Restaurant Foodloop in Europa-Park

De ober is een achtbaan

Europa-Park, Futuroscope, Alton Towers en Prater hebben naast achtbanen voor mensen ook achtbanen voor gerechten.

Wie in restaurant FoodLoop in Europa-Park iets lekkers bestelt, krijgt even later de dranken en gerechten via een achtbaan aangeleverd. De etenswaren leggen een heuvelachtig traject af met scherpe bochten en zelfs twee loopings. FoodLoop – gevestigd in de opvallende blauwe piramide in het themagebied Luxemburg – opende de deuren in april 2011.

Eerste ter wereld

Het concept voor het rollercoaster-restaurant in Europa-Park is geïnspireerd op twee enigszins vergelijkbare eetgelegenheden in Nürnberg en Hamburg die eerder openden. In de restaurants in de twee Duitse steden rollen de gerechten echter over een eenvoudig baantraject, in Europa-Park worden de maaltijdonderdelen in de hooggelegen keuken ‘losgelaten’ vanaf negen meter hoogte en racen vervolgens via een wirwar aan rails door het hele restaurant. Het Zuid-Duitse attractiepark was het eerste ter wereld met een dergelijk bedieningsconcept.

Loopingrestaurant FoodLoop in Europa-Park

Koffie en thee

Hongerige bezoekers nemen in het 215 zitplaatsen tellende looping-restaurant plaats aan een tafeltje en bestellen via een touchscreen hun maaltijd. Uit tests vooraf bleek dat de menu’s de razendsnelle achtbaanrit en de loopings goed doorstaan. Alleen hete dranken zoals koffie en thee worden handmatig door obers en serveersters naar de tafels gebracht.

Negen meter

De voedselachtbaan is in totaal 450 meter lang en bijna negen meter hoog. De gerechten en dranken doen er, afhankelijk van waar het tafeltje staat, 10 tot 45 seconden over om bij de gasten uit te komen. Voor hen is er keus te over: kalfsvlees met champignons, Noorse zalm, hertenvlees en zelfs spaghetti met tomatensaus rolt zonder problemen over de achtbaan. Net als lokale desserts uit de omgeving van het park, zoals Schwarzwälder Kirschtorte en Franse tartelettes.

Loopingrestaurant FoodLoop in Europa-Park

Succesvol concept

Loopingrestaurant FoodLoop in Europa-Park kreeg in april 2012 in Los Angeles een internationale onderscheiding: de prestigieuze THEA Award in de categorie ‘Eten en drinken’. Het succesvolle concept kreeg ook navolging in andere pretparken: in het voorjaar van 2016 opende zowel in het Engelse Alton Towers als in het Prater in Wenen een Rollercoaster Restaurant, en in 2022 ging in het Franse Futuroscope Space Loop open.

Een kilometer rails

De achtbaan in restaurant Space Loop in Futuroscope heeft liefst een kilometer aan rails. Er is plaats voor 208 gasten, die ook zonder dat ze het themapark bezoeken kunnen eten in het bijzondere restaurant. Space Loop ligt naast de ingang van Futuroscope en is onderdeel van het futuristische hotel Station Cosmos. De eetgelegenheid in Alton Towers biedt plaats aan 163 gasten en de achtbaan heeft, net als in Europa-Park en Futuroscope, twee loopings. Het restaurant in Wenen, gevestigd aan de voet van het beroemde reuzenrad van het Prater, kan 210 gasten herbergen. Twee robots verzorgen er niet alleen het transport van de gerechten en de dranken, maar mixen ook cocktails. De achtbaan in het Weense restaurant heeft drie loopings. Door één looping gaan de pannetjes door middel van zwaartekracht, bij de twee andere loopings worden de bestellingen met een katapult ‘afgeschoten’.

Europa-Park, Restaurant FoodLoop in themagebied Luxemburg
Futuroscope, Restaurant Space Loop, Avenue René Monory, Chasseneuil-du-Poitou
Alton Towers, Rollercoaster Restaurant in themagebied Forbidden Valley

Prater, Rollercoaster Restaurant, Riesenradplatz 6, Wenen

Alles over Europa-Park
Alles over Futuroscope
Alles over Alton Towers
Alles over Prater

2020-2022 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen