Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

MOVIE PARK GERMANY

‘Hoera, ik ben in de film’ is het thema van Movie Park Germany. Alle attracties in het pretpark bij Oberhausen hebben te maken met films en televisie. In ‘Hollywood in Duitsland’ loop je de televisiesterren van Nickelodeon tegen het lijf, ga je op geestenjacht met Van Helsing of op avontuur in The Lost Temple.

De naam zegt het al: dit park heeft het thema ‘film’ als leidraad. De Duitsers werken samen met bekende studio’s als 20th Century Fox, MGM, DreamWorks, Universal en Nickelodeon. Alle attracties zijn gebaseerd op een bekende of minder bekende rolprent. Sommige alleen in naam – de houten rollercoaster is genoemd naar de film The Bandit – andere zijn helemaal gethematiseerd, zoals de natte waterattractie Area 51. Spectaculair is het simulatoravontuur Time Riders, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor oud-Monty Python-acteur John Cleese als de uitvinder Horace Garrison Wells.

Movie Park is compact vormgegeven en bestaat uit zeven themazones: de ingangsstraat Hollywood Street Set, Streets of New York, Santa Monica Pier, Federation Plaza, The Old West, Adventure Lagoon en Nickland. Ingangsgebied Hollywood Street Set wordt gedomineerd door Star Trek: Operation Enterprise, de achtbaan waarvan vooral de veertig meter hoge ‘wokkel’ de aandacht trekt. De ingang van de rollercoaster ligt wat verder weg, aan Federation Plaza.

MPG Sponge Bob Splash Bash 15PP

Santa Monica Pier is geïnspireerd op de gelijknamige pier aan het einde van Colorado Avenue in Santa Monica, Californië. De pier in het Movie Park heeft vijf attracties waaronder, net zoals de pier in Amerika, een twintig meter hoog reuzenrad. In het ontspannen strandparadijs bevinden zich ook de jet ski’s van Pier Patrol en de Crazy Surfer: surfen zonder surfplank op een golvende en roterende schijf. Voor de kinderen is er een vergelijkbare attractie: zij kunnen het ruime sop kiezen in Stormy Cruise.

Het drie hectare grote themagebied Nickland is gebaseerd op Nickelodeon en heeft attracties die gewijd zijn aan de striphelden van dit kindertelevisiestation. De bekendste tekenfilmfiguren zijn de altijd vrolijke SpongeBob Squarepants en Dora. De gele spons speelt samen met vriendje Patrick de hoofdrol in Splash Bash, een kleurrijke en natte boottocht met waterpistolen en fonteinen. Dora en haar aapje Boots schitteren in de paarse wildwaterbaan Dora’s Big River Adventure. Ook in de boomstammen van deze oerwoudexpeditie kun je nat worden.

MPG Atomic Flyer 15pers

De familieachtbanen in deze populaire kinderzone hebben de fantasierijke namen Jimmy Neutrons Atomic Flyer (een hangende achtbaan waar kinderen van 95 centimeter groot al in mogen), Backyardians, Mission to Mars en Ghost Chasers. In de bijna dertig meter hoge zweefmolen Splat-O-Sphere hebben bezoekers zelf controle over hun vliegtuig.

Achter Nickland ligt Adventure Bay, een themagebied helemaal gewijd aan de populaire televisieserie Paw Patrol. In Paw Patrol Adventure Tour maken kleine gasten een snelle off-roadrit met hun vierpotige helden en Zuma’s Zoomers biedt een luchtkussen-bootrit.

MPG Stunt Show 15pers

In The Lost Temple volgen bezoekers archeoloog dr. Jeffrey Carter. Vanuit zijn onderzoekskamp neemt hij zijn gasten mee naar de prehistorie. De expeditiegangers gaan zevenhonderd meter onder de grond, waar ze een aardbeving overleven. Ze vluchten met twee bussen een bouwvallige tempel in. Die wordt aangevallen door woedende dinosaurussen. De monsterlijke dieren komen tot leven op een ovalen filmwand met een lengte 46 meter en een hoogte van vijf meter.

Het aanbod van Movie Park Germany is zo divers dat alle familieleden er iets van hun gading vinden: naast de draaimolen staat de zestig meter hoge vrijevaltoren High Fall en naast het kindertreintje tollen razendsnelle bootjes over de wilde rivier Excalibur, Secrets of the Dark Forest. Diverse kleine en grote shows complementeren het attractieaanbod, zoals de actieshow Shadows of Darkness, de Crazy Cops Action Stunt Show en de meezingshow Highschool Superstar op NY Plaza. In filmtheater Roxy in de Hollywood Street Set draait Looney Tunes 4D, gebaseerd op de bekende tekenfilmreeks.

Bestel hier tickets met korting voor Movie Park Germany

MPG Dora Wildwaterbaan 15PP

Attracties

Snelle attracties: Star Trek: Operation Enterprise (mega-achtbaan met de Star Trek-films als thema) – Bandit (houten achtbaan) – Van Helsing’s Factory (overdekte achtbaan) – MP Xpress (loopingachtbaan) – The High Fall (vrijevaltoren) – NYC Transformer (overslagschommel) – Crazy Surfer (op hoge golven) – Ghost Chasers (wilde muis-achtbaan)

Familieattracties: The Lost Temple (3D-filmavontuur in een expeditiebus) – Area 51 – Top Secret (natte darkride) – Excalibur, Secrets of the Dark Forest en Dora’s Big River Adventure (wildwaterbanen) – Time Riders (simulatorrit) – Jimmy Neutrons Atomic Flyer (junior achtbaan) – Avatar Air Glider (liggend door de lucht vliegen) – Splat-O-Sphere (28 meter hoge zweefmolen) – Pier Patrol (molen met jetski’s) – Stormy Cruise (junior draaiend schommelschip)

Shows: Crazy Cops Action Stunt Show (actieshow) – Apropos Musik (muzikale voorstelling op New York Plaza) – Jetski Show (op het meertje van Santa Monica Pier) – Western Lightning (zingende cowboys in de Western Saloon) – Looney Tunes (4D-film met allerlei effecten in het Roxy Theater) – Street Entertainment (ontmoet Marilyn Monroe, Elvis of de Blues Brothers op straat)

Niet te missen: Area 51 – Top Secret – Star Trek: Operation Enterprise – The Lost Temple – Excalibur, Secrets of the Dark Forest – Roxy Theater – Crazy Cops Action Stuntshow – Van Helsing’s Factory – Time Riders – Lees hier meer

MPG Jet Ski 15pers

Restaurants

Pizza & Pasta (aan het eind van de Hollywood Street Set) – Van Helsing’s Club (groot restaurant, Amerikaans buffet) – Subway (sandwiches) – New York Corner (wafels, crepes) – Bäckerei (koffie, donuts, gebak, ijs) – El Sombrero (Mexicaanse gerechten, tegenover High Fall) – Yellow Cab Burger (Hamburgermenu’s)

Unieke  Star Trek-shirts, te koop in Federation Center in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Shoppen

Natuurlijk vind je in de winkeltjes van Movie Park Germany de gebruikelijke souvenirs; wie met een T-shirt, cap, knuffel of mok naar huis wil, kan bijvoorbeeld terecht in de enorme Department Store (vlakbij bij de ingang, aan het begin van Hollywood Street Set). Maar juist in een filmpark vind je heel bijzondere hebbedingetjes, zoals drinkbekers in de vorm van een kokosnoot of spreekwolken waar je met een stift je eigen tekst op plaatst (in Beverly Hills Lifestyle, aan het eind van de hoofdstraat) of souvenirs van de kinderhelden uit SpongeBob, Paw Patrol, de Backyardigans en Jimmy Neutron (in de Nick Shop in Nickland). In Federation Center draait alle som Star Trek, met unieke T-shirts, bekers, badges, caps, portemonnees en tassen gewijd aan de legendarische sciencefictionserie.

Star Trek: Operation Enterprise - Foto: © Movie Park Germany

Waar?

Movie Park Germany, Warner Allee 1, 46244 Bottrop-Kirchhellen, Duitsland, tel. 0049 2045 899715 • Vanuit Arnhem: A12 tot aan Duitse grens, A3 richting Oberhausen, A2 richting Hannover, A31 richting Emden, afrit 40 (Kirchhellen), einde afrit: rechtsaf en vervolgens rechtdoor richting Movie Park.

Vanuit Nijmegen: van A73 (richting Venlo) naar A77 (richting Keulen). A77 gaat over in A57. Bij Kamp-Lintfort afslag 8 naar A42 nemen. Vervolgens afslag 8 naar A3, richting Hannover/Arnhem, A2 richting Hannover, A31 richting Emden, afrit 40 (Kirchhellen – zie boven).

Vanuit Venlo: A67 tot aan knooppunt A3, A3 richting Hannover/Arnhem, A2 richting Hannover, A31 richting Emden, afrit 40 (Kirchhellen – zie boven). Bij files op afrit 40 doorrijden naar afrit 39 (Kirchhellen-Nord) en vanaf daar de borden Movie Park volgen • Via het openbaar vervoer kan men met de ICE-trein naar Oberhausen reizen. Daar overstappen op de regionale trein naar Bottrop-Feldhausen. Station ligt op driehonderd meter van de ingang • Kaart

MPG Santa Monica Pier 15PP

Wanneer?

Movie Park Germany is geopend van 4 juni tot en met 7 november 2021 • In september van maandag tot en met donderdag dicht. Ook gesloten op 4, 5, 25 en 26 oktober en op 2, 3 en 4 november • Open van 10.00 tot 17.00 of 18.00 uur • In de zomervakantie open tot 19.00 uur en tijdens Halloween tot 22.00 uur • Van 1 oktober tot en met 7 november 2021 vindt in Movie Park Germany het Halloween Horror Festival plaats. Klik hier voor meer informatie.

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 1.300.000.

Kosten

Entreeprijs: € 50,00 per persoon. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar: € 44,90. 65-plussers: € 24,90 • Parkplattegrond: gratis • Parkeren: € 7,00.

Koop hier kaartjes met korting

Excalibur - Secrets of the Dark Forest in Movie Park Germany

5 filmwerelden

Movie Park Germany is verdeeld in zeven themagebieden: Hollywood Street Set, Nickland, Streets of New York, Santa Monica Pier, Federation Plaza, Adventure Lagoon en The Old West. Parkplanet zet van de grootste landen de belangrijkste attracties en shows op een rijtje.

Naar Hollywood Street Set
Naar Nickland
Naar Streets of New York
Naar Santa Monica Pier
Naar The Old West

MPG Van Helsing bocht 15pers

Tips

Eén op de vier bezoekers van Movie Park Germany komt uit Nederland. Daar wordt in het park goed rekening mee gehouden. Er zijn gratis plattegrondjes verkrijgbaar in het Nederlands (bij de ingang of bij de gastenservice Visitor Welcome Center, links op het entreeplein) en bij alle attracties staan de veiligheidsvoorschriften vermeld in het Nederlands.

De indoor achtbaan Van Helsing’s Factory biedt een demonische rit door de duistere wereld van vampierenjager Abraham Van Helsing. De spannende achtbaan raast door de werkplaats van Van Helsing, door het bos en een autoschroothoop. Het verhaal achter Van Helsing lees je hier.

Loop ook eens de winkels van Movie Park Germany binnen. Nepgouden Oscars, Peanuts-sokken, Snoopy-mokken, SpongeBob-washandjes, Superman-spaarpotten, Dora-ballonnen, T-shirts in de stijl van Star Trek-uniformen of mini-Vrijheidsbeelden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop in de shops van het filmpark.

Om zelf even te rusten terwijl de kinderen ravotten zijn er twee speelplaatsen. In Adventure Bay in Nickland ligt een grote zandbak met klimtorens, klauternetten en graafmogelijkheden. De Santa Monica Pier heeft, naast het reuzenrad, een speelplaats helemaal in stijl: op een stukje strand is een houten boot gebouwd waarop kinderen naar hartenlust kunnen glijden, klimmen en springen.

MPG Nick Shop SpongeBob 17pers

Fun facts

Ondanks zijn nog jonge geschiedenis heeft Movie Park Germany – dat in 1996 de poorten opende als Warner Bros. Movie World – al diverse attracties die zijn bijgeschreven in het geschiedenisboek. Onder meer Cop Car Chase, Movie Magic, Gremlins Invasion, Looney Tunes Adventure en Ice Age Adventure behoren tot het verleden. Lees hier meer.

Movie Park Germany bestaat vanaf 1996, maar al sinds 1967 is er een pretpark gevestigd op de plek van het filmpark in Bottrop-Kirchhellen.

MPG Bandit 15pers

Verder lezen

Movie Park Germany heeft nog wensen zijn genoeg: de infrastructuur aanpakken, verblijfsaccommodatie bouwen, oudere attracties renoveren, het park winterhard maken en nieuwe, interactieve belevenissen creëren. Lees het interview met directeur Thorsten Backhaus.

Movie Park Germany is een expert op het gebied van het volledig nieuw invullen van bestaande attracties. Geregeld krijgen bestaande attracties een nieuwe, perfecte ‘look and feel’.

“De verhaallijn, de thematisering, de achtbaanrit, alles rond de Star Trek-ruimteschepen Enterprise en Vakompire klopt”, zegt Movie Park-directeur Thorsten Backhaus.

Movie Park-info voor kids
De geschiedenis
Shoppen in een filmpark: kitsch & glamour
Artikelarchief van Movie Park Germany
Plattegrond van het park
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Movie Park Germany

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen

In het jaar 2020 (plek in 2019)