Treintje in Legoland Billund - Foto: © Adri van Esch

LEGOLAND BILLUND

’s Werelds allereerste Legoland opende in 1968 de poorten. Het is een pretpark vol miniatuurgebouwen en attracties gemaakt van Lego.

In 1968 werd in Billund het allereerste Legoland geopend. Inmiddels zijn er acht soortgelijke parken, naast in Denemarken ook nog in de Duitse deelstaat Beieren, in de buurt van Londen, in Zuid-Californië, in Florida, Japan, Dubai en Maleisië. Met Legoland wilde Godtfred Kirk Christiansen, de bedenker van de wereldberoemde Legosteentjes, laten zien wat je allemaal met het speelgoed kunt doen. Met miljoenen blokjes bouwde hij in Miniland ontelbare bezienswaardigheden van over de hele wereld na op een vijfde van de ware grootte.

Miniland in Legoland Billund

Het Miniland van Christiansen werd één van de grootste toeristische trekpleisters van Denemarken. Daarom werden er steeds meer nieuwe attracties gebouwd. Er kwamen familieachtbanen zoals De Draak, de Timber Ride en X-Treme Racers. Bezoekers kunnen ritjes maken in wildwaterbanen als Lego Canoe en Vikings River Splash.

In De Tempel begeven de bezoekers zich in het hart van een archeologische opgravingssite. Onderweg kan men schieten op mummies, spinnen en honderdtwintig andere bewegende figuren, terwijl aardbevingen en schurken de reis bemoeilijken. De Egyptische koning bij de ingang van De Tempel is gemaakt van 295.000 Legosteentjes.

Polar Xplorer in Legoland Billund

Polar Land is een combinatie van dierenverblijf en achtbaan. Bezoekers maken in de als sneeuwscooters vormgegeven achtbaan Polar X-plorer een snelle rit langs levende pinguïns en pooldieren gemaakt van Legosteentjes.

Ghost, The Haunted House is een combinatie van een klassiek spookhuis en een thrill ride. Gasten lopen door negen griezelige kamers met decors gemaakt van 128.000 Lego-steentjes. De voetreis gaat vervolgens door een spiegeldoolhof en eindigt in de kelder van het herenhuis. Daar nodigt een verwarde professor je uit voor een experiment: een tochtje in een acht meter hoge vrijevalmachine.

The Dragon in Legoland Billund

In Atlantis wandelen gasten door een onderwaterwereld van Legoblokjes. En er zijn technisch geavanceerde attracties zoals de Power Builder, waarmee je je eigen rit aan robotarm kunt programmeren. Natuurlijk kunnen kinderen op verschillende plaatsen in het park met Lego spelen en… Lego kopen!

Miniboats in Legoland Billund – Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Timber Ride, De Draak en X-Treme Racers (familieachtbanen) – Polar X-plorer (achtbaan door een verblijf met pinguïns) – Power Builder (robotsimulator) – Lego Canoe en Vikings River Splash (wildwaterbanen) – Pirate Wave Breaker (schipschommel)

Familieattracties: Ghost, The Haunted House (spookhuis) – De Tempel (interactieve darkride) – Legoredo Town (wildweststadje) – Lego Studios (4D-bioscoop) – Polar Land (pinguïnverblijf) – Miniland – Verkeersschool – Jungle Racers (watermolen) – Pirate Splash Battle (bootjes met waterpistolen) – Dive to Atlantis (onderwaterwandeling) – Monorail – Uitzichttoren

Shows: Diverse shows gedurende de dag, zoals Action Adventure, Circus Fantastico of een optreden van de Legoland Guard.

Xtreme Racers in Legoland Billund

Restaurants

Pizza & Pasta (pizza’s, pasta’s en salade) – Knight’s Barbecue (grillgerechten) – Saloon (spareribs) – Burger House (hamburgers)

Overnachten

Legoland heeft twee eigen hotels. De kamers in de vleugel Kids House van Hotel Legoland hebben uitzicht op het park. Het Legoland Castle Hotel geeft het gevoel te gast te zijn bij een riddertoernooi. Het park heeft een eigen jeugdherberg en camping in Legoland Holiday Village. Op loopafstand ligt ook bungalowpark Lalandia.

Pirate Boats in Legoland Billund

Waar?

Legoland, Nordmarksvej 9, 7190 Billund, Denemarken, tel. 0045 (0) 75 33 1333 • Legoland ligt in het centrum van Jutland, het vasteland van Denemarken. Vanuit Duitsland over de A7 naar Denemarken. A7/E45 volgen tot afrit 63 (Bramdrupdam). Vervolgens borden Legoland volgen (via de 441 naar Bredsten en dan via de 28 naar Billund) • Openbaar vervoer: met de trein naar het station van Fredericia, van daar verder met de bus • Kaart

Wanneer?

Legoland Billund is open van 23 maart tot en met 3 november 2024, vanaf 10.00 uur. Dagelijks geopend van 30 mei tot en met 2 september. In de maanden daarvoor en daarna in de weekenden en schoolvakanties open, maar op sommige dinsdagen, woensdagen en donderdagen gesloten • Jul (kerst) in Legoland Billund start op 29 november 2024. Het park is open op vrijdag, zaterdag en zondag. Van 20 tot en met 31 december 2024 dagelijks open (echter niet op 24, 25 en 26 december). Open vanaf 10.00 uur.

De ingang van Legoland Billund - Foto: © Adri van Esch

Druk?

Aantal bezoekers in 2019: 1.950.000.

Kosten

Entreeprijs: 499 DKK (circa € 67,00) per persoon. Tickets online vanaf 359 DKK (circa € 48,00) • Parkeren: 60 DKK op P1, P2, P3 en P5 (circa € 8,00). Gratis parkeren op P4 en P6.

Pirate Splash Battle in Legoland Billund

Tips

Picknicken is de nationale sport van de Denen. Op zomerse dagen pakken ze in de bossen, langs het water of in het pretpark hun picknickmand uit om  samen uitgebreid te eten. In Legoland zie je veel bezoekers rond lunchuur met hun koeltas naar één van de vele picknickbankjes in het park lopen. Er zijn picknickplekken tussen de attracties en naast restaurantjes, maar ook op speciale, rustigere picknickveldjes..

Er zijn nog zeven andere Legolanden in de wereld: in Duitsland, Engeland, twee in de Verenigde Staten (Florida en Californië), in Dubai, Japan en Maleisië. Er wordt gewerkt aan Legolanden bij New York, Shanghai en in Zuid-Korea, op een uur rijden van Seoul. Klik hier voor een overzicht.

The Temple in Legoland Billund

Fun facts

Legoland is bij buitenlandse toeristen de bekendste attractie van Denemarken. Negentig procent van de Noren en Zweden kent het park. In Nederland, Duitsland en Engeland schommelt de bekendheid rond 50 procent. Gemiddeld kent 63 procent van de buitenlandse toeristen Legoland. Tivoli Gardens en het beeld van de Kleine Zeemeermin, beide in hoofdstad Kopenhagen, staan op plek twee en drie.

De X-Wing Fighter uit Star Wars die een ereplekje heeft in Legoland Billund stond lange tijd op Times Square in New York, waar het model drommen belangstellenden trok. Het ruimteschip bestaat uit 5.335.200 Lego-blokjes. Er hebben 32 modelbouwers 17.000 uur gewerkt aan het dertien meter lange en drie meter hoge model.

In het openingsjaar 1968 ontving Legoland 625.000 gasten. Nu zijn het er meer dan twee miljoen per jaar. Het attractiepark groeide in oppervlakte van 3,8 hectare naar ruim achttien.

In het hartje van Billund opende in 2017 het Lego House, een architectonisch hoogstandje als eerbetoon aan de wereldberoemde bouwsteentjes. Het Lego House is door de bekende Deense architect Bjarke Ingels vormgeven als een stapel Lego-blokjes. Op de ‘blokjes’ bevinden zich openbare terrasjes, een café, een Lego-winkel en speelgelegenheden. Binnen in het 12.000 vierkante meter grote gebouw kunnen Lego-fanaten van over de hele wereld elkaar ontmoeten in het Lego Museum en bij allerlei interactieve installaties.

Verkeersschool in Legoland - Foto: Visit Denmark

Verder lezen

Net als de speelgoedsteentjes waarop het pretpark is gebaseerd groeide Legoland Billund uit tot een wereldster.

Hemelsbreed een kilometer van Legoland staat het Lego House.

Legoland Billund wordt uitgebreid met Lego Movie World, een 5000 vierkante meter groot themagebied met drie attracties geïnspireerd op de filmhit The Lego Movie.

Alle Legolanden
Artikelarchief van Legoland
Parkplattegrond
Nog meer pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Legoland Billund, Visit Denmark, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen