EUROPA-PARK

Kriskras door Europa trekken in één dag. In Europa-Park kan het! In het pretpark in het Zwarte Woud wandel je zo van Griekenland naar Portugal en van IJsland naar Italië. Onderweg kom je tientallen attracties tegen, waaronder dertien achtbanen.

Europa-Park is een familiebedrijf, in het bezit van de Zuid-Duitse familie Mack. Mack heeft een lange traditie in de bouw van kermis- en parkattracties. In 1780 werd de eerste kermiswoonwagen gebouwd, gevolgd door circuswagens vanaf 1880. Het bedrijf construeerde in 1921 de eerste achtbaan. In 1975 opende Mack een terrein waarop de eigen producten tentoongesteld werden en noemde dat Europa-Park. In de eerste jaren waren de achtbaan Alpenexpress Enzian en de wildwaterbaan met boomstammen de grootste attracties. De bezoekers stroomden in groten getale toe en de familie breidde het park steeds verder uit, meestal met attracties uit de eigen firma Mack Rides.

Europa-Park behoort nu tot de top drie van best bezochte parken op het Europese vasteland. Het park in Rust is uitgegroeid tot een bezoekersmagneet, met jaarlijks ruim vijf miljoen gasten. Het terrein is ingedeeld in negentien themagebieden die bijna allemaal een Europees land als inspiratiebron hebben. Naast Rusland – met de draaiende achtbaan Euro-Mir – en Scandinavië – waar je nat kunt worden in de ronde wildwaterbootjes van Fjord Rafting – tref je onder meer Italië, Portugal, Spanje en Engeland aan.

Achtbaan Euromir in Europa-Park

Je betreedt het park door moederland Duitsland. De Deutsche Allee is een vrolijke mengelmoes van allerlei typische bouwstijlen, zoals Brandenburger baksteengotiek, Saksische barok, Frankisch vakwerk en neoclassicisme uit Weimar. Direct naast de Duitse straat – aan een gezellig pleintje – ligt Voletarium, een ‘vliegend filmtheater’ waarin bezoekers zittend in bewegende gondels over 15 bekende Europese landschappen en monumenten vliegen.

De meeste en beste attracties staan in de zones Frankrijk – zoals de donkere indoorachtbaan Eurosat CanCan Coaster en één van Europa’s hoogste achtbanen Silver Star, die na de afdeling vanaf 73 meter hoogte grotendeels over het parkeerterrein raast – en Griekenland, met de prachtig vormgegeven wildwaterbaan Poseidon en de interactieve darkride Abenteuer Atlantis.

In het themagebied IJsland staan de spectaculaire loopingachtbaan Blue Fire en de houten achtbaan Wodan. In Whale Adventures – Splash Tours maken bezoekers een boottochtje langs de walvissen, rotskusten en vulkanen van IJsland. Iedere boot met acht opvarenden is uitgerust met waterkanonnen. In Zwitserland kunnen gasten een rit maken met de Matterhorn Blitz, een wilde muis-achtbaan met een verticale lift, en door een ijskanaal racen in de bobbaan. Ook Nederland is vertegenwoordigd in het park, met echte poffertjes, een Friethuys en de snelle draaimolen Koffiekopjes. In de darkride Piraten in Batavia gaat Bartholomeus van Robbemond op jacht naar de Vuurtijger, de mysterieuze dolk van Batavia. De legende zegt dat wie de dolk bezit onsterfelijk is.

Hoe komt Europa-Park aan zijn naam?

Hans en Grietje in het Sprookjesbos van Europa-Park - Foto: © Adri van Esch

Europa-Park heeft ook een Märchenwald, waar de bekendste sprookjesvertellingen van de gebroeders Grimm zijn uitgebeeld en kinderen een tochtje kunnen maken door het land van de zeven dwergen. Tegen de groene sprookjesstraat aan ligt Arthur in het koninkrijk van de Minimoys, een spannende tocht met een hangende achtbaan door de leefwereld van het Franse filmvolkje de Minimoys. Onderweg ontmoeten bezoekers levensgrote lieveheersbeesten, ze vliegen over Paradise Alley en komen oog in oog te staan met slechterik Maltazard. Darkride Arthur in het koninkrijk van de Minimoys is de grootste indoor-attractie van het Duitse park.

Overal in het park worden grote en kleine shows opgevoerd, in overdekte en openluchttheaters. In Spanje strijden een sultan en een baron tegen elkaar in de arena en in het stijlvolle Teatro dell’Arte in Italië wordt gedanst in chique kostuums. Het ronde Globe Theater in het themagebied Engeland is gebouwd in de stijl van Shakespeare.

► Bestel hier tickets voor Europa-Park

Wodan en Atlantica Supersplash in Europa-Park

Attracties

Snelle attracties: Blue Fire (loopingachtbaan) – Silver Star (op één na hoogste achtbaan van Europa) – Wodan (houten achtbaan) – Euro-Mir (draaiende achtbaan) – Eurosat CanCan Coaster (donkere achtbaan, ook met VR-bril te beleven) – Vindjammer (schipschommel) – Poseidon en Atlantica Supersplash (wildwaterbanen)

Familieattracties: Voletarium (spectaculair filmtheater waarin bezoekers over Europa zweven) – Arthur in het koninkrijk van de Minimoys (zweefvlucht over een sprookjesachtige wereld) – Piraten in Batavia (met een bootje van Amsterdam naar de Indonesische jungle, in het Hollandse themagebied) – Fjord Rafting (wildwatertocht in ronde boten) – Abenteuer Atlantis (interactieve rit door onderwaterwereld) – Pegasus, Bobbaan, Alpenexpress Enzian (familieachtbanen) – Matterhorn Blitz (wilde muis-achtbaan) – Flug der Kassandra (draaiend huis) – Crazy Taxi en London Bus (snelle kinderattracties) – Whale Adventures, Splash Tours (met water schieten tijdens een boottochtje) – Volo da Vinci (zwevende monorail) – Madame Freudenreich Curiosités (darkride langs dino’s)

Shows: Die Rückkehr des Sultans (spektakelshow in de Spaanse arena) – Cinema Italiano (acrobatiekspektakel in Teatro dell’Arte, Italië) – Paddington on Ice, The Marmalade Mission (IJsshow, Griekenland) – Times (muziekreis door de Engelse geschiedenis, Globe Theater, Engeland) – Happy Family en Tijdcarrousel (4D-films in Magic Cinema, Frankrijk) – Piratas da Atlântica (duikshow in het Portugese themagebied, tot en met 9 september)

Niet te missen: Eurosat – Silver Star – Voletarium – Piraten in Batavia – Abenteuer Atlantis – Poseidon – Euro-Mir – Blue Fire – Wodan – Arthur in het koninkrijk van de Minimoys – Riddershow – Lees hier meer

Themagebied Italië in Europa-Park - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Schloss Balthasar (chique dineren in slot) – Vogtshaus (specialiteiten uit het Zwarte Woud, aan het eind van de Duitse ingangsstraat) – Mille Fleur (Frans restaurant) – Bamboe Baai (wokgerechten in themagebied Holland) – Fjord Restaurant (vis, Scandinavië) – Don Quichotte (a la carte, Spanje) – Mario’s Pizza (Italië) – Kaffi Hús (koffie en bagels, IJsland) – CMAK Russian Food & Burgers (hamburgers) – FoodLoop (spectaculair restaurant waar de gerechten via een achtbaan naar de tafels worden gebracht, in de blauwe Historama-piramide in Luxemburg) – Spices (hapjes uit verschillende wereldkeukens, Abenteuerland) – Molencafé (poffertjes, Holland) – Friethuys (friet met frikandel, Holland)

Waar?

Europa-Park, Europa-Park-Strasse 2, 77977 Rust, Duitsland, tel. 0049 1805 776 688.

Via de A12 naar Arnhem. Over de Duitse grens wordt de A12 de A3; deze snelweg 300 kilometer blijven volgen. Afslag 48 naar de A67, richting Basel. Vervolgens A5 richting Basel, afslag 57b.

Via Venlo: Op de A67 op knooppunt Zaarderheiken rechts aanhouden naar de A73, richting Mönchengladbach. In Duitsland de A61 tot het eind blijven volgen (ongeveer 245 kilometer, langs Koblenz). Kort de A6 volgen (7 kilometer), richting Basel. Neem op de A6 afslag 31 naar de A5, richting Basel/Karlsruhe. Na 135 kilometer: afslag 57b, Rust/Europa-Park.

Openbaar vervoer: met de intercity naar Offenburg en daar overstappen op de regionale trein naar station Ringsheim. Daar de lijnbus van SBG naar het park nemen. Ook de EuroCityExpress (ECE) van Frankfurt naar Milaan stopt tweemaal per dag op het treinstation Ringsheim • Kaart

Mascotte Ed Euromaus van Europa-Park - Foto: © Adri van Esch

Overnachten

Europa-Park heeft het grootste hotelcomplex van Duitsland met duizenden bedden in zes prachtig gethematiseerde hotels: Castillo Alcazar, El Andaluz, Santa Isabel, Bell Rock, Krønasår en het schitterende Colosseo. Daarnaast heeft het park een camping en een Tipidorp.

Druk?

In 2022 trokken Europa-Park en waterwereld Rulantica samen meer dan zes miljoen bezoekers.

Alpenexpress Enzian in Europa-Park

Wanneer?

Europa-Park is open van 23 maart 2024 tot en met 12 januari 2025. Geopend van 9.00 tot 18.00 uur, vanaf 4 november open van 11.00 uur tot 19.00 uur. Langer open op drukke dagen • Halloween van 28 september tot en met 3 november 2024 • Het winterseizoen van Europa-Park loopt van 30 november 2024 tot en met 12 januari 2025. Gesloten op 24 en 25 december 2024.

Kosten

Entreeprijs: € 69,50 per persoon in hoogseizoen, € 61,50 per persoon in laagseizoen. Kinderen van 4 tot 11 jaar en 60-plussers: € 59,50 (laagseizoen: € 52,00). Deze prijzen zijn alleen op de parksite beschikbaar. Aan de kassa geldt een toeslag van € 10,00 per ticket • Tweedagenkaart: € 131,50 (laagseizoen: € 116,50). Kinderen en 60-plussers: € 109,00 (laagseizoen: € 96,00) • Parkplattegrond: gratis • Parkeren € 8,00.

Koop hier kaartjes voor Europa-Park

Rulantica in Europa-Park

Rulantica

Rulantica is de immense in Scandinavische stijl gethematiseerde indoor waterwereld van Europa-Park. Rulantica biedt 25 attracties, waaronder zeventien waterglijbanen, een groot golfslagbad en een 250 meter lange dobberrivier. Klik hier voor meer informatie over Rulantica.

Wanneer? Rulantica is dagelijks open van 9.30 tot 22.00 uur.

Kosten Entreeprijs voor volwassenen: € 44,50 in laagseizoen en € 49,50 in hoogseizoen (avondticket vanaf 17.00 uur: € 41,00 en vanaf 19.00 uur: € 30,00). Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en 60-plussers: € 41,50 in laagseizoen en € 46,50 in hoogseizoen (avondtickets: € 38,00 en € 30,00). Rulantica is alleen toegankelijk met een vooraf gekocht ticket.

Yullbe

Yullbe is de innovatieve virtual reality-ervaring van Europa-Park. Gasten lopen vrij door een virtuele wereld, mogelijk gemaakt door een pc in een rugzak, een vr-helm en trackers aan handen en voeten. Voor Yullbe – gelegen naast hotel Krønasår – is een apart toegangsticket nodig. Klik hier voor meer informatie over Yullbe.

Bobbaan in Europa-Park

19 themagebieden

Europa-Park is onderverdeeld in negentien themagebieden. Elk themagebied is een land; er zijn zestien Europese landen en drie fantasielanden. Parkplanet zet van de grootste landen de belangrijkste attracties en shows op een rijtje.

Naar Duitsland, Italië, Frankrijk en Griekenland

Naar Zwitserland, Ierland, Engeland en Rusland

Naar Nederland, Königreich der Minimoys, Grimm’s Märchenwald en Oostenrijk

Naar Spanje, Portugal, Scandinavië en IJsland

Fjord Rafting in Europa-Park - Foto: © Adri van Esch

Tips

De vele attracties van Europa-Park liggen dicht naast en bij elkaar. Om die reden worden sommige attracties nog wel eens over het hoofd gezien, zoals Madame Freudenreich Curiosités in het themagedeelte Frankrijk. Het tochtje voert langs de bijzondere huisdieren die oma Freudenreich achter haar winkeltje houdt:  echte dinosauriërs. De ingang ligt links naast de zilveren kogel van de achtbaan Eurosat. Ook het draaiend huis Flug der Kassandra wordt nog wel eens overgeslagen: in het themagedeelte Griekenland. Neem de gratis plattegrond mee en streep de attracties dje je gedaan hebt met een pennetje af. Of gebruik de Europa-Park-app op je smartphone.

Wie meteen ’s ochtends na de opening van het park naar de populaire waterachtbaan Poseidon gaat (in het themagedeelte Griekenland) heeft geen of slechts een korte wachtrij. De wachttijd bij de mega-achtbaan Silver Star (station in Frankrijk) is het kortst vroeg in de namiddag.

Europa-Park is niet alleen een pretpark, maar ook een natuurtheater. Met het slotpark, hangende tuinen, de Zaubergarten en het riviertje Elz dat dwars door het attractiepark slingert als podia. Lees onze 5 tips!

Tips voor ouders die met hun kleinere kinderen naar Europa-Park gaan

Blue Fire in Europa-Park

Bij achtbaan Blue Fire in themagebied IJsland worden de treintjes in 2,5 seconden naar bijna veertig meter hoogte geschoten en maken ze vervolgens drie verschillende loopings. De topsnelheid van deze spectaculaire, ruim duizend meter lange katapultbaan is honderd kilometer. De houten achtbaan Wodan is 35 meter hoog en 1050 meter lang. De treintjes schieten met meer dan honderd kilometer per uur over heuvels en door dalen. Beide achtbanen staan in themagebied IJsland. Bezoek deze themazone vroeg in de ochtend; IJsland ligt achter in het park en ’s ochtends is het daar nog niet zo druk.

Europa-Park heeft twee VR-coasters: op de Alpenexpress en op Pegasus kun je met behulp van een virtual reality-bril de achtbaan in een andere dimensie beleven.

Ga je in je eentje in Blue Fire, Arthur in het koninkrijk van de Minimoys, Eurosat CanCan Coaster, Voletarium of Wodan, gebruik dan de single riders-rij.

Om zelf even te rusten terwijl de kinderen ravotten is er themaland Ierland, met veel attracties die de kinderen lange tijd bezig houden. Er zijn draaimolens, speelplaatsen met reuzenglijbanen en klimtorens en waterspeelplekken. De kinderen kunnen er peddelen in bootjes en er is een kindervoorstelling met mascotte Ed Euromaus. Ouders kunnen alles in de gaten houden vanaf de vele bankjes. De themagebieden Holland en Portugal (Casa da Aventura) hebben overdekte kinderspeelplaatsen, met ballenbaden, luchtkussens en klautertoestellen. In Spanje en in Abenteuerland (bij restaurant Spices) zijn waterspeelplaatsen. In IJsland ligt het waterparadijsje Lítill Island.

Europa-Park ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, in de landendriehoek Duitsland, Frankrijk, Zwitserland. Het park heeft veel bezoekers uit deze regio: hou rekening met andere vakanties en feestdagen.

 Nog meer nuttige tips voor een bezoek aan Europa-Park

Restaurant FoodLoop in Europa-Park

Bijzondere bediening in FoodLoop

Wil je eens eten in een restaurant met een wel heel bijzondere bediening, ga dan naar FoodLoop. De gerechten worden hier vanuit de keuken over een razendsnelle rollercoaster in gesloten potjes naar de tafels gestuurd. De bestelde spaghetti met tomatensaus, Noorse zalm of Schwarzwälder Kirschtorte vliegt zelfs door twee loopings!

Themagebied IJsland in Europa-Park - Foto: © Adri van Esch

Fun facts

In Europa-Park kan men vliegen in een vliegconstructie bedacht door Leonardo da Vinci, maar gebouwd door het Nederlandse bedrijf ETF Ride Systems uit Nederweert.

In Rust is nog meer Hollands glorie: IJsland is op de kaart gezet door de Nederlandse ontwerper Michel den Dulk. Twee paradewagens zijn ontworpen door Nederlandse bedrijven: IJsland komt van de hand van Laterna Creative Concepts uit Lage Zwaluwe. De darkrides Arthur en de Minimoys en Snorri Touren zijn creaties van JoraVision in Rijnsburg. Een groot deel van de attractie Arthur in het koninkrijk van de Minimoys komt van P&P Projects uit het Brabantse Asten.

De treinen van monorail EP-Express werden oorspronkelijk gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in het Australische Brisbane in 1988. Vier jaar later reden de monorailtreinen boven het Expoterrein in het Spaanse Sevilla. Sinds 1995 rijden drie treinen hun rondes over Europa-Park.

Bij de bouw van het bergdorpje waar de Schweizer Bobbahn nu omheen slingert moest een baanstuk (een zogenaamde ‘helix’) verplaatst worden. Bij die werkzaamheden werd de bobbaan met een extra bocht uitgebreid. Het Zwitserse straatje is gebaseerd op het bergdorpje Chandolin in Wallis.

Uit onderzoek van het Duits Verkeersbureau blijkt dat Europa-Park de populairste toeristische attractie van Duitsland is. Op nummer 2 op de lijst van meest geliefde bezienswaardigheden staat Schloss Neuschwanstein en de Dom van Keulen is trekpleister nummer 3.

Hotel Colosseo in Europa-Park

Verblijf

Net als in Europa-Park zelf is in de zes hotels het Europese thema tot in de kleinste details doorgevoerd. In Colosseo, Castillo Alcazar, El Andaluz, Santa Isabel, Bell Rock en Krønasår kunnen de hotelgasten genieten van het Italiaanse dolce vita, het Spaanse temperament, het Portugese kloosterleven en de sfeer van New England of Scandinavië.

Ook in het plaatsje Rust zijn (soms op loopafstand) veel hotels en gasthuizen. Loop ‘s avonds eens binnen bij één van de Europa-Park-hotels. Bezoek de fonteinenshows van hotel Colosseo en Bell Rock. In de restaurants kun je terecht voor het uitgebreide avondbuffet (tip: vooraf reserveren). Sluit de dag af met een drankje in een van de hotelbars en geniet van het panorama over het park en de omgeving.

 Naar de hotels van Europa-Park

Waterachtbaan Poseidon en de monorail in Europa-Park

Verder lezen

De spectaculaire vliegattractie Voletarium kent enkele staaltjes Hollands glorie. Nederlandse ontwerpers werkten mee aan de in- en exterieurs van de gebouwen en bezoekers vliegen over kleurrijke bloembollenvelden.

Europa-Park is niet alleen een attractiepark, maar ook een openluchtgalerie vol originele kunstwerken.

Europa-Park is een groen natuurtheater.

Europa-Park heeft ook voor kleinere kinderen genoeg te bieden. Lees hier onze tips.

Europa-Park is een familiebedrijf. Franz Mack en zijn zoon Roland stichtten het park. Het managementteam bestaat tegenwoordig uit Roland, Jürgen, Michael en Thomas Mack.

Niet te missen in Europa-Park
Artikelarchief Europa-Park
Europa-Park-info voor kids
Interview: imagineer Michel den Dulk
Exclusief bos voor gebroeders Grimm
Nuttige tips voor Europa-Park 
Vliegconstructies van Nederlands bedrijf
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen