Disneyland is ook een winkelwalhalla

De Disney-enclave ten oosten van Parijs is de perfecte plek om cadeautjes te scoren.

Ga shoppen in de fantasierijke boetiekjes in de twee themaparken en duik in het gigantische assortiment van de winkels in Disney Village. Of maak een uitstapje naar het naastgelegen Val d’Europe waar een enorme overdekte shopping mall en een charmant outlet center op je wachten. Gegarandeerd dat je huiswaarts gaat met de leukste verrassingen voor je geliefde, je vrienden of je familie. En voor jezelf natuurlijk!

Shoppen in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

In de Val d’Europe, het gebied dertig kilometer ten oosten van Parijs waarin ook Disneyland en de Walt Disney Studios liggen, vind je één van de meest gevarieerde winkelwalhalla’s van Europa. De twee attractieparken staan vol met winkeltjes die uitpuilen met de meeste fantasierijke presentjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er: beeldjes van de schattige Tinkerbell, sweaters van grimmige Grumpy, knuffels van de stuntelige Goofy en het hele jaar door kerstballen met Mickey en Minnie in alle soorten en maten.

Shoppen in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

De shoppers kunnen hun enthousiasme niet bedwingen bij het zien van zoveel kleurrijke cadeaus. “C’est joli”, slaakt een Française uit, terwijl ze een tafellaken met sprookjesborduursels omhoog houdt. “Look how pretty”, bewerkt een meisje haar moeder om toch vooral die suikerzoete prinsessenjurk voor haar te kopen. Achter glas – veilig voor al te grijpgrage kinderhandjes – staan prachtige beeldpartijen uit de Walt Disney Classic Collection. Een versteende scène uit Pirates of the Caribbean verruilt van eigenaar voor zeshonderd euro, Belle met de betoverde roos doet de helft en voor kandelaar Lumière hoeft slechts 59 euro te worden afgetikt. De prijs van kabouters uit Sneeuwwitje is afhankelijk van welke van de zeven je kiest. Wie een echt dikke beurs heeft kan het bekende kasteel van Disneyland kopen, helemaal gemaakt van diamanten, voor de prijs van een degelijke middenklasse auto.

Shoppen in World of Disney in Disney Village in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Even buiten de twee pretparken bevindt zich Disney Village, een uitgaansgebied dat gratis toegankelijk is. Naast diverse eetgelegenheden – waaronder Starbucks, McDonald’s en Planet Hollywood – zijn er winkels, die hier meestal een thema hebben meegekregen. The World of Disney is de grootste shop, met alle souvenirs die je je maar kunt bedenken. The Disney Gallery richt zich helemaal op de kunst van Disney, met schilderijen, beeldjes en echte cels uit tekenfilms. De Lego Store is de grootste Lego-winkel van Europa en Disney Fashion heeft kleding waarop steevast een logo of tekenfilmfiguur is afgebeeld. In de rekken van deze modezaak hangen zelfs vrouwenlingerie en mannenboxers, met naar keus een drukke Mickey-print of alleen maar à la Björn Borg de naam van de heethoofdige eend Donald Duck op de brede elastieken band.

Boxershort van Donald Duck – Foto: © Adri van Esch

Niet alleen in de Disney-parken maar ook elders in Val d’Europe kun je je euro’s laten rollen. Slechts een paar rotondes van de wereld van de muis verwijderd vind je het enorme Centre Commercial, een met glas overdekt winkelcentrum met honderdveertig zaken, waaronder parfumhuis Sephora, boeken- en cd-gigant Fnac en modezaken Gap, Zara, Primark, Stradivarius, H&M en Uniqlo.

Loop door de serre met zestien restaurants naar buiten en je wandelt zo de gigantische outlet La Vallée Village in. Ook hier grote merken – honderdtien winkels in totaal, met Kenzo, Superdry en Givenchy bijvoorbeeld – maar nu met prijzen waar minimaal een derde van af is. Al dit winkelgenot is eenvoudig bereikbaar: vanaf de hotels rondom Disneyland rijden shuttlebusjes en met de auto ben je er in vijf minuten. De buitenstadse metrolijn RER-A heeft stations bij zowel de shopping mall en de outlet als bij de Disney-parken en de Village. Vanuit Parijs ben je met deze trein binnen drie kwartier in het hart van deze magische winkelhof van Eden.

SHOPPEN IN DISNEYLAND PARK

De grootste winkel in Disneyland Park is het Emporium, op de hoek van Town Square en Main Street U.S.A. Dit warenhuis uit het begin van de twintigste eeuw bestaat uit diverse kleinere boetieks, waaronder The Toy Chest en Bixby Brothers. Op de reclameaffiches aan de muur staan de zustervestigingen van het Emporium afgebeeld: van de vestiging in Californië is Walter E. Disney de eigenaar en de zaak is zogenaamd geopend in 1855 (precies een eeuw voordat Disneyland in Californië van start ging) en het filiaal in Florida stamt volgens het affiche uit 1871, een eeuw voordat Walt Disney World zijn poorten opende.

Het Emporium staat vol met allerlei snuisterijen en decorstukken. Net zoals voor de meeste winkels – in totaal is Main Street gedecoreerd met tienduizend van zulke accessoires – zijn ook deze attributen bijna allemaal op de kop getikt op rommelmarkten en bij antiekhandelaren. De imagineers hebben twee jaar lang over de hele wereld gezocht naar decoratie voor de winkels. Slechts enkele accessoires zijn speciaal voor Main Street gemaakt, de rest is authentiek. In het Emporium is een grote collectie souvenirs te vinden, aangevuld met speelgoed en kleding.

Shoppen in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

De imagineers wilden bezoekers het gevoel geven dat de winkeltjes in Main Street eigendom zijn van diverse winkeliers. Daarom hebben alle zaken een heel verschillende uitstraling. Sommige hebben een heel vrouwelijk interieur, zoals Disney Clothiers en New Centurion Notion. Deze winkel op de kop van Main Street is volgens de overlevering eigendom van Flora Disney, de moeder van Walt. Aan de wand hangt een houten telefoon; neem de hoorn van de haak en luister even naar de conversaties tussen twee buurtbewoners. Main Street Motors heeft juist weer een erg mannelijke binnenkant, met donker hout en stoere zwarte en witte tegels. In deze garage-achtige zaak waren in de beginjaren heel bijzondere cadeaus te koop, waaronder drie echte oldtimers. Tegenwoordig verkoopt Main Street Motors de meer gebruikelijke souvenirs.

Shoppen in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Andere winkels in Main Street U.S.A. die het bezoeken waard zijn zijn Disney & Co. – speelgoed, kleding, cadeaus en badkameraccessoires rondom een bontgekleurde luchtballon – en Disneyana Collectibles (achter Harrington’s), waar beeldjes, boeken, litho’s en cels liggen te wachten op de echte Disney-fans. Naast City Hall ligt The Storybook Store, een bibliotheek uit het begin van de vorige eeuw met Tijgertje als bibliothecaris. De zaak verkoopt boeken, cd’s en papierwaren.

Wie door het kasteel van Doornroosje naar Fantasyland loopt, passeert twee bijzondere winkeltjes: links Merlin l’Enchateur en rechts La Boutique du Château. In de winkel van tovenaarsleerling Merlijn zijn allerlei cadeautjes te koop rond de thema’s ridders, magiërs en draken. La Boutique du Château heeft het hele jaar door kerstdecoratie in de aanbieding: kerstballen met Mickey en Minnie, slingers, beeldjes en speeldoosjes.

Sjiek shoppen in Classy Disney

Shoppen in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Net achter het kasteel ligt aan de linkerkant de boetiek La Chaumière des Sept Nains, het huisje van de zeven dwergen. Ontdek het sprookjesachtige interieur met bruggetjes, geveltjes, rotsen en bomen. Aan de overkant, bij Sir Mickey’s, groeit een enorme bonenstaak voor de deur.

Shoppen in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Bezoekers betreden Frontierland door het oude Fort Comstock. Meteen achter het fort ligt het Thunder Mesa Mercantile Building, een gebouw met houten voetpaden, rustieke gevels en stoere uithangborden. In het cowboy-winkelcentrum bevinden zich drie boetieks. Bij Tobias Norton & Sons Frontier Traders staan jachttrofeeën op de stenen schoorsteen. Bonanza Outfitters heeft laarsjes, bandanas, jeans en houthakkersoverhemden in de collectie. En bij Eureka Mining Supplies ben je aan het goede adres voor cowboykleding en indianentooien.

Shoppen in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

De meest opmerkelijke winkel in de Adventureland Bazar – de ingang tot het themagebied Adventureland – is La Girafe Curieuse. In de boetiek hebben ze naar eigen zeggen ‘Tout pour le Safari’. Een nieuwsgierige giraf steekt zijn kop door een gat in de muur en bekijkt de koopwaar: hoeden, schoenen, shirts, natuurlijk allemaal met een Disney-opdruk. Le Coffre du Capitaine heeft souvenirs van de naastgelegen attractie Pirates of the Caribbean in het assortiment en een collectie hebbedingetjes geïnspireerd op de Disney-schurken.

In het themagebied Discoveryland lopen gasten meteen tegen Constellations aan, een ronde winkel die het heelal als inspiratiebron heeft. Er zijn vooral veel souvenirs van de populaire Buzz Lightyear te vinden. Star Traders, achter in Discoveryland, is herkenbaar aan het grote ruimteschip op het dak. Er zijn videospelletjes te koop en souvenirs van de naastgelegen attractie Star Tours.

Boek een shopping-reisje naar Disneyland Paris

SHOPPEN IN WALT DISNEY STUDIOS

Wie de Walt Disney Studios in- en uitloopt, kan de Studios Store en Legends of Hollywood niet missen. Het zijn twee gigantische winkels, nokvol souvenirs en hebbedingetjes. De Studios Store vult een hele wand van het plein net na de ingang van het filmpark. Aan de muren van de boetiek hangen foto’s van Walt Disney op verschillende momenten van zijn leven.

Shoppen in Walt Disney Studios Park in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

De winkel Legends of Hollywood ligt in Studio 1, de grote hal waardoor gasten het park binnenwandelen. Achter een echt filmdecor lopen diverse thema’s in elkaar over, met elk een eigen winkelnaam: Glamour Girl Cosmetics, Alexandria Theater, Hollywood and Vine Five & Dime en The Gossip Column. In het eerste deel van de langgerekte boetiek draait alles om het oude Egypte en de farao’s. Het tweede deel dompelt de kopers onder in een surfparadijs, met surfplanken en ligstoelen. Het achterste gedeelte neemt kooplustigen mee naar een Amerikaans tankstation: Last Chance Gas. De wanden van dit ouderwetse tankstation zijn versierd met nummerborden en garagemateriaal, en op de werkbrug staat de beroemde witte Volkswagen Kever Herbie.

In Legends of Hollywood zijn de meest uiteenlopende cadeaus en souvenirs verkrijgbaar: van badlakens tot miniatuurauto’s en van kleding tot tijdschriftcovers waarop je zelf staat afgebeeld.

Shoppen in Walt Disney Studios Park in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Aan de Place de Rémy – naast Ratatouille, The Adventure – is Chez Marianne, Souvenirs de Paris gevestigd, een ‘grand magasin’ in art nouveau-stijl gecombineerd met Parijse flair. Naast souvenirs uit de Franse hoofdstad verkoopt Chez Marianne cadeautjes gebaseerd op de animatiefilm Ratatouille en typisch Frans banket en snoepgoed.

The Disney Animation Gallery is gehuisvest in de grote blauwe tovenaarshoed van de attractie Animation Celebration. Bezoekers vinden er collector’s items, figuurtjes uit de Walt Disney Classics Collection, boeken en posters. Bij de uitgang van de overdekte achtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster ligt Rock Around The Shop, een winkeltje met souvenirs in rock-and-roll-stijl (tijdelijk gesloten).

SHOPPEN IN DISNEY VILLAGE

De grootste winkel in Disney Village, het uitgaansgebied tussen de twee themaparken en de Disney-hotels in, is World of Disney. Het op de kop van Disney Village gelegen grand magasin heeft een vloeroppervlak van liefst 1400 vierkante meter. Buiten worden kooplustigen opgewacht door koperkleurige beelden van Mickey en Minnie. De twee standbeelden stonden ooit bij de Disney-winkel in Manhattan. Een echte eyecatcher in het enorme warenhuis is een luchtballon met Mickey, Minnie en Pluto als passagiers. Je kunt in World of Disney onder meer terecht voor knuffels, pins, speelgoed, fotolijstjes, kunstvoorwerpen, boeken, horloges, juwelen, snoep en posters. World of Disney is elke dag tot na middernacht geopend.

World of Disney in Disney Village in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

De Disney Store is de plek voor wie op zoek is naar cadeautjes of souvenirs voor kinderen. Bij Disney Fashion vindt de bezoeker modekleding met een Disney-touch, voor zowel dames als heren. In deze modezaak hebben ze hoeden en schoenen, en alles wat daar tussen zit. In elke kleur en stijl, maar allemaal met een Disney-print. Zelfs voor lingerie en ondermode kun je bij Disney Fashion terecht. Voor kinderen is er een eigen modeshop: Disney Fashion Kids.

Disney Village was ooit echt Amerikaans

De Lego Store in Disney Village in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Disney Village biedt ook nog een winkel vol kunst: The Disney Gallery. In de Lego Store kun je ook schilderijen en beelden van bekende Disney- en Pixar-figuren bekijken, maar dan helemaal gemaakt van de beroemde bouwsteentjes. Uit de Mur de Briques (de Steentjesmuur) kun je alle gewenste Lego-blokjes scheppen. De eetgelegenheden Planet Hollywood, King Ludwig’s Castle en Starbucks hebben hun eigen souvenirhoekjes, met bekers, glazen en andere snuisterijen.

Shoppen in Disney Village in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

De winkels in Disney Village openen al ver voor de parken open gaan en blijven in ieder geval tot middernacht open, in het hoogseizoen nog later. Aankopen voor drie uur ’s middags gedaan kun je achterlaten in de winkel en later ophalen, of laten afgeven als je in een Disney-hotel verblijft. Deze service wordt ook geboden in de boetieks in de parken. Er worden geen gratis tasjes verstrekt; neem je eigen tas mee of koop voor een klein bedrag een herbruikbare Disneyland-tas.

SHOPPEN OP DE LUCHTHAVEN

De Disneyland Paris Boutique op luchthaven Charles de Gaulle - Foto: © Disney

Disneyland Paris heeft een eigen winkel in terminal 2A van de internationale luchthaven Roissy Charles de Gaulle. In de shop vlakbij gate 45 is een hoek met koffers en tassen, een gedeelte met mokken en eetgerei en er is een wand met souvenirs van Parijs. Een gedeelte van de shop is gewijd aan nieuwe Disney-films en -successen, zoals Frozen, Star Wars en de Disney-prinsessen. De Disneyland Boutique op het vliegveld ten noordoosten van Parijs heeft ook Disney-knuffels in het assortiment

Disney-shoppen op de luchthaven

SHOPPEN IN LA VALLÉE VILLAGE

La Vallée Village is een outlet shopping centrum met honderdtien bekende merken die hun koopwaar (mode en huishoudelijk artikelen) met korting aanbieden. De winkels zijn gevestigd in kleine huisjes die kenmerkend zijn voor de regio Île-de-France. Koopjesjagers vinden er grote internationale merken als Armani, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Diesel, Guess, Paul Smith, Salvatore Ferragamo en Villeroy & Boch, maar ook Franse topmerken als Givenchy, Longchamp, Aigle en S.T. Dupont. Eten en drinken kan bij Pret A Manger en Starbucks, snoepen bij Ladurée – beroemd om de echte Franse macarons – en La Maison du Chocolat. 

La Vallée Village ligt op vijf minuten afstand van de Disney-parken. Je kunt er gratis parkeren. De fashion outlet is dagelijks geopend, behalve op 1 mei en 25 december. Open van 10.00 tot 20.00 uur. Er rijdt een pendelbus vanaf de Disney-hotels (tegen betaling, informeer bij de conciërge van het hotel). De RER-trein stopt op het station Val d’Europe/Serris Montévrain, enkele minuten lopen vanaf de outlet en het Centre Commercial.

Leuk om te weten: fun facts uit Disneyland Paris

SHOPPEN IN HET CENTRE COMMERCIAL

De overdekte shopping mall van Val d’Europe omvat een hypermarché (Auchan, een immense supermarkt met food en non food), negen grotere winkels (zoals cd- en boekenzaak Fnac, modewinkels Zara en H&M en sportwinkel Go Sport) en 130 kleinere winkels, waaronder Naf Naf, Apple Store, Victoria’s Secret en Rituals. Wie heimwee heeft kan terecht bij de Hema. Het winkelcentrum is ingedeeld in vijf zones, ieder met een eigen sfeer. Voor Les Halles vond men inspiratie in het werk van Gustave Eiffel. La Promenade biedt vooral plaats aan modewinkels. De inwendige mens kun je versterken bij één van de zestien restaurant in Les Terrasses, zoals Brioche Dorée, Exki, Hippopotamus of Ristorante Del Arte.

In het Centre Commercial ligt ook zeedierentuin Sea Life en net naast het complex is een tuincentrum, een bouwmarkt, een woonwinkelboulevard en ligt de toegang tot outlet centrum La Vallée Village.

Les Terrasses in winkelcentrum Val d'Europe - Foto: Alfred Cromback

De winkels in het Centre Commercial zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 21.00 uur. Op zondag van 10.00 tot 20.00 uur. Supermarkt Auchan is open van 8.30 tot 21.30 uur, op zondag van 9.30 tot 19.30 uur. De restaurants in Les Terrasses blijven ’s avonds langer open. Aquarium Sea Life is dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur (op zaterdag tot 20.00 uur). 

Disneyland is een vakantie waard: bekijk de hotels
Boek een shopping-reisje naar Disneyland Paris

© 2022 Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney, Alfred Cromback

Meest bezochte parkprofielen