Samen met de Walibi-characters riep iedereen: 'Bus driver, move that bus!' - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Bus driver, move that bus…!

Als in het televisieprogramma Extreme make-over werd vakantieverblijf Walibi Village geopend.

“Bus driver, move that bus!”, riepen alle aanwezigen, waarna ze de volledig vernieuwde huisjes met eigen ogen konden aanschouwen. De ambities in Biddinghuizen zijn groot: in Walibi Village komen uiteindelijk bijna 250 bungalows.

Naast Walibi Holland ligt al ruim dertig jaar een bungalowpark. Maar daar werd niet veel mee gedaan. “Het was latent aanwezig”, vertelt Walibi-directeur Mascha van Till. “Ik werk hier nu vijf jaar en pas gaandeweg kwam ik tot de ontdekking dat het vakantiepark ook tot mijn takenpakket behoort. Aan het bungalowpark was jaren niets meer gedaan; het vocht en de muffigheid kwamen je tegemoet. Twee jaar geleden is het Walibi-merk compleet gepimpt. Het park werd ‘on the edge’: spannend en kleurrijk. Het vakantiepark viel toen nog meer uit de toon.”

wh village opening van till 13pers

Land zonder Drempels

Het bungalowpark naast Walibi Holland opende in 1981 de poorten. Het lag naast landbouwthemapark Flevohof, de voorloper van Walibi, en heette toen Land zonder Drempels. Kenmerkend was dat alle zeventig huisjes drempelloos waren en voorzien van brede deuren en een ruime toilet- en douchevoorziening. De exploiterende stichting wilde bereiken dat validen en mindervaliden samen hun vakantie konden vieren. In de jaren daarna raakte het park in verval. De verwaarloosde huisjes werden de laatste tijd nog maar sporadisch verhuurd en de bowlingbanen in het centrale lobbygebouw waren al volledig afgeschermd voor het publiek.

Walibi Village

De opkomende trend om langer bij een attractiepark te verblijven bracht Mascha van Till op het idee om het vakantiepark nieuw leven in te blazen. “Ik probeerde onze eigenaar Compagnie des Alpes te overtuigen van het feit dat een goedlopend bungalowpark ook zou bijdragen aan het succes van het pretpark. Uiteindelijk zagen ze dat in en kregen we groen licht. In oktober zijn we begonnen met de renovatie van de zeventig zeven- en achtpersoons huisjes. Daarnaast hebben we de receptie en de lounge totaal vernieuwd. De naam van ons nieuwe park is Walibi Village. Ik ben vandaag de meest trotse persoon te wereld.”

De Extreme makeover-bus belemmert het uitzicht op de vernieuwde vakantiehuisjes - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Extreme make-over

De onthulling van de gerenoveerde en modern ingerichte huisjes gebeurde in stijl, zoals in het bekende Amerikaanse televisieprogramma Extreme make-over: Home Edition. In die show wordt het gepimpte huis onthuld door de gigantische bus die voor het pand staat weg te rijden. “Bus driver, move that bus!” is het signaal voor de onthulling, en zo ging het ook bij de Extreme make-over: Walibi Edition. De tientallen met rode bouwhelmen getooide gasten geboden de chauffeur ‘Move that bus’ en de nieuwe huisjes werden in volle glorie zichtbaar.

De huisjes in Walibi Village kregen een nieuw, modern interieur - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Nice and green

De komende twee jaar worden ook de overige 77 – kleinere en grotere – huisjes van Walibi Village gerenoveerd. Op termijn wordt het aantal bungalows zelfs uitgebreid van 147 naar 247. “We hebben alles binnen het budget dat Compagnie des Alpes ons beschikbaar stelde kunnen realiseren”, vertelt directeur Van Till. “Bij de presentatie van onze plannen voor Walibi Village vroegen ze in Frankrijk: ‘Will it be nice and green’? Natuurlijk, zeiden we. Maar de groene belofte hebben we nog niet kunnen waarmaken; door de aanhoudende vorst kon de beplanting om de huisjes nog niet de grond in.”

Ga naar de parkplanner van Walibi Holland

2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Walibi Holland

Meest bezochte parkprofielen