WALIBI BELGIUM

Walibi Belgium is de bakermat van de Walibi-familie. Rond een meer liggen talloze spannende attracties, waaronder de legendarische overdekte loopingachtbaan Psyké Underground. Naast het pretpark in Wavre ligt het overdekte zwemparadijs Aqualibi.

Walibi Belgium behoort om verschillende redenen tot de succesvolste Belgische parken. Allereerst is de ligging van het park heel strategisch: vlak tegen Brussel aan. Ten tweede heeft Walibi een goede mix van snelle, spectaculaire en rustige attracties; iedereen vindt er iets van zijn gading. Ten slotte kunnen gasten zwemmen en spelen in het bij de ingang gelegen subtropisch zwemparadijs Aqualibi.

Walibi zag het levenslicht in 1975. Het 55 hectare grote pretpark ligt op de grens van drie gemeenten: Wavre, Limal en Bierges. De naam Walibi is een samenvoeging van de eerste lettergrepen van de drie gemeentenamen. Kleine kangoeroes worden ook vaak wallabies genoemd en om die reden is de mascotte van het park een vrolijke kangoeroe.

WB Dalton Tower 14pers

Walibi maakte faam toen het in 1979 de allereerste achtbaan met inversies van Europa opende, de Tornado. Die roller coaster bestaat niet meer, maar in het park staan nog wel diverse opvallende achtbanen. In 1982 had Walibi weer een Europese primeur met de voor- en achteruitbaan Sirocco. De treintjes van deze achtbaan worden afgeschoten en schieten met 85 kilometer per uur een looping in, gaan vervolgens een 45 meter hoge koker in en leggen meteen daarna het 220 meter lange traject achteruit rijdend af. Na klachten van omwonenden over geluidsoverlast werd de looping van de Sirocco overdekt en werd de attractie omgedoopt in Turbine.

In 2013 kreeg de Turbine een muzikaal thema, een moderne trein, een geavanceerd katapultmechanisme (met lineaire inductiemotoren in plaats van een vliegwiel) en een nieuwe naam: Psyké Underground. Andere snelle publiekstrekkers zijn de kolossale houten Weerwolf, de kolenmijnachtbaan Calamity Mine en de loopingbanen Cobra en Vampire.

Calamity Mine in Walibi Belgium – Foto: © Adri van Esch

De attracties van Walibi liggen allemaal rondom het langgerekte centrale meer. In het meer ligt Pulsar, een unieke U-vormige achtbaan met voertuigen die drie keer gelanceerd worden en vanaf 45 meter hoogte omlaag duiken in een gigantische watersplash. In Popcorn Revenge schiet je in de bioscoop op tot leven gekomen stukjes popcorn.

Helemaal achteraan in het park staat een van de best gelukte attracties: de darkride Challenge of Tutankhamon. Bezoekers reizen door de gangen van de graftombe van farao Toetanchamon en moeten proberen met hun pistool – de Ankhinator – zoveel mogelijk punten te scoren en zo zelf te bepalen hoe de attractie zal eindigen. Challenge of Tutankhamon is onderdeel van het themagebied Exotic World, waar ook familieachtbaan Tiki-Waka en de vijftig meter hoge megacoaster Kondaa een plekje hebben. Andere aanraders zijn het draaiende Paleis van de Geest, de wildwaterrafts van de Radja River en de 77 meter hoge toren Dalton Terror waarin bezoekers met 110 kilometer per uur naar beneden suizen.

Flash Back in Walibi Belgium – Foto: © Adri van Esch

Achter wildwaterbaan Flash Back zit een heel verhaal. Het is eigenlijk een verjongingsmachine die de gasten terug wil brengen in de tijd. Maar onderweg draaien de bootjes plotseling om en wordt het omgekeerde bereikt: de passagiers worden steeds ouder. Gelukkig zorgt nog een draaiing ervoor dat alles weer op zijn pootjes terechtkomt en dat de bezoekers na drie afdelingen slechts enkele minuten ouder weer in het station aankomen.

Het overdekte zwemparadijs Aqualibi heeft negen spannende glijbanen, waaronder de Bi-Bob met rubberen tweepersoons banden en de Xtreme, waarop snelheden tot vijftig kilometer per uur kunnen worden gehaald. Heel populair is de wildwaterrivier Rapido en de Lagoon is een megabubbelbad. Voor de kleintjes is er de Mini Beach, met interactieve waterspelen.

WB vampire 14pers

Attracties

Snelle attracties: Psyké Underground (gelanceerde loopingachtbaan) – Weerwolf (houten achtbaan) – Kondaa (megacoaster) – Vampire (hangende achtbaan) – Cobra (loopingachtbaan) – Pulsar (splashcoaster) – Dalton Terror (vrijevaltoren)

Familieattracties: Challenge of Tutankhamon (interactieve darkride) – Popcorn Revenge (interactieve darkride) – Tiki-Waka (achtbaan voor het hele gezin) – Radja River en Flash Back (wildwaterbanen) – Gold River Adventure (boottocht) – Calamity Mine (mijnachtbaan) – Het Paleis van de Geest (draaiend huis) – Fun World (verzameling kinderattracties) – Fun Pilot (kinderachtbaan) – Silverton (draaimolen met hangende stoomlocomotiefjes) 

Show: Tempo Attack (4D-bioscoop)

Niet te missen: Weerwolf – Vampire – Cobra – Popcorn Revenge – Radja River – Kondaa – Het Paleis van de Geest – Psyké Underground – Tiki-Waka – Challenge of Tutankhamon – Calamity Mine – Dalton Terror – Flash Back – Pulsar – Lees hier meer

Restaurants

Delhi’cious (Indische gerechten, in Karma World) – Pizza Solo (pizza, pasta, wraps) – Star Saloon, BBQ Carrousel, BBQ Radja River (barbecue, ribs) – Nsoso (restaurant met kipgerechten in een Afrikaanse gethematiseerd gebouw waarin negentig handgedraaide en -geschilderde terracottawerken staan) – Dalton Burger en Palm Beach (hamburgers, salades) – Country Cantina (warme gerechten) – La Terrasse, Swing Fries en Western Fries (Belgische friet)

Waar?

Walibi Belgium, Boulevard de l’Europe 100, 1300 Wavre, België, tel. 00 32 (0) 10 42 15 00 • Vanuit Breda (A16) naar Antwerpen (E19) of vanuit Eindhoven (A67) naar Antwerpen (E34). Vanaf de Ring rond Antwerpen via de A1/E19 naar Brussel. Volg bij Brussel de borden E411/Namen. Op de E411 afrit 6 (Wavre) nemen, naar de Boulevard de l’Europe/Walibi • Openbaar vervoer: met de trein via Leuven of Ottignies naar station Bierges, op 150 meter van het park • Kaart

Karma World en Popcorn Revenge in Walibi Belgium – Foto: © Adri van Esch

Wanneer?

Walibi Belgium is open van 30 maart tot en met 3 november 2024, vanaf 10.00 uur. Dagelijks geopend van 20 juni tot en met 1 september 2024. Ook elke dag open van 26 april tot en met 11 mei. Buiten deze periodes alle weekenden open en sommige weekdagen; check de parksite.

Kosten

Entreeprijs: € 49,00 per persoon. Kinderen van tussen 1 meter en 1,40 meter lengte en 65+: € 44,00. Lagere, variabele prijzen voor wie minimaal zeven dagen vooraf via internet tickets koopt • Entree Aqualibi: € 35,00. Kinderen van 1 meter tot 1,20 meter: € 13,50. 65+: € 29,50 • Parkeren: € 12,00.

WB Aqualibi gasten 15pers

Tips

Na opening van het park lopen de meeste bezoekers rechts van het meer naar de blikvangers Weerwolf en Vampire. Ga juist de andere kant op en wandel linksaf richting Cobra en Radja River. Wie het park met de klok mee verkent, hoeft minder lang te wachten bij de attracties.

Aqualibi ligt meteen naast de entree van het pretpark. In het overdekte subtropische zwemparadijs is het dragen van shorts verboden: alleen zwembroeken zijn toegestaan.

Fun facts

Naast de oranje kangoeroe Walibi telt het gelijknamige pretpark nog veel meer mascottes. Ook de bekende Belgische striphelden Suske en Wiske, Bollie en Billie, Lucky Luke en de Daltons figureren in het park. Walibi speelde tot 2017 samen met zangeres Fibi, drummer Zenko en gitarist Haaz in de band W.A.B, Walibi’s Adventure Band. Zijn jaloerse tweelingbroer Squad had een eigen band: The SkunX, samen met Loco de stier en Motiv de raaf.

Radja River is de enige wildwaterbaan die vlotten heeft voor twaalf personen. Alle andere vergelijkbare Europese banen hebben rafts voor zes of negen personen. Radja River stamt uit 1988 en is met een waterverloop van twaalf kubieke meter per seconde één van de snelstromende waterbanen ooit gebouwd. In totaal verwerken de pompen ongeveer dertig miljoen liter water per uur. Radja River is zeshonderd meter lang en heeft elfduizend vierkante meter rotswanden langs de oever staan. De tocht over de snelstromende rivier is nog steeds de meest populaire attractie van Walibi Belgium.

Radja River in Walibi Belgium – Foto: © Adri van Esch

Verder lezen

In darkride Popcorn Revenge neemt de popcorn de regie over in de bioscoop. De popcornstukjes zijn eigenzinnig, wat stout en toch schattig.

Walibi Belgium nam loopingachtbaan Turbine a.k.a. Sirocco onder handen en had daar zes miljoen euro voor over; drie keer zoveel als waarvoor de katapultbaan begin jaren tachtig werd aangeschaft.

Niet te missen attracties in Walibi Belgium
Artikelarchief Walibi Belgium
Walibi-info voor kids
Parksite

Speed of Sound in Walibi Holland

In Nederland: Walibi Holland

Walibi Holland heeft de meeste en spannendste achtbanen van Nederland. Xpress Platform 13 (loopingbaan waarbij de trein wordt weggeschoten), Goliath (met 45 meter de hoogste achtbaan van de Benelux) en Untamed (houten achtbaan met stalen rails en vijf loopings) gaven het park ooit de bijnaam ‘roller coaster capital of Europe’. Nog steeds richt Walibi Holland zich vooral op liefhebbers van snelheid en spanning. Meer over Walibi Holland lees je hier.

Waar? Walibi Holland, Spijkweg 30, 8256 RJ Biddinghuizen, Nederland • Vanuit Zwolle: A28 afslag ’t Harde. Vanuit Amersfoort: A28 richting Harderwijk, borden Walibi volgen. Vanuit Amsterdam/Almere: A6 afslag Lelystad.

Wanneer? Open van Pasen tot en met oktober. In voor- en naseizoen op sommige werkdagen gesloten. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

wa ra boomernag 2

In Frankrijk: Walibi Rhônes-Alpes

Walibi Rhône-Alpes ligt in het zuidoosten van Frankrijk, tussen Lyon en Chambéry. Het park heeft naast achtbanen, wildwaterbanen en kinderattracties een eigen waterparadijs: L’Ile aux Pirates. Je waant je op Bermuda tussen de waterglijbanen, zwembaden, stranden en lagunes. Meer over Walibi Rhônes-Alpes lees je hier.

Waar? Walibi Rhône-Alpes, 38630 Les Avenières, Frankrijk • Volg snelweg A43 (Lyon – Chambéry). Vanaf Lyon afrit 10 Chimilin nemen en vanaf Chambéry afrit 11 Bourg en Bresse.

Wanneer? Open van half april tot en met september. In juli en augustus elke dag geopend, in de andere maanden op sommige werkdagen gesloten. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Walibi Belgium

Meest bezochte parkprofielen