ATTRACTIEPARK SLAGHAREN

Cowboy of indiaantje spelen in het Wilde Westen, zwemmen tussen palmbomen in Mexico of op expeditie in de wonderlijke wereld van Jules Verne, het kan in Attractiepark Slagharen. En als je elke dag in de achtbaan of de zweefmolen wilt, kun je er ook blijven slapen.

In 1963 opende het Shetland Ponypark Slagharen met een uniek concept: rond een oude boerderij waren 24 vakantiehuisjes gebouwd die allemaal een eigen Shetland pony ter beschikking hadden. Het idee sloeg aan en om de gasten langer op het terrein te houden liet eigenaar Henk Bemboom kermisattracties neerzetten. De kermis groeide en het aantal huisjes nam toe.

Bemboom voerde nog een unicum voor Nederland in: de all-in entreeprijs. Bij de ingang betaalde men één prijs die onbeperkt toegang gaf tot alle attracties in het park. Door de all-in formule en het grote aanbod attracties steeg in de loop der jaren het aantal bezoekers fors: tot ruim over een miljoen jaarlijks. Omdat de daggasten en de pony’s elkaar in de weg liepen, verdwenen de kleine paardjes uit het park. De naam van het park veranderde in Attractiepark Slagharen.

Zweefapollo in Attractiepark Slagharen

Het compacte park – dat tegenwoordig deel uitmaakt van de van oorsprong Spaanse keten Parques Reunidos – bestaat uit twee attractiezones die door middel van de Main Street met elkaar verbonden zijn. Hoog boven de hoofdstraat brengen een kabelbaan en een monorail de bezoekers van de ene naar de andere kant van het park. Een mooi uitzicht over alles wat Attractiepark Slagharen te bieden heeft krijgt men vanuit het 46 meter hoge reuzenrad, dat halverwege Main Street staat.

Slagharen is opgebouwd rond zes thema’s: western, New Orleans, Mexico, Jules Verne, Yellowstone en American Indian. Belevenissen en avontuur staan centraal in het park, onder meer bij het aangepaste entertainment en bij familieachtbaan Mine Train en wildwaterbaan Ripsaw Falls. Rollercoaster Gold Rush heeft een driedelige lancering: de trein wordt vanuit het station eerst vooruit gelanceerd, daarna achteruit en vervolgens weer vooruit. Dan schiet de trein het 400 meter lange traject in.

Aqua Mexicana in Attractiepark Slagharen

Palmbomen, watervallen, een lekkere temperatuur, in  Aqua Mexicana waan je je in tropische sferen. Meer dan de helft van het waterpark is overdekt. Er zijn tien waterglijbanen. In de 114 meter lange YukaTime worden de glijtijden bijgehouden, zodat bezoekers wedstrijdjes met elkaar kunnen doen. Magic Maya is een negen meter hoge waterglijbaan met banden waar vier personen in passen. In een tweepersoons bootje naar beneden kan in de MexiCone, een waterglijbaan met 3D-projectie. Door de MexiCone stroomt elk uur een half miljoen liter water.

Naast de glijbanen herbergt Aqua Mexicana een waterval bij het bubbelbad, waterspeeltoestellen, peuterbaden, een zwembad, een restaurant en winkel voor bad- en zwemspullen. Het bubbelbad is het grootste van Nederland: er passen zeventig mensen in!

Het Black Hill Ranger Path met avonturier John Wallace Crawford in Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Het Black Hill Ranger Path is een uniek klim- en klauterpark dat bestaat uit een rope course met 36 obstakels, een 115 meter lange roll glider waarmee men in ruim dertig seconden naar beneden suist en acht meter hoge klimwanden. Het verhaal rond het imposante klimparcours draait om avonturier John Wallace Crawford (foto) die als commandant van de groep Black Hill Rangers in Amerika emigranten over gevaarlijke canyons en onbegaanbare paden leidde.

Kinderen kunnen zich uitleven in het overdekte speelparadijs Kids Country en samen met hun ouders genieten van een stuntshow in het Western Village Theater. In darkride Red Bandits Adventure varen bezoekers langs allerlei tests die de Red Bandits hebben klaargezet. Wie erin slaagt om de eindstreep zonder kleerscheuren te halen, mag zich een echte Red Bandit noemen. 

Ripsaw Falls in Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Gold Rush (loopingachtbaan) – Free Fall (vrijevaltoren) – The Pirate (schipschommel) – Enterprise (over de kop)

Familieattracties: Ripsaw Falls (wildwaterbaan) – Mine Train (juniorcoaster) – Red Bandits Adventure (boottochtje door de wereld van de Red Bandits) – Zweefapollo (grote zweefmolen) – Aqua Mexicana (groot waterspeelpark, aparte toegangsprijs) – Sky Tower (uitzichttoren) – The Eagle (vlucht op twintig meter hoogte) – Big Wheel (reuzenrad) – El Torito (gethematiseerde Polyp) – Monorail – The Passepartout Explorer (verkeersschool) – Magic Bikes (draaimolen met vliegende fietsen) – Expedition Nautilus (carrousel met waterpistolen) – Fogg’s Trouble (schommelboot) – White Water (waterglijbanen met bootjes)

Shows: Randy & Rosie Show (voorstelling rond de twee mascottes van Slagharen, in de Music Hall) – Rio (4D-film over de een jonge papegaai die niet weet hoe hij moet vliegen, in El Teatro) – Red Bandits (‘aardige’ boeven maken de paden onveilig) – Circusshow in het American Circus Theater (in het hoogseizoen) – Het Mirakel van Wishaka (in het najaar) 

Fun facts uit Slagharen

Mine Train in Attractiepark Slagharen

Restaurants

Mountain Lodge (koffie, dagschotels, frites) – Boston Grill (frites en snacks in Main Street) – Cartwright’s (sandwiches, steaks, spareribs) – Wild Wings: House of Chicken (kipgerechten, ook vega, zoals burgers, kippenvleugels en buckets) – Wok inn (noodles, oosterse snacks) – Low Barn (pizza en pasta) – Fill Up Station (frites, snacks, duurzame koffie van Puro)

Roken

Roken is alleen toegestaan in de vier rookzones die het park heeft: in Jules Verne Adventureland, naast de achtbaan Mine Train, naast gamehal Lucky Nugget en voor de hoofdingang van de Music Hall.

Monorail in Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Druk?

Aantal bezoekers: circa 1 miljoen per jaar.

Waar?

Attractiepark Slagharen, Zwarte Dijk 37, 7776 PB Slagharen, tel. (0523) 683 000 • Op de A28 (tussen Zwolle en Meppel): afslag 22, Nieuwleusen / Dedemsvaart, borden Slagharen volgen • Vanaf de NS-stations in Hardenberg en Hoogeveen vertrekken lijnbussen naar Slagharen • Kaart

Main Street in Attractiepark Slagharen – Foto: © Adri van Esch

Wanneer?

Attractiepark Slagharen is dagelijks open van 30 maart tot en met 3 november 2024 • Attractiepark Slagharen is ook open in de weekenden van november en december en dagelijks van 21 december 2024 tot en met 5 januari 2025. Open vanaf 10.00 uur.

Kosten

Entreeprijs: van € 25,50 tot € 33,50 per persoon, afhankelijk van de gekozen bezoekdag. Kinderen tot en met drie jaar gratis. Tickets minimaal vijf dagen vooraf online kopen is voordeliger: van € 17,90 tot € 24,90 • Aqua Mexicana: € 9,95 • Parkeren: € 10,00.

Expeditie Nautilus in Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Tips

De achtbaan Mine Train en wildwaterbaan Ripsaw Falls liggen vlak bij de entree en trekken om die reden aan het begin van de dag veel bezoekers. Het is daarom verstandig bij aankomst door te lopen naar de attractiezone aan de andere kant van Main Street en de dag te starten in de omgeving van waterpark Aqua Mexicana. ’s Middags kan dan het andere gedeelte – bij de entree – bezocht worden. Deze ‘omgekeerde’ volgorde bespaart vaak wachttijd.

Aan het begin van Main Street, tegenover de grote paardencarrousel Gallopers, bevindt zich het showprogramma van die dag. Daar kun je zien hoe laat shows en parades beginnen.

Neem van thuis een klein slotje mee, bijvoorbeeld van een reiskoffer. Je kunt gratis een kluisje in gebruik nemen, maar je moet zelf voor een slotje zorgen. Cijferslotjes zijn te koop bij de Topshop of Guest Service, maar van thuis meenemen is goedkoper. Ruim honderdvijftig kluisjes staan ter beschikking van de gasten naast draaimolen Magic Bikes. Je kunt er bijvoorbeeld je tas in achterlaten.

Maak thuis een virtuele wandeling door Attractiepark Slagharen; bekijk het park met Google Street View. Klik hier en je belandt voor de ingang van het park. Door met het oranje poppetje rechtsonder te slepen, kun je alle blauwe paden in Attractiepark Slagharen bewandelen.

In herfst en winter zijn er extra activiteiten, zoals het Western Wish Festival, een spookspeurtocht, een lampionnenoptocht en een overdekte schaatsbaan in Winter Western Village.

Gold Rush in Attractiepark Slagharen - Foto: © Adri van Esch

Fun facts

In de beginjaren werd Attractiepark Slagharen bevolkt door achthonderd Shetland pony’s. Verblijfsgasten hadden bij hun vakantiehuisje een eigen pony waarmee ze door het park konden rijden. In die tijd heette het pretpark nog Shetland Ponypark Slagharen. Lees hier meer over de pony’s in Slagharen.

Van 1979 tot en met 2016 had Attractiepark Slagharen achtbaan Thunder Loop, die vooral bekend werd als Looping Star. De oorspronkelijk voor de kermis gebouwde rollercoaster was de allereerste baan in Nederland met een looping.

Mascottes Randy en Rosie in Attractiepark Slagharen – Foto: © Adri van Esch

In 2019 hadden Randy en Rosie 705 keer een meet & greet met hun fans. De twee parkmascottes verzorgden dat seizoen in totaal 307 voorstellingen. Dat de twee wasberen populair zijn blijkt wel uit het aantal verkochte knuffels: Randy ging 4.441 keer over de toonbank en Rosie ging met 4.764 gasten naar huis. In totaal werden in 2019 liefst 9.205 knuffels van de parkmascottes van Slagharen verkocht.

Meer fun facts uit Slagharen
Toffe fun facts voor kids

Overnachten kan in Attractie- en Vakantiepark Slagharen – Foto: © Adri van Esch

Overnachten

Slagharen is niet alleen een attractiepark, maar ook een vakantiepark. Al vanaf de opening in 1963 staan op het park vakantiehuisjes. Die huisjes zijn er na ruim vijftig jaar nog steeds, maar ze zijn de afgelopen jaren wel helemaal vernieuwd. Ze kregen een nieuw interieur en van buiten zonnige kleuren. Ze hebben ook nieuwe namen: Hacienda, Arizona en Buffalo. Slagharen beschikt ook over de luxe ‘lodges’ Nevada, Yellowstone en Missouri – moderne bungalows met alle voorzieningen – en mobile homes. Wie zich tijdelijk een indiaan wil voelen kan blijven overnachten in vrijstaande wigwams. Bovendien beschikt Vakantiepark Slagharen over een camping met 229 staanplaatsen.

Verder lezen

Van Ponypark tot Attractiepark: de geschiedenis van Slagharen start in 1963.

Parkdirecteur Dave Storm zegt: ‘Het verleden van Slagharen is mooi, de toekomst nog veel mooier’.

Slagharen begon in 1963 met 24 vakantiehuisjes, ontvangt per jaar 29.000 whatsappjes… en nog veel meer fun facts.

Achtbaan Gold Rush is een waardige opvolger voor de oudste over-de-kop-achtbaan van Nederland.

– Slagharen-info voor kids
– Artikelarchief van Slagharen
– Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Attractiepark Slagharen

Meest bezochte parkprofielen