PLOPSALAND

De kindervriendjes Mega Mindy, Piet Piraat, Bumba, Plop, Klus en Lui, ze hebben allemaal hun eigen attracties in Plopsaland in De Panne. Maya de Bij heeft er een kleurrijk overdekt speelland en K3 zelfs een eigen achtbaan. Bezoekers kunnen al die televisiesterren persoonlijk ontmoeten.

Kinderen treffen in Plopsaland alle hun televisievriendjes van het succesvolle productiehuis Studio 100 aan, waaronder Samsom en Marie, Kabouter Plop (de naam van het park is een samenvoeging van Plop en Samson), Big en Betsy, Piet Piraat, Bumba en Mega Mindy. De iets groteren vermaken zich in de meer spectaculaire attracties van het pretpark aan de Vlaamse kust.

Eind 1999 kocht Studio 100 het Meli-Park, dat in 1932 was opgericht door Albéric Florizoone, eigenaar van honingfabriek Meli. Het oorspronkelijke thema van het park was bijen en honing, en diverse educatieve voorstellingen en attracties speelden op dat onderwerp in. Meli-Park beschikte over een speeltuin en kreeg in 1952 een Sprookjesbos – het jaar waarin ook de Efteling voor het eerst sprookjes presenteerde. Studio 100 gaf het nieuwe Plopsaland een kindertelevisiethema. De bestaande attracties kregen een andere uitstraling, passend bij het nieuwe motief. Zo werd darkride Apirama, de wereld van de bijtjes omgetoverd in Het Bos van Plop en voerden de boomstammetjes van de wildwaterbaan aanvankelijk door het kasteel van Koning Samson.

PDP SuperSplash 15pers

De metamorfose was succesvol: door de grote media-aandacht en de creatieve invulling van het park kwamen steeds meer (vooral jonge) bezoekers naar De Panne. Plopsaland kon investeren in meer attracties – zoals familieachtbaan De Draak, de SuperSplash en de 68 meter hoge zweefmolen Nachtwacht-Flyer – en een nieuwe, grootse ingang. Met de K3 Roller Skater wordt ingespeeld op de gigantische populariteit van het meidentrio; ook jonge bezoekers racen op deze familieachtbaan door de kleurrijke discowereld van Hanne, Marthe en Julia. In de shows in Plopsaland treden de kleurrijke figuren uit de Studio 100-stal op, in het kleine theater in Circus Bumba en in het grote Proximus Theater aan het Dorpsplein.

Het park vlakbij de Franse grens is verdeeld in dertien zones met elk een eigen thema. Gasten komen binnen op het Dorpsplein, dat omringd wordt door gezellige geveltjes. Aan het plein ligt het overdekte Mayaland en bezorgen Dansende Fonteinen op zomerse dagen kinderen een nat pak. De Piratenzone is het domein van Piet Piraat. De SuperSplash is volgens Piet ‘de ruigste sloep van de zeven zeeën’, met een snelheid van zeventig kilometer per uur schiet de boot dertig meter omlaag het water in.

De Kermis van Samson en Marie heeft logischerwijs diverse draaimolens en op het Kasteelplein zoeven achtbaan De Draak en de bootjes van DinoSplash voorbij. Boerin Betsy en haar varkentje Big ontvangen bezoekers in hun Big en Betsy Zone – waar ze ook een ritje kunnen maken in De Tractors – en de Plopzone heeft allerlei attracties waar de Plopperdeplopperdeplop-kabouters een hoofdrol spelen. Heidi The Ride, een 23 meter hoge houten achtbaan, staat in een themagebied dat draait om het karakter Heidi, het weesmeisje uit de beroemde verhalen van schrijfster Johanna Spyri. In het Zwitserse dorpje staat een traditionele meiboom en een zestien meter hoge klokkentoren waarin Heidi en geitenhoeder Peter ieder uur verschijnen.

Plopsaland heeft ook nog themazones die gewijd zijn aan de populaire televisiereeksen LikeMe en Anubis en zones die in het teken staan van Mega Mindy en Maja de Bij. In de Anubis Zone ligt loopingachtbaan Anubis The Ride, die vooral ook de tieners naar het park aan de Vlaamse kust trekt. De achtbaan kostte zes miljoen euro en schiet durfals in twee seconden af naar een steile heuvel van 34 meter. Anubis The Ride is daarmee de snelste launchcoaster van de Benelux en meteen de eerste overkopattractie van Plopsaland.

plopsa de grote golf staand sdinnetweth fotografie

Ook Wickie de Viking heeft een eigen themagebied, Wickieland. De zone heeft twee grotere attracties: Wickie The Battle en De Grote Golf, een zogenaamde Disk’O Coaster. Wickie The Battle is een 155 meter lange Splash Battle waarin de bezoekers met een drakkar door een baai varen. Onderweg kan men andere Vikingboten met een waterkanon onder vuur nemen, met het risico om ook zelf een salvo van waterstralen over zich heen te krijgen. Bij De Grote Golf zitten veertig bezoekers op een schijf met het gezicht naar buiten gericht. De schijf vliegt met een snelheid van zeventig kilometer per uur draaiend heen en weer over een heuvelachtige baan die aan de uiteinden zestien meter hoog reikt.

The Ride to Happiness by Tomorrowland is een achtbaan voor durfals. De treintjes schieten 33 meter de hoogte in, gaan vijf keer over de kop en draaien ook nog eens ontelbare keren om hun as. Wie in deze sensationele attractie stapt, weet niet meer wat onder en boven is. De achtbaan is gethematiseerd rond Tomorrowland, het bekende popfestival dat jaarlijks in het Vlaamse plaatsje Boom wordt gehouden.

 

Bij minder goed weer bieden de indoor speelgebieden Mayaland en Circus Bumba de mogelijkheid uren droog te spelen. Circus Bumba telt vijf attracties: Tumbi’s Ballenbad, Poppa’s Klimtoren, ballonnencarrousel Bumballoon, De Dolle Busrit en Op reis met Bumba, een rit met kindervriendje Bumba langs allerlei landen. De reis voert ook door een circuspiste, door het heelal en onder water. In het overdekte parkdeel is ook het Bumba Theater gevestigd, waar kinderen de shows van hun televisieheld van dichtbij kunnen volgen.

In Mayaland wonen Maja de Bij en haar vriendje Flip tussen de bloemen. Kinderen kunnen er draaien in De Bloemenmolen of in De Waterlelies. En ze kunnen pret beleven op de glijbaan, de klimboom en in het ballenbad.

Plopsaqua bij Plopsaland De Panne

Plopsaqua is het eigen zwemparadijs van Plopsaland De Panne. Het kenmerkt zich door het stripachtige decor van een dooiend sneeuwlandschap bij zonsondergang en de bijzondere licht- en geluidseffecten. Er zijn vier zwembaden en zes glijbanen, waaronder de Sky Drop met een vrije val van negen meter. Plopsaqua biedt nog talloze andere natte attracties zoals de wildwaterrivier, het Stormbad, bubbelbaden, waterkanonnen en een waterspeeltuin.

PDP Mega Minxdy Jetski 15pers

Attracties

Snelle attracties: The Ride to Happiness (heftige Extreme Spinning Coaster) – Anubis The Ride (loopingachtbaan) – SuperSplash (afdaling met grote boten) – Heidi The Ride (houten familieachtbaan) – Nachtwacht-Flyer (superzweefmolen)

Familieattracties: Wickie The Battle (Splash battle) – De Grote Golf (draaiende achtbaan op een u-vormige baan) – De Draak, LikeMe Coaster en K3 Roller Skater (familieachtbanen) – DinoSplash (wildwaterbaan door een prehistorisch landschap met dinosaurussen, vulkanen en lavastromen) – Op reis met Bumba (kleurrijke darkride voor kinderen) – Circus Bumba en Mayaland (overdekte speelgebieden) – Het Bos van Plop (simpele darkride) – De Tractors van Big & Betsy – Mega Mindy Jetski’s en De Vliegende Fietsen (Mega Mindy-molens) – Plopsa Express (treinritje door het park) – De Buurtpolitie Verkeerspark (verkeerstuin)

Shows: Verschillende live shows, waaronder voorstellingen met Bumba, Maya en kabouter Plop – Festival on Wheels

PDP Splash Battle 15pers

Restaurants

Mr. Spaghetti (pizza en pasta, aan het Dorpsplein) – Maya’s Restaurant (pasta’s, stoofvlees met Belgische frieten, in Mayaland) – Le Grand Buffet (uitgebreid ontbijt-, lunch- en dinerbuffet, bij de entree van het park) – Piratengrill (steaks en desserts, naast SuperSplash) – Prinsessia (bediening aan tafel in een sprookjesachtig kasteel) – Plop Hamburger Restaurant (in oversized paddenstoel) – Frituur De Spiegeltent (snackbar gehuisvest in een nostalgische spiegeltent) – Bumba Snack (wafels, ijs en hotdogs, in Circus Bumba) – Panos, Pizza Hut en Dunkin’ (bekende eetgelegenheden met belegde broodjes, pizza’s en donuts)

Waar?

Plopsaland De Panne, De Pannelaan 68, 8660 De Panne, België, tel. 00 32 (0) 58 42 02 02 • Vanuit Breda (A16) via Antwerpen (E19) naar Gent (E17). Op knooppunt Zwijnaarde E40 richting Oostende volgen. Op verkeersknooppunt Jabbeke richting Veurne-Nieuwpoort aanhouden. Afrit 1, Adinkerke, nemen. Aan het einde van de afrit rechtsaf en bij de rotonde rechtdoor, de brug over. Spoorweg oversteken tot aan de volgende rotonde, waar kabouter Plop de gasten begroet. Op de rotonde linksaf naar het parkeerterrein van Plopsaland • Openbaar vervoer: trein tot aan station De Panne. Plopsaland ligt op driehonderd meter van het station. Kusttram van De Lijn heeft een halte recht voor de ingang • Kaart

Wanneer?

Plopsaland is elke dag open van 30 maart tot en met 1 september 2024 (Gesloten op 6 april en 1 mei). Van september tot eind maart op woensdag, zaterdag en zondag open • In de herfstvakantie open van 19 oktober tot en met 3 november 2024 en in de kerstvakantie van 21 december 2024 tot en met 5 januari 2025 • Waterpark Plopsaqua is dagelijks open.

PDP Mayaland Swingboom 15pers

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 1,2 miljoen.

Kosten

Entreeprijs Plopsaland: € 48,50. Tickets online op datum vanaf € 36,00. Kinderen van 85 tot 100 centimeter: € 18,00. 70-plussers: € 18,00 • Entree Plopsaqua: € 27,50. Kinderen van 85 tot 100 centimeter en senioren (70+): € 13,50 • Parkeren: € 15,00.

PDP De Draak 15pers

Tips

In Anubis The Ride schieten bezoekers in twee seconden met een snelheid van negentig kilometer naar een hoogte van 34 meter. Na een loodrechte val naar beneden volgt een razendsnelle rit langs drie loopings. Het station van de achtbaan is een exacte kopie van het Huis Anubis, bekend van de Nickelodeon-televisieserie.

De meeste mensen denken er wel aan om een paraplu of regenjasjes mee te nemen, maar vergeet wat reservekleding voor de kinderen niet. In Plopsaland heb je dansende waterfonteinen waar de kinderen tussendoor kunnen rennen. Een nat pak is zo gehaald. Een droog T-shirt en korte broek zijn na dat speelplezier meer dan welkom.

PDP Anubis Looping 15pers

Verder lezen

Hij tekende het station van de houten Heidi-achtbaan en plakte er een traditioneel Zwitsers bergdorpje aan vast. Hij toverde ook de bekende pretparkattractie Disk’O Coaster om tot De Grote Golf, een belevenis geïnspireerd op Wickie de Viking. Imagineer Piet De Koninck is de grote smaakmaker van Plopsaland.

De Vikingen veroveren de Vlaamse kust
Plopsaland-info voor kids
Artikelarchief van Plopsaland
Parksite

Plopsa Coo - Foto: © Frank van der Heijden

Plopsa Coo

Het middelgrote pretpark Plopsa Coo bevindt zich midden in een vallei in de Belgische Ardennen en is bekend om de watervallen van Coo. Het groene attratiepark biedt twee achtbanen, een 65 meter hoge zweefmolen, draaimolens, speeltuinen en een kabelbaan over de watervallen heen.

Naar Plopsa Coo

Plopsa Indoor

Plopsa Indoor Hasselt

Plopsa Indoor is een overdekt pretpark gethematiseerd rond bekende televisiesterren als Samson & Marie, Kabouter Plop, Piet Piraat en Bumba. Het park telt vijftien attracties, waaronder carrousels, piratenbaan, botsauto’s en een speeltuin. In het amfitheater wordt elke dag een show opgevoerd met figuren uit de stal van Studio 100.

Waar? Plopsa Indoor, Gouverneur Verwilghensingel 70, 3500 Hasselt, België • Snelweg E313 Antwerpen-Luik, afrit 29: Hasselt-Oost/Tongeren. Op de ring rond Hasselt de bewegwijzering naar de Grenslandhallen volgen. Plopsa Indoor ligt naast de Grenslandhallen.

Wanneer? Het hele jaar dagelijks geopend. Op sommige dagen is het indoor park vol en niet meer toegankelijk voor bezoekers zonder tickets. Voor meer informatie: zie de parksite.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Plopsaland e.a.

Meest bezochte parkprofielen