Europa-Park - Foto: © Adri van Esch

15 tips voor een dagje pretpark

Bespaar geld en tijd en voorkom onnodige ergernissen: met deze simpele tips en adviezen wordt een dagje pretpark nóg leuker!

Tip 1

Informeer je goed voordat je vertrekt. Het is zonde als je vroeg bent opgestaan voor de verre reis naar een attractiepark en het park blijkt een uur later open te gaan dan je dacht. Of je favoriete attractie is gesloten voor onderhoud. Of nog erger: het pretpark is dicht. Alleen de Disney-parken en de Efteling zijn 365 dagen per jaar open. Informeer vooraf naar de openingstijden: kijk op internet – bijvoorbeeld op Parkplanet – en op de site van het park. Dat voorkomt teleurstellingen.

Tip 2

Ook aan de kassa kun je teleurgesteld worden: de entreeprijs is hoger dan je vermoedde. Kaartjes kunnen in het hoogseizoen meer kosten dan in het laagseizoen. Veel parken hebben gereduceerde tarieven voor kinderen en voor senioren. Andere parken weer niet. Bekijk van te voren op internet wat je kwijt bent. En bestel als het even kan je tickets vooraf: dat is bijna altijd goedkoper en het scheelt je wachten bij de kassa. Parkplanet heeft bij diverse attractieparken links staan naar betrouwbare online verkopers van voordelige pretparkkaartjes. Of kijk even in onze Ticketshop!

Tip 3

Plan je een pretparkbezoek in het buitenland, kijk dan ook even naar de actuele stand van zaken op de weg. Wat zijn de verkeersregels en maximumsnelheden? Zijn er wegafsluitingen? Is tanken in het buitenland verstandig? Neem je paspoort mee en hou rekening met tol: dat kan een pretparkbezoek flink duurder maken.

 Pretparken in Nederland

Parade in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Tip 4

Buiten de schoolvakanties en weekenden is een pretpark veel rustiger. Dat is geen hogere wiskunde. Maar pas op: in het buitenland zijn de vakantieperiodes vaak anders. In Duitsland en Frankrijk zijn de schoolvakanties per regio vastgesteld. Check vooraf even of een geplande dag niet precies in de laatste – drukke – week van een schoolvakantie valt. In de regel is de vrijdag de rustigste dag in een pretpark, gevolgd door de maandag en dinsdag.

Tip 5

Let goed op waar je je auto neerzet op het immense parkeerterrein. Schrijf het nummer van de rij of de naam van het parkeervak op, of zet die in je mobiele telefoon. Niks is zo irritant om na een leuk maar vermoeiend pretparkbezoek nog een uur naar je auto te moeten zoeken.

Tip 6

Wordt het een drukke dag en wil je wachtrijen zoveel mogelijk vermijden? Ga dan vroeg en blijf zo laat mogelijk. De eerste uren na de opening van een park en het laatste uur voor sluitingstijd zijn meestal het rustigst. Loop niet met de stroom bezoekers mee: doe eerst wat attracties achterin het park en ga dan weer naar voren. Ga linksaf waar iedereen rechtsaf gaat. En vind je het niet vervelend om alleen in een attractie te gaan of naast een onbekende te zitten, maak dan gebruik van de single riders line. In sommige pretparken hebben populaire attracties zo’n aparte wachtrij voor bezoekers die de losse zitplaatsen willen opvullen. Je zit dan niet bij je familie of vrienden, maar bespaart wel zeeën van tijd.

 Pretparken in België

Plattegrond van de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Tip 7

Bijna alle parken bieden gratis plattegrondjes aan. Neem er één mee bij de ingang. Ze zorgen dat je niet verdwaalt en dat je je favoriete attractie of eetgelegenheid weet te vinden. Of dat zo dringend nodige toilet. Ook handig: op een plattegrond kun je de attracties afstrepen die je gedaan hebt, zodat je eenmaal weer thuis niet constateert dat je een topper vergeten bent. Sommige parken hebben ook een app die ‘real time’ toont waar je bent in het park. App en plattegrond zorgen samen voor een perfecte oriëntatie.

Tip 8

Draag makkelijke schoenen! Op een dag loop je ongemerkt heel wat kilometers in het park. Flipflops of te hoge hakken zijn ‘killing’.

Tip 9

Spreek vooraf een ontmoetingspunt af voor als je elkaar in de drukte kwijtraakt. Sommige parken hebben een officieel ontmoetingspunt aangewezen, in andere parken moet je er zelf één bepalen. Kies voor een goed zichtbaar punt, bijvoorbeeld bij een reuzenrad of de ingang van een hoge achtbaan. Geef jonge kinderen een armbandje om met daarop je mobiele telefoonnummer.

 Pretparken in Duitsland

Restaurant Bakery in Movie Park Germany - Foto: © Adri van Esch

Tip 10

Eet buiten de geijkte lunchtijd. Tussen twaalf en twee is het druk in alle restaurants. Ga net daarvoor of na tweeën.

Tip 11

Informeer vooraf of en waar je kunt picknicken in het park. Bij sommige grote parken – zoals Disneyland – mag je geen eten mee naar binnen brengen. Er is dan vaak een picknickplaats net buiten de poorten. Andere parken bieden volop ruimte om rustig te picknicken. In sommige Deense parken mag je zelfs met je auto het park in; je kunt je kofferbak dan volgooien met eten en drankjes.

Smurfen shoppen - Foto: © Adri van Esch

Tip 12

Souvenirs koop je het beste aan het eind van de dag. Je hoeft er dan niet uren mee te slepen. Nadeel is wel dat het tegen sluitingstijd heel druk is in de souvenirwinkels. Sommige parken bieden een ‘souvenir express’ aan: je koopt je aandenkens voor drie uur en haalt ze aan het eind van de dag af bij de uitgang. Huur anders een kluisje of breng je souvenirs naar je auto (denk wel aan een stempel op je hand bij de uitgang).

Tip 13

Let op de waarschuwingsborden bij attracties: ze staan er niet voor niets. Ze geven aan hoe groot kinderen moeten zijn om mee te mogen en welke bezoekers een attractie beter kunnen overslaan. Het bekijken van een infobord bij de ingang voorkomt ook dat je kinderen meeneemt in een attractie die je achteraf gezien beter had kunnen vermijden.

 Pretparken in Frankrijk

Raveleijn in de Efteling - Foto: © Adri van Esch

Tip 14

Grote shows zijn zeer populair. Wil je een goed plaatsje, ben dan ruim op tijd aanwezig. Zijn er meerdere shows op een dag, dan is de vroegere show vaak rustiger dan de latere. Tijdens shows en parades zijn wachtrijen bij attracties meestal korter.

Tip 15

Ouders met kleine kinderen kunnen toch in een spannende attractie door de ‘baby switch’-mogelijkheid die veel parken bieden. Eerst gaat de ene ouder in de attractie, terwijl de andere in het opstapstation bij de kleine blijft. Vervolgens ruilen de ouders. Informeer bij het aanwezig personeel naar de mogelijkheden.

 Tips voor als het regent in de Efteling
 En voor een regendag in Disneyland Paris

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen