Disney over de hele wereld

Disney heeft twaalf parken, in de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan en China. Van Disneyland tot Disney Sea, van Epcot tot Animal Kingdom, van Hollywood Studios tot California Adventure, ze zijn allemaal even magisch.

Het beroemde kasteel van Doornroosje in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

DISNEYLAND PARIS

Marne-la-Vallée, Frankrijk

Disneyland Park wordt gezien als het mooiste van de zes Magic Kingdoms die er op de wereld bestaan. Het roze kasteel is het meest sprookjesachtige van alle Disney-paleizen. Het plein voor het kasteel geeft toegang tot vier themagebieden: Frontierland met achtbaan Big Thunder Mountain en spookhuis Phantom Manor, het mysterieuze Adventureland met Pirates of the Caribbean, het vrolijke Fantasyland met It’s a Small World en Discoveryland, met Space Mountain en Star Tours. Tegenover het park ligt uitgaanscentrum Disney Village en staan zeven eigen Disney-hotels: Santa Fe, Cheyenne, Newport Bay Club, Seqouia Lodge, New York, Disneyland Hotel en David Crockett Ranch. Meer over Disneyland Park lees je hier.

Waar?

Disneyland ligt aan snelweg A4, ten oosten van Parijs, afslag 14 • Vanuit Parijs rijdt de regionale expreslijn RER rechtstreeks naar Disneyland (lijn A4 naar eindpunt Marne-la-Vallée – Chessy).

Wanneer?

Disneyland Park is het hele jaar dagelijks geopend, vanaf 10.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

Alles over Disneyland Park
Naar de Startpagina van Disneyland Paris

Standbeeld Partners - met Walt Disney en Mickey Mouse - en het Hollywood Tower Hotel in Walt Disney Studios in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

WALT DISNEY STUDIOS

Marne-la-Vallée, Frankrijk

In 2002 opende naast Disneyland het filmpark Walt Disney Studios. Het vrij kleine park herbergt enkele unieke attracties als Ratatouille: The Adventure en de populaire Crush’s Coaster. Publiekslievelingen zijn de Hollywood Tower of Terror en de innovatieve darkride Spider-Man W.E.B. Adventure. Bezoekers betreden de fascinerende wereld van film en televisie via de Front Lot, met de opvallende dertig meter hoge watertoren met Mickey-oren. In Production Courtyard wachten avonturen met Stitch en Disney Junior. De populaire animatiefilms Cars, Frozen en Toy Story staan centraal in het themagebied Toon Studio. In themagebied Avengers Campus zijn Spider-Man, Iron Man en Captain Marvel op zoek naar rekruten die de volgende generatie superhelden moet worden. De komende jaren investeert Disney twee miljard euro in nieuwe themagebieden, waarmee Walt Disney Studios eindelijk een volwaardig themapark wordt. Meer over Walt Disney Studios Park lees je hier.

Waar?

Walt Disney Studios ligt aan snelweg A4, ten oosten van Parijs, afslag 14 • Vanuit Parijs rijdt de regionale expreslijn RER rechtstreeks naar de Walt Disney Studios (lijn A4 naar eindpunt Marne-la-Vallée – Chessy).

Wanneer?

Walt Disney Studios is het hele jaar dagelijks geopend, vanaf 10.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

 Alles over Walt Disney Studios Park
Naar de Startpagina van Disneyland Paris

Kasteel in het Magic Kingdom in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

MAGIC KINGDOM

Orlando, Florida, Verenigde Staten

Het in oktober 1971 geopende Magic Kingdom is het meest ruim opgezette Disney-park. Om er te komen moeten gasten vanaf het parkeerterrein de monorail of de veerboot nemen. In het drukst bezochte park ter wereld staan naast uit Parijs bekende attracties als Pirates of the Caribbean en It’s a Small World ook voor Europa onbekende belevenissen als Splash Mountain, The many adventures of Winnie the Pooh, Seven Dwarfs Mine Train en Under The Sea, Journey of The Little Mermaid. Wereldwijd uniek is The Hall of Presidents, waar alle Amerikaanse presidenten tot leven komen. Meer over het Magic Kingdom lees je hier.

Waar?

In Walt Disney World ten zuiden van Orlando • Het park ligt aan snelweg I-4 (Orlando-Tampa), afslag 64B.

Wanneer?

Het Magic Kingdom is het hele jaar dagelijks geopend, in de regel van 9.00 uur tot 20.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

Alles over het Magic Kingdom
Wat is Walt Disney World?

Spaceship Earth in Epcot in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

EPCOT

Orlando, Florida, Verenigde Staten

Epcot – een afkorting van Experimental Prototype Community of Tomorrow – is een toekomstpark en een wereldtentoonstelling in één. In de ‘neighborhoods’ World Celebration, World Nature en World Discovery zijn grote futuristische paviljoens gewijd aan wetenschap, natuur en technologie. De thema’s worden verre van stoffig behandeld: gasten maken een rit over een testbaan voor snelle auto’s, bezoeken de bodem van de oceaan en stappen in een raketsimulator. In World Showcase laten elf landen – waaronder de Europese landen Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Noorwegen, maar ook de Amerikaanse buurlanden Canada en Mexico – de bezoekers kennismaken met hun cultuur. Daarvoor worden prachtige films op grootformaat ingezet, maar ook traditionele gerechten, klederdrachten en souvenirs. Meer over Epcot lees je hier.

Waar?

In Walt Disney World ten zuiden van Orlando • Het park ligt aan snelweg I-4 (Orlando-Tampa), afslag 67.

Wanneer?

Epcot is het hele jaar dagelijks geopend, in de regel van 9.00 uur tot 19.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

Alles over Epcot
Shoppen rond de wereld in Epcot

Sunset Boulevard en de Hollywood Tower of Terror in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Adri van Esch

HOLLYWOOD STUDIOS

Orlando, Florida, Verenigde Staten

Hollywood Studios biedt een kijkje achter de schermen van film en televisie. Naast bekende favorieten als de Twilight Zone Tower of Terror, Star Tours en een 3D-film met de Muppets biedt dit compacte park live shows als Beauty and the Beast en Indiana Jones Epic Stunt Spectacular. In Toy Story Land stappen (ook kleine) bezoekers in de vuurrode achtbaan Slinky Dog Dash of vergaren ze punten in de 4D-game Toy Story Midway Mania. Het indrukwekkende themagebied Star Wars: Galaxy’s Edge neemt bezoekers mee naar Black Spire Outpost, een dorpje op de planeet Batuu. De dag wordt spectaculair afgesloten met de gigantische openluchtvoorstelling Fantasmic. Meer over Disney’s Hollywood Studios lees je hier.

Waar?

In Walt Disney World ten zuiden van Orlando • Het park ligt aan snelweg I-4 (Orlando-Tampa), afslag 64B.

Wanneer?

Hollywood Studios is het hele jaar dagelijks geopend, vanaf 9.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

 Alles over Hollywood Studios
Disney overtreft zichzelf met Star Wars: Galaxy’s Edge

Kilimanjaro Safaris in Animal Kingdom in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

ANIMAL KINGDOM

Orlando, Florida, Verenigde Staten

Animal Kingdom is een combinatie van dierentuin en attractiepark. Mede dankzij het uitgestrekte safaripark Kilimanjaro Safaris, waar bezoekers met trucks doorheen gereden worden, is Animal Kingdom het grootste Disney-park ooit gebouwd. Middelpunt van het groene park is de Tree of Life, een 44 meter hoge, artificiële boom met in de stam 325 koppen van dieren geboetseerd. Naast veel beesten heeft dit dierenkoninkrijk ook enkele spectaculaire attracties, zoals achtbaan Expedition Everest – het hoogste bouwwerk in Walt Disney World – en wildwaterbaan Kali River Rapids. Pandora, The World of Avatar is het meest indrukwekkende themagebied; gasten worden er omringd door zwevende bergen, lichtgevende regenwouden, buitenaardse landschappen en metershoge watervallen. Meer over Disney’s Animal Kingdom lees je hier.

Waar?

In Walt Disney World ten zuiden van Orlando • Het park ligt aan snelweg I-4 (Orlando-Tampa), afslag 65.

Wanneer?

Animal Kingdom is het hele jaar dagelijks geopend, vanaf 9.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen, maar het park is nooit ’s avonds open.

 Alles over Animal Kingdom
Wat is Walt Disney World?

Mad Hatter's Tea Party in Disneyland -  Foto: © Adri van Esch

DISNEYLAND

Anaheim, Californië, Verenigde Staten

Disneyland bij Los Angeles – ‘The Original’ – is de uitgekomen droom van Walt Disney. Dit park, dat de poorten opende op 17 juli 1955, is door de meester zelf bedacht en gebouwd. Klassiekers als de Enchanted Tiki Room, met zingende vogels en bloemen, en Jungle Cruise komen rechtstreeks voort uit het brein van Walt zelf. Ook Snow White’s Scary Adventures, Autopia, Mark Twain Riverboat, Peter Pan’s Flight en Mad Hatter’s Tea Party debuteerden tegelijk met het park in 1955, en vonden later hun weg over de wereld. Meer over Disneyland lees je hier.

Waar?

Disneyland, 1313 S. Disneyland Drive, Anaheim, CA 92802, Verenigde Staten • Het park ligt ten zuiden van Los Angeles aan snelweg I-5 (Los Angeles-San Diego), afslag 110B.

Wanneer?

Disneyland is het hele jaar dagelijks geopend, meestal vanaf 10.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

 Alles over Disneyland in Anaheim
De 15 ‘gouwe ouwe’ van Disneyland

CALIFORNIA ADVENTURE

Anaheim, Californië, Verenigde Staten

De staat Californië is het thema van California Adventure, dat in 2001 opende op het voormalige parkeerterrein van Disneyland. De natuur, de filmindustrie, het strand, de cultuur en de mensen van Californië vormden de inspiratiebron voor dit park. Populair zijn zweefattractie Soarin’ Around The World, de virtuele darkride Toy Story Midway Mania en loopingachtbaan Incredicoaster. In themagebied Cars Land leidt een nagebouwd stukje Route 66 naar het dorpje Radiator Springs. Gasten beleven er een uniek avontuur: een ritje in de razendsnelle raceauto’s van Radiator Springs Racers. Elke avond wordt op het meer van California Adventure de betoverende watershow Disney’s World of Color vertoond. Meer over Disney California Adventure lees je hier.

Waar?

California Adventure, 1313 S. Disneyland Drive, Anaheim, CA 92802, Verenigde Staten • Het park ligt ten zuiden van Los Angeles aan snelweg I-5 (Los Angeles-San Diego), afslag 110B.

Wanneer?

California Adventure is het hele jaar dagelijks geopend, meestal vanaf 10.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

 Alles over Disney California Adventure
Van lelijk eendje tot mooie zwaan

Toy Story Land in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

HONG KONG DISNEYLAND

Hongkong, China

Het in september 2005 geopende Hong Kong Disneyland telt zeven themalanden: de vertrouwde Main Street U.S.A., Adventureland, Fantasyland, Tomorrowland en Toy Story Land – en de nieuwe Grizzly Gulch en Mystic Point. De hoofdstraat en het kasteel zijn gebaseerd op het originele Disneyland bij Los Angeles. De belangrijkste attracties in dit charmante Chinese sprookjesland zijn It’s a Small World, Space Mountain, Mystic Manor en Frozen Ever After in het prachtige themagebied World of Frozen. Uniek is de achtbaan Runaway Mine Cars, met treinen die voor- en achteruit racen. Bij het park staan drie hotels: het Disneyland Hotel, het Hollywood Hotel en de Explorers Lodge. Meer over Hong Kong Disneyland lees je hier.

Waar?

Hong Kong Disneyland ligt op het eiland Lantau, tussen de internationale luchthaven en de stad Hongkong in • Vanaf het metrostation Sunny Bay (aan de lijn Tung Chung) rijdt een speciale metrotrein (MTR) naar het park.

Wanneer?

Hong Kong Disneyland is het hele jaar dagelijks geopend, vanaf 10.00 of 11.00 uur. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen. Op Chinese feestdagen kan het erg druk zijn in het park.

 Alles over Hong Kong Disneyland
De zes Disneyland-kastelen

World Bazaar en kasteel van Tokyo Disneyland - Foto: © Adri van Esch

TOKYO DISNEYLAND

Tokio, Japan

Tokyo Disneyland is één van de succesvolste Disney-parken. Het is er altijd druk en om de bezoekersstromen goed op te kunnen vangen wordt het park steeds verder uitgebreid. Tokyo Disneyland telt zeven themalanden, waaronder World Bazaar – de hoofdstraat, die onder een glazen overkapping ligt – en Westernland, met achtbaan Big Thunder Mountain. In dit park vind je alle favorieten, zoals Pirates of the Caribbean, Jungle Cruise, Splash Mountain en The Haunted Mansion. Op het terrein liggen negen hotels, waaronder drie eigen Disney-hotels: Ambassador, MiraCosta en het Disneyland Hotel. Meer over Tokyo Disneyland lees je hier.

Waar?

Tokyo Disneyland ligt in het stadsdeel Urayasu, aan de Tokio Baai • Met de auto kan men het park bereiken via de Wangan Expressway, afslag Urayasu • Per trein: vanaf Tokyo Station gaat de JR Keiyo-lijn naar Maihama Station, dat naast Tokyo Disneyland ligt.

Wanneer?

Tokyo Disneyland is het hele jaar dagelijks geopend, in de regel vanaf 9.00 uur, op drukke dagen zelfs nog eerder. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

 Alles over Tokyo Disneyland

Mount Prometheus in Tokyo DisneySea - Foto: © Adri van Esch

TOKYO DISNEYSEA

Tokio, Japan

Tokyo DisneySea is een uniek Disney-park dat helemaal gewijd is aan het water en de zee. Het park opende in 2001 de poorten en de bouw kostte vier miljard Amerikaanse dollar. Tokyo DisneySea bestaat uit zeven themalanden: entreegebied Mediterranean Harbor, American Waterfront (met de Tower of Terror), Lost River Delta (met de Indiana Jones-darkride Temple of the Crystal Skull), Port Discovery, Mermaid Lagoon, Arabian Coast en Mysterious Island (met de mysterieuze achtbaan Journey to the Center of the Earth). Blikvanger is vulkaan Mount Prometheus, die overal in het park te zien is. Meer over Tokyo DisneySea lees je hier.

Waar?

Tokyo DisneySea ligt in het stadsdeel Urayasu, aan de Tokio Baai • Met de auto kan men het park bereiken via de Wangan Expressway, afslag Urayasu • Per trein: vanaf Tokyo Station gaat de JR Keiyo-lijn naar Maihama Station, dat naast Tokyo DisneySea ligt.

Wanneer?

Tokyo DisneySea is het hele jaar dagelijks geopend, in de regel vanaf 9.00 uur, op drukke dagen zelfs nog eerder. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

 Alles over Tokyo DisneySea

Enchanted Storybook Castle en Gardens of Imagination in Shanghai Disneyland - Foto: © Adri van Esch

SHANGHAI DISNEYLAND

Shanghai, China

Disneyland bij de Chinese miljoenenstad Shanghai bestaat uit zeven themalanden. Het Enchanted Storybook Castle – het grootste kasteel van alle Disneylanden – biedt toegang tot Fantasyland, waar bezoekers een sprookjesachtige boottocht kunnen maken in Voyage to the Crystal Grotto en een snelle rit beleven in de Seven Dwarfs Mine Train. Treasure Cove is het rijk van de piraten, met onder meer Pirates of the Caribbean: Battle for the Sunken Treasure. Op Adventure Isle torent Roaring Mountain boven alles uit en Tomorrowland wordt gedomineerd door het futuristische gebouw van achtbaan Tron Lightcycle Power Run. Gasten komen binnen via Mickey Avenue, Toy Story Land is het rijk van Buzz Lightyear en de Gardens of Imagination vormen het hart van het park met geurende tuinen, bonte carrousels en lieflijke prieeltjes. Meer over Shanghai Disneyland lees je hier.

Waar?

Shanghai Disneyland ligt op 20 kilometer van Shanghai Pudong International Airport en circa 35 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Shanghai. Volg vanaf het vliegveld de Yingbin Expressway (snelweg S1) richting Shanghai. Op de kruising met snelweg S2 ligt Shanghai Disneyland. Het metrostation van Shanghai Disney Resort is het eindpunt van lijn 11.

Wanneer?

Shanghai Disneyland is het hele jaar open, in de regel vanaf 9.00 uur, op drukke dagen zelfs nog eerder. De sluitingstijd varieert met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

 Alles over Shanghai Disneyland
Shanghai Disneyland is anders

Universal over de hele wereld

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen