DISNEYLAND PARK

De wereld van Walt Disney is de meest fantasierijke op aarde. In het sprookjesparadijs ten oosten van Parijs ontmoet je alle beroemde Disney-figuren, reis je door de wonderlijke wereld van Discoveryland en beleef je spannende avonturen in het Wilde Westen.

In 1992 kwam de wondere wereld van Disney ook naar Europa, na de Verenigde Staten en Japan. In Marne-la-Vallée, dertig kilometer ten oosten van Parijs, werd EuroDisney geopend. Enkele jaren later werd de naam veranderd in Disneyland Parijs, maar de naam EuroDisney leeft nog steeds voort in de volksmond.

Op de voormalige Franse bietenvelden bouwde het Disney-concern het volgens velen mooiste Magic Kingdom ter wereld: het Disneyland Park. De opzet is hetzelfde als bij de oudere parken: bezoekers betreden de magische wereld van Disney door Main Street U.S.A., een romantisch vormgegeven straat uit het Amerika van begin 1900, vol winkels en restaurants.

De Disney-prinsessen op hun paradewagen voor het kasteel van Doornroosje – Foto: © Adri van Esch

Voor het roze kasteel van Doornroosje ligt een plein (Central Plaza) waar vandaan als spaken in een fietswiel paden lopen naar de vier andere minutieus nagebouwde themagebieden: Frontierland (links), Adventureland (linksboven), Fantasyland (rechtdoor) en Discoveryland (rechts).

Mickey Mouse steelt de show in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Frontierland is het territorium van de cowboys en indianen. Door het imposante Fort Comstock stap je het westerndorpje Thunder Mesa binnen. Bewoners doen er inkopen in de Thunder Mesa Mercantile Building en zoeken vermaak in The Lucky Nugget Saloon. De fameuze bergachtbaan Big Thunder Mountain en spookvilla Phantom Manor zijn de hoofdattracties van Frontierland.

Adventureland ligt voor een groot deel op een eiland: Adventure Isle. Over het water hangen wiebelende bruggen, tussen de dichte vegetatie lopen kronkelende paadjes en via donkere gangen kun je de grotten achter Skull Rock verkennen. De kunstmatige 27 meter hoge boom La Cabane des Robinsons – die je kunt beklimmen – steekt boven alles uit. De meest imposante attractie in Adventureland is darkride Pirates of the Caribbean.

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris

Casey Jr. – le Petit Train du Cirque in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Fantasyland is de kleurrijke wereld waar sprookjesfiguren regeren. Verschillende draaimolens en het vrolijke It’s a Small World bezorgen iedereen een goed humeur. Het kleine circustreintje Casey Junior rijdt over de heuvels van het Pays des Contes de Fées, een sprookjesland waar je ook met een bootje door kunt varen. In Discoveryland wordt de toekomst verbeeld zoals die werd gezien door visionairs uit het verleden. Vluchtsimulator Star Tours en donkere mega-achtbaan Hyperspace Mountain zijn hier twee van de toppers.

Op diverse plaatsen in het park zijn meet ‘n’ greets (in het Frans: Rencontre avec…) met Disney-figuren, zoals Mickey, Donald Duck, Woody, Knabbel en Babbel en Alice uit Wonderland. Het gratis mee te nemen entertainmentprogramma vermeldt waar en op welk tijdstip de ‘ontmoet en groet’ plaatsvindt. In de avondshow Disney Dreams komen de verhalen van Disney tot leven. Met projecties, fonteinen, vuur, waterschermen, lasers en vuurwerk wordt op en rond het kasteel een adembenemend sprookje geschilderd. Disney Dreams is een ‘must see’!

Disney, heer en meester van de kastelen

Mat Hatter Tea Cups in Disneyland Paris

Attracties

Snelle attracties: Hyperspace Mountain (achtbaantrein wordt weggeschoten uit een kanon) – Indiana Jones et le Temple du Peril (achtbaan met looping door ruïnes) – Big Thunder Mountain (eindeloze rit door een berg) – Star Tours: The Adventures Continue (3D-simulatierit)

Familieattracties: It’s a Small World (kleurrijke boottocht) – Pirates of the Caribbean (per boot langs piraten) – Buzz Lightyear Laser Blast (interactieve darkride) – Le Pays des Contes de Fées (boottochtje langs sprookjestaferelen) – Casey Jr., le Petit Train du Cirque (snel treinritje door de heuvels van Storybook Land)

Shows: Disney Dreams (niet te missen avondshow voor het kasteel) – Disney Electrical Sky Parade (preshow van Disney Dreams, met verlichte drones) – A Million Splashes of Colour (kleurrijke show, van 10 februari tot en met 30 september 2024) – Disney Stars on Parade (indrukwekkende middagparade) – The Lion King: Rhythms of the Pride Lands (show) – Meet & greet met Disney-figuren: klik hier voor meer info

Niet te missen: Big Thunder Mountain Railroad – Phantom Manor – Pirates of the Caribbean – Peter Pan’s Flight – It’s a Small World – Buzz Lightyear Laser Blast – Hyperspace Mountain – Star Tours – Disney Stars on Parade – Disney Dreams – Lees hier meer

Handige info voor Disneyland

Disney Stars on Parade in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Cowboy Cookout (barbecue, Frontierland) – Casa de Coco (Mexicaans, Frontierland) – Au Chalet de la Marionnette (fast food op grens van Fantasyland en Adventureland) – The Lucky Nugget (cheeseburgers, spareribs, fish & chips, onbeperkt frisdrank, Frontierland) – Captain Jack’s (exotische taveerne in een kaarsverlichte lagune, vis- en vleesgerechten, tafelbediening, naast attractie Pirates of the Caribbean in Adventureland) – Café Hyperion (vis-, kip- en hamburgers en salades in de grote futuristische hangar van het luchtschip Hyperion in Discoveryland) – Walt’s (dineren in stijlvolle eetkamers, Main Street) – Silver Spur Steakhouse (steaks uit de open keuken, Frontierland) – Plaza Gardens (buffet, aan het eind van Main Street) – The Old Mill (poffertjes met suiker of Nutella en bitterballen, in de Nederlandse molen in Fantasyland)

Bon appétit: restauranttips

Shoppen in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Shoppen

Talloze gethematiseerde winkeltjes in en om Disneyland maken shoppen tot een waar feest. Ben je op zoek naar de laatste Disney-mode, loop dan eens binnen bij Main Street Motors of Disney Clothiers in Main Street. Lekkerbekken komen aan hun trekken in Boardwalk Candy Palace (Main Street) en de Confiserie des Trois Fées (Fantasyland). Prinsessen- en andere Disney-kostuums zijn te vinden bij Chaumière des Sept Nains (Fantasyland) en Trésors de Schéhérazade (Adventureland). De grootste collecties souvenirs liggen te pronken in Emporium (Main Street), Sir Mickey’s Boutique (Fantasyland), Thunder Mesa Mercantile Building (Frontierland) en Constellations (Discoveryland).

 Lees hier meer over de ontelbare winkelmogelijkheden

Druk?

Meest bezochte pretpark van Europa: 9.745.000 bezoekers in 2019.

Discoveryland in Disneyland Paris - Foto: Tom Bricker (Flickr)

Waar?

Disneyland Paris, Boulevard de Parc, 77700 Coupvray / Marne-la-Vallée, Frankrijk • Via de A1 van Lille naar Parijs voert je route naar de A104 en de A4 (afslag 14, Parcs Disney). Voor deze autorit via de A1, A104 en A4 naar Disneyland Paris en terug is géén milieusticker (vignet Crit’Air) nodig. Parkeren: € 30,00. De pretparken zijn met de auto en het openbaar vervoe eenvoudig te bereiken. Lees hier meer.

Wanneer?

Disneyland Park is dagelijks geopend, in de regel vanaf 9.30 uur. De sluitingstijden variëren met de seizoenen, weekenden en piekdagen. Het park is in de weekenden steeds ook ’s avonds open.

Kosten

Een dagkaartje kost € 105,00. Kinderen van 3 tot en met 11 jaar: € 97,00. Twee parken op één dag (geldig voor Disneyland Park én Walt Disney Studios): € 130,00 per persoon. Kinderen van 3 tot en met 11 jaar: € 122,00. Online tickets bestellen is goedkoper. Ook meerdaagse kaarten besparen geld: lees hier meer. Wie een ongedateerd toegangsticket heeft, moet een bezoekdag reserveren op de website van Disneyland Paris.

► Boek hier entree en verblijf

Phantom Manor in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

5 themalanden

In Main Street U.S.A.: City Hall, Disneyland Railroad, Horse-Drawn Streetcars, Discovery en Liberty Arcade, Main Street Vehicles • Naar Main Street U.S.A.

In Fantasyland: Kasteel van Doornroosje, Carrousel van Lancelot, Sneeuwwitje, Pinokkio, Dumbo, Peter Pan’s Flight, Mad Hatter’s Tea Cups en It’s a Small World • Naar Fantasyland

In Frontierland: Big Thunder Mountain, Phantom Manor, Raderboten Mark Twain en Molly Brown, Pocahontas Indian Village en The Chaparral Theater • Naar Frontierland

In Adventureland: Indiana Jones, Pirates of the Caribbean, La Cabane des Robinson, Aladdin, Pirates’ Beach en Adventure Isle • Naar Adventureland

In Discoveryland: Hyperspace Mountain, Star Tours, Videopolis, Buzz Lightyear Laser Blast, Autopia en Orbitron • Naar Discoveryland

It's a Small World in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Tips

Om zelf even te rusten terwijl de kinderen kunnen ravotten zijn er twee speelplaatsen: het Pocahontas Indian Village – in Frontierland, vlakbij Big Thunder Mountain – en Pirates’ Beach – in Adventureland, tegenover de reuzenboom.

De loopingachtbaan Indiana Jones et le Temple du Peril heeft een Single riders line. Wie in zijn eentje in deze attractie wil, kan bij deze rij aansluiten. De wachttijd is in de meeste gevallen beduidend minder dan in de reguliere rij.

Met Premier Access kan men de wachtrij van een grote attractie overslaan. Verkrijgbaar vanaf 8 euro per attractie via de park-app. Op drukke dagen is de gratis Standby Pass beschikbaar, ook via de app van Disneyland Paris. Klik hier voor meer info.

Lunch buiten de piekdrukte: voor twaalf uur en na half drie is een geschikte tijd. Houd er rekening mee dat veel eetgelegenheden (veel) eerder sluiten dan het park zelf. De restaurants in Main Street blijven tot het laatst open. Na sluitingstijd kun je voor een diner ook terecht in Disney Village. Voor de bedieningsrestaurants in het park kun je het beste vooraf reserveren, per telefoon – 00 33 (0) 1 60 30 40 50 – of meteen bij aankomst in City Hall. Er is een picknickterras tussen Disney Village en het parkeerterrein.

dlp informatiebord ppInformatiebord

Aan het eind van Main Street U.S.A., rechts op Central Plaza, staat een informatiebord waarop de actuele wachttijden voor de populairste attracties staan aangegeven en de aanvangstijden van shows en parades. Verder vind je er plattegrondjes van het park en kan een aanwezige gastvrouw of -heer je de weg wijzen of andere inlichtingen verstrekken.

De beste tijden om Disneyland Paris te bezoeken zijn van half januari tot eind maart, van half april tot half juli en van half september tot begin december. Dit zijn de rustigste periodes in het park, al kunnen de weekenden en woensdagen toch nog vrij druk zijn.

Tijdens de Franse zomervakantie (half juli tot half september) is het erg druk, maar het park is dan wel tot laat in de avond open. Ook druk is het tijdens het kerstseizoen, maar dan is het park prachtig aangekleed.

Piratenschip van Kapitein Haak in Adventureland in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Aan te bevelen maanden zijn mei, juni, (eind) september en oktober; de rijen zijn betrekkelijk kort en het weer kan nog heel aangenaam zijn.

Ook in Disneyland Paris loop je de kans geconfronteerd te worden met regen en wind. Dat hoeft het verblijf in de parken niet minder leuk te maken. Klik hier voor vijf tips om de regen de baas te blijven. En wordt het tijdens je bezoek snikheet, lees dan de tips om het hoofd koel te houden!

► Nog meer handige info en tips

Big Thunder Mountain en Molly Brown in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Fun fact

Elk trein in Hyperspace Mountain heeft 120 luidsprekers; vijf bij elke stoel. Om het geluid onderweg te verbeteren, en om lawaai tegen te gaan, is de rails van de achtbaan helemaal gevuld met fijn, wit zand.

Vierhonderd kostuums, ‘inklapbare’ praalwagens, GPS langs de route en drie jaar ontwikkeltijd. Dat zijn enkele fun facts van Disney Stars on Parade.

 Nog veel meer fun facts uit Disneyland
Toffe fun facts voor kids

Het Disneyland Hotel in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Verblijf

Het Disneyland Resort heeft zeven eigen hotels: de familiehotels Cheyenne en Santa Fe, de hotels Sequoia Lodge, Newport Bay Club en New York en het chique Disneyland Hotel. Allemaal op loopafstand van de parken. Wat verder weg ligt het bosrijke Davy Crockett Ranch, met comfortabele houten stacaravans. Center Parcs heeft vlakbij Disneyland het ecologische en duurzame vakantiepark Villages Nature.

 Naar de Disney-hotels

Disneyland Resort Parijs heeft steeds speciale aanbiedingen die een bezoek aan de parken extra aantrekkelijk maken. Maak een keuze uit de aanbieding die het beste aansluit bij je wensen. Er zijn telkens speciale acties, zoals gratis lunch en diner, één extra dag en nacht gratis of kortingen op de Disney-hotels. Check de site met speciale aanbiedingen! • Nu boeken

Disney Village in Disneyland Paris bij avond – Foto: © Disney

Uitgaan

Shoppen, lekker eten, dansen, het kan allemaal in Disney Village. Dit uitgaansgebied naast de Disney-parken telt negen restaurants, twee bars, een discotheek, zes winkels, vijftien bioscoopzalen en nog veel meer verrassend vertier.

 Naar Disney Village
 De geschiedenis

Walt Disney Studios – Foto: © Adri van Esch

Walt Disney Studios

In de Walt Disney Studios kunnen bezoekers beleven hoe films en televisieseries worden gemaakt. Naast kijkjes achter de schermen biedt het park spannende attracties en vooral veel shows.

Waar? In het Disneyland Resort Parijs, op enkele minuten loopafstand van Disneyland Park.

Wanneer? Het hele jaar dagelijks geopend, van 10.00 tot 18.00 uur of 19.00 uur. In de zomer en weekenden langere openingstijden, maar het studiopark sluit eerder dan het Disneyland Park.

Naar Walt Disney Studios

Buzz Lightyear en Space Mountain in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Verder lezen

Disneyland Park ging op 12 april 1992 open. De hoogtepunten uit de geschiedenis van het enige magische koninkrijk van Disney in Europa

Villages Nature, een ecologisch en duurzaam vakantiepark op slechts zes kilometer van Disneyland Paris

Disneyland-info voor kids
Alle Disney-parken ter wereld
Ontmoet Mickey Mouse
5 tips voor als het regent. En 7 tips voor als het tropisch is
Niet te missen in Disneyland Park
De grootste kostuumafdeling van Europa
– Disney, heer en meester van de kastelen
Fun facts
Artikelarchief van Disneyland Park
Website

dlp hotel disneyland persfotoClassy Disney

Een tochtje met een luchtballon, kastelen en paleizen, een golfbaan, designer-merkkleding, haute cuisine, adembenemende vergezichten. Lees het hier: Disneyland Parijs heeft alles in huis voor een tussendoorvakantie op stand.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen