BELANTIS

Op een voormalige bruinkoolmijn in Oost-Duitsland is een compleet pretpark gebouwd: Belantis in Leipzig. Thema van het attractiepark zijn de landen rond de Middellandse Zee.

Op 5 april 2003 gingen voor het eerst de poorten open van Belantis, Duitslands nieuwste attractiepark en het grootste op het grondgebied van het voormalige Oost-Duitsland. De uiteindelijke grootte van Belantis zal vijftig hectare worden, maar op dit moment wordt voor het park nog slechts 27 hectare gebruikt. Midden op het terrein ligt een meer in de vorm van de Middellandse Zee. Wie de plattegrond bestudeert, ziet duidelijk de laars van Italië. Om het meer liggen acht themazones, die bezoekers allemaal in een ander land en een andere sfeer onderdompelen.

Van verre is al het ingangsgebouw van Belantis te zien: het hemelsblauwe Slot Belantis, met balzalen en een ommuurd binnenplein. Meteen buiten het slot staat een grote draaischijf met daarop alle themagebieden van het park (foto). Wie daaraan draait, ziet welk themagebied door het lot geadviseerd wordt om te bezoeken. Dat kan bijvoorbeeld het Reich der Sonnentempel zijn. Daar staat de blikvanger van Belantis: de knalrode loopingachtbaan Huracan, waarin bezoekers 32 meter de lucht in gaan en vijfmaal over de kop.

Op het Insel der Ritter een andere, minder angstaanjagende achtbaan: de Drachenritt. Deze familieachtbaan voert door de burcht van de zwarte ridders. Veel rustiger gaat het in Verlies des Grauens, een draaiend huis waarin gasten alle gevoel voor richting kwijtraken. In het themagebied Prärie der Indianer staat de draaiende reuzenschommel Belanitus Rache. In de zone Küste der Entdecker bevinden zich Capt’n Black’s Piratentaufe, een unieke combinatie van uitzicht- en schommeltoren, en schommelschip Santa Maria.

Het gebied Strand der Götter staat in het teken van de Griekse mythologie. Hier kunnen gasten een boottocht maken over het meer in Fahrt des Odysseus. In de uitzichttoren Säule der Athene kan men zichzelf in een stoeltje omhoog trekken tot twaalf meter hoogte. In Götterflug kunnen bezoekers op ruim twintig meter hoogte hun eigen stoeltje besturen, van een rustige vlucht tot een rit vol loopings.

Het Land der Grafen wordt gekenmerkt door een marktplaats met typisch Duitse vakwerkhuizen. De Drachenflug brengt bezoekers al draaiend op een hoogte van 32 meter en bij de Gletscher-Rutscher storten kleine bootjes op een glijbaan de diepte in.

In het Tal der Pharaonen staat één van de hoogtepunten van Belantis: de waterattractie Fluch des Pharao, gehuisvest in een bijna veertig meter hoge piramide die vanuit het hele park zichtbaar is. Durfals maken een vrije val van tientallen meters over een zijde van de goudgele piramide. In de achtbaan Cobra des Amun Ra schiet je op de rug van een slang met vijftig kilometer per uur over een Egyptische woestijnvlakte.

Drachenflug in Belantis

Belantis, een samenvoeging van de woorden ‘belle’ en ‘atlantis’, is gebouwd op een voormalig wingebied van bruinkool. Om die reden hebben bomen en planten moeite om tot volledige wasdom te komen. Dat geeft het park een open aanblik. Maar Belantis ontwikkelt zich snel: het aantal attracties neemt met het jaar toe en het park wordt telkens een beetje groener.

De mascotte van Belantis is het molletje Buddel, die graag met jonge bezoekers op de foto gaat. Het pretpark hoort net als Attractiepark Slagharen, Bobbejaanland en Movie Park Germany tot de Spaanse groep Parques Reunidos.

De mooiste ingangen

Attracties

Snelle attracties: Huracan (loopingachtbaan) – Fluch des Pharao (wildwaterbaan) – Cobra des Amun Ra en Drachenritt (familieachtbanen) – Belanitus Rache (snelle ronddraaiende schommel) – Götterflug (interactieve zweefmolen) – Santa Maria (schommelschip)

Familieattracties: Verlies des Grauens (draaiend huis) – Capt’n Black’s Piratentaufe, Drachenflug en Säule der Athene (uitzichttorens) – Fahrt des Odysseus (boottocht) – Gletscher-Rutscher (reuzenglijbaan) – Flug des Ikarus (minikabelbaan) – Poseidons Flotte (snelle waterdraaimolen) – Buddel-Kreisel, Buddel-Karussel en Buddel-Tanz (draaimolens)

Shows: Shows en interactieve voorstellingen in de Arena des Zeus, de showbühnes bij de Gauklertor en de Piratenbucht en in het indianendorp.

Restaurants

Schloss-Café (koffie met koek, wafels en Flammkuchen, zelfbediening) – Alter Marktplatz (burgers, schnitzels, braadworst, op de oud-Duitse marktplaats) – Tucks Bratenfeuer (friet, hotdogs, snacks van de grill, op het Insel der Ritter) – Bodega (pizza’s, pasta’s en salades, in themagebied Küste der Entdecker)

Poseidons Flotte in Belantis

Waar?

Belantis, Zur Weissen Mark 1, 04249 Leipzig, Duitsland, tel. 0049 (0)341 9103 3333 • Belantis ligt ten zuiden van Leipzig. Op de A9 (Berlijn – München) bij Kreuz Rippachtal de A38 volgen, richting Dresden. Afrit 30, Neue Harth / Belantis-Park nemen • Openbaar vervoer: vanaf het centraal station in Leipzig tram 5, 5X of 6 nemen tot station Markkleeberg. Vanaf daar vertrekt ieder half uur buslijn 105 naar Belantis • Kaart

Wanneer?

Belantis is open van 28 maart tot en met 2 november 2024, vanaf 10.00 uur. Dagelijks geopend van 8 juni tot en met 1 september • Ook dagelijks open in de paasvakantie van 28 maart tot en met 7 april en in de herfst van 28 september tot en met 20 oktober 2024. Daarvoor en daarna in de weekenden en op alle woensdagen open.

Druk?

Aantal bezoekers: circa 580.000 per jaar.

Kosten

Entreeprijs: € 44,90 per persoon (online afhankelijk van de gekozen bezoekdag tussen € 32,90 en € 42,90). Kinderen van 4 tot en met 10 jaar: € 39,90 (online tussen € 29,90 en € 37,90). Kinderen tot en met 3 jaar: gratis • Parkeren: € 5,00.

Gotterflug in Belantis

Verder lezen

De locatie is perfect, er is ruimte voldoende voorhanden en er zijn ideeën genoeg. Attractiepark Belantis heeft alles in zich om het Midden-Europese groeibriljantje van Parques Reunidos te worden.

Goedkoop op de kop getikt
Grens weg uit Belantis
Park en stad gaan niet altijd samen
Artikelarchief Belantis
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Belantis

Meest bezochte parkprofielen