Pretparken in Duitsland

Van oost naar west en van noord naar zuid: overal in Duitsland vind je grote pretparken, waaronder bekende namen als Legoland, Phantasialand en Europa-Park.

Phantasialand

PHANTASIALAND

Brühl

De fantasie regeert in Phantasialand. In het pretpark bij Keulen doorkruis je dromerige, spannende, exotische en mysterieuze themawerelden. Zonder paspoort reis je naar Mexico, China of Afrika. Even later verbaas je je in het bonte Wuze Town en in het knettergekke Hotel Tartüff. Of je racet razendsnel met achtbaan Taron door Klugheim en met de hangende loopingbaan Black Mamba langs rotsen en door spelonken. Phantasialand heeft twee eigen hotels: Matamba en Ling Bao. Meer over Phantasialand lees je hier.

Waar? Phantasialand, Berggeiststrasse 31-41, 50321 Brühl • Het park ligt ten westen van Keulen. Op snelweg A61 (richting Koblenz/Mainz) bij knooppunt Bliesheim de A553 richting Brühl nemen. Afslag 2 (Brühl-Süd), borden naar Phantasialand volgen.

Wanneer? Phantasialand is dagelijks geopend van begin april tot begin november en in de winter van eind november tot eind januari (Wintertraum). Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Phantasialand
Taron startte met stokjes op een platte plaat

Movie Park Germany

MOVIE PARK GERMANY

Bottrop-Kirchhellen

‘Hoera, ik ben in de film’ is het thema van Movie Park Germany. Alle attracties in het pretpark bij Oberhausen hebben te maken met films en televisie. In ‘Hollywood in Duitsland’ loop je de televisiesterren van Nickelodeon tegen het lijf, ga je op geestenjacht met Van Helsing of op avontuur in The Lost Temple. Het park heeft diverse achtbanen, waaronder de sensationele Star Trek: Operation Enterprise. Meer over Movie Park Germany lees je hier.

Waar? Movie Park Germany, Warner Allee 1, 46244 Bottrop-Kirchhellen • Het filmpark ligt ten noordoosten van Oberhausen aan snelweg A31, afrit 40.

Wanneer? Movie Park Germany is geopend van begin april tot begin november. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Movie Park Germany
‘Movie Park is één grote speeltuin voor mij’

Fjord Rafting in Europa-Park

EUROPA-PARK

Rust

Kriskras door Europa trekken in één dag, in Europa-Park kan het. In het pretpark in het Zwarte Woud wandel je zo van Griekenland naar Portugal, van IJsland naar Italië en van Nederland naar Frankrijk. Onderweg kom je tientallen attracties tegen, voor jong en oud. Het park heeft veertien achtbanen, waaronder de razendsnelle loopingbaan Blue Fire en de houten achtbaan Wodan. Overal in het park zijn shows en is entertainment. Europa-Park heeft zes eigen hotels, een camping en een tweede attractiepark: de indoor waterwereld Rulantica. Meer over Europa-Park lees je hier.

Waar? Europa-Park, Europa-Park-Strasse 2, 77977 Rust • Het park ligt in het uiterste zuidwesten van Duitsland, dichtbij de grens met Zwitserland en Frankrijk. Neem op snelweg A5 (richting Basel) afslag 57b.

Wanneer? Europa-Park is dagelijks open van begin april tot begin november. In de winter geopend van eind november tot begin januari. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Europa-Park
Europa-Park is ook een grote kunstgalerie

Heide-Park

HEIDE-PARK

Soltau

Kleurrijke kermisattracties en sensationele achtbanen wisselen elkaar af in het groene Heide-Park. Het pretpark op de Lüneburger Heide heeft een groot aanbod attracties, met onder meer de hoogste houten achtbaan van Europa en een loopingcoaster waarbij de passagiers naast de baan hangen. In Ghostbusters 5D jaag je met pistolen op zwevende slijmmonsters. Heide-Park heeft een eigen hotel en een vakantiepark met blokhutten. Meer over Heide-Park lees je hier.

Waar? Heide-Park, Heidenhof, 29641 Soltau • Het park ligt halverwege Hannover en Hamburg. Op snelweg A7 (richting Hamburg) afslag 44 (Soltau-Ost) nemen en de borden Heide-Park volgen.

Wanneer? Open van begin april tot begin november. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Heide-Park
Houten icoon Colossos is terug

Fort Fun

FORT FUN

Bestwig-Wasserfall

Bezoekers van Fort Fun Abenteuerland voelen zich cowboy en indiaan. Het park in de heuvels van het Sauerland is ingericht als een Wild West-stadje, met een saloon en de stoomtrein Santa Fé Express. De achtbaan schiet door de Duivelsmijn en de bootjes varen over de wilde Rio Grande. Meer over Fort Fun lees je hier.

Waar? Fort Fun, Aurorastrasse, 59909 Bestwig-Wasserfall • Het park ligt negentig kilometer ten zuidoosten van Dortmund. Op snelweg A46 afrit 71 (Bestwig) nemen. Vervolgens op de B7 de borden Fort Fun volgen.

Wanneer? Geopend van half april tot eind oktober. Voor meer informatie over de exacte openingstijden: klik hier.

Alles over Fort Fun

Holiday Park

HOLIDAY PARK

Hassloch

Ook in Duitsland is een pretpark waar de bekende Plopsa-figuren de hoofdrol spelen: in Holiday-Park loop je bijtje Maja en Wickie de Viking tegen het lijf. Maar het pretpark in de Pfalz heeft ook twee bijzondere achtbanen: Expedition GeForce en Sky Scream. Meer over Holiday Park lees je hier.

Waar? Holiday Park, Holiday Park Strasse 1-5, 67454 Hassloch • Het park ligt in de Pfalz, in de deelstaat Rijnland-Palts. Op snelweg A65 (richting Neustadt an der Weinstrasse/Landau) afrit 10 Hassloch nemen. Vervolgens borden Holiday Park volgen.

Wanneer? Geopend van half april tot begin november. Voor meer informatie over de exacte openingstijden: klik hier.

Alles over Holiday Park
Pret kent geen grenzen

Hansa-Park

HANSA-PARK

Sierksdorf

Op de plek waar vroeger het Duitse Legoland gevestigd was, ligt nu Hansa-Park. In dit pretpark – dat direct aan de Oostzee ligt en de Hanzesteden als thema heeft – staan enkele gigantische achtbanen, zoals Kärnan en Fluch von Novgorod. Meer over Hansa-Park lees je hier.

Waar? Hansa-Park, Am Fahrenkrog 1, 23730 Sierksdorf • Het park ligt dertig kilometer ten noorden van Lübeck. Op snelweg A1 (Lübeck – Puttgarden) afrit 14 nemen (Neustadt-Mitte).

Wanneer? Dagelijks geopend van begin april tot eind oktober. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Hansa-Park
De ingang van Hansa-Park hoort tot de zes mooiste

Legoland Deutschland

LEGOLAND DEUTSCHLAND

Günzburg

In de Beierse plaats Günzburg ligt de Duitse vestiging van Legoland. Je kunt er op safari, een watergevecht houden met piraten en natuurlijk spelen met heel veel Lego. Ook in Legoland Deutschland vormt Miniland het hart van het park. Met 25 miljoen Legosteentjes zijn hier Europese en ook Duitse bezienswaardigheden nagebouwd, zoals de Rijksdag, de skyline van Frankfurt en het voetbalstadion van München. Meer over Legoland Deutschland lees je hier.

Waar? Legoland Deutschland, Legoland Allee 1, 89312 Günzburg • Het park ligt halverwege de steden Ulm en Augsburg. Op snelweg A8 (Stuttgart – München), afrit 67 Günzburg nemen.

Wanneer? Dagelijks geopend van begin april tot begin november. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Legoland Deutschland
Alle Legolanden in de wereld

Erlebnispark Tripsdrill

ERLEBNISPARK TRIPSDRILL

Cleebronn/Tripsdrill

Erlebnispark Tripsdrill is een uniek en origineel park. Alle attracties zijn gethematiseerd naar de streek Zwaben waarin het pretpark ligt. Diverse traditionele gebruiken komen terug in de belevenissen in het attractiepark en in de ongewone voertuigen als badkuipen en wastonnen in de wildwaterbanen Baddewannen Fahrt en Waschzuber Rafting. Het attractiepark – dat tevens een wildpark omvat – heeft ook enkele sensationele achtbanen, zoals loopingbaan Karacho en houten achtbaan Mammut. Meer over Tripsdrill lees je hier.

Waar? Erlebnispark Tripsdrill, Treffentrill, 74389 Cleebronn/Tripsdrill • Op snelweg A6 (Mannheim – Heilbronn) afslag 34 nemen, afrit Sinsheim/Steinsfurt. Vanaf hier staat Erlebnispark Tripsdrill met borden aangegeven.

Wanneer? Open van begin april tot begin november. Wildpark ook in de winter open. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Erlebnispark Tripsdrill
Erlebnispark Tripsdrill is een familiebedrijf

Belantis

BELANTIS

Leipzig

Op het terrein van een voormalige bruinkoolmijn in Oost-Duitsland werd een compleet pretpark gebouwd: Belantis in Leipzig. Thema van het attractiepark zijn de landen rond de Middellandse Zee. Twee hoogtepunten – letterlijk en figuurlijk – in het jongste attractiepark van Duitsland zijn wildwaterbaan Fluch des Pharao en loopingachtbaan Huracan. De eerste steekt op het vrij open terrein van Belantis veertig meter de lucht in, de achtbaan 32 meter. Meer over Belantis lees je hier.

Waar? Belantis, Zur Weissen Mark 1, 04249 Leipzig • Het park ligt twintig kilometer ten zuiden van Leipzig. Op snelweg A9 (Berlijn – München) bij Kreuz Rippachtal de A38 volgen, richting Dresden. Afrit Neue Harth / Belantis-Park nemen.

Wanneer? Open van begin april tot begin november. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Belantis
Belantis is een Midden-Europees groeibriljantje

Ontmoeting met mascotte Kernie in in Wunderland Kalkar

KERNIE’S FAMILIEPARK

Kalkar

In Kalkar zou een grote kerncentrale komen. Het imposante gebouw staat er, maar de centrale werd nooit gebruikt. Nu is het een vrolijk pretpark, waar friet en ijs bij de entreeprijs zijn inbegrepen, net zoals het prachtige uitzicht over de Rijn. Vooral voor kinderen is er veel te beleven: zij hebben een hele dag plezier in de achtbaan, de wildwaterbaan, de draaimolens, botsboten en het verkeerspark. Meer over Kernie’s Familiepark lees je hier.

Waar? Kernie’s Familiepark in Wunderland Kalkar, Griether Strasse 110, 47546 Kalkar • Het park ligt ongeveer vijftig kilometer ten oosten van Nijmegen. Op snelweg A57 (van de Nederlandse grens bij Gennep naar Keulen) afslag 3 (Goch) nemen en vervolgens de B9 en B67 richting Kalkar volgen.

Wanneer? Open van half april tot eind oktober. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Kernie’s Familiepark

Freizeitpark Klotten - Foto: Stefan Scheer (Wikimedia)

FREIZEITPARK KLOTTEN

Klotten/Cochem

Vlakbij het lieflijke plaatsje Cochem – in de bij toeristen zo geliefde Moezelstreek – opende halverwege de jaren zeventig Wildpark Klotten. Doel was om de dieren die in de decennia daarvoor nog in het wild leefden voor uitsterven te behoeden. Het wildpark toont berggeiten, fazanten, moeflons, damherten, wilde zwijnen en steenbokken, maar ook bruine beren, papegaaien en struisvogels. Dertig jaar na de opening van het wildpark kwamen er ook kleine en grote attracties bij, zoals familieachtbaan Heiße Fahrt en de 25 meter hoge wildwaterrivier Zum Rittersturz, beide met schitterend uitzicht over het Moezeldal. Klotten is niet alleen meer een Wildpark, maar tegenwoordig ook een afwisselend Freizeitpark.

Waar? Wild- & Freizeitpark Klotten, Wildparkstrasse 1, 56818 Klotten • Op snelweg A48 afrit Kaisersesch nemen. Volg op de L98 de borden richting Cochem. Na het plaatsje Landkern de borden richting Wild- & Freizeitpark Klotten volgen.

Wanneer? Wild- & Freizeitpark Klotten is open van begin april tot begin november. Voor meer informatie: zie de parksite.

Skyline Park

SKYLINE PARK

Bad Wörishofen

Het Skyline Park is een grote kermis, waarbij alle attracties bij de entreeprijs inbegrepen zijn. Verwacht geen prachtig gethematiseerd park, maar wel een groot aanbod aan spannende attracties die soms ook daadwerkelijk afkomstig zijn van een kermis. Liefhebbers van snelheid stappen in de spectaculaire loopingachtbaan Sky Wheel, in vrijevaltoren Sky Fall of in de draaiende schommel High Fly. Voor wie de hoogte in wil heeft het park de liefst 150 meter hoge Allgäuflieger, de hoogste zweefmolen ter wereld. Iets rustiger gaat het in het reuzenrad, op wildwaterrivier Sky Rafting of in één van de vele draaimolens.

Waar? Skyline Park, Im Hartfeld 1, 86825 Bad Wörishofen • Skyline Park ligt in de Allgäu. Neem op snelweg A96 (München – Lindau) afrit 20, Bad Wörishofen. Skyline Park ligt meteen aan de afrit.

Wanneer? Skyline Park is open van begin april tot begin november. Voor meer informatie: zie de parksite.

Playmobil FunPark

PLAYMOBIL FUNPARK

Zirndorf

Het bekende Playmobil komt uit Duitsland; het hoofdkantoor van de fabrikant staat in het plaatsje Zirndorf. In het themapark Playmobil FunPark in datzelfde plaatsje staat alles in het teken van de bontgekleurde speelpoppetjes. Je komt ze tegen in de ridderburcht en de dinovallei, op het piratenschip en in de Ark van Noach. Of in het wilde westen, met saloon en goudmijn. Kinderen worden actief bij alle belevenissen betrokken; ze kunnen bijvoorbeeld met een schatkaart op expeditie door een avonturenland. Playmobil FunPark heeft een grote indoor speelplaats – Playmobil Spielstadt – en een eigen hotel.

Waar? Playmobil FunPark, Brandstätterstrasse 2-10, 90513 Zirndorf • Zirndorf ligt in de deelstaat Beieren. Op snelweg A73 afrit Nürnberg-Westring nemen en vervolgens rechtsaf naar het park.

Wanneer? Playmobil FunPark is het hele jaar dagelijks open van 9.00 of 10.00 uur tot 18.00 uur. Voor meer informatie: zie de parksite.

Bayern-Park

BAYERN-PARK

Reisbach

Bayern-Park telt bijna tachtig attracties, voor ieder wat wils. Wie adrenaline door de aderen wil voelen stromen stapt in Der Freischütz, de achtbaan die durfals viermaal een looping in schiet. Ook snel en spannend: over de kop in Duell der Adler of een vrije val van zo’n honderd meter in Voltrum. Het park beschikt over twee wildwaterbanen en ontelbare kleinere attracties. In het unieke Stadlgaudi 4D – gemaakt door het Nederlandse bedrijf Lagotronics – schieten gasten op allerlei boerderijdoelen en vergaren zo punten. Tijdens een wandeling over de Tier-Rundweg komen bezoekers gemzen, herten, geiten, schapen en apen tegen.

Waar? Bayern-Park, Fellbach 1, 94419 Reisbach • Bayern-Park ligt 125 kilometer ten noordoosten van München. Op snelweg A3 richting Passau afrit Straubing nemen. Volg de B20 richting Burghausen. Drie kilometer na Lindau a.d. Isar rechts aanhouden richting Reisbach en Bayern-Park.

Wanneer? Open van begin april tot begin oktober. Voor meer informatie: zie de parksite.

Freizeit-Land Geiselwind

FREIZEIT-LAND GEISELWIND

Geiselwind

Freizeit-Land Geiselwind opende in 1969 als een vogelpark waar twee hobbykwekers hun gevleugelde vrienden aan het publiek toonden. Nog steeds zijn er in het park veel vogels te bewonderen: uilen, flamingo’s, ooievaars en diverse andere vogels in grote volières. Vanaf een platform kan men een groep berberapen observeren. Tientallen attracties voor groot en klein zorgen voor een compleet dagje uit, zoals heen-en-terug-loopingachtbaan Boomerang, vrijevaltoren Auge des Drachen en donkere achtbaan Drachen Höhle. Rustiger vermaak bieden uitzichttoren Top of the World, de wildwaterbaan en draaimolens als Fränkische Weinfahrt, Kroko-Wasser-Rodeo en Bayerische Floßfahrt.

Waar? Freizeit-Land Geiselwind, Wiesentheider Strasse 25, 96160 Geiselwind • Het park ligt direct aan snelweg A3, Würzburg – Nürnberg en heeft een eigen afslag.

Wanneer? Open van begin april tot half oktober. Voor meer informatie: zie de parksite.

Freizeitpark Plohn

FREIZEITPARK PLOHN

Lengenfeld

Een bos met twaalf sprookjes van de gebroeders Grimm was in 1996 het begin van Freizeitpark Plohn. De sprookjestaferelen zijn er nog steeds: De wolf en de zeven geitjes, Sneeuwwitje, Vrouw Holle en het slot van Raponsje bijvoorbeeld. Daarnaast biedt het pretpark diverse andere attracties, zoals wildwaterrivier Fluch des Teutates, oldtimers, een westerntrein en de klim- en klauterhuizen Holzmichl Villa en Crazy House. Voor de snelheidsliefhebbers heeft Plohn zes achtbanen, waarvan er twee zeer geliefd en veelgeprezen zijn: de houten roller coaster El Toro en de veertig meter hoge loopingachtbaan Dynamite.

Waar? Freizeitpark Plohn, Rodewischer Strasse 21, 08485 Lengenfeld • Freizeitpark Plohn ligt vijftig kilometer ten zuidwesten van Chemnitz. Op snelweg A72 (Plauen – Chemnitz) afrit 10 nemen, Zwickau-West. Rij richting Lengenfeld/Rodewisch en vervolgens richting Plohn.

Wanneer? Open van half april tot begin november. Voor meer informatie: zie de parksite.

Splash-Safari en reuzenrad in Serengeti-Park

SERENGETI-PARK

Hodenhagen

Nadat begin jaren tachtig de Efteling veel succes boekte met nieuwe attracties als de Python, schipschommel Halve Maen en wildwaterbaan Piraña wilde Beekse Bergen in het twintig kilometer zuidelijker gelegen Hilvarenbeek niet achterblijven. In het naast het safaripark gelegen strandpark stonden in 1985 en 1986 spannende attracties als de 24 meter hoge achtbaan Münchener Bahn, een wildwaterbaan en een Enterprise. Het werd geen succes. De attracties verdwenen en Beekse Bergen is nu vooral bekend om het uitgestrekte safaripark. De formule van de Beekse Bergen halverwege de jaren tachtig bestaat nog steeds in Duitsland: in de noordelijke deelstaat Nedersaksen ligt Serengeti-Park, een geslaagde combinatie van safaripark en pretpark. Het safaripark is liefst 120 hectare groot. Een tien kilometer lange weg, die bereden kan worden met de eigen auto of in een dubbeldekker, voert langs 1500 dieren, waaronder leeuwen, gnoes, buffels, giraffen, tijgers en struisvogels. De Dschungel-Safari is een eilandgroep waarop tweehonderd apen leven. De wandelsafari leidt langs kangoeroes en meerkatten en door een kinderboerderij. Het naastgelegen pretpark heet Abenteuer-Safari en telt veertig attracties en shows. Spannend is Safari-Blitz, de grootste transportabele inboorachtbaan van Duitsland die een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur bereikt. Voor de hele familie is achtbaan Batukai Racer. Tot de topattracties van Serengeti-Park behoren ook een wildwaterbaan, een schipschommel, een reuzenrad en een Top Spin. Uniek zijn de Splash-Safari en Quad-Safari waarin bezoekers snelle ritjes kunnen maken in een speedboot en op een quad.

Waar? Serengeti-Park, Am Safaripark 1, 29693 Hodenhagen • Serengeti-Park ligt aan de zuidrand van de Lüneburger Heide, op minder dan een uur rijden van de steden Hannover, Bremen en Hamburg. Op snelweg A7 (Hannover – Hamburg) afrit 49 nemen, Westenholz • Openbaar vervoer: per trein naar station Hodenhagen. Vanaf daar is het drie kilometer wandelen naar het park.

Wanneer? Dagelijks open van eind maart tot en met het eerste weekend van november, vanaf 10.00 uur. Voor meer informatie: zie de parksite.

Nieuw leven in Spreepark in Berlijn
De 10 mooiste Main Streets

© Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen