritz en die garant staan voor een doldwaze rit door een Alpenlandschap. Het gedateerde Spookslot is afgebroken en maakt plaats voor de nieuwe griezelattractie Danse Macabre (opening najaar 2024).

Anderrijk: Fata Morgana, Piraña en Max & Moritz

Het Huis van de Vijf Zintuigen in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Direct achter de parkingang ligt het grote Efteling Theater waar evenementen worden gehouden en musicals worden opgevoerd. Het theater heeft een eigen horecagelegenheid, ook voor bezoekers van het pretpark toegankelijk: Pinokkio’s Restaurant.

Van half november tot begin februari verandert het park in de bij het publiek zeer geliefde Winter Efteling. Tijdens de Winter Efteling is de Piraña gesloten. Python, Joris en de Draak, De Vliegende Hollander, Halve Maen en D’Oude Tuffer zijn geopend wanneer het niet vriest.

Pinokkio in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Baron 1898 (dive coaster) – De Vliegende Hollander (varen, racen, splashen) – Vogel Rok (donkere achtbaan) – Python (looping-klassieker) – Joris en de Draak (houten racer achtbaan) – De Halve Maen (schipschommel) – Lees hier meer over de spannendste attracties van de Efteling

Familieattracties: Sprookjesbos – Symbolica (Reis met Fantasievaarders door het paleis van koning Pardulfus) – Droomvlucht (langs elfen en luchtkastelen) – Max & Moritz (dubbele elektrisch aangedreven familieachtbaan) – Fabula (3D-film met wind- en geureffecten) – Fata Morgana en Carnaval Festival (darkrides) – Piraña (wildwatervaart) – Villa Volta (draaiend huis) – Volk van Laaf (speels dorpje) – Pagode (vliegende tempel) – Gondoletta (rustige boottocht) – Stoomtrein (rit om het park) – Speelbos Nest en Archipel (avontuurlijke speeltuinen) – D’Oude Tuffer (oldtimers)

Shows: Aquanura (immense fonteinenshow op de waterplas tussen de parkentree en Fata Morgana – Jokie en Jet (voorstelling met de hoofdrolspelers uit Carnaval Festival, op weekdagen in het openluchttheater in het Sprookjesbos, naast De Indische Waterlelies; in de weekenden treedt de Sprookjessprokkelaar er op) – Raveleijn (spannende show met paarden in het openluchttheater naast Droomvlucht)

Niet te missen: Symbolica – Sprookjesbos – Droomvlucht – Raveleijn – Villa Volta – Carnaval Festival – Baron 1898 – De Vliegende Hollander – Joris en de Draak – Fata Morgana – Aquanura – Lees hier meer

De Sprookjesboom in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

De Efteling heeft twee grote zelfbedieningsrestaurant, een populair pannenkoekenrestaurant waar je aan tafel bediend wordt, een middeleeuws restaurant waar iedereen (lekker) eet wat de pot schaft en talloze kiosken en kraampjes met een gevarieerd aanbod aan eetwaar. Friet met mayonaise, poffertjes met poedersuiker, kip van de grill, een broodje bal of Hollandse biefstuk, hier vind je de perfecte plekken om je honger te stillen.

 Tips: dagje eten in de Efteling
 Uit het vuistje of wat de pot schaft

Gondoletta en Pagode in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Winkels

Efteldingen (grootste souvenirwinkel, bij de ingang) – In den Oude Marskramer (veel sprookjesartikelen, bij de ingang van het Sprookjesbos) – Jokies Wereld (kleurrijke winkel met cadeautjes voor peuters en kleuters, naast Carnaval Festival) – Spiegeltje, spiegeltje (schminken en verkleedkleren voor kinderen, bij het Volk van Laaf) – De Bazaar (Oosterse snuisterijen, bij Fata Morgana) – Gulden Gaarde (doorloopwinkeltje met veel elfjes, bij de uitgang van Droomvlucht)

Naar huis met Pardoes of Pardijn

Hans en Grietje en het huisje van de heks in het Sprookjesbos van de Efteling – Foto: © Adri van Esch

Druk?

In 2023 verwelkomde de Efteling 5,56 miljoen bezoekers, het hoogste aantal in de geschiedenis van het park.

Wanneer?

De Efteling is dagelijks open, van 10.00 uur tot 18.00 uur. Op drukkere dagen open tot 19.00 of 20.00 uur.

Dicht?

Gedurende het hele jaar – maar vooral in het laagseizoen – worden attracties onderhouden, verfraaid en vernieuwd. De attracties zijn dan gesloten voor het publiek. Om teleurstelling te voorkomen: kijk vooraf even hier of je favoriete attractie wel open is.

Vogel Rok in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Waar?

De Efteling in Kaatsheuvel ligt aan de N261, halverwege tussen Waalwijk en Tilburg. Het pretpark is eenvoudig te bereiken, op de fiets, met de auto of het openbaar vervoer. Klik hier voor meer info.

Kosten

De entreeprijs voor de Efteling varieert tussen € 38,00 en € 51,00, afhankelijk van de bezoekdag. Tickets zijn via de website van de Efteling te koop. Ter plekke kunnen entreetickets worden gekocht bij de Gastenservice of bij de automaten (indien beschikbaar). Vooraf tickets kopen is raadzaam en een bezoekdag reserveren is verplicht. Wie goed rondkijkt vindt kortingen en voor de echte liefhebbers zijn er abonnementen. Parkeren kost € 12,50 per dag. Klik hier voor meer info.

 Alles wat je voor een dagje Efteling moet weten vind je op de handige overzichtspagina van de Efteling.

Tips

Om zelf even te rusten terwijl de kinderen ravotten zijn er vier speelplaatsen: Kinder Vreugd is een Oudhollandse speeltuin in de stijl van Anton Pieck en ligt tussen het Volk van Laaf en Villa Volta. De Kleuterhof is een bontgekleurd speelterrein naast het terras van restaurant Kashba (vlakbij Vogel Rok, in Reizenrijk). Schuin tegenover het restaurant ligt de waterrijke speelplek Archipel. Speelbos Nest is een avontuurlijke speeltuin in Ruigrijk

Neem bij de ingang de handige, gratis parkplattegrond mee, met informatie over entertainment, souvenirs en eten en drinken.

Even de drukte ontvluchten? Duik dan het kleine, maar leuke en interessante Efteling Museum in. Op het Anton Pieckplein in het Marerijk.

Wie wil roken kan dat doen op één van de tien speciale rookplekken die verspreid liggen over het park. Op andere plekken in de Efteling is roken verboden, zowel binnen als buiten.

De Wolf en de Zeven Geitjes in de Efteling

In het Sprookjesbos staan dertig taferelen. Wil je geen enkel sprookje missen, ga dan door de hoofdingang in het Marerijk (tussen Carrouselpaleis en souvenirwinkel In den Oude Marskramer) naar binnen en volg steeds het rode klinkerpad.

Wie in het Sprookjesbos het huis bezoekt waarin Assepoester woont, kan binnen het beste een plaatsje zoeken voor het tweede of derde raam. Daar kun je het sprookje goed zien.

Maak thuis een virtuele wandeling door Efteling; bekijk het park met Google Streetview. Klik hier en je belandt voor de ingang van het park. Toen de beelden werden gemaakt, was Symbolica nog in aanbouw.

De entree van Baron 1898 in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Enkele attracties hebben een ‘single-rider line’. Deze wachtrij is bedoeld om lege plekken op te vullen met mensen die alleen plaats willen nemen in de attractie. Meestal is de single-rider wachtrij (iets) korter dan de reguliere wachtrij. Baron 1898, Symbolica, Joris en de Draak, Max & Moritz, Python en De Vliegende Hollander hebben een single-rider wachtrij. Bij de Piraña wordt de wachtrij halverwege gesplitst: wie alleen of met twee personen is, gaat naar links, groepen van drie of meer personen naar rechts.

Laat souvenirs die je (voor drie uur) in het park koopt naar de uitgang brengen en haal ze daar aan het eind van de dag op.

Met Baby Switch kunnen ouders met een baby gescheiden van een attractie genieten zonder twee keer in de rij te moeten staan. De ene ouder sluit aan in de wachtrij van een attractie en de andere ouder meldt zich met de baby bij de uitgang van deze attractie. Wanneer de ene ouder de attractie bezocht heeft, neemt die de kleine over van zijn of haar partner. Die kan vervolgens via de uitgang de attractie bezoeken en hoeft dus meer te wachten. De attracties met Baby Switch staan op de parkplattegrond aangegeven met een speciaal symbool.

Een regenachtig dagje Efteling hoeft niet in het water te vallen: hier staan tips om er toch een leuk uitje van te maken.

Aquanura in de Efteling

De avondshow van Aquanura is veel spectaculairder dan de dagshow. Beste plek om de voorstelling te zien is het vlonderterras langs de spoorlijn.

In de Efteling is overal plek om rustig en uitgebreid te picknicken. Onze favoriete plek voor het verorberen van de eigen broodjes is het Anton Pieck Plein. Klik hier voor meer informatie.

Als je bij een rij de keus hebt tussen links en rechts, neem dan de linkerrij. Dat scheelt je in veel gevallen wachttijd.

De Efteling heeft een handige app voor de smartphone die in het park precies aangeeft waar je bent. De app geeft show- en wachttijden aan, toont waar winkels en eetgelegenheden zijn en wijst naar de dichtstbijzijnde toiletten. De Efteling-app is gratis te downloaden via de App Store of Google Play Store.

 Welke attracties en shows mag je niet overslaan?

De Vliegende Hollander in de Efteling

Fun facts

De muziek van De Vliegende Hollander is speciaal voor de attractie gecomponeerd en uitgevoerd door het 60-koppige symfonieorkest van Praag… en nog veel meer fun facts uit de Efteling. Kijk voor meer fun facts ook in het artikelarchief van de Efteling.

De jaren vijftig vormen het eerste decennium voor de Efteling: in 1950 wordt Stichting Natuurpark De Efteling opgericht, in 1951 opent de grote speeltuin en 1952 het vermaarde Sprookjesbos. Nog meer mijlpalen in de roemrijke geschiedenis van de Efteling vind je hier.

De Efteling is een wonderlijke wereld, ook door de organisatiestructuur. Want het park is geen eigendom van een concern of een ondernemersfamilie, maar van een stichting zonder winstoogmerk.

De beroemde Holle Bolle Gijs woont al bijna zestig jaar in de Efteling. De eerste veelvraat vestigde zich in 1958 in het park. Inmiddels wonen er twaalf Gijzen in Kaatsheuvel.

 50 fun facts over de Efteling
 
Toffe fun facts voor kids

Dorpshuysen in Efteling Bosrijk - Foto: © Adri van Esch

Verblijf

Het Efteling Hotel heeft 102 comfortkamers die van alle gemakken zijn voorzien. Daarnaast heeft het hotel 21 sprookjesachtige suites rond thema’s als Assepoester, de Laven, de Stoomcarrousel, het Circus, Doornroosje, Droomvlucht, het Noorderlicht, mascotte Pardoes en De Vliegende Hollander. Uitrusten met een drankje of een hapje kan in bar De Gelagkamer of in restaurant De Hoffelijke Heraut.

De Boshuysen, Dorpshuysen en familiekamers van Bosrijk staan in een groene oase van rust, en toch vlakbij het attractiepark. Gasten kunnen in het vakantiepark drie of vier dagen in alle vrijheid genieten van de prachtige natuur en van de belevenissen in de Efteling. En de kleintjes kunnen heerlijk plonzen in het Badhuys. Lees hier meer over Efteling Bosrijk.

In vakantiepark Loonsche Land logeer je boven, op of onder de grond. Vanuit de eenvoudige vakantiewoningen kijk je uit over de boomtoppen of je logeert in een van de  knusse hutten die bedekt zijn met duinzand en heide. Alle vakantieverblijven en de hotelkamers zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Kenmerkend voor de natuurbeleving in het park is een anderhalve eeuw oude dikke rode beuk die zijn ereplaatsje in het Loonsche Land heeft behouden.

Klik hier om een overnachting of verblijf in de Efteling te boeken

Theatershow CARO in de Efteling

Visueel spektakel

De theatervoorstelling Caro in het Efteling Theater is een aaneenschakeling van bijzondere gebeurtenissen, net als het leven zelf. De show is een visueel spektakel voor de hele familie met humor, muziek, acrobatiek en schitterende decors.

Verder lezen

De Efteling gaat het park uitbreiden met 8 hectare grondgebied. Maar 8 hectare, wat kun je daarmee?

“Met Symbolica hebben we de Efteling een kloppend hart gegeven”, zegt hoofdontwerper Sander de Bruijn.

De Efteling wil klimaatneutraal zijn in 2030 en streeft ernaar om klimaatpositief te zijn in 2032.

De Python is een legendarische achtbaan. Na een valse start volgde een succesverhaal dat nog lang niet ten einde is.

De Efteling heeft heel veel trouwe fans. Eén van hen bouwde een Anton Pieck-huisje in zijn achtertuin.

Efteling-info voor kids
Park information in English
Het Sprookjesbos van de Efteling
De geschiedenis van de Efteling
Wie zijn de stemmen van de Efteling?
Alle Holle Bolle Gijzen
Tips voor een regenachtig dagje Efteling
Nog meer artikelen over de Efteling
Plattegrond van het park
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Efteling

Meest bezochte parkprofielen