Discobélix in Parc Astérix

PARC ASTÉRIX

Astérix en Obelix hielden dapper stand in hun kleine enclave even noordelijk van Parijs. Samen met de andere onoverwinnelijke Galliërs zorgen de twee striphelden ervoor dat alle bezoekers van Parc Astérix een onvergetelijke dag hebben.

In 1959 brachten schrijver René Goscinny en tekenaar Albert Uderzo voor het eerst een stripboek over de onoverwinnelijke Galliërs Astérix en Obelix uit. Dertig jaar later kregen de beroemde stripfiguren hun eigen themapark: Parc Astérix, dertig kilometer ten noorden van Parijs. Alle attracties in het park zijn gebaseerd op Astérix en zijn vrienden, of op reizen die Astérix en Obelix hebben gemaakt.

De ingangsstraat zet de toon: in Via Antiqua staan huisjes uit alle landen waar de twee striphelden ooit zijn geweest. In de gebouwen huizen winkeltjes en restaurantjes met illustere namen als Le Grand Marché de Lutèce, Les Galeries Gauloises, Le Palais Bonbon, Chez Rahazade en Le Bon Légionnaire.

Wildwaterbaan Romus et Rapidus in Parc Astérix

De sfeer van de Galliërs en de Romeinen is in het hele attractiepark doorgevoerd. Op veel plekken waan je je in de stripboeken van Astérix, zoals bij de boottocht Epidemaïs Croisière en in Le Carrousel de César.

Gasten lopen door een levensgroot stripboek. Ze kopen vis in de winkel van Kostunrix – die in het Frans Ordralfabetix heet – en gluren naar binnen bij Abraracourcix. Kinderen kunnen spelen in het druïdenbos of klimmen in kamp Petitbonum. De trein van Pégase Express vertrekt vanaf Gare Montparnassos en voert naar de tempel van Medusa. De familieachtbaan rijdt voor- én achteruit.

Parc Astérix - Foto: © Adri van Esch

Parc Astérix herbergt ook enkele zeer spectaculaire attracties. Tonnerre 2 Zeus wordt gezien als een van de beste houten achtbanen ter wereld. Wie van over de kop gaan houdt, kan in het park zijn hart ophalen: roller coaster Goudurix heeft maar liefst zeven loopings en de hangende achtbaan OzIris in themagebied Egypte heeft er vijf. De veertig meter hoge OzIris raast met negentig kilometer over de ruim een kilometer lange baan. In Egypte kunnen gasten op veertig meter hoogte rondvliegen in zweefmolen La Tour de Numérobis en met koningin Cleopatra op de foto. In themazone Festival Toutatis komen Gallische stammen hun god Toutatis vereren. Blikvanger in het gebied is Toutatis, met 51 meter de hoogste achtbaan van Frankrijk. De achtbaan heeft vier lanceringen en bereikt een topsnelheid van 107 kilometer.

Parc Astérix heeft enkele bezoekwaardige shows: een duikshow in het tweeduizend zitplaatsen tellende Théâtre de Poséidon, een spektakelshow in een authentieke Romeinse arena en de stuntshow Main basse sur la Joconde.

Tonnerre de Zeus in Parc Astérix

Attracties

Snelle attracties: Tonnerre 2 Zeus (een van de betere houten achtbanen) – OzIris (hangende lopingachtbaan) – Toutatis (mega-achtbaan met drie inversies) – Goudurix (loopingachtbaan) – La Trace du Hourra (bobbaan) – Pégase Express (familieachtbaan) – Menhir Express en La Revanche des Pirates (wildwaterbanen) – La Tour de Numérobis (zweefmolen)

Familieattracties: Le Vol d’Icare en SOS Tournevis (junior achtbanen) – Les Espions de César (fietsmonorail) – Romus et Rapidus (wildwaterrivier) – Epidemaïs Croisière (boottocht door de stripwereld van Astérix) – L’Oxygénarium (glijtocht met ronde boten) – Chez Gyrofolix (molen met draaiende armen) – La Forêt d‘Idéfix (kleurrijk kinderspeeldorp)

Shows: Gaulois – Romains: Le Match (Romeins spektakel in de arena bij de ingangsstraat) – Main Basse sur la Joconde (stuntshow) – Les Plongeons de l’Olympe (duikshow in het grote Théâtre de Poséidon) – Attention Menhir (4D-film met bewegende stoelen) – Du Rififi dans la basse-cour (dierenshow in Théâtre du Barde)

Menhir Express in Parc Astérix - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Le Restaurant du Lac (burgers, grillgerechten, tafelbediening) – Le Cirque (aanschuiven aan grote tafels in een circustent, buffet) – Le Relais Gaulois (cafetaria, warme en koude gerechten, zelfbediening) – Caïus (pizza, pasta, Italiaanse broodjes) – Aux Fastes de Rome (frites, hamburgers, tegenover de Romeinse arena) – La Halte des Chevaliers (hamburgers, chicken wings) – Au Dolmen Gourmand (hamburgers, bier, in themagebied Festival Toutatis) – Au Croissant de Diane (sandwiches, in de ingangsstraat)

Overnachten

Parc Astérix heeft drie eigen hotels met een eigen ingang naar het park: Hôtel des Trois Hiboux, Les Quais de Lutèce en La Cité Suspendue.

Achtbaan Goudurix in Parc Astérix - Foto: © Adri van Esch

Waar?

Parc Astérix, BP 8, 60128 Plailly, Frankrijk, tel. 00 33 (0) 344 62 34 34 • Parc Astérix ligt aan de A1, snelweg Lille – Parijs. Na de tol speciale afslag Parc Astérix nemen, tussen de afslagen 8 en 7 in • Openbaar vervoer: vanuit Parijs RER-lijn B3 naar station Roissy/Charles de Gaulle (vliegveld). Daar de shuttlebus naar het park nemen (op platform A3 van het busstation) • Kaart

Wanneer?

Open van 30 maart tot en met 11 november 2024, vanaf 10.00 uur • Dagelijks geopend van 6 april tot en met 1 september 2024. Ook dagelijks open in de herfstvakantie van 19 oktober tot en met 3 november 2024. In september en oktober in de weekenden en op sommige werkdagen open; check de parksite • Kerst (Noël Gaulois) in Parc Astérix is dagelijks van 21 december 2024 tot en met 5 januari 2025, vanaf 11.00 uur.

Via Antiqua in Parc Astérix - Foto: © Adri van Esch

Druk?

Aantal bezoekers: 2.326.000.

Kosten

Entreeprijs: € 62,00 per persoon. Kinderen van 3 tot en met 11 jaar: € 54,00 • Tickets op datum vooraf online kopen: € 51,00, kinderen € 48,00 • Parkeren: € 20,00 per dag.

Parc Asterix Oziris Tunnel

Tips

Uitkijktoren L’Aerølaf is een ronde bar die bezoekers 35 meter de lucht in tilt. Wie mee wil in deze bar in de vorm van een gigantische Vikinghelm moet verplicht een behoorlijk prijzig drankje bestellen. Maar het uitzicht over Parc Astérix is gratis!

In het kantelende huis Le Défi de César worden bezoekers gerekruteerd voor het leger van Julius César. Ze moeten vier interactieve opdrachten vervullen waarna ze eervol worden ingelijfd als spion voor het Romeinse leger, met als opdracht: Gallië infiltreren.

In de show Main Basse sur la Joconde draait alles om La Joconde, de bijnaam van de Mona Lisa. Het wereldberoemde schilderij van Leonardo da Vinci is onderweg naar het Metropolitan Museum of Art in New York, maar een bende tracht het meesterwerk te stelen. Kunstschilder Marcel probeert de brutale roof te voorkomen. Bij de stuntshow – die 25 minuten duurt, in het hoogseizoen wordt opgevoerd en plaatsvindt in een theater met liefst 2500 zitplaatsen – worden drie auto’s, een motorfiets, een trein en een zijspan ingezet.

Markante poort naar Rue de Paris in Parc Astérix - Foto: © Adri van Esch

Fun facts

Op de plek waar nu hangende achtbaan OzIris staat stond in de oorspronkelijke plannen voor het park Le Monde d’Imagination gepland. Midden in dit kleine themagebied lag een vijver met daarin een futuristisch gebouw bestaande uit drie in elkaar overgaande kusbussen. Deze Pyrite Géant zou een 3D-cinema herbergen en was volgens de Astérix-legende vanuit het niets naast het Gallische dorp terechtgekomen.

Eerbetoon aan Uderzo en Goscinny in Parc Astérix - Foto: © Adri van EschAl in 1967 gaven Albert Uderzo en René Goscinny toestemming voor een Astérix-pretpark, tussen Nice en de luchthaven. Het park werd een flop en sloot al na enkele seizoenen de poorten. In april 1989, na een bouwperiode van ruim 2 jaar, werd Uderzos droom toch werkelijkheid met Parc Astérix. Het park is vooral populair onder de Fransen: niet minder dan 85 procent van de bezoekers komt uit La Douce France zelf.

Ook in de Canadese plaats Granby waren serieuze plannen voor de bouw van een Astérix-park. In navolging van het succes van Parc Astérix zou langs Highway 10 een themapark moeten komen gewijd aan de bekende striphelden en gebaseerd op het Franse voorbeeld. Het 24 hectare grote park tachtig kilometer ten oosten van Montreal zou in 1992 de poorten hebben moeten openen. Uit onderzoek bleek echter dat er geen garantie was dat de investeringen terugverdiend konden worden en het project verdween in de prullenbak.

In het voormalige spookhuis Transdémonium werd de griezelige sfeer vooral bereikt door middel van geluiden, muziek, lichteffecten, houten decorstukken en surrealistische scènes zoals een carrousel met paardenskeletten. Aan het eind arriveerde het treintje van Transdémonium bij het uitstapstation. Het voertuig minderde vaart en de passagiers dachten dat het tochtje voorbij was. Maar plots riep een stem: “C’est pas fini!” En de karretjes schoten weer weg voor de finale van de show.

PA etamine 15pers

Verder lezen

‘We willen onze gasten steeds onderdompelen in de strips van Goscinny en Uderzo.’

De duurste achtbaan die ooit door Parc Astérix is gebouwd is OzIris. De hangende loopingcoaster kostte twintig miljoen euro, waarvan de helft is uitgegeven aan thematisering.

De 10 mooiste Main Streets
De 5 grappigste dorpjes
Artikelarchief van Parc Astérix
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Parc Astérix

Meest bezochte parkprofielen