Avengers Campus in Walt Disney Studios klaar voor rekruten

Spider-Man, Iron Man, Captain Marvel, ze hebben voortaan hun eigen themagebied in Walt Disney Studios Park. In Avengers Campus ontmoeten zij rekruten die de volgende generatie superhelden moet worden.

Het immersieve themagebied Avengers Campus is klaar om gasten te ontvangen. Bezoekers zijn echter niet slechts gasten in de nieuwe themazone van Walt Disney Studios Park in Parijs, ze zijn rekruten die worden opgeleid en getraind om de volgende generatie superhelden te worden. “De wereld heeft nieuwe helden nodig”, zegt Beth Clapperton, als art director nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Avengers-gebied in Frankrijk. “Daarom gaan we in de Walt Disney Studios naar hen op zoek. Het is een heel nieuwe verhaallijn, naast die van Hotel New York, waar we als thema de kunstgalerie in Manhattan gewijd aan de Marvel Super Heroes hebben genomen.”

Altijd relevant

Het woord Campus in Avengers Campus staat voor Centralized Assembly Mobilized to Prepare, Unite en Safeguard. “Het idee om er een campus van te maken is natuurlijk briljant”, vindt Scot Drake, creative executive Marvel global portfolio bij Walt Disney Imagineering in het Amerikaanse Glendale. “Alle karakters van Marvel kunnen er wonen, ook de verhalen en de figuren die Marvel Studios nog gaat bedenken. Zo blijven voor de toekomst altijd relevant.”

Eigen adressen

Op de campus zijn diverse adressen voor de diverse karakters uit de Marvel-stal, vertelt Beth Clapperton. “De back story is dat het complex ooit eigendom was van Stark Industries. Tony Stark – beter bekend als Iron Man – erfde het terrein van zijn vader Howard Stark en bouwde het om tot Avengers Campus. Elke held heeft zijn eigen huisvesting, zijn eigen adres. Voor Iron Man is er Avengers Assemble: Flight Force, voor Spider-Man de werkplaats Worldwide Engineering Brigade waar men nieuwe technologieën uitwerkt en er zijn de restaurants Pym Kitchen – ingericht als een innovatief wetenschapslab – en Stark Factory.”

Leidende principes

Het duurde liefst vijf jaar voordat de Avengers Campus in Disneyland Paris kon worden geopend. In 2017 maakte The Walt Disney Company bekend dat het twee miljard euro wilde uittrekken om van de Walt Disney Studios een volwaardig themapark te maken. De Avengers Campus is daar het eerste resultaat van, naast nog te ontwikkelen themagebieden rond Frozen en Star Wars. De eerste Avengers Campus opende in juni 2021 in California Adventure, het themapark naast Disneyland in Anaheim. “Voor beide campussen hielden we steeds dezelfde leidende principes voor ogen”, vertelt Scot Drake, en hij somt ze op: “De helden zijn echt, we presenteren een diversiteit aan helden, we laten gasten een interactieve rol spelen en we blijven in alle opzichten trouw aan het merk Marvel.”

Interactieve game play

De Avengers Campus bij Parijs kent diverse hoogstandjes. Zoals de nieuwe attractie Spider-Man W.E.B. Adventure. De bezoekers moeten in deze darkride Spider-Man helpen Spider-Bots te vangen voordat zij grote schade kunnen aanrichten op de campus. Gasten slingeren met hun handen en armen spinnenwebben naar de Spider-Bots om zo deze roodblauwe spinnen te vernietigen. “De speciaal voor deze attractie ontwikkelde innovatieve technologie herkent lichaamsbewegingen en gebaren”, legt Beth Clapperton uit. “Infrarood camera’s op de W.E.B. Slinger-voertuigen beoordelen zestig keer per seconde de oogposities, schouders, ellebogen en polsen van de berijders. Die kunnen dankzij deze techniek webben uit hun polsen slingeren, net zoals Spider-Man dat doet. Zo ontstaat een unieke, interactieve game play.”

Meest complexe animatronic

Een ander hoogstandje is de audio-animatronic van Iron Man in de wachtrij van de donkere loopingachtbaan Avengers Assemble: Flight Force. “Iron Man geeft de rekruten hoogstpersoonlijk een briefing”, zegt Björn Heerwagen, verantwoordelijk voor show design & production. “Iron Man is wereldwijd de eerste Avengers-animatronic in een Disney-park. Hij is uitgerust met een gloednieuw Mark-80-harnas, exclusief ontworpen in samenwerking met de Marvel Studios. Iron Man wordt volledig elektrisch aangedreven, er komt geen pneumatiek aan te pas, heeft 33 vloeiende functies en is daarmee de meest complexe animatronic in Disneyland Paris.”

Glanzende Quinjet

Haast lyrisch zijn de drie imagineers over de glanzende Quinjet die op het platform QuinPad midden in Avengers Campus staat. “Dat is een iconisch voertuig in het Marvel-universum, daar zijn we inderdaad superblij mee”, geeft Scot Drake grif toe. “Het ruimteschip is het visuele anker, de wienie van Avengers Campus. Zichtbaar in het hele gebied. We hebben er twee laten bouwen, één voor Californië en één voor Parijs.” Beth Clapperton herinnert zich nog dat ze op het hoofdkantoor van Walt Disney Imagineering naar het model van de Quinjet ging kijken. “Ik was gewoon nerveus”, lacht ze. “Ik kon niet stoppen met kijken, met eromheen lopen en eroverheen stappen.”

Gebied blijft groeien

Is Scot Drake opgelucht nu Avengers Campus gereed is en klaar om rekruten te ontvangen? “Nee”, zegt hij resoluut, “want nu komen de gasten, en dat is zeker zo spannend. Bovendien blijft het gebied zich evolueren. Dat is het mooie van dit Marvel-universum; het blijft zich ontwikkelen en het blijft groeien!”

The Avengers hebben hun hoofdkwartier in Californië

10 juli 2022 – Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Theme Park Science

Meest bezochte parkprofielen