Hoe kom je in Disneyland?

Disneyland ligt vlakbij Parijs en is heel makkelijk te bereiken, met de auto, met de trein of met de RER.

 AUTO 

Vanuit Nederland en België

Disneyland ligt 32 kilometer ten oosten van Parijs aan de A4. Deze Autoroute de l‘Est is de snelweg van Parijs naar Metz en Nancy. In de regio Parijs hoef je op snelwegen geen tol te betalen. Ook het gedeelte van de A4 van Parijs tot aan Disneyland Paris is tolvrij.

Vanuit Nederland en België komen alle routes samen in Noord-Frankrijk, waar snelweg A1 direct naar Parijs voert. Rij vanuit Nederland naar Antwerpen. Vanuit Breda via de A16, vanuit Eindhoven via de A67 en de E34. Volg op de Ring van Antwerpen de E17 naar Gent en vervolgens via Kortrijk en Lille (in België Rijssel geheten) naar de A1.

Bij Lille zijn er twee mogelijkheden om bij de A1 naar Parijs te komen: om Lille heen of door Lille. Vanaf snelweg E17 sturen de verkeersborden je ruim om Lille heen, via de A17 (E403) en de A27 (E42). Zie het kaartje hieronder. Je navigatiesysteem stuurt je waarschijnlijk over hoofdwegen door Lille heen; deze route is wat korter maar ook gevoeliger voor files. Voor de route door Lille negeer je de afslag naar de E403. Je rijdt rechtdoor naar de Franse grens en de steden Tourcoing en Lille. Even verderop staat Paris ook weer gewoon op de borden.

Je kunt ook via Brussel rijden: neem vanaf Antwerpen de E19 en volg die tot in Frankrijk, waar de snelweg A2 heet. Rij langs Valenciennes. Voorbij Cambrai gaat de A2 over in de A1.

Volg nu de A1 rechtstreeks naar Parijs. De A1 is een tolweg (péage); je betaalt vanuit Lille € 17,30 per enkele rit. Tol vanuit Valenciennes: € 14,90. Je kunt dit bedrag contant of per creditcard betalen. De A1 is een goed onderhouden driebaansweg met onderweg diverse rustplaatsen, vaak voorzien van tankstation en restaurant.

Je hoeft Parijs niet in en de Boulevard Périphérique (de ringweg rond Parijs) niet op. Je volgt de A104 (La Francilienne). Ten noorden van Parijs passeert de A1 via een tunnel de start- en landingsbanen van vliegveld Roissy-Charles de Gaulle. Volg meteen ná de tunnel de borden naar de A104 richting Marne-la-Vallée. Neem rechts de afslag naar de A3/A104 en hou vervolgens weer rechts aan naar de A104 (La Francilienne). Vanaf hier staat Disneyland Paris ook op grote witte borden naast de snelweg aangegeven.

Bestel je tickets rechtstreeks bij Disneyland Paris

Richtingborden wijzen de weg naar Disneyland Paris - Foto: © Disney

Na ongeveer 27 kilometer verlaat je de A104 en rij je de A4 op richting Metz/Nancy.

Op de A4 neem je voor Disneyland Park, Walt Disney Studios en de Disney-hotels afslag 14 (Parcs Disney / Bailly-Romainvilliers). Je bent nu op het Disney-terrein. Een doorgaande weg voert je naar het parkeerterrein van de twee parken. De parkeerkosten zijn € 30,00 per dag

Logeer je in een Disney-hotel, neem dan de afslag rechts naar Hôtels Disney. Gasten parkeren hun auto gratis bij hun hotel.

Voor deze autorit via de A1, A104 en A4 naar Disneyland Paris en terug is géén milieusticker (vignet Crit’Air) nodig.

Tip: voer op je navigatie ‘Boulevard du Parc, Serris’ in. Let er op dat je navigatiesysteem je via de snelweg stuurt (via A1, A104 en A4) en niet – vooral in de buurt van Disneyland – via allerlei ‘kortere’ routes.

Afstanden tot Disneyland Paris:

Amsterdam 520 km. – Den Haag 500 km. – Utrecht 485 km. – Rotterdam 470 km. – Eindhoven 455 km. – Breda 425 km.
Luik 390 km. – Antwerpen 370 km. – Brussel 330 km. – Brugge 325 km.
Lille 240 km. – Hartje Parijs 44 km.


Kaart vanuit Nederland en België

Kaart

Kaart vanaf vliegveld Charles de Gaulle

Kaart

Vanuit Parijs

Neem op de ring van Parijs (de Péripherique) de afslag Porte de Bercy, ten zuidoosten van Parijs. Je komt dan op snelweg A4, richting Metz/Nancy. Neem na ongeveer 34 kilometer afslag 14 (Parcs Disney / Bailly-Romainvilliers).

In Frankrijk ben je formeel verplicht een alcoholtester in je auto te hebben. Een boete krijg je echter niet als je er geen hebt. Voor enkele euro’s kun je de testers kopen bij onder meer de ANWB.

Naar de parkplanner van Disneyland Park

Fire Truck op Central Plaza in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

 OPENBAAR VERVOER 

Eurostar

Elke vrijdag en zaterdag rijdt de snelle trein Eurostar (voorheen Thalys) van Amsterdam, Schiphol en Rotterdam via Antwerpen en Brussel-Zuid (Midi) rechtstreeks naar Marne-la-Vallée – Chessy, het station direct naast Disneyland Paris. Een rechtstreekse terugreis richting Amsterdam is mogelijk op zaterdag en zondag.

Daarnaast rijdt de Eurostar ook nog eens meerdere malen per dag naar Paris Gare du Nord. Op het Parijse treinstation kun je de metro of RER nemen naar een station waar RER A4 stopt. De regionale expresslijn RER A4 brengt je vervolgens naar Disneyland Paris (zie onder). Vanaf Gare du Nord is RER-station Châtelet Les Halles het gemakkelijkst te bereiken met de RER-lijnen B (blauwe lijn) met als eindpunt Robinson of Saint-Rémy-lès-Chevreuse of D (groene lijn) met als eindpunt Melun, of met de metro (lijn 4 richting Bagneux – Lucie Aubrac).

Een andere optie: reis met de Intercity Brussel of Eurostar naar Brussel-Zuid en stap daar over op de TGV die rechtstreeks naar het treinstation in Disneyland Resort spoort.

RER

RER-ticket van Parijs naar Disneyland - Foto: © Adri van EschVan Parijs rijdt de regionale expreslijn RER rechtstreeks naar Disneyland. Neem lijn A4 (rode lijn) naar het eindpunt Marne-la-Vallée – Chessy. In Parijs zijn er vijf stations waar RER A4 stopt: Charles de Gaule Étoile, Auber, Châtelet Les Halles, Gare de Lyon en Nation.

Let op dat je niet per ongeluk in RER A2 stapt. Deze lijn voert naar Boissy-Saint-Léger en niet naar Marne-la-Vallée – Chessy / Disneyland. Het laatste station waar je kunt overstappen van lijn A2 naar A4 is Vincennes.

Een ritje met de RER vanuit het centrum van Parijs duurt ongeveer 40 minuten. Vanaf luchthaven Charles de Gaulle neem je RER B naar station Châtelet Les Halles. Op Les Halles stap je over op RER A naar Marne-la-Vallée – Chessy / Disneyland.

Bewegwijzering op RER-station Disneyland Paris - Foto: © Adri van EschTip

Volg na het uitstappen op het perron van het RER-station Disneyland de bordjes naar uitgang 3, Avenue Paul Séramy. Je komt dan bij een andere, rustigere entree naar de Disney-parken uit, aan de kant van Disney Village waar de restaurants Vapiano en Five Guys gevestigd zijn.

Hoeveel kosten entreekaartjes voor Disneyland Park en Walt Disney Studios?

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen