DUINRELL

Midden in de bossen en duinen van Wassenaar ligt een pretpark waar iedereen een fijne dag kan beleven. Waaghalzen kunnen in Duinrell hun hart ophalen in de achtbanen, minder dappere gasten kunnen terecht in draaimolens, speeltuinen en het Tikibad, een overdekt subtropische zwemparadijs.

Duinrell ligt in de duinen, ingeklemd tussen Wassenaar en de Noordzee. De naam Duinrell verwijst naar de unieke ligging van het park; het betekent ‘bron in de duinen’. Aan het begin van de zeventiende eeuw lagen er op het terrein van het huidige pretpark al twee boerderijen met omringende landerijen: het Huis ter Duyn en Oud Duinrell. In de negentiende eeuw kreeg het hoofdgebouw van het deftige landgoed door de toevoeging van torentjes een kasteelachtig uiterlijk.

Rick's Avonturenburcht en de Aquashute in Duinrell

Bij het kasteel lagen ook een boerderij, een theehuis en een hertenkamp. Om belastingverlaging te krijgen werd het landgoed in 1935 opengesteld door het publiek. Men ontdekte dat men op de gladde naalden van de dennenbomen in het heuvelachtige park kon skiën en er werden motorcrosswedstrijden op het terrein georganiseerd. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel Duinrell verwoest. Eigenaar Graaf Van Zuylen van Nijevelt besloot in 1962 van de ruim honderd hectare tellende Duinrell-tuinen een recreatiecentrum en een camping te maken.

Duinrell Falcon 15pers

Duinrell is vooral een groen park, gelegen in de naaldbossen en met veel wandelpaden en waterpartijen. In de duinen is een rodelbaan gebouwd. Je glijdt in sleetjes vanaf veertig meter hoogte door een stalen goot naar beneden. Het attractiepark biedt rustige en spannende attracties.

Wie van actie houdt, stapt in de compacte loopingachtbaan Falcon, die drie keer over de kop raast. Ook spannend zijn achtbaan Dragonfly, de Kikkerachtbaan en de sneldraaiende en schommelende frisbee Mad Mill. In Wild Wings vliegen twaalf bezoekers in kantelende vliegtuigstoeltjes tot 22 meter hoog door de lucht. In de thrill ride bepalen de piloten zelf hoe vaak ze over de kop vliegen door de vleugels van hun eigen stoeltje te bedienen. Wie voor wat meer rust kiest, kan terecht in een van de treintjes, bootjes of draaimolens.

Wild Wings in Attractiepark Duinrell

Duinrell heeft iets met water. Er zijn attracties waarin water een grote rol speelt, zoals de waterspuwende over-de-kopschommel Waterspin, de wildwaterbaan Splash en waterglijbaan Aqua Shute.

Maar het meest opvallende waterspektakel is het in 1984 geopende tropische Tikibad. Dit zwemparadijs heeft het grootste overdekte glijbanencomplex van Europa, met niet minder dan elf waterglijbanen. De snelste banen zijn Blits en Flits; twee turboglijbanen waarin bezoekers met een snelheid van zestig kilometer per uur naar beneden suizen. De X-Stream is het meest spectaculair: op een hoogte van zeven meter draait een valluik onder de voeten van de waaghalzen weg en ze vallen vervolgens razendsnel naar beneden. Alle glijbanen van het Tikibad samen zijn liefst 1,3 kilometer lang. Voor kleinere kinderen heeft het Tikibad het overdekte waterpark Playa

Duinrell Tikibad Overzicht 14pers

Attracties

Snelle attracties: Falcon (loopingachtbaan) – Wild Wings (zweven in tollende vliegtuigstoeltjes) – Splash (wildwaterbaan) – Mad Mill (draaiende reuzenschommel) – Waterspin (over de kop) – Rodelbaan (glij met vijftig kilometer naar beneden)

Familieattracties: Kikkerbaan en Dragonfly (achtbanen) – Wonderland (sprookjeseiland) – Aqua Shute (waterglijbanen) – Aqua Swing (zweefmolen) – Fietsmonorail – De Oude Lijnbaan (oldtimers) – Kikkerrad (reuzenrad) – Rick’s Fun Factory (indoor speeltuin) – Tikibad (subtropisch zwemparadijs met het kinderwaterpark Playa)

Shows: Kwebbel Show (in Rick’s Avonturen Burcht) – Play Kwek Show (in Wonderland)

Duinrell Plaza met Rick 15pers

Restaurants

Duinrell Plaza (La Place zelfbedieningsrestaurant en restaurant Toscane) – De Schaapskooi (restaurant met stamtafel) – De Paardestal (broodjes, snacks, ijs) – Poffertjeskraam

Waar?

Duinrell, Duinrell 1, 2242 JP Wassenaar, tel. (070) 51 55 258  • Via de N14 richting Wassenaar, borden Duinrell volgen. Via de A4 (vanuit Amsterdam) de A44 richting Den Haag Centrum en Leiden volgen en de borden Duinrell aanhouden • Vanaf het NS-station Den Haag CS vertrekt lijnbus 90 naar Wassenaar. In de zomer rijdt lijnbus 491 rechtstreeks naar Duinrell • Kaart

Duinrell Mad Mill close 15pers

Wanneer?

Duinrell is dagelijks geopend van 23 maart tot en met 3 november 2024. Open vanaf 10.00 uur • Het Tikibad is het hele jaar open (uitgezonderd enkele maandagen in het laagseizoen).

Druk?

Met ongeveer 1,4 miljoen bezoekers is Duinrell het op één na best bezochte attractiepark van Nederland.

Duinrell Wonderland 15pers

Kosten

Entreeprijs: Tickets alleen online verkrijgbaar, variërend van € 22,00 in het voorseizoen tot € 25,00 in het hoogseizoen • Duinrell inclusief twee uur Tikibad: vanaf € 27,50 in het voorseizoen en € 32,50 in het hoogseizoen • Parkeren: € 15,00 • Aangelijnde hond: € 6,50.

Achtbaan Dragonly in Duinrell

Tips

De achtbaan Dragonfly is exact 361 meter lang en vijftien meter hoog. In de twaalf wagentjes die als trein over de baan rijden en niet over de kop gaan is plaats voor 24 personen. De naam Dragonfly betekent libelle.

Falcon is een achtbaan met een lengte van 380 meter en een oppervlakte van 2200 vierkante meter. Drie karretjes met elk acht personen aan boord storten met een snelheid van zeventig kilometer per uur van een hoogte van 22 meter bijna loodrecht naar beneden, om via een looping en een kurkentrekker weer tot stilstand te komen.

In megaglijbaan Triton in het Tikibad glijd je van een hoogte van twintig meter op een tweepersoonsband 163 meter naar beneden. De natte reis verloopt via drie enorme trechters waarin je tegen de wand omhoog glijdt en vervolgens weer teug naar beneden.

Waterglijbaan Starfright in het Tikibad in Duinrell

Fun facts

De naam van het Tikibad is afgeleid van The Enchanted Tiki Room, een attractie in de Amerikaanse Disney-parken. In de Tiki Room voeren tropische vogels een vrolijke show op. Oud-Duinrell-eigenaar Hugo graaf van Zuylen van Nijevelt vond dat zijn zwemparadijs dezelfde tropische uitstraling moest hebben.

Onderzoek wijst uit dat zeven op de tien bezoekers aan Duinrell een dagje uit aan het park pas compleet vinden als zij ook een duik hebben kunnen nemen in het overdekte Tikibad. Twaalf procent van de bezoekers vindt een ritje in loopingachtbaan Falcon onmisbaar. Drie procent vindt iets lekkers eten bij de La Place-vestiging in Duinrell heel belangrijk.

Toffe fun facts voor kids

Duinrell Duingalow veranda 15pers

Verblijf

Duinrell heeft een eigen vakantiepark, met vijf verschillende typen bungalows (Duingalows), een camping en lodgetenten. Gasten kunnen tijdens de openingstijden het pretpark bezoeken en gebruik maken van het overdekte Tikibad. Het vakantiepark ligt midden in de natuur, op korte afstand van het strand en niet ver van badplaats Scheveningen. Op het vakantiepark van Duinrell is ook outdoor activiteitencentrum Adventure Mountain gevestigd. Er is bovendien een groepsaccommodatie, het Duinhostel.

Schip Ahoi op Duinrell

Verder lezen

Duinrell is een familiebedrijf. Het landgoed is al vanaf de zestiende eeuw in het bezit van de familie Van Zuylen van Nijevelt.

Met vier nieuwe glijbanen – Triple Slide, Duo Racer, Body Cone en de spectaculaire driedubbele trechterglijbaan Triton – komt de totale lengte van alle waterglijbanen in het Tikibad van Duinrell op 1,3 kilometer.

Duinrell-info voor kids
Graaf heeft spijt van mislukte achtbaan
Drie achtbanen op een rijtje
Artikelarchief van Duinrell
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Duinrell

Meest bezochte parkprofielen