Pretparken in Frankrijk

Frankrijk beschikt over pretparken in alle formaten, van heel groot en druk bezocht tot bescheiden en zonder grote hordes bezoekers. Van Disneyland met jaarlijks rond tien miljoen gasten tot parken als La Récré des 3 Curés, Dennlys Parc en Parc du Petit Prince die elk jaar ongeveer tweehonderdduizend bezoekers ontvangen. Voor elk wat wils: beaucoup de choix!

De ingang van Disneyland Paris, onder het Disneyland Hotel - Foto: © Disney

DISNEYLAND PARK

Marne-la-Vallée

Disneyland Park, het sprookjesparadijs ten oosten van Parijs, is het meest bezochte attractiepark van Europa. In het fantasierijke park ontmoet je alle beroemde Disney-figuren, reis je door de wonderlijke wereld van Discoveryland en beleef je spannende avonturen in het Wilde Westen. Je flaneert over de brede boulevard Main Street, U.S.A., beklimt een tientallen meters hoge boom in Adventureland en wordt vrolijk bij het boottochtje in Fantasyland door het kleurrijke It’s a Small World. Meer over Disneyland Park lees je hier.

Waar? Disneyland Paris, Boulevard de Parc, 77700 Coupvray / Marne-la-Vallée, Frankrijk • Disneyland Paris ligt aan snelweg A4 (Parijs – Reims). Neem afslag 14, Parcs Disney. Het park heeft eigen stations voor de regionale RER-trein uit Parijs en voor nationale en internationale treinen, zoals de Thalys.

Wanneer? Disneyland Park is dagelijks geopend, in de regel vanaf 10.00 uur. De sluitingstijden variëren met de seizoenen, weekenden en piekdagen. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Disneyland Paris
Alle Disney-parken ter wereld

De ingang van Walt Disney Studios Park - Foto: © Disney

WALT DISNEY STUDIOS

Marne-la-Vallée

Walt Disney is groot geworden met zijn films. Die komen allemaal tot leven in Walt Disney Studios, een themapark helemaal gewijd aan de bekendste films van Disney en Pixar. Zie hoe films gemaakt worden, werp een blik achter de coulissen en beleef spannende avonturen in de levensgrote filmdecors van Ratatouille, Toy Story, Frozen en Cars. De komende jaren wordt er veel verbouwd en uitgebreid in het filmpark; hou rekening met bouwactiviteiten en (tijdelijk) gesloten attracties. Meer over Walt Disney Studios Park lees je hier.

Waar? Walt Disney Studios, Boulevard de Parc, 77700 Coupvray / Marne-la-Vallée, Frankrijk • Disneyland Paris ligt aan snelweg A4 (Parijs – Reims). Neem afslag 14, Parcs Disney. Het park heeft eigen stations voor de regionale RER-trein uit Parijs en voor nationale en internationale treinen, zoals de Thalys.

Wanneer? Walt Disney Studios is dagelijks geopend, in de regel vanaf 10.00 uur. De sluitingstijden variëren met de seizoenen, weekenden en piekdagen. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Walt Disney Studios Park
 Walt Disnery Studios wordt een echt park

In La Forêt d‘Idéfix in Parc Astérix - Foto: © Adri van Esch

PARC ASTÉRIX

Plailly

Astérix en Obelix hielden dapper stand in hun kleine enclave even noordelijk van Parijs. Samen met de andere onoverwinnelijke Galliërs zorgen de twee striphelden ervoor dat alle bezoekers van Parc Astérix een onvergetelijke dag hebben. De attracties zijn allemaal overgoten met het uit de stripboeken zo bekende humoristische sausje. Stap in Les Espions de César, Epidemaïs Croisière, La Forêt d‘Idéfix, Goudurix of La Trace du Hourra; ook de namen van alle belevenissen lijken recht uit de verhalen van Astérix en Obelix te komen. Meer over Parc Astérix lees je hier.

Waar? Parc Astérix, BP 8, 60128 Plailly, Frankrijk • Parc Astérix ligt ten noorden van Parijs, aan snelweg A1 (Lille – Parijs). Afslag Parc Astérix nemen, tussen de afslagen 8 en 7 in.

Wanneer? Open van begin april tot begin november, vanaf 10.00 uur. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Parc Astérix
Obelix als fatale discuswerper

Les Gondoles in Jardin d’Acclimatation in Parijs

JARDIN D’ACCLIMATATION

Parijs

Het groene stads- en attractiepark Le Jardin d’Acclimatation in Parijs ligt op slechts twee kilometer van de Arc de Triomphe. Meest in het oog springende attractie is de achtbaan Les Speed Rockets. In 2018 werd het park volledig gerenoveerd. De attracties werden allemaal in steampunk-stijl gebracht, met een mix van futuristische en fantasie-elementen. En er kwamen ook nieuwe attracties, zoals vliegtuigmolen Les Heros de l’Aeropostale, vrijevaltoren La Tour de l’Horloge en draaimolen L’Astrolabe. Naast 25 attracties voor groot en klein herbergt Le Jardin ook vierhonderd dieren. Meer over de Jardin d’Acclimatation lees je hier.

Waar? Jardin d’Acclimatation, Carrefour des Sablons, Bois de Boulogne, 75116 Parijs • Het gemakkelijkst te bereiken met metrolijn 1, uitstappen op station Les Sablons en daar uitgang 2 nemen.

Wanneer? Jardin d’Acclimatation is het hele jaar dagelijks open. Variërende openingsuren in de zomer en de winter. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Jardin d’Acclimatation
Jardin d’Acclimatation moet in de top drie

Le Stadium Aqualympique Futuropolis in Futuroscope - Foto: J.L. Audy

FUTUROSCOPE

Poitiers/Jaunay-Clan

Futuroscope staat vol technologische attracties. Filmtheaters, robotarmen, simulators en interactieve spelletjes in het themapark bij Poitiers zorgen voor een heel innovatief en vernieuwend dagje uit. Naast het grote scala aan filmbelevenissen biedt Futuroscope ook attracties als bootjes, een uitzichttoren, waterfietsen en de darkride La Machine à Voyager dans le Temps door de wereld van de Raving Rabbids. Spectaculair is de draaiende achtbaan Objectif Mars die een spannende ruimtereis naar Mars simuleert. Meer over Futuroscope lees je hier.

Waar? Futuroscope, Avenue du Téléport, 86130 Jaunay-Clan, Frankrijk • Futuroscope ligt in het hart van de Nouvelle-Aquitaine, aan snelweg A10 (Parijs – Bordeaux). Neem afslag 28. Vanaf station Parijs-Montparnasse gaat een TGV naar het eigen station van Futuroscope.

Wanneer? Futuroscope is het gehele jaar open. Dagelijks open van begin februari tot half september, buiten deze periode in de weekenden en op sommige werkdagen. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Futuroscope
Een buitengewone reis

Historische voorstelling in Puy du Fou

PUY DU FOU

Les Epesses

Puy du Fou de heeft slechts één mechanische attractie: een carrousel. De rest van het themapark bestaat uit grote en kleinere historische shows. Niet zomaar voorstellingen: Puy du Fou maakt naam met ware spektakels. De meest sensationele show is La Cinéscénie, met liefst 1200 acteurs en dansers, 120 ruiters en plaats in het openluchttheater voor 14.000 toeschouwers. Deze spektakelshow wordt niet dagelijks opgevoerd. Alle andere voorstellingen – met prikkelende namen als Het Teken van de Zege, De Dans van de Spookvogels, Het Geheim van de Lans en De Musketier van Richelieu – wel. Meer over Puy du Fou lees je hier.

Waar? Grand Parc Puy du Fou, S 70 025, 85590 Les Epesses, Frankrijk • Puy du Fou ligt in het departement‎ ‎Vendée, in de regio ‎Pays de la Loire. Het park ligt tien kilometer van snelweg A87 (Angers – La Roche-sur-Yon), afslag 28.

Wanneer? Puy du Fou is open van begin april tot begin november. Voorstelling La Cinéscénie wordt op vrijdagen en zaterdagen in de zomer opgevoerd. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Puy du Fou
De historische wortels van Puy du Fou

Grizzli in Nigloland

NIGLOLAND

Dolancourt

Nigloland ligt in het hart van de Franse Champagnestreek. Vanuit het vijftig meter hoge reuzenrad heb je een fantastisch uitzicht over de groene omgeving en de grote meren in natuurpark Forêt d’Orient. Je ziet dan ook de vele attracties in het pretpark, zoals de dertig meter hoge achtbaan Alpina Blitz Megacoaster, wilde muis achtbaan Le Schlitt’ Express, spookhuis Le Manoir Hanté en rondvaartboot King of Mississippi. Meer over Nigloland lees je hier.

Waar? Nigloland, 27 Rue de la Vallee de Landion, 10200 Dolancourt, Frankrijk • Nigloland ligt in het departement Aube. Op snelweg A5 (Parijs – Langres) afslag 22 of 23 nemen.

Wanneer? Nigloland is geopend van begin april tot begin november. In de zomermaanden dagelijks open; daarvoor en daarna tijdens schoolvakanties en in de weekenden geopend. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Nigloland
Nigloland is een familiebedrijf

WALIBI RHÔNE-ALPES

Les Avenières

De grootste attracties van pretpark Walibi Rhône-Alpes zijn de vrijevaltoren Totem Infernal, de houten achtbaan Timber en de ruim dertig meter hoge rollercoaster Mystic. Mystic is spectaculair: met een verticale liftheuvel, drie inversies en een ‘twisted halfpipe’, een rechtopstaande ‘wokkel’ die door de treinen voorwaarts en achterwaarts wordt afgelegd. Ook heel bijzonder is Mahuka, een single-rail coaster – met slechts één spoor – die driemaal over de kop gaat. Lekker afkoelen kan in de ronde boten van Gold River en de boomstammen op wildwaterbaan Bambooz River. Meer over Walibi Rhône-Alpes lees je hier.

Waar? Walibi Rhône-Alpes, 1380 Route de la Corneille, 38630 Les Avenières, Frankrijk • Deze Walibi-vestiging ligt in de Auvergne-Rhône-Alpes. Neem op snelweg A43 (Lyon – Chambéry) afrit 10 of 11.

Wanneer? Walibi Rhône-Alpes is geopend van half april tot begin november. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Walibi Rhône-Alpes

Zweefmolen in Walibi Sud-Ouest - Foto: Tourisme en Aquitaine (Flickr)

WALYGATOR SUD-OUEST

Roquefort

Walygator Sud-Ouest is schitterend gelegen: naast het achttiende-eeuwse kasteel Caudouin. Het park heeft de botenglijbaan Aquachutes, de natte boottocht Splash Battle en de veertien meter hoge wildwaterbaan Drakkar. Wie van snelle attracties houdt, kan zijn hart ophalen met heen-en-terug loopingbaan Boomerang, schommelschip Bateau Pirate en de vijftig meter hoge katapulttoren Dark Tower. Kleine kinderen vermaken zich op oldtimerbaan Melody Road, met het treintje en in de draaiende Crazy Bus. Meer over Walygator Sud-Ouest lees je hier.

Waar? Walygator Sud-Ouest, Château de Caudouin, 47, Route Agen, 47310 Roquefort, Frankrijk • Walygator Sud-Ouest (tot 2021 Walibi Sud-Ouest geheten) ligt in de ‎Nouvelle-Aquitaine. Op snelweg A62 (Bordeaux – Toulouse) afrit 7 nemen.

Wanneer? Walygator Sud-Ouest is geopend van half april tot begin november. In de zomermaanden dagelijks open; daarvoor en daarna tijdens schoolvakanties en in de weekenden geopend. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Walygator Sud-Ouest

Blik op Walygator Parc - Foto: Martin Lewison (Flickr)

WALYGATOR GRAND EST

Maizières-lès-Metz

Walygator Grand Est is gebouwd als een ambitieus pretpark. Dat is nog steeds te zien: enkele attracties zijn groots en veelbelovend. Anaconda was de eerste houten achtbaan van Europa, Comet gaat driemaal over de kop en de hangende loopingbaan The Monster liefst zes keer. Voor de hele familie zijn er de boottochten Dino Raft en L’Embarcadère, waterglijbaan Aquachute, een monorail en zweefmolen Le Mistral. Meer over Walygator Grand Est lees je hier.

Waar? Walygator Grand Est, Voie Romaine, 57280 Maizières-lès-Metz, Frankrijk • Walygator Grand Est ligt niet ver van de grens met Luxemburg, aan snelweg A4 (Metz – Reims), afslag 36.

Wanneer? Open van half april tot begin november. In de zomermaanden dagelijks open; daarvoor en daarna tijdens schoolvakanties en in de weekenden geopend. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Walygator Grand Est
Walygator, met de W van wispelturig

 

LE PAL

Dompierre-sur-Besbre

Le Pal is pretpark en dierentuin in één. Zeventien hectares zijn bestemd voor vijfhonderd dieren afkomstig van vijf continenten. De zeeleeuwen, papegaaien en roofvogels zijn te bewonderen tijdens shows. La Pal heeft drie achtbanen: Azteka loopt door de ruïnes van de Azteken, bij Yukon Quad zit je op een quad-bike en Le Twist heeft treinen met draaiende karretjes. Daarnaast heeft het pretpark diverse wildwaterbanen, draaimolens en een sprookjestocht door het Forêt Enchantée. Meer over Le Pal lees je hier.

Waar? Le Pal, Saint-Pourçain-sur-Besbre, 03290 Dompierre-sur-Besbre, Frankrijk • Le Pal ligt in het hart van Frankrijk, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Op snelweg A6 (Autoroute du Soleil, van Parijs naar Lyon) afslag 26 of 29 nemen.

Wanneer? Le Pal is geopend van half april tot eind september. In de zomermaanden dagelijks open; daarvoor en daarna tijdens schoolvakanties en in de weekenden geopend. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Le Pal

Silver Wings in Bagatelle - Foto: Eliedion (Wikipedia)

BAGATELLE

Merlimont

Bagatelle is een groene oase vol attracties, niet alleen voor onverschrokken avonturiers, maar ook voor de minder dappere gasten. Drie achtbanen en twee wildwaterbanen zorgen voor de nodige sensatie. Le Triops is een hangende achtbaan met drie loopings en La Ragondingue heeft draaiende karretjes en talloze haarspeldbochten. Wildwaterbanen Le Raft en Le Ch’Plouf, een schommelschip, monorail, kinderreuzenrad, treintje en draaimolens maken het aanbod in dit boom- en bloemrijke pretpark compleet. Meer over Bagatelle lees je hier.

Waar? Parc Bagatelle, Avenue de Bagatelle, D940, 62155 Merlimont, Frankrijk • Bagatelle ligt aan de Côte d’Opale, aan de Noord-Franse kust. Op snelweg A16 (Le Touquet – Berck sur Mer) afslag 25 nemen.

Wanneer? Geopend van begin april tot eind september. In de zomermaanden dagelijks open; daarvoor en daarna tijdens schoolvakanties en in de weekenden geopend. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Parc Bagatelle

Zicht over Le Parc du Petit Prince

PARC DU PETIT PRINCE

Ungersheim

De kleine prins is, na de Bijbel, het meest vertaalde boek ter wereld. Op het wereldberoemde werk van Antoine de Saint-Exupéry is in het oosten van Frankrijk een heel park gebaseerd: Le Parc du Petit Prince. Blikvangers zijn twee gigantische luchtballonnen die de gasten 150 meter de lucht in tillen. Het themapark heeft ook drie theaters waarin drie- en vierdimensionale films worden vertoond. Daarnaast herbergt het bijzondere park de achtbanen Le Serpent en Pierre de Tonnerre, en de wildwaterbaan Atlantique Sud. Meer over het Parc du Petit Prince lees je hier.

Waar? Le Parc du Petit Prince, 68190 Ungersheim, Frankrijk • Op snelweg A35 (richting Mulhouse) ten zuiden van Colmar de afslag naar rijksweg D201 nemen.

Wanneer? Le Parc du Petit Prince is geopend van begin april tot begin november. In de zomermaanden dagelijks open; daarvoor en daarna tijdens schoolvakanties en in de weekenden geopend. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Le Parc du Petit Prince
Showroom van Aerophile

De ingang van OK Corral - Foto: Martin Lewison (Flickr)

OK CORRAL

Cuges-les-Pins

De verovering van het wilde westen is het centrale thema van OK Corral. Het Zuid-Franse park is eigendom van Henk Bemboom, de zoon van de oprichter van Attractiepark Slagharen. Alles in OK Corral is gethematiseerd rond cowboys, indianen, de goudkoorts en Silver Dollar City. In de 25 meter hoge achtbaan Pioneer stap je in één van de twee huifkarren of bestijg je één van de zes paarden om het halve kilometer lange traject te berijden. Voor wie van snelheid houdt heeft het pretpark ook nog de familieachtbanen Gold Rush en Serpent Hopi en de twintig meter hoge vrijevaltoren Rodéo. Tot de dertig attracties behoren de darkride Mystères de l’Ouest, de zweefmolen Flying Turtle met een balancerende schildpad bovenop en een snel ritje over het water op de rug van een krokodil in Alligator Island. In OK Corral kun je Zorro ontmoeten in het Shetland Show Theatre of in de Tombstone Saloon.

Waar? OK Corral, DN8 Rue Nationale, 13780 Cuges-les-Pins, Frankrijk • OK Corral ligt op twintig autominuten van Marseille, Aix-en-Provence en Toulon. Op snelweg A52 (Aix-en-Provence – Toulon/Aubagne) afslag 34 (Gémenos) nemen en de borden naar Circuit du Castellet volgen. OK Corral ligt aan dezelfde weg als dit racecircuit.

Wanneer? OK Corral is geopend van begin april tot begin november. In juli en augustus dagelijks open, daarvoor en daarna in de weekenden en schoolvakanties. Voor meer informatie: zie de parksite.

Achtbaan Le Wild Train in Parc Saint Paul - Foto: LEVECQ (Wikipedia)

PARC SAINT PAUL

Saint-Paul

Parc Saint Paul heeft liefst zes achtbanen, van heel klein tot behoorlijk groot. De houten Wood Express is vijftien meter hoog en vijfhonderd meter lang. De treinen halen een maximale snelheid van zestig kilometer per uur. Ook spannend: over een bochtig achtbaantraject scheuren in een raceauto in Le Coaster Formule 1, een snel ritje maken in de familieachtbanen Le Wild Train en L’Aérotrain of veertig meter loodrecht omlaag vallen in vrijevaltoren La Tour Descente Extrême. Wie wat rustiger van het uitzicht wil genieten stapt in La Grande Roue, het 28 meter hoge reuzenrad. Le Dino Splash en Dino Disk’o zijn gethematiseerd rond prehistorische dinosaurussen. Parc Saint Paul heeft diverse draaimolens als Le Safari Trip, Les Chaises Aériennes en Le Carrousel 1900. De waterfietszwanen van Les Pédalos Cygnes delen het meertje van het pretpark met de statige Bateau Mississippi.

Waar? Parc Saint Paul, 47 Rue de l’Avelon, 60650 Saint-Paul, Frankrijk • Het pretpark ligt in het departement Oise, honderd kilometer ten noordwesten van Parijs en acht kilometer ten westen van Beauvais. Op snelweg A1 (Lille – Parijs) afslag 10 richting Beauvais/Clermont nemen. Via de N31 en de RD 931 naar Beauvais en vervolgens naar Saint-Paul rijden.

Wanneer? Parc Saint Paul is geopend van begin april tot begin november. In juli en augustus dagelijks open. Daarvoor en daarna in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

L’Aéropostale in La Mer de Sable

LA MER DE SABLE

Ermenonville

La Mer de Sable is een ideaal pretpark om met kinderen naar toe te gaan. Het park biedt naast twee familieachtbanen – de wilde-muis-baan Le Tiger Express en de draaiende Bandidos – nog zo’n twintig andere attracties. De wildwaterrivieren La Rivière Sauvage en Le Cheyenne River lopen langs het enorme Dune de Sable. Deze grote zandvlakte geeft dit attractiepark een heel bijzonder cachet. Diverse attracties kijken uit op de witgele duinen en Le Train des Sables loopt er zelfs dwars doorheen. La Jungle des Chikapas is een darkride annex poppenshow met driehonderd apen in de hoofdrol en L’Aéropostale zijn vliegtuigjes aan kabels die ronddraaien op zeven meter hoogte. La Mer de Sable – letterlijk vertaald ‘De Zandzee’ – biedt de bezoekers ook diverse voorstellingen met paarden, waaronder de spannende Willy West Show.

Waar? La Mer de Sable, N330, 60950 Ermenonville, Frankrijk • Het park ligt op slechts vijftig kilometer van Parijs en twintig kilometer ten oosten van Parc Astérix. Neem op snelweg A1 vanuit Lille afslag 8 naar de N330. Vanuit Parijs afslag 7 nemen. Volg de richting Ermenonville.

Wanneer? La Mer de Sable is geopend van begin april tot begin november. In juli en augustus dagelijks open. Daarvoor en daarna in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

Premier Envol in Vulcania - Foto: J. Chabanne / Vulcania

VULCANIA

Saint-Ours-les Roches

De Chaîne des Puys is een reeks van tachtig vulkanen in de Auvergne en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De dode vulkanen zijn tussen vijf- en tienduizend jaar oud en met name in de Chaîne des Puys bekend om hun duidelijke kegelvorm. Op een ruim vijftig hectare groot terrein in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne is een themapark ingericht rond de fascinerende wereld van de vulkanen. Vulcania vertelt het verhaal van onze aarde en vulkanen aan de hand van 4D-films, gigantische filmschermen, bewegende platforms en interactieve attracties. De imponerende darkride Volcans Sacrés, die bezoekers door en langs legendarische vulkanen en vulkaanlandschappen voert, werd vervaardigd door het Nederlandse bedrijf Jora Vision. In Tunnel des Nuées Ardentes kun je meemaken wat er gebeurt als bijvoorbeeld de Vesuvius uitbarst en La Serre is een overdekte vulkanische tuin met de typische vegetatie die opkomt na een vulkaanuitbarsting. Planète Dévoilée neemt je op een twaalf meter breed filmscherm mee op een reis over de wereld met een piloot als gids. In de Coin des Expériences kunnen jong en oud zelf de handen uit de mouwen steken en al experimenterend leren over vulkanen en aardbevingen. Bezoekers moeten er bijvoorbeeld helpen Clermont-Ferrand te redden; de stad wordt bedreigd door een verwoestende lavastroom. Een ritje in achtbaan Namazu begint met een nagebootste aardbeving, waarbij de trein enkele meters loodrecht naar beneden zakt.

Waar? Vulcania, 2 Route de Mazayes, 63230 Saint-Ours-les Roches, Frankrijk • Vulcania is bereikbaar over de snelwegen A10 en A71. Volg aan het eind van de A71 de A89 richting Bordeaux. Neem afslag 26 Bromont, en volg de borden richting Guéret/Le Puy de Dôme/Vulcania.

Wanneer? Vulcania is geopend van eind maart tot begin november. Tot en met augustus dagelijks open. Daarna in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

Hollandse vulkanen in Frankrijk

Achtbaan Le Grand Canyon in Fraispertuis City

FRAISPERTUIS CITY

Jeanménil

Het wilde westen is een populair thema bij pretparken in Frankrijk. Ook in de Lorraine is een park waar cowboys en indianen de hoofdrol spelen: Fraispertuis City. Het park telt ongeveer 25 attracties, waaronder achtbanen, wildwaterbanen en kinderattracties. Spannendste attractie in dit Amerikaans gethematiseerde attractiepark is Timber Drop, een achtbaan met een steile eerste afdaling van 113 graden en een duik door een achttien meter hoge sequoiaboom. Andere snelle ritjes leveren Le Grand Canyon, een achtbaan door grotten en langs rotsen, en wildwaterbaan Le Flum. Echte durfals stappen in Golden Driller, een vrijevaltoren van 66 meter hoog met keus uit drie posities: zittend, zittend maar met stoeltjes die voorover kantelen, staand met kantelende stoeltjes of hangend met stoeltjes die kantelen. Iets minder snel, maar heel origineel is Le Cactus, een negentien meter hoge katapulttoren in de vorm van een cactus. In Les Corb’hauts helpen kinderen om kraaien uit de groentetuin te houden, de huifkarren in La Roue Panoramique geven een mooi uitzicht over het park en in Chercheurs d’or zeef je water en zand op zoek naar minuscule goudklompjes.

Waar? Fraispertuis City, 50 Rue de la Colline des Eaux, 88700 Jeanménil, Frankrijk • Fraispertuis City ligt 75 kilometer ten zuidoosten van Nancy. Het park ligt aan de D32 (Charmes – Saint-Dié-des-Vosges), drie kilometer ten oosten van Jeanménil.

Wanneer? Fraispertuis City is geopend van half april tot eind september. In juli en augustus dagelijks open. Daarvoor en daarna in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

Jurrasic Coaster in Parc du Bocasse

PARC DU BOCASSE

Le Bocasse

Veel in Parc du Bocasse draait om de wereld van de bijen. Zo is Apiland een ritje in een kleine locomotief door een kleurrijke bijenkorf en rijden kinderen bij Ay Pepito Rodeo op de rug van een paardje langs reuzengrote bijen. Twee vrolijke bijen – Buzzy en Apicouette – zijn ook de mascottes van het park. Het attractiepark heeft vier familieachtbanen: de draaiende Jurrasic Twister, de mijntrein Fort d’Odin, de Mexicaans getinte Gonzales en miniachtbaan Pirate’s Coaster. Parc du Bocasse heeft zijn tientallen attracties ondergebracht in vijf zones: The Pirate Bay, Farmer Adventure, Zone 1900, Cartoon Land en Jurassic Zone.

Waar? Parc du Bocasse, 226 Route de Clères, 76690 Le Bocasse, Frankrijk • Het park ligt in het hart van Normandië, 25 kilometer ten noorden van Rouen. Op snelweg A29 (Saint-Quentin – Amiens – Beuzeville) de afslag naar de A151 Rouen/Dieppe nemen en vervolgens de richting Val de Saâne en Clères volgen.

Wanneer? Parc du Bocasse is geopend van begin april tot eind september. In juli en augustus dagelijks open. Daarvoor en daarna in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

Schipschommel Captain Rock in Festyland

FESTYLAND

Bretteville-sur-Odo

Een groot deel van Festyland draait om het jaartal 1066, om de veroveringen van de Vikingen in Normandië. Diverse attracties zijn rond de Noormannen gethematiseerd, zoals achtbanen 1066 – die vanuit een robuust kasteel vertrekt met een trein die een stoere steenbok op de kop heeft – en Drakkar Express, met een treintje in de vorm van een Vikingschip. Ook de snelle over-de-kop-molen Miølnyr, genoemd naar de beroemde hamer van dondergod Thor, en het schommelende schip Niorty gaan terug naar de tijd van Willem de Veroveraar. Naast spannende attracties, zoals de woest draaiende megaschommel Eretic, heeft Festyland ook voldoende te bieden voor wie het iets rustiger aan wil doen, zoals draaimolens, het treintje Troll-Roll, de wildwaterafdaling Kaskade en het kleurrijke speelkasteel Vikland.

Waar? Parc Festyland, Route de Caumont, 14760 Bretteville-sur-Odon, Frankrijk • Festyland ligt aan de ringweg van Caen (N814) in Laag-Normandië. Het pretpark ligt ten westen van de stad Caen en ten oosten van Aéroport Caen-Carpiquet.

Wanneer? Festyland is geopend van begin april tot eind september. In juli en augustus dagelijks open. Daarvoor en daarna in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

Spoontus in La Recré des Trois Curés

LA RÉCRÉ DES TROIS CURÉS

Milizac-Guipronvel

Wie in La Récré des Trois Curés in het 25 meter hoge reuzenrad La Grande Roue stapt ziet dat het attractiepark voor de hele familie wat te bieden heeft. Spannendste attractie is misschien wel Spoontus, een snelle Enterprise-draaimolen die over de kop vliegt en waarin de berijders ook nog eens liggend plaatsnemen. Vaste bezoekers van Bobbejaanland kennen de attractie wellicht nog: jarenlang stond deze molen als Fly Away in het Vlaamse park. Ook lekker snel, maar toch voor de hele familie zijn achtbaan Le Grand Huit, wildwaterbaan Le River Splash, schipschommel Le Galion des Pirates en carrousel Le Mambo, ook al afkomstig uit Bobbejaanland. Voor kleinere kinderen zijn er trampolines, glijbanen, draaimolens en een kinderboerderij. Bij lekker weer bieden de picknickplaatsen in het beboste deel van het park ruimte voor een hapje en een drankje in de openlucht. En bij minder mooi weer is er de drieduizend vierkante meter grote overdekte speelhal.

Waar? La Récré des Trois Curés, Les Trois Curés, 29290 Milizac-Guipronvel, Frankrijk • Milizac ligt vlakbij Brest in Bretagne. Op de RN 12 (Parijs – Brest) komend uit de richting Rennes de afslag Gouesnou naar de D788 nemen. Richting Gouesnou rijden en vervolgens de D67 richting Saint-Renan volgen. Op de kruising D67-D26 de D26 naar Plouguin-Ploudalmézeau nemen. Vanaf daar staat La Récré des Trois Curés op borden aangegeven.

Wanneer? La Récré des Trois Curés is elf maanden per jaar open. Alleen in de maand januari gesloten. In alle andere maanden in veel weekenden, in de schoolvakanties en op sommige werkdagen geopend. In juli en augustus dagelijks open. Voor meer informatie: zie de parksite.

KINGOLAND

Plumelin

Kingoland is het grootste pretpark van het departement Morbihan in Bretagne. Op een fors terrein staan dertig attracties bij elkaar, voor zowel de grotere plezierzoekers als de kleintjes. Wie iets meer lef heeft, stapt in de trein van achtbaan Gold Rush of de klassieke karretjes van Apollo Steamrocket. Speed Chenille is een achtbaan speciaal bedoeld voor kleinere kinderen. Voor de durfals zijn er ook de over-de-kopmolen Gravity, schipschommel Le Galion Maudit, de twintig meter hoge vrijevaltoren Pistone Tower en wildwaterbaan Timber Splash. Het aanbod van Kingoland bestaat verder uit diverse draaimolens, waterattracties, botsbootjes en -auto’s, treintjes, springkussens, een minigolfbaan en een 4D-cinema. Voor spanning zorgt spookhuis La Maison Hantée en de kers op de taart is de circusvoorstelling met jongleurs en acrobatiek.

Waar? Kingoland, Pondigo, 56500 Plumelin, Frankrijk • Kingoland ligt in Bretagne, tussen de plaatsen Locminé en Baud aan de Route National 24.

Wanneer? Kingoland is geopend van april tot en met september. In juli en augustus dagelijks open. Daarvoor en daarna in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

De draaiende boerderij La Grange in Dennlys Parc

DENNLYS PARC

Dennebrœucq

Dennlys Parc is een pretpark dat is ingericht op jongere en oudere kinderen; alle leeftijden kunnen hier hun achtbaanhartje ophalen. De jongsten stappen in Voltigo, een kleine draaiende achtbaan waar kinderen al vanaf negentig centimeter lengte in mogen. De achtbanen Furio en Nitro zijn voor de wat groteren. Furio is een snelle mijntrein en de vierpersoons karretjes van Nitro schieten over heuvels en door scherpe bochten. In de mini-straaljagers van Le Squadron 33 kun je zo vaak over de kop draaien als je wilt en La Grange is een draaiende en schommelende boerderij. Dennlys Parc biedt ook veel rustige attracties, zoals monorail Mono Denno, het tractorritje Les Tractofolies langs grappige dieren en Les Montgolfières, een reuzenrad met luchtballonnen. Waterpret beleef je in de ronde bootjes van La Crazy River en op waterglijbaan Azteca, waarin je in een rubberen bootje naar beneden stort.

Waar? Dennlys Parc, 11 Rue du Moulin, 62560 Dennebrœucq, Frankrijk • Dennlys Parc ligt in regio Pas-de-Calais in het uiterste noordwesten van Frankrijk. Op snelweg A26 (Calais – Cambrai) afslag 4 nemen (Thérouane). Volg de richting Berck – Le Touquet en vervolgens de borden naar het park.

Wanneer? Dennlys Parc is geopend van half april tot eind september. In juli en augustus dagelijks open. Daarvoor en daarna in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

Achtbaan Spirou Racing in Parc Spirou

PARC SPIROU

Monteux

Het stripfiguurtje Spirou werd eind jaren dertig van de vorige eeuw bedacht door Fransman Robert Velter, ook bekend onder zijn tekenaarnaam Rob-Vel. In 1947 werd André Franquin de tekenaar van Spirou en onder hem werd het karakter heel bekend, in Vlaanderen en Nederland onder de naam Robbedoes. Franquin was ook bedenker en tekenaar van de Marsupilami, het gele fantasiedier met de zwarte stippen en meterslange staart. Deze stripfiguren zijn de bewoners van Parc Spirou in de Franse Provence. Alle attracties draaien om Robbedoes, de Marsupilami en stripkarakters als Lucky Luke en Spip. Meest opvallende attracties in het pretpark zijn de achtbanen Spirou Racing (die een topsnelheid haalt van ruim zeventig kilometer) en Le Nid des Marsupilamis (een zogenaamde rollerball-achtbaan waarbij de schommelende stoeltjes naast de rails hangen). Meer familievriendelijke achtbanen zijn En avant Seccotine en Wanted Dalton. Echte durfals stappen in de negentig meter hoge vrijevaltoren Zombillénium. Parc Spirou heeft liefst drie bewegende filmtheaters – de simulators Gaffe à Gaston, Mesozoïk Island en Marsu Aventures –, een wildwaterbaan en diverse carrousels, allemaal in een kleurrijk stripthema.

Waar? Parc Spirou, 1 Rue Jean-Henri Fabre, 84170 Monteux, Frankrijk • Parc Spirou ligt in de Provence, op tien minuten rijden van Avignon. Het strippark ligt langs de regionale weg D942 (Avignon – Carpentras). Neem op snelweg A7 (Lyon – Marseille) afslag 23, Avignon-Nord. Volg de D942 in de richting van Carpentras. Tussen de gemeentelijke parkeerplaats in Monteux en het park rijdt de gratis Spirou Express.

Wanneer? Parc Spirou is geopend van begin april tot begin november. In juli en augustus dagelijks open. Daarvoor en daarna in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

© Tekst: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen