PHANTASIALAND

De fantasie regeert in Phantasialand. In het pretpark bij Keulen doorkruis je dromerige, spannende, exotische en mysterieuze themawerelden. Zonder paspoort reis je naar Mexico, China of Afrika en je verbaast je in het bonte Wuze Town of in het gekke Hotel Tartüff.

Phantasialand begon in 1967 als een hobby van poppenspeler Richard Schmidt en zakenpartner Gottlieb Löffelhardt. Voor de Duitse televisie maakte Schmidt poppen die hij vervolgens een plaatsje wilde geven op een plek waar bezoekers zijn creaties konden bewonderen. Dat werd Phantasialand, waar zijn marionetten bezichtigd konden worden in de eerste attracties: het Sprookjesland en de vlucht door de wereld van duizend-en-één-nacht.

Gottlieb Löffelhardt zorgde voor de financiering. Al snel volgen er nieuwe attracties zoals een monorail en een spookslot. Met de komst van de eerste achtbaan wordt Phantasialand steeds meer een attractiepark voor jong en oud. Omdat het terrein vrij klein is en compact is ingericht – de attracties staan dicht bij, naast en over elkaar – kan het er erg druk zijn. Maar de capaciteit van de vele attracties is groot.

Achtbaan Black Mamba in Phantasialand – Foto: © Adri van Esch

Phantasialand telt zeven themagebieden en drie ingangen. De hoofdingang komt uit in het themagebied Berlin. Het parkeerterrein bij de hoofdingang is echter vrij klein, waardoor de meeste gasten het park betreden via de zones Mexico en China Town. In Mexico staat de over-de-kop-attractie Talocan, vernoemd naar de boosaardige god van de onderwereld bij de Azteken. In China Town staan minutieus nagebouwde Chinese tempels en pagoden. De ingang van de darkride Geister Rikscha ligt in een spelonk in de Chinese Muur en in het draaiend huis Feng Ju Palace wordt een hevige strijd gevoerd tussen Yanluowang en prins Akang om de beeldschone bruid Hsiautsai.

Berlin is de centrale wandel- en winkelstraat in het park, geïnspireerd op een Berlijnse boulevard. In de Wintergarten staan shows van hoge kwaliteit geprogrammeerd. In Maus-au-Chocolat gaan de bezoekers op virtuele muizenjacht in de keizerlijke bakkerij. De tocht gaat langs grote 3D-filmschermen, waarop de kleine knaagdieren zich tegoed doen aan de taarten van meester-bakker Gustav Lehmann. Elke verjaagde muis levert punten op; wie haalt de hoogste score?

Zweefmolen Wienerwalz in Phantasialand – Foto: © Adri van Esch

Deep in Africa is een met veel liefde en details nagebouwd Afrikaans dorp. Tussen de traditionele gebouwen raast de hangende loopingachtbaan Black Mamba. In de zone Mystery staat Mystery Castle, het kasteel van de familie Von Windhoven, waar bezoekers een vrije val maken van 65 meter in de vervloekte kasteeltoren. Bij River Quest trotseren de ronde bootjes enkele afdalingen over woeste watervallen. Het mythische dorp Klugheim – diep verscholen tussen gigantische rotsen van graniet en basalt – beslaat het grootste gedeelte van het themagebied Mystery. In Klugheim staan twee achtbanen: de heftige Taron voor onverschrokken durfals en de boemerangachtbaan Raik voor de hele familie.

 Achtbaan Taron is een huzarenstukje

Taron in Klugheim in Phantasialand - © Foto: Adri van Esch

De themazone Fantasy wordt gedomineerd door het overdekte Wuze Town. In de twee draaiende achtbanen Winja’s Fear en Winja’s Force wijdt Winja, de heerseres van Wuze Town, de bezoekers in in de traditionele rituelen van haar volk met een razendsnelle vlucht door en over de stad. Wuze Town herbergt ook diverse kinderattracties met komische namen als Wupi’s Wabi Wipper (kleine vrijevaltoren), Bumper Klumpen (minibotsauto’s in de vorm van Wuzen-schoenen), Wözl’s Duck Washer (theekopjesattractie) en de centrale Tittle Tattle Tree (zeventien meter hoge paratoren). Buiten staan nog meer kinderattracties, zoals de Würmling Express (monorail), Der lustige Papagei en Wolke’s Luftpost (draaimolens).

Rechts van Wuze Town liggen nog Crazy Bats, een lange overdekte achtbaan met virtual reality-brillen en drie hippe vleermuizen in de hoofdrollen, en een boottocht langs scènes uit Hollywood-films. Op het aangrenzende meer ligt Wakobato, waarbij bezoekers gezeten in bootjes water kunnen afvuren op doelen en beloond worden met allerlei grappige effecten.

River Quest in Phantasialand

Achter de Berlijnse hoofdstraat ligt de steampunk-themazone Rookburgh, waar machines bonzen, witte rook opstijgt uit de straten en een revolutionaire vliegmachine majestueus en elegant over de hoofden van de bezoekers vliegt. Die vliegmachine is de Flying Launch Coaster, afgekort F.L.Y., de eerste achtbaan waarbij passagiers het traject voorover liggend afleggen en waarvan de treinen worden gelanceerd. De spectaculaire attractie – gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma – is de langste ‘flying coaster’ ter wereld.

 Bestel hier tickets met korting voor Phantasialand

Achtbaan F.L.Y. in themazone Rookburgh in Phantasialand

Attracties

Snelle attracties: Taron (lanceerachtbaan) – Black Mamba (hangende loopingachtbaan) – F.L.Y. (Flying Launch Coaster, steampunk-achtbaan in Rookburgh) – Winja’s Fear en Force (twee draaiende achtbanen) – Mystery Castle (vrije val) – Chiapas (Mexicaanse wildwaterbaan) – Colorado Adventure (snelle bergtrein) – River Quest (wildwaterbaan met ronde boten) – Talocan (over de kop boven vuur en water)

Familieattracties: Maus-au-Chocolat (interactieve 3D-darkride) – Raik (familieachtbaan in Klugheim) – Crazy Bats (overdekte familie-achtbaan met VR-brillen) – Hotel Tartüff (knettergek hotel waar men doorheen kan lopen) – Hollywood Tour (darkride langs bekende filmscènes) – Wakobato (interactieve boottocht) – Wuzel Earth (kinderspeelgebied)

Shows: Ice College (ijsshow in Arena de Fiesta) – Nobis (strijd tussen zwart en wit vormgegeven door acrobatiek, dans en zang, in theater Wintergarten) – Battle of the Best (dans en stunts in het Silverado Theater) – African Dancers (bij achtbaan Black Mamba) – Hack & Buddl (kindershow in het theater van Wuze Town) – Pirates in 4D (4D-film)

Niet te missen: Maus-au-Chocolat – Taron – Black Mamba – F.L.Y. – Chiapas – Winja’s Fear en Force – Mystery Castle – River Quest – Colorado Adventure – Das verrückte Hotel Tartüff – Wintergarten – Lees hier meer

Restaurants

Unter den Linden (Duits dineren) – Mandschu (stijlvol Chinees restaurant) – Uhrwerk (exclusieve hamburgers, huisgemaakte friet met toppings, Pilot’s Pasta, in Rookburgh) – Cocorico (Mexicaanse tapas) – Tacana (hamburgers in Mexico) – Schwan Snack (braadworst in Fantasy) – Heino’s Kaffeehaus (koffie met gebak in Berlin) – China Snack (loempia’s en Aziatische noedelgerechten) – Rutmor’s Taverne (bediening aan tafel, ambachtelijke specialiteiten in Klugheim) – Heisser Baldur (Flammkuchen bij Taron)

Hotel Ling Bao in Phantasialand – Foto: © Adri van Esch

Verblijf

Hotel Matamba grenst aan Deep in Africa, het Afrikaanse themagebied van Phantasialand. Veel kamers kijken uit op de tropische jungle waar loopingachtbaan Black Mamba doorheen raast. Parkhotel Ling Bao ligt in China Town en is helemaal gebouwd volgens de regels van Feng Shui. Hotel Charles Lindbergh is volledig geïntegreerd in themazone Rookburgh, wat een bijzondere belevenis oplevert. Ook de kamers zijn apart: compacte, cilindervormige Aeronaut Tube-cabines. Heel avontuurlijk, maar niet geschikt voor kinderen onder acht jaar en minder mobiele gasten.

Wildwaterbaan Chiapas in Phantasialand – Foto: © Adri van Esch

Waar?

Phantasialand, Berggeiststrasse 31-41, 50321 Brühl, Duitsland, tel. 0049 2232 36200 • Via Venlo: op de A67 (Eindhoven-Venlo) op knooppunt Zaarderheiken rechts aanhouden, borden Mönchengladbach volgen. Na de grens de A61 volgen richting Koblenz/Mainz. Bij het knooppunt Bliesheim de A553 richting Brühl nemen. Afslag 2 (Brühl-Süd), borden naar Phantasialand volgen

• Alternatieve routes: vanuit Nijmegen, via A73 en A77 naar A57, bij knooppunt Köln-Nord via de A1 naar de A61 (zie boven).Vanuit Arnhem: via de A12 en A3 richting Keulen, bij Leverkusen A1 richting A61 nemen (zie boven)

• Openbaar vervoer: vanuit stations Keulen of Bonn regionale trein naar Brühl. Vanaf de treinstations Brühl en Brühl-Mitte vertrekt om het half uur de speciale Phantasialand Shuttle (vanaf de halte van KVB-lijn 18) naar het park. Een retourtje kost € 4,00 en de busreis duurt ongeveer twintig minuten • Kaart

Wanneer?

Phantasialand is dagelijks open van 28 maart 2024 tot en met 26 januari 2025, vanaf 9.00 uur • Winteropenstelling Wintertraum van 16 november 2024 tot en met 26 januari 2025, open vanaf 11.00 uur. Gesloten op 24 en 25 december 2024 en op 1 januari 2025.

Woezels Wassertreter in Phantasialand

Druk?

Aantal bezoekers: circa 2 miljoen per jaar.

Kosten

Entree: tussen € 57,00 en € 64,00 per persoon (afhankelijk van de bezoekdag). Kinderen tot en met 3 jaar: gratis • Tickets zijn uitsluitend via internet te koop. Korting bij vroeg boeken • Parkplattegrond: gratis • Parkeren: € 7,00.

Koop hier kaartjes met korting

Achtbaan Colorado Adventure in Phantasialand

Tips

Restaurant Unter den Linden ligt op de eerste verdieping en wordt om die reden door veel bezoekers over het hoofd gezien. In het restaurant aan de Berlijnse boulevard is het relatief rustig. Het zelfbedieningsrestaurant heeft een ruime keus – van schnitzels tot lasagne – en biedt uitzicht op de centrale Kaiserplatz van het park. Ingang: via de trap naast de entree van het Wintergarten-theater en via het terras vlakbij Talocan.

Hotel Tartüff is het gekste hotel van heel Europa. Het lichtelijk getikte personeel geeft gasten graag een rondleiding door de 27 kamers, maar bereid je voor op draaiende kasten, bewegende trappen, loopbanden, zuchtende schilderijen, glijbanen en zelfs een doolhof. Toiletpotten hangen er aan het plafond, hotelbedden staan rechtop tegen de wand en het kraanwater loopt er van onder naar boven. Loopattractie Hotel Tartüff is echt ‘verrückt’.

Als je bij een rij de keus hebt tussen links en rechts neem dan de linkerrij. Dat scheelt je in veel gevallen wachttijd!

De Mexicaanse wildwaterbaan Chiapas heeft drie natte afdalingen, waarvan één achterwaarts en één de steilste ter wereld is. De boten van Chiapas gaan over vijf verdiepingen en een rit duurt zes minuten.

De voormalige Brandenburger Tor in Phantasialand - Foto: Miracle MarcFun facts

Van 1970 tot 2009 stond er in het hart van het park, in het themagebied Alt Berlin, een replica van de Brandenburger Tor. De wereldberoemde Berlijnse poort was op schaal 1 op 2 nagebouwd, maar moest wijken voor een toekomstige nieuwe attractie. Lees hier meer over de verdwenen Brandenburger Tor.

Phantasialand had tot en met 2011 twee wildwaterbanen die langs elkaar heen slingerden: Wildwash Creek en Stonewash Creek. Oorspronkelijk was het plan om één wildwaterbaan te maken die doorkruist zou worden door een bobsleebaan. Dat plan ging niet door, maar het park bouwde op die plek wel een nieuwe wildwaterbaan: Chiapas. In plaats van een bobsleebaan werden op een andere plek twee achtbanen gebouwd in een grote rotsformatie, die Bob I en Bob II werden genoemd. Dat achtbanencomplex brandde in 2001 geheel af. Op die locatie staat nu raftingbaan River Quest.

Verder lezen

Phantasialand is een familiebedrijf. Zakenman Gottlieb Löffelhardt richtte het park op, zoon Robert Löffelhardt heeft momenteel de dagelijkse leiding.

De soundtrack van Klugheim en Taron in Phantasialand is als epische filmmuziek, maar dan zonder film. De muziek – op sommige plekken wel veertig minuten lang – werd geschreven zonder daar direct beeld bij te hebben.

Artikelarchief van Phantasialand
Phantasialand-info voor kids
Niet te missen in Phantasialand
Applaus voor de Maus
Taron begon met houten stokjes
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Phantasialand

Meest bezochte parkprofielen