MOVIE PARK GERMANY

‘Hoera, ik ben in de film’ is het thema van Movie Park Germany. Alle attracties in ‘Hollywood in Duitsland’ hebben te maken met films en televisie.

De naam zegt het al: dit park heeft het thema ‘film’ als leidraad. De Duitsers werken samen met bekende studio’s als 20th Century Fox, MGM, DreamWorks, Universal en Nickelodeon. Alle attracties zijn gebaseerd op een bekende of minder bekende rolprent. Sommige alleen in naam – de houten rollercoaster is genoemd naar de film The Bandit – andere zijn helemaal gethematiseerd, zoals de natte waterattractie Area 51. Spectaculair is het simulatoravontuur Time Riders, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor oud-Monty Python-acteur John Cleese als de uitvinder Horace Garrison Wells.

Movie Park is compact vormgegeven en bestaat uit zeven themazones: de ingangsstraat Hollywood Street Set, Streets of New York, Santa Monica Pier, Federation Plaza, The Old West, The Hollywood Studio Set en Nickland. Ingangsgebied Hollywood Street Set wordt gedomineerd door Star Trek: Operation Enterprise, de achtbaan waarvan vooral de veertig meter hoge ‘wokkel’ de aandacht trekt. De ingang van de rollercoaster ligt wat verder weg, aan Federation Plaza.

MPG Sponge Bob Splash Bash 15PP

Santa Monica Pier is geïnspireerd op de gelijknamige pier aan het einde van Colorado Avenue in Santa Monica, Californië. De pier in het Movie Park heeft vier attracties waaronder, net zoals de pier in Amerika, een twintig meter hoog reuzenrad en Crazy Surfer: surfen zonder surfplank op een golvende en roterende schijf. Voor de kinderen is er een vergelijkbare attractie: zij kunnen het ruime sop kiezen in Stormy Cruise.

Het drie hectare grote themagebied Nickland is gebaseerd op Nickelodeon en heeft attracties die gewijd zijn aan de striphelden van dit kindertelevisiestation. De bekendste tekenfilmfiguren zijn de altijd vrolijke SpongeBob Squarepants en Dora. De gele spons speelt samen met vriendje Patrick de hoofdrol in Splash Bash, een kleurrijke en natte boottocht met waterpistolen en fonteinen. Dora en haar aapje Boots schitteren in de paarse wildwaterbaan Dora’s Big River Adventure. Ook in de boomstammen van deze oerwoudexpeditie kun je nat worden.

MPG Atomic Flyer 15pers

De familieachtbanen in deze populaire kinderzone hebben de fantasierijke namen Jimmy Neutrons Atomic Flyer (een hangende achtbaan waar kinderen van 95 centimeter groot al in mogen), Backyardians, Mission to Mars en Ghost Chasers. In de bijna dertig meter hoge zweefmolen Splat-O-Sphere hebben bezoekers zelf controle over hun vliegtuig.

Achter Nickland ligt Adventure Bay, een themagebied helemaal gewijd aan de populaire televisieserie Paw Patrol. In Paw Patrol Adventure Tour maken kleine gasten een snelle off-roadrit met hun vierpotige helden en Zuma’s Zoomers biedt een luchtkussen-bootrit.

Themazone The Hollywood Studio Set heeft twee attracties: Excalibur – Secrets of the Dark Forest, een wildwaterbaan met ronde boten, en de familieachtbaan Movie Park Studios Tour, een verrassende tocht langs beroemde decors en rekwisieten uit Hollywood-films.

MPG Stunt Show 15pers

In The Lost Temple volgen bezoekers archeoloog dr. Jeffrey Carter. Vanuit zijn onderzoekskamp neemt hij zijn gasten mee naar de prehistorie. De expeditiegangers gaan zevenhonderd meter onder de grond, waar ze een aardbeving overleven. Ze vluchten met twee bussen een bouwvallige tempel in. Die wordt aangevallen door woedende dinosaurussen. De monsterlijke dieren komen tot leven op een ovalen filmwand met een lengte 46 meter en een hoogte van vijf meter.

Het aanbod van Movie Park Germany is zo divers dat alle familieleden er iets van hun gading vinden: naast de draaimolen staat de zestig meter hoge vrijevaltoren High Fall en naast het kindertreintje tollen razendsnelle bootjes over de wilde rivier Excalibur, Secrets of the Dark Forest. Diverse kleine en grote shows complementeren het attractieaanbod, zoals de Operation Red Carpet Stunt Show en de meezingshow Apropos Musik op NY Plaza. In filmtheater Roxy in de Hollywood Street Set draait Tom & Jerry 4D Experience, gebaseerd op de bekende tekenfilmreeks.

MPG Dora Wildwaterbaan 15PP

Attracties

Snelle attracties: Star Trek: Operation Enterprise (mega-achtbaan met de Star Trek-films als thema) – Bandit (houten achtbaan) – Van Helsing’s Factory (overdekte achtbaan) – Iron Claw (loopingachtbaan) – The High Fall (vrijevaltoren) – NYC Transformer (overslagschommel) – Crazy Surfer (op hoge golven) – Ghost Chasers (wilde muis-achtbaan)

Familieattracties: Movie Park Studios Tour (achtbaanrit langs bekende scènes uit Hollywood-films) – The Lost Temple (3D-filmavontuur in een expeditiebus) – Area 51 – Top Secret (natte darkride) – Excalibur, Secrets of the Dark Forest en Dora’s Big River Adventure (wildwaterbanen) – Time Riders (simulatorrit) – Jimmy Neutrons Atomic Flyer (junior achtbaan) – Avatar Air Glider (liggend door de lucht vliegen) – Splat-O-Sphere (28 meter hoge zweefmolen) – Stormy Cruise (junior draaiend schommelschip)

Shows: Operation Red Carpet – The Stunt Show (actieshow) – Road to Hollywood (muzikale voorstelling op New York Plaza) – Kiki’s Saloon in Silverspoon (zingende cowboys in de Western Saloon) – Tom & Jerry 4D Experience (4D-film met allerlei effecten in het Roxy Theater) – Movie Park Parade (filmsterren paraderen door de Hollywood Street Set) – Street Entertainment (ontmoet Marilyn Monroe, Elvis of de Blues Brothers op straat)

Niet te missen: Area 51 – Top Secret – Star Trek: Operation Enterprise – The Lost Temple – Movie Park Studios Tour – Excalibur, Secrets of the Dark Forest – Roxy Theater – Operation Red Carpet Stuntshow – Van Helsing’s Factory – Time Riders – Lees hier meer

Area 51 - Top Secret in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Trattoria Hollywood (all you can eat in Amerikaans-Italiaanse sfeer, aan het eind van de Hollywood Street Set) – Van Helsing’s Club (groot restaurant, Amerikaans buffet) – Subway (sandwiches) – New York Corner (wafels, crepes) – Bäckerei (koffie, donuts, gebak, ijs) – El Sombrero (Mexicaanse gerechten, tegenover High Fall) – Yellow Cab Burger (Hamburgermenu’s)

Unieke  Star Trek-shirts, te koop in Federation Center in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Shoppen

Natuurlijk vind je in de winkeltjes van Movie Park Germany de gebruikelijke souvenirs; wie met een T-shirt, cap, knuffel of mok naar huis wil, kan bijvoorbeeld terecht in de enorme Department Store (vlakbij bij de ingang, aan het begin van Hollywood Street Set). Maar juist in een filmpark vind je heel bijzondere hebbedingetjes, zoals drinkbekers in de vorm van een kokosnoot of spreekwolken waar je met een stift je eigen tekst op plaatst (in Beverly Hills Lifestyle, aan het eind van de hoofdstraat) of souvenirs van de kinderhelden uit SpongeBob, Paw Patrol, de Backyardigans en Jimmy Neutron (in de Nick Shop in Nickland). In Federation Center draait alle som Star Trek, met unieke T-shirts, bekers, badges, caps, portemonnees en tassen gewijd aan de legendarische sciencefictionserie.

Star Trek: Operation Enterprise - Foto: © Movie Park Germany

Waar?

Movie Park Germany, Warner Allee 1, 46244 Bottrop-Kirchhellen, Duitsland, tel. 0049 2045 899715 • Vanuit Arnhem: A12 tot aan Duitse grens, A3 richting Oberhausen, A2 richting Hannover, A31 richting Emden, afrit 40 (Kirchhellen), einde afrit: rechtsaf en vervolgens rechtdoor richting Movie Park.

Vanuit Nijmegen: van A73 (richting Venlo) naar A77 (richting Keulen). A77 gaat over in A57. Bij Kamp-Lintfort afslag 8 naar A42 nemen. Vervolgens afslag 8 naar A3, richting Hannover/Arnhem, A2 richting Hannover, A31 richting Emden, afrit 40 (Kirchhellen – zie boven).

Vanuit Venlo: A67 tot aan knooppunt A3, A3 richting Hannover/Arnhem, A2 richting Hannover, A31 richting Emden, afrit 40 (Kirchhellen – zie boven). Bij files op afrit 40 doorrijden naar afrit 39 (Kirchhellen-Nord) en vanaf daar de borden Movie Park volgen • Via het openbaar vervoer kan men met de ICE-trein naar Oberhausen reizen. Daar overstappen op de regionale trein naar Bottrop-Feldhausen. Station ligt op driehonderd meter van de ingang • Kaart

MPG Santa Monica Pier 15PP

Wanneer?

Movie Park Germany is geopend van 22 maart tot en met 10 november 2024, vanaf 10.00 uur. Dagelijks geopend van 12 juni tot en met 1 september. Daarvoor en daarna in de schoolvakanties, de weekenden en op diverse werkdagen open; check de parksite • In de paasvakantie elke dag open van 22 maart tot en met 7 april. In de herfst dagelijks open van 26 september tot en met 27 oktober 2024 • Winterevenement Hollywood Christmas is elke vrijdag, zaterdag en zondag in december en dagelijks van 20 december 2024 tot en met 5 januari 2025 (echter gesloten op 24, 25 en 26 december 2024 en op 1 januari 2025). Open van 12.00 tot 20.00 uur.

Druk?

Aantal bezoekers: circa 1,3 miljoen per jaar.

Kosten

Entreeprijs: € 57,90 per persoon. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar: € 52,90. 65-plussers: € 29,90 • Gedateerde tickets online vanaf € 29,90, prijs afhankelijk van de gekozen bezoekdag • Parkplattegrond: € 0,50 • Parkeren: € 8,00.

Excalibur - Secrets of the Dark Forest in Movie Park Germany

7 filmwerelden

Movie Park Germany is verdeeld in zeven themagebieden: Hollywood Street Set, Nickland, Streets of New York, Santa Monica Pier, Federation Plaza, The Hollywood Studio Set en The Old West. Parkplanet zet de belangrijkste attracties en shows op een rijtje.

Naar Hollywood Street Set
Naar Nickland & The Hollywood Studio Set
Naar Streets of New York
Naar Santa Monica Pier & Federation Plaza
Naar The Old West

MPG Van Helsing bocht 15pers

Tips

Eén op de vier bezoekers van Movie Park Germany komt uit Nederland. Daar wordt in het park goed rekening mee gehouden. Er zijn gratis plattegrondjes verkrijgbaar in het Nederlands (bij de ingang of bij de gastenservice Visitor Welcome Center, links op het entreeplein) en bij alle attracties staan de veiligheidsvoorschriften vermeld in het Nederlands.

De indoor achtbaan Van Helsing’s Factory biedt een demonische rit door de duistere wereld van vampierenjager Abraham Van Helsing. De spannende achtbaan raast door de werkplaats van Van Helsing, door het bos en een autoschroothoop. Het verhaal achter Van Helsing lees je hier.

Loop ook eens de winkels van Movie Park Germany binnen. Nepgouden Oscars, Peanuts-sokken, Snoopy-mokken, SpongeBob-washandjes, Superman-spaarpotten, Dora-ballonnen, T-shirts in de stijl van Star Trek-uniformen of mini-Vrijheidsbeelden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop in de shops van het filmpark.

Om zelf even te rusten terwijl de kinderen ravotten zijn er twee speelplaatsen. In Adventure Bay in Nickland ligt een grote zandbak met klimtorens, klauternetten en graafmogelijkheden. De Santa Monica Pier heeft, naast het reuzenrad, een speelplaats helemaal in stijl: op een stukje strand is een houten boot gebouwd waarop kinderen naar hartenlust kunnen glijden, klimmen en springen.

MPG Nick Shop SpongeBob 17pers

Fun facts

Ondanks zijn nog jonge geschiedenis heeft Movie Park Germany – dat in 1996 de poorten opende als Warner Bros. Movie World – al diverse attracties die zijn bijgeschreven in het geschiedenisboek. Onder meer Cop Car Chase, Movie Magic, Gremlins Invasion, Looney Tunes Adventure en Ice Age Adventure behoren tot het verleden. Lees hier meer.

Movie Park Germany bestaat vanaf 1996, maar al sinds 1967 is er een pretpark gevestigd op de plek van het filmpark in Bottrop-Kirchhellen.

MPG Bandit 15pers

Verder lezen

Movie Park Germany heeft nog wensen zijn genoeg: de infrastructuur aanpakken, verblijfsaccommodatie bouwen, oudere attracties renoveren, het park winterhard maken en nieuwe, interactieve belevenissen creëren. Lees het interview met directeur Thorsten Backhaus.

Movie Park Germany is een expert op het gebied van het volledig nieuw invullen van bestaande attracties. Geregeld krijgen bestaande attracties een nieuwe, perfecte ‘look and feel’.

“De verhaallijn, de thematisering, de achtbaanrit, alles rond de Star Trek-ruimteschepen Enterprise en Vakompire klopt”, zegt Movie Park-directeur Thorsten Backhaus.

Movie Park-info voor kids
De geschiedenis
Shoppen in een filmpark: kitsch & glamour
Artikelarchief van Movie Park Germany
Plattegrond van het park
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Movie Park Germany

Meest bezochte parkprofielen