Le Stadium Aqualympique Futuropolis in Futuroscope - Foto: J.L. Audy

FUTUROSCOPE

Futuroscope staat vol technologische attracties. Filmbeelden, robotarmen, simulatoren en interactieve spelletjes in het themapark bij Poitiers zorgen voor een heel innovatief en vernieuwend dagje uit.  

De naam zegt het al: Futuroscope is een futuristisch park. Geen attractiepark in de meest gangbare vorm – met achtbanen, wildwaterbanen en darkrides – maar een modern, open park gebouwd als een stad van de toekomst vol bioscopen en filmbelevenissen. Door het gekozen thema is Futuroscope een walhalla voor iedereen die houdt van techniek, film en sensatie.

Het gebouw van L'Extraordinaire Voyage in Futuroscope - Foto: © Futuroscope/M. Vimenet

In het park staan zestien kolossale gebouwen; architectonische hoogstandjes die allemaal een compleet verschillende filmbelevenis herbergen. De ene belevenis dompelt de toeschouwers onder in beelden die rondom worden geprojecteerd. De andere biedt een 3D-film zonder brilletje. Weer een andere laat de gasten zitten in een vliegend theater voor een rondje om de wereld met de voeten vrij bengelend in de lucht.

Een buitengewone reis in L’Extraordinaire Voyage

Futur L'Expo in Futuroscope - Foto: © Futuroscope/G. Buthaud

Er zijn diverse filmzalen waar de bezoeker interactief bezig kan zijn, of zich door beweging een onderdeel waant van de film. Een goed voorbeeld daarvan is Danse avec les robots. Bezoekers klimmen in een van de tien robotarmen en worden synchroon met de dansfilm op het projectiescherm tot zeven meter de lucht in geslingerd. De muziek werd verzorgd door de bekende dj Martin Solveig. Of The Best of Dynamic Cinema, waarbij bezoekers virtueel een bobsleecircuit afrazen en een wilde rivier bevaren.

In Les Animaux du Futur maken gasten door middel van interactieve 3D-filmtechnieken kennis met de dieren van de toekomst. In Arthur, het 4D-avontuur beleef je een tocht door de fantasiewereld van het kleine volk Minimoys. Bezoekers zitten in een bewegende vluchtsimulator die nauwgezet de bewegingen op het 25 meter hoge halfronde filmdoek volgt.

La Machine à Voyager dans le Temps in Futuroscope - Foto: © Futuroscope/JL. Audy

Meer traditionele attracties als bootjes, een uitzichttoren en waterfietsen completeren het aanbod. In La Machine à Voyager dans le Temps verkennen bezoekers in voertuigen en met 3D-brillen op de wereld van de Raving Rabbids. De gekke konijnen zijn bekend van de gelijknamige videogame. In Frankrijk heet het populaire computerspel Lapins Crétins. Elke dag wordt afgesloten met de indrukwekkende avondvoorstellingen Aquaféerie – tot stand gekomen in samenwerking met Cirque du Soleil – in het openluchttheater aan het meer.

Achtbaan Objectif Mars in Futuroscope - Foto: JL Audy / Futuroscope

Sinds 2020 heeft Futuroscope ook een achtbaan: Objectif Mars. De rollercoaster is gethematiseerd rond een trainingcentrum waar de gasten kunnen ondervinden of ze geschikt zijn om in 2040 als astronaut naar de planeet Mars te gaan. Objectif Mars heeft draaiende karretjes en rijdt zowel door een binnengedeelte als door de openlucht. In het Franse themapark is ook het wereldberoemde boek De Kleine Prins in 3D te zien. Het park had daarmee een wereldprimeur; het was het eerste pretpark ter wereld waar het verhaal van Antoine de Saint-Exupéry driedimensionaal op het filmdoek te bewonderen is.

Bestel hier tickets met korting voor Futuroscope

Danse avec les robots in Futuroscope

Attracties

Shows: Zestien futuristische bioscopen waaronder Danse avec les robots (film met robotsimulatoren) – L’Extraordinaire Voyage (vliegreis langs Egypte, Dubai, India, China en de Verenigde Staten) – Deep sea 3D (onderwateravontuur op Imax-scherm) – Star of the Future (beleef special effects in een filmstudio) – Arthur, het 4D-avontuur en The Best of Dynamic Cinema (spectaculaire simulatorritten) – Les Animaux du Futur (interactieve kennismaking met dieren van de verre toekomst) – Aquaféerie (zomerse openluchtshow op het water) – De Kleine Prins (kinderboek in 3D) – Moi, Van Gogh (Het leven van de schilder op een Imax-filmscherm van zeshonderd vierkante meter)

Attracties: Objectif Mars (spannende ruimtereis naar Mars in een draaiende achtbaan) – La Machine à Voyager dans le Temps (darkride door de wereld van de Raving Rabbids) – La Gyrotour (uitzichttoren) – Cyber Avenue (spelletjesarcade) – Le monde des enfants (kinderspeelplaats)

Kinemax in Futuroscope

Restaurants

L’Atelier des Saveurs (bedieningsrestaurant met kunstzinnig decor én kunstzinnige Italiaanse gerechten, vooraf reserveren via de app Lineberty) – La Table d’Arthur (buffetrestaurant gethematiseerd rond Arthur en de Minimoys, vooraf reserveren via de app Lineberty) – Comptoirs du Monde (hamburgers, kebab, ijs) – Studio Grill (gegrild vlees, hamburgers, frites) – La Crêpe Volante (pannenkoeken, wafels, salades) – Food Court (street food geserveerd uit diverse food trucks)

Overnachten

Rondom Futuroscope liggen zes hotels, waaronder Hôtel du Futuroscope, Hôtel du Parc en Ibis Futuroscope.

Secla Crea in Futuroscope

Druk?

Aantal bezoekers in 2019: 1.900.000.

Waar?

Futuroscope, Avenue du Téléport, 86130 Jaunay-Clan, Frankrijk, tel. 00 33 (0) 549 49 1112 • Futuroscope ligt aan de A10, de snelweg van Parijs naar Bordeaux, acht kilometer ten noorden van Poitiers. Op de A10 afrit 28 nemen • Openbaar vervoer: Vanaf station Parijs-Montparnasse met de TGV naar station Futuroscope (80 minuten) • Kaart

Futuroscope vanuit de lucht - Foto: P.Torset / D.Laming Architecte

Wanneer?

Dagelijks geopend van 5 februari tot en met 11 september 2022, vanaf 10.00 uur • Vanaf 15 september en in oktober geopend van donderdag tot en met zondag. In november en december in de weekenden open • Ook open in de herfstvakantie van 20 oktober tot en met 6 november 2022 en in de kerstvakantie van 17 december 2022 tot en met 2 januari 2023.

Kosten

Entreeprijs: € 48,00 per persoon. Kinderen van 5 tot en met 12 jaar: € 39,00 • Korting op tickets vooraf online besteld • Parkeren: € 9,00.

Bestel hier tickets met korting voor Futuroscope

De Aerobar in Futuroscope

Fun fact

Bezoekers van Futuroscope kunnen een biertje of colaatje drinken op 35 meter hoogte, in een zwevende bar die onder een luchtballon hangt. De Aérobar is een bar voor twaalf personen die door een ballon gevuld met helium 35 meter de lucht in wordt getrokken. De ballon hangt in een futuristisch ogende, steigerachtige stellage die er voor zorgt dat de zwevende bar alleen maar omhoog kan en niet afdrijft. De stalen stelling in het Franse themapark is gemaakt van 72 gebogen staven die samen zestig ton wegen.

Verder lezen

In L’Extraordinaire Voyage – het eerste ‘flying theater’ van Europa – vliegen bezoekers over de bezienswaardigheden van Egypte, Dubai, India en de Verenigde Staten.

Dj laat robots dansen
Artikelarchief van Futuroscope
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Futuroscope

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen