WALIBI HOLLAND

Walibi Holland in Biddinghuizen is beroemd om de achtbanen. In het pretpark staat Goliath, de hoogste achtbaan van de Benelux, de heen-en-terug-loopingbaan Speed of Sound en de spannende rollercoasters Xpress Platform 13 en El Condor. Het pretpark in de Flevopolder heeft ook wildwaterbanen, draaimolens en een reuzenrad.

Walibi Holland heeft de meeste en spannendste achtbanen van Nederland. Xpress (loopingbaan waarbij de trein wordt weggeschoten), Goliath (met 45 meter de hoogste achtbaan van de Benelux) en Untamed (spectaculaire houten achtbaan met stalen race) gaven het park ooit de bijnaam ‘roller coaster capital of Europe’.

Entree van Walibi Holland – Foto: © Adri van Esch

In het themagebied Zero Zone staat loopingachtbaan Lost Gravity. Bezoekers stappen in een wereld waar niets meer is wat het lijkt. Door de inslag van een komeet is de zwaartekracht verstoord; onder is boven en boven is onder. Stoelen staan op het plafond en liftschachten lijken een totaal verkeerde kant op te gaan. Daartussendoor schiet achtbaan Lost Gravity: 680 meter lang, 32 meter hoog en met een topsnelheid van 87 kilometer per uur.

Walibi Holland richt zich vooral op tieners en jongvolwassenen, maar voor gezinnen met kinderen zijn er ook rustigere attracties. Voor de allerkleinsten zijn er draaimolens en kleine oldtimers, bezoekers die iets meer durven kunnen in het 45 meter hoge reuzenrad of in het geheimzinnige Merlin’s Magic Castle. Wie van water houdt, stapt aan boord van één van de twee wildwaterbanen of schiet met waterpistolen op elkaar tijdens een rit in Splash Battle.

Walibi Holland heeft twee broertjes: Walibi Belgium en Walibi Rhône-Alpes

Lost Gravity in Walibi Holland – Foto: © Adri van Esch

Walibi Holland bestaat uit zeven zones. Je betreedt het park door de trendy, bontgekleurde Mainstreet, waar winkeltjes en eetgelegenheden zijn en waar je een rustig oldtimertochtje door mooie tuinen kunt maken. In Zero Zone kun je een wilde rit in draaiende schommel Tomahawk beleven of in drijvende tonnen over wildwaterbaan Crazy River schieten. Walibi Play Land is speciaal voor kinderen, met allerlei draaimolens en kinderspeelplaatsen.

Op de Mainstage bij het reuzenrad zijn diverse optredens en in themazone Play Ground staat voor- en achteruit loopingbaan Speed of Sound. Buitenlandse sferen snuif je op in themagebied Exotic, met raftingbaan Rio Grande en de hangende achtbaan Condor. De Speed Zone heeft diverse attracties voor durfals, zoals vrijevaltoren Space Shot en de adembenemende achtbaan Goliath. Maar ook kinderen komen er aan hun trekken in de kleine achtbaan Eat My Dust en in Wind Seekers, een draaimolen met vliegende fietsen. In Wilderness heeft de natuur de macht overgenomen en staat de ongetemde achtbaan Untamed. Het treintje Walibi Express brengt je van de ene themazone naar de andere.

Reuzenrad en El Rio Grande in Walibi Holland – Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Goliath (hoogste achtbaan van Nederland) – Lost Gravity, Xpress Platform 13, Speed of Sound en Condor (loopingbanen) – Untamed (spectaculaire achtbaan van hout en staal) – Space Shot (vrijevaltoren) – Tomahawk (draaiende schommelschijf) – Blast (talloze malen over de kop in een topspin)

Familieattracties: Rio Grande en Crazy River (wildwaterbanen) – Merlin’s Magic Castle (draaiend huis) – Drako en Eat My Dust (familieachtbanen) – Splash Battle (natte boottocht) – La Grande Roue (reuzenrad) – Pavillon de Thé, Merrie Go’Round, Squad’s Stunt Flight en Wind Seekers (carrousels)

Show: Rockstar, The Final Battle (muziek- en dansvoorstelling bij het reuzenrad)

Goliath in Walibi Holland

Restaurants

Yummy Tummy (Griekse, Italiaanse, Mexicaanse en Aziatische gerechten, naast achtbaan Speed of Sound) – Haciënda en Mission Control (frites en hamburgers) – Cock-a-Doodle-Doo (kipgerechten) – Hall of Fame (koffie, gebak, luxe broodjes, smoothies) – The Bakery (koffie en muffins, donuts, cupcakes, in Mainstreet) – The Answer is Pizza (achter het reuzenrad)

Waar?

Walibi Holland, Spijkweg 30, 8256 RJ Biddinghuizen, tel. (0321) 329 999 • Via snelweg A28, vanuit Zwolle: afslag 16 ’t Harde en vanuit Amersfoort: afslag 13 Lelystad, richting Harderwijk. Daarna borden Walibi of Walibi World volgen. Vanuit Amsterdam: via de A6 richting Almere/Lelystad, afslag 10 Lelystad. Daarna borden Walibi of Walibi World volgen • Openbaar vervoer: vanaf NS-station Harderwijk rijdt de Walibi Holland Express (buslijn 247) naar het park • Kaart

Verblijf

Walibi Village ligt naast het attractiepark. De zeven- en achtpersoons huisjes op het vakantiepark zijn volledig gerenoveerd, net als de receptie en de lounge. Er zijn ook twee- en vierpersoons huisjes beschikbaar. Walibi Village beschikt ook over een camping en een zwembad.

Speed of Sound in Walibi Holland – Foto: © Adri van Esch

Wanneer?

Walibi Holland is geopend van 30 maart tot en met 3 november, vanaf 10.00 uur. Dagelijks open van 19 juni tot en met 1 september 2024 • In de meivakantie elke dag open van 24 april tot en met 12 mei 2024. Daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige werkdagen open.

Druk?

Aantal bezoekers: circa 850.000 per jaar.

Kosten

Entreeprijs: € 43,50 per persoon. Kinderen van 6 tot en met 11 jaar en senioren (55+): € 33,50. Kinderen van 3 tot en met 5 jaar: € 21,75 • Online op de parksite variëren de ticketprijzen voor volwassenen per gewenste bezoekdag van € 34,50 tot € 39,50 • Parkeren: € 12,00.

Main Street in Walibi Holland – Foto: © Adri van Esch

Tips

Spreek vooraf een ontmoetingspunt af, voor als je elkaar uit het oog verliest. Het reuzenrad is natuurlijk een goed herkenningspunt: midden in het park en overal te zien.

Walibi Holland heeft enkele attracties waarin je behoorlijk nat kunt worden. Neem een extra set droge kleren mee en bewaar die in de kluisjes aan het begin van het park, in Mainstreet.

Maak thuis een virtuele wandeling door Walibi Holland; bekijk het park met Google Street View. Klik hier en je belandt vlakbij de ingang van het park. Door met het oranje poppetje rechtsonder te slepen, kun je alle blauwe paden in Walibi Holland bewandelen.

Walibi’s Fun Recorder in Walibi Holland – Foto: © Adri van Esch

Fun facts

De geschiedenis van Walibi Holland gaat terug naar 1971. Het park heette toen Flevohof en had landbouw als thema. In 1994 werd het een pretpark en kreeg het de naam Walibi Flevo. In 2000 werden diverse nieuwe achtbanen geopend; vanaf dat moment heette het park Six Flags Holland. In 2005 werd de naam weer veranderd, in Walibi World. De laatste naamswijziging dateert uit 2011: Walibi Holland.

Loopingachtbaan Xpress, Platform 13 heette in de tijd van Six Flags Holland Superman, The Ride. Van dit type achtbaan staan er nog twee op onze aardbol, maar die zijn niet te bekijken. Ze staan namelijk allebei in een grote, donkere hal; de ene in Walt Disney Studios bij Parijs, de ander in Hollywood Studios in Walt Disney World in Florida. In de Disney-parken biedt de achtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster een snelle rit in het donker, begeleid door licht- en muziekeffecten. De omgeving en beleving zijn totaal anders, maar de baan is identiek aan Xpress, Platform 13 in Walibi Holland.

Uit onderzoek blijkt dat Walibi Holland heel populair is bij jongeren en jongvolwassenen tussen 18 en 29 jaar. Senioren hebben weinig met het pretpark in de Flevopolder: Walibi Holland weet hun aandacht nauwelijks te trekken.

Het waterrad bij wildwaterbaan Crazy River is gemaakt van het oude hout van Robin Hood. Houten achtbaan Robin Hood werd in 2019 gedeeltelijk afgebroken en omgevormd tot de hybride achtbaan Untamed.

Toffe fun facts voor kids

Achtbaan Untamed in Walibi Holland

Verder lezen

Verrassend en eigenzinnig, dat is de strategie van Walibi Holland. “We gaan voor ongewoon”, zegt directrice Mascha van Till.

Tussen 1971 en 1991 lag op het terrein van Walibi Holland de Flevohof, een Kijk, Speel & Doe Park.

Waarom is Untamed zo bijzonder? Omdat in de achtbaan hout en staal zijn gecombineerd én Untamed de eerste installatie van bouwer Rocky Mountain Construction in Nederland is.

Walibi-info voor kids
Hoe vaak is Walibi van naam veranderd?
Vakantiepark Walibi Village
Sterke merken: Walibi Holland versus Efteling
Artikelarchief van Walibi Holland
Parksite

De vernieuwde Psyké Underground in Walibi Belgium

In België: Walibi Belgium

Walibi Belgium ligt vlakbij Brussel en heeft een goede mix van snelle, spectaculaire en rustige attracties. Alle belevenissen liggen rondom het langgerekte centrale meer. De achtbanen vallen meteen op: de kolossale houten Weerwolf of de gierende Turbine. Uniek is de darkride Challenge of Tutankhamon. Walibi Belgium heeft een eigen overdekt zwemparadijs: Aqualibi. Meer over Walibi Belgium lees je hier.

Waar? Walibi Belgium, Rue Joseph Deschamps 9, 1300 Wavre, België • Vanuit Breda (A16) naar Antwerpen (E19) of vanuit Eindhoven (A67) naar Antwerpen (E34). Vanaf de Ring rond Antwerpen via de A1/E19 naar Brussel. Volg bij Brussel de borden E411/Namen. Op de E411 afrit 6 (Wavre) nemen, naar de Boulevard de l’Europe/Walibi.

Wanneer? Open van Pasen tot en met oktober. In juli en augustus elke dag geopend, in de andere maanden op sommige werkdagen gesloten. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Achtbaan EqWalizer in Walibi Rhône-AlpesIn Frankrijk: Walibi Rhônes-Alpes

Walibi Rhône-Alpes ligt in het zuidoosten van Frankrijk, tussen Lyon en Chambéry. Het park heeft naast achtbanen, wildwaterbanen en kinderattracties een eigen waterparadijs: L’Ile aux Pirates. Je waant je op Bermuda tussen de waterglijbanen, zwembaden, stranden en lagunes. Meer over Walibi Rhônes-Alpes lees je hier.

Waar? Walibi Rhône-Alpes, 38630 Les Avenières, Frankrijk • Volg snelweg A43 (Lyon – Chambéry). Vanaf Lyon afrit 10 Chimilin nemen en vanaf Chambéry afrit 11 Bourg en Bresse.

Wanneer? Open van half april tot en met september. In juli en augustus elke dag geopend, in de andere maanden op sommige werkdagen gesloten. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Walibi Holland

Meest bezochte parkprofielen