Avalon in Toverland is af

Nieuwe belevenissen geven Avalon in Toverland kleur en vrolijkheid. Avalon is af, en is voortaan een feestelijk land. Directeur Jean Gelissen jr. en ontwerper Koen Huijben vertellen hoe feestelijk zij het groeiproces van Avalon vonden.

Het grijs van de rotsen, het staalblauw van achtbaan Fēnix en het groen van gras en bomen, er zat wel degelijk kleur in Avalon. Maar om te zeggen dat het nieuwste themagebied van Toverland een feestelijk geheel was, nee. Dat was begrijpelijk. Immers, in Avalon werd jarenlang strijd geleverd tegen heks Morgana. Daar word je niet blij van. Maar dat gevecht is geslecht: tovenaar Merlijn wist de gemene feeks definitief te verslaan. Alle reden voor meer kleur en vrolijkheid, vonden ze in Sevenum. Dus werden er vier nieuwe attracties gebouwd die stuk voor stuk feestelijkheid uitstralen.

Kleurrijke bloemen

Bij Dragonwatch, waarin gasten tot op zeventien meter hoogte getakeld worden en vervolgens omlaag suizen, hangen vlaggetjes en grote felrode vaandels. Bij de indrukwekkende draaimolen Pixarus cirkelen de vliegtuigjes boven een stemmig geel schoolgebouw. Draaimolen Jumping Juna straalt net zoveel plezier uit als de enthousiaste kinderen die er rondjes in huppen. En een ritje in Garden Tour door de kruidentuin van Merlijn gaat gepaard met fantasierijke dieren, enorme bonenstaken, kleurrijke bloemen en vreemde paddenstoelen.

Lees verder onder de foto’s

Het grote feest

Werken aan de uitbreiding van Avalon moet wel een feestelijke gebeuren zijn geweest, met al die vrolijke elementen, decoraties en details. “Klopt, het leven dat we in het gebied hebben gebracht maakte het heel feestelijk om er zoveel energie in te steken”, beaamt Jean Gelissen jr. (foto), directeur van het attractiepark. “Er is nu zoveel meer te zien, te doen en te beleven. Alles beweegt, alles maakt geluidjes, er is vrolijkere muziek en veel dynamiek. En het is nu echt voor iedereen; jong en oud kan een feestje vieren in Avalon, dat is echt wel het grote feest.”

Pretpark in een pretpark

“We dachten dat Avalon al wel voor iedereen was”, vervolgt Jean. “We hadden Fēnix als thrill ride en Merlin’s Quest was heel toegankelijk, maar nu hebben we met de vier nieuwe attracties en de vele speelmogelijkheden een compleet aanbod voor de hele familie. Je kunt nu ook veel meer tijd doorbrengen in Avalon; het is eigenlijk een klein pretpark in een pretpark. Dat was precies de bedoeling.” Dragonwatch is volgens de jonge directeur het perfecte voorbeeld van een attractie waar echt iedereen in kan. “Hij gaat mooi omhoog en omlaag, en een vergelijkbare attractie staat op niet veel andere plekken. Vooral op de manier waarop wij ‘m gemaakt hebben is het echt een heel gave attractie. Een feestje op zich!”

Lees verder onder de foto’s

Middeleeuws festivalplein

Voor ontwerper Koen Huijben (foto) is het plein voor restaurant Flaming Feather, waar drie van de vier nieuwe attracties omheen gesitueerd zijn, de meest feestelijke plek van het nieuwe Avalon. “We zijn er, vind ik, goed in geslaagd van dat plein een plek te maken waar bezoekers naar toe willen komen en willen verblijven. Ik kan me er een middeleeuws festival voorstellen waar tenten staan en mensen plezier hebben met elkaar.”

Sparky’s Splash Dock

Koen heeft zich vooral beziggehouden met de compleet gethematiseerde waterspeelplaats Sparky’s Splash Dock.”Mijn opdracht was redelijk vrij. Het idee ontstond om het te koppelen aan de Flaming Feather, als een soort losplaats aan het water voor de levering van de voorraad van het restaurant. Op sommige plekken in de speelplaats stroomt het water continu, op andere plekken moeten de kinderen pompen. Het water loopt dan door allerlei goten en door meerdere sluisjes, openingen en kantelbare elementen.”

Lees verder onder de foto’s

Geen compromissen

“Ja, het gaat goed met Toverland”, beaamt Jean jr. “We zijn een volwassen park geworden met een volwassen jaarkalender. Onze bezoekersaantallen groeien. Het is een feestje als je ergens aan begint en dat je ook de kracht hebt om alles tot in de puntjes af te kunnen maken. Waar we vroeger weleens ‘nee’ moesten zeggen tegen de laatste details, hebben we nu ‘ja’ tegen alles kunnen zeggen. Niet dat je zomaar met geld kunt strooien, maar het is wel heel fijn om iets dat je bedenkt – ook ‘along the way’ – dat je dat ook kunt verwezenlijken. Dat is een kracht die we nog niet zo lang hebben. Moeilijke keuzes maken hoort bij het proces, die waren er dit keer ook, maar we hebben geen compromissen hoeven te slikken. Zeker in de beleving was de insteek constant: we gaan ervoor!”

Pendulus Magicus

Alle kennis van het hele bedrijf zit in deze uitbreiding, vertelt de directeur. “Vanuit alle windrichtingen van Toverland is aan het vernieuwde Avalon gewerkt: landschappelijk, technisch, animatronics, licht en geluid, projecties, alles. We hebben er met heel veel mensen vier jaar lang aan gewerkt. Het lijkt misschien maar een klein gebied, maar er zit ontzettend veel tijd, energie en creativiteit in. En het is nog niet op: de Pendulus Magicus moet nog komen. Dat is echt een heel mooi ding. Hij staat nog in onze werkplaats, maar het is technisch gezien zo’n ingewikkeld apparaat. De Pendulus is een ruim acht meter hoge torenklok met ongelooflijk veel bewegende elementen erin. Die maakt Avalon echt helemaal af!”

Lees verder onder de foto’s

Persoonlijke strijd

Een zo’n complex vernieuwd themaland ontwerpen is niet alleen maar euforie, er komt ook wel eens persoonlijke strijd voorbij, vertelt Koen Huijben. “Als je iets helemaal tot in detail hebt uitgewerkt, met de exacte maten en de precieze kleuren, en dat je dan te maken krijgt met dingen die toch niet uit te voeren zijn zoals je bedacht had, dat levert persoonlijke strijd op. Je wilt dat het proces doorgaat, dus je moet accepteren dat het net iets anders is geworden. Soms zijn dat juist positieve veranderingen, maar af en toe moet je ook even slikken. Je moet heel creatief zijn en telkens weer kijken hoe je een vraag die bijvoorbeeld een bouwvakker stelt gaat oplossen. Je moet leren daarmee om te gaan, het hoort erbij. Daar heb ik wel stappen in kunnen maken in de ruim anderhalf jaar dat ik nu in Toverland werk. Maar ik ben zeer tevreden over het eindresultaat en het is heel fijn om te zien hoe de gasten ons harde werken ervaren.”

Lees verder onder de foto’s

Kippenvelmoment

Koen vertelt over het moment in het ontwerpproces dat hem het meest geraakt heeft: “Dat was toen we voor het eerst op de terp van Pixarus stonden en de trein van Fēnix eromheen raasde. Dat gaf echt een bijzonder gevoel. Tot dan was het alleen nog maar een computermodel. De eerste keer dat het in het echt gebeurde, riep absoluut emoties op. Dat was een kippenvelmoment.” De ontwerper van Toverland wil ook nog wel een geheimpje verklappen: in de schilderijen die aan de muren hangen in de wachtrij van Pixarus zijn verdekt de namen van de ontwerpers verstopt. “We hebben het wel vermiddeleeuwst”, lacht de designer. “Niet veel mensen zullen het waarschijnlijk doorhebben, maar het is wel leuk om ze te zoeken.” Koen wijst ook nog op het mobiel aan het plafond van de groepeerruimte van Pixarus. “De vliegtuigjes van Pixarus en de eilanden uit Merlin’s Quest cirkelen in dat perpetuum mobile rondom een middeleeuwse zon. Dat vind ik een heel mooi detail.”

Hoefijzerhartjes

Directeur Jean Gelissen jr. kijkt met een tevreden blik over het uitgebreide themaland. “Hoe wij met elkaar landschappelijk zo’n gebied kunnen maken, waarbij over alles is nagedacht, tot en met het straatwerk, dat vind ik het mooiste van alles”, vertelt hij met een contente glimlach op zijn gezicht. “Ik zou tegen onze bezoekers willen zeggen: kijk eens goed naar de grond. Dan vinden ze bijvoorbeeld bij Jumping Juna hartvormige hoefijzers in het beton. Eenhoorn Juna kon het niet laten om daar al vrolijk rond te draven toen het beton nog niet hard was. Hoefijzerhartjes, da’s mooi toch?”

De strijd is gestreden: meer vrolijkheid in Avalon

2 juli 2023 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Toverland

Meest bezochte parkprofielen