TOVERLAND

Een dagje Toverland valt nooit in het water: in het pretpark kun je je niet alleen buiten vermaken, maar ook in de overdekte speelhallen Land van Toos en Wunder Wald. Buiten vind je de spectaculaire achtbanen Troy en Fēnix, de mysterieuze Magische Vallei en het stoere Avalon.

Toverland opende in 2001 voor het eerst de poorten. Het werd bedacht en ontwikkeld door een broer en zus, een bouwondernemer en een onderwijzeres. Het concept van deze snelgroeiende toeristische trekpleister is anders dan van de collega’s: Toverland is voor een groot gedeelte ondergebracht in twee grote hallen – Land van Toos en Wunder Wald – waardoor het park weersonafhankelijk is en het grootste deel van het jaar geopend is.

Gasten betreden Toverland in Port Laguna, een idyllisch havenstadje met azuurblauw water, een strand en een boulevard vol bedrijvigheid. Magie staat in dit mediterrane entreegebied centraal: met de magische toverstaf en de Mapa Magica kun je er écht toveren. Aan de boulevard liggen shops, horecapunten, spellen, de interactieve Magiezijn-show en de iconische vuurtoren Solaris. Vanaf Port Laguna leiden paden naar de overige themawerelden van Toverland.

De ingang van Toverland - Foto: © Adri van Esch

Hal Land van Toos is vooral voor kinderen van de basisschool een paradijsje. In de hal staan onder meer zweefmolen Djinn en het Toverhuis, waar bezoekers met een toverstaf in de hand op zoek gaan naar tientallen verborgen effecten, zoals gordijnen die open en dicht gaan, een spin die verschijnt, een bed dat beweegt en de heks die stiekem een scheetje laat.

Hal Wunder Wald heeft een meer avontuurlijke attracties, zoals de cakewalk Villa Fiasko en de zweef- en draaitoren Wirbelbaum. De hal heeft een Oostenrijks thema, met bobbaan Maximus’ Blitz Bahn die vertrekt vanuit een winters chalet, de authentieke Biergarten en restaurant Waldstube.

Djengu River in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Toverland heeft zich de laatste jaren vooral buiten ontwikkeld: het bijna vijftien hectare grote buitengebied bestaat uit de themagebieden Ithaka, de Magische Vallei en Avalon. Houten achtbaan Troy, een twister coaster van 35 meter hoog en 1077 meter lang, is een publiekslieveling. Op de Booster Bike maken gasten een achtbaanrit op open motorfietsen. Sommige attracties, zoals wildwaterbaan Expedtion Zork en bobsleeparcours Maximus’ Blitz Bahn, vertrekken vanuit een hal en maken dan een lus door het park.

De Magische Vallei brengt bezoekers diep in het groene dal van de Dwervels, een bijzonder volkje dat zijn huisjes heeft gebouwd langs en over Djengu River. De Dwervel-deugnieten schromen niet om de expeditiegangers die een tochtje maken in de 450 meter lange, wild kolkende rivier nat te maken. De tweede blikvanger in de Magische Vallei is Dwervelwind, de twintig meter hoge draaiende achtbaan waarop berijders zowel voor- als achteruit met zeventig kilometer per uur over de rails racen. De Magische Vallei is een gebied waar het heerlijk toeven is, met diverse kinderattracties, fonteinenshow Katara, bankjes en terrasjes en het aangename gezelschap van de balorige Dwervels.

Wing coaster Fēnix in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Themagebied Avalon is de wereld van de almachtige tovenaar Merlijn. De veertig meter hoge wing coaster Fēnix is het paradepaardje van het pretpark en steekt overal bovenuit. De karretjes van deze 813 meter lange achtbaan hangen naast de rails, wat een unieke vliegervaring oplevert. In de twaalf minuten durende boottocht Merlin’s Quest gaan de opvarenden op zoek naar Tir na nÓg, de bron van het eeuwig leven.

In Avalon staat ook Pixarus, een indrukwekkende draaimolen die bestaat uit een kolossale middenas waaraan twaalf vliegtuigjes zijn verbonden. De spannende attractie staat midden in de helix van achtbaan Fēnix. In elk vliegtuigje is plaats voor één berijder, die zelf kan kiezen of hij een rustig zweeftochtje maakt of – door de vleugels met hendels heen en weer te bewegen – over de kop vliegt. Dragonwatch is een familievriendelijke toren waarin de gasten omhoog getakeld worden en vervolgens met een snelheid van negentien kilometer per uur de diepte in duiken.

Toverland vervolmaakt themagebied: Avalon is af

Houten achtbaan Troy in Toverland

Attracties

Snelle attracties: Fēnix (achtbaan die drie keer over de kop gaat) – Dwervelwind (draaiende achtbaan) – Troy (houten achtbaan) – Booster Bike (motorachtbaan) – Pixarus (zweven in tollende vliegtuigstoeltjes) – Maximus’ Blitz Bahn (bobsleebaan) – Scorpios (reuzenschommel)

Familieattracties: Djengu River (wildwaterrivier) – Expedition Zork (wildwaterbaan) – Merlin’s Quest (boottocht langs vier overdekte scènes) – Toverhuis (interactief huis vol verborgen effecten) – Aqua Snake (waterglijbaan) – Toos-Express (familieachtbaan) – Wirbelbaum (draaiende gondeltoren) – Alpenrutsche (draaiende schommelboot) – Dragonwatch (milde vrijevaltoren) – Garden Tour (ritje door de kruidentuin van tovenaar Merlijn) – Klimhoed (klautertoestel) – Theekopjes en Jumping Juna (draaimolens) – Villa Fiasko (cakewalk) – Coco Bolo (stoeltjestoren) – Tolly Molly (watercarrousel)

Shows: Katara, Fountain of Magic (fonteinenshow in de Magische Vallei) – Magiezijn (interactieve voorstelling in een magisch magazijn, in Port Laguna)

Toverland vanuit de lucht

Restaurants

Katara Plaza (hamburgers, wraps en friet; eten met uitzicht op de Magische Vallei) – The Flaming Feather (Bourgondisch eten in een Keltische omgeving; dit bedieningsrestaurant in Avalon is verkozen tot beste restaurant in een Nederlands attractiepark) – MaMouche (zelfbedieningsrestaurant in Oosterse sferen, in het Land van Toos) – Waldstube (koffie met Oostenrijkse bakkerslekkernijen, hamburgers en friet, in hal Magic Forest) – Biergarten (koffie, thee, frisdrank en diverse speciaalbiertjes)

Winkels

Mundo Magica (Toverland-souvenirs bij de uitgang) – Merlin’s Magical Treasures (toverachtige cadeautjes en kleding van Fēnix) – Bazaar (toversouvenirs, in hal Land van Toos) – Vallerlei (alles van de Dwervels, in de Magische Vallei) – Troy Shop (bij de uitgang van houten achtbaan Troy) – Maximus’ Blitzpunkt (in hal Wunder Wald)

Het paard Troy en schommel Scorpios in Toverland – Foto: © Adri van Esch

Waar?

Toverland, Toverlaan 2, 5975 MR Sevenum, tel. (077) 467 70 50 • Toverland ligt in Sevenum, tussen Eindhoven en Venlo. Vanaf snelweg A67 (Eindhoven-Venlo) afrit 38 nemen (Helden-Sevenum). Aan het einde van de afslag de N277 op (Middenpeelweg), richting Sevenum. Vanaf daar de borden Toverland volgen • Vanaf NS-station Horst-Sevenum rijdt tijdens de schoolvakanties een pendelbus van Arriva naar Toverland en terug (lijn 79 en in de weekenden lijn 179). Buiten de vakanties de belbus van lijn 65 naar Toverland nemen (informeren naar vertrektijden en van te voren reserveren via tel. 0900-0699) • Kaart

Draaiende achtbaan Dwervelwind in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Wanneer?

Toverland is dagelijks geopend van 23 maart tot en met 3 november 2024, van 10.00 uur tot 18.00 of 19.00 uur. Van 6 juli tot en met 25 augustus geopend tot 21.00 uur. 

Druk?

1.165.000 bezoekers in 2023.

Expedition Zork in Toverland

Kosten

Toverland heeft vier soorten tickets: brons (het goedkoopst), zilver, goud en platina (het duurst). Het ticket dat je nodig hebt is afhankelijk van de bezoekdag. Als het park lang open is en er zijn speciale evenementen zoals Summer Feelings en Halloween Nights, dan heb je een platina-ticket nodig. In het laagseizoen volstaat een brons-ticket. De prijzen aan de kassa zijn € 35,00 voor brons, € 39,50 voor zilver, € 41,00 voor goud en € 42,50 voor platina. Voor kinderen van 90 tot 140 centimeter respectievelijk € 28,50, € 31,50, € 32,50 en € 32,50. Bezoekers die de tickets vooraf online kopen, krijgen twee euro korting. Wie zeven dagen vooraf of nog eerder de tickets online aanschaft, krijgt zeven euro korting • Kinderen tot 90 centimeter: gratis entree • Parkplattegrond: gratis • Parkeren: € 10,00.

Boulevard Via Magia van Port Laguna in Toverland - Foto: © Adri van Esch

Tips

De themagebieden Port Laguna en Avalon zitten vol unieke details. Ze vallen vaak pas in een later stadium op. Het Boathouse in Avalon is de favoriete plek van Toverland-ontwerpers Peter van Holsteijn en Nicky de Waal om details te spotten. In het artikel Magic is all in the details lichten zij een tipje van de sluier op.

Toverland heeft een app voor bezoekers van het park met onder meer de plattegrond met daarop actuele informatie over de openingstijden, wachttijden van de attracties, showtijden, eet- en drinkgelegenheden en shops. De app is beschikbaar voor iOS en Android.

In themagebied Magische Vallei staan acht attracties. Blikvangers zijn de draaiende achtbaan Dwervelwind en de wildwaterrivier Djengu River. Ontwerper Peter van Holsteijn geeft een rondleiding over de – toen nog in aanbouw zijnde – vallei.

Roken

In het attractiepark geldt een rookverbod, met uitzondering van zeven rookzones. In elk themagebied is minimaal één rookzone in de buitenlucht te vinden. De rookplekken zijn aangegeven op de plattegrond en in de park-app. Het rookverbod geldt ook voor e-sigaretten en vapes.

Overnachten

Elk jaar organiseert Toverland in het zomerseizoen een Pop-Up Summer Camp, een camping op het parkeerterrein van het attractiepark waar gasten kunnen blijven slapen in één van de honderd volledig ingerichte tenten of in hun eigen camper, caravan of tent. De camping is uitgerust met elektriciteit en centrale sanitaire voorzieningen. Entree tot Toverland is voor het gehele verblijf inbegrepen, en het uitzicht op achtbaan Troy krijgen campinggasten er gratis bij.

Merlin's Quest in Toverland

Fun facts

In het Toverhuis kunnen gasten al zwaaiend met hun toverstokje de pot op het vuur laten koken, kristallen van kleur laten veranderen of de deksel van de toverkist laten klapperen. Neem een kijkje achter de schermen en lees hier hoe dat precies werkt.

Na de bouw van twee grote hallen vol attracties bedachten Toverland-directeur Caroline Kortooms en eigenaar Jean Gelissen welke wens ze nu wilden laten uitkomen. “Ik wilde graag een derde hal, nog groter dan de twee andere”, vertelt Caroline. “Mijn broer Jean wilde het liefst een heel grote houten achtbaan. Iedereen kan zien wie er gewonnen heeft.”

Het idee voor Toverland ontstond door een fikse plensbui. Ondernemer Jean Gelissen zag dat door een enorme regenbui recreatiepark Steinerbos – waar hij die dag met zijn familie op bezoek was – in een mum van tijd leegstroomde. “Hadden ze nu maar een binnenspeeltuin gehad, dat was dit niet gebeurd”, dacht Jean. Het plan voor Toverland was geboren! Lees hier meer over het ontstaan en de geschiedenis van Toverland.

 Toffe fun facts voor kids

Verder lezen

Toverland is een familiebedrijf. Het attractiepark is opgericht door en eigendom van Jean Gelissen. Zijn zoon Jean junior is algemeen parkdirecteur.

Van ideeën, hoge kwaliteit en creativiteit wordt Jean Gelissen jr. gelukkig. “Elke dag mensen vrolijkheid bezorgen is het mooiste dat er is”, zegt de directeur van Toverland.

Avalon is niet alleen het grootste, maar ook het meest gedetailleerde themagebied van Toverland. En met de meest spectaculaire attracties, zoals boottocht Merlin’s Quest en wing coaster Fēnix.

Toverland-info voor kids
De geschiedenis van Toverland
24 uur in de houten achtbaan
Toveren met led-licht
Achter de bermen van de Magische Vallei
Interview met ontwerper Peter van Holsteijn
Artikelarchief van Toverland
Plattegrond van het park
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Toverland

Meest bezochte parkprofielen