De strijd is gestreden: meer vrolijkheid in Avalon

In Avalon in Toverland is de strijd tegen heks Morgana gestreden. Daarom is er alle reden voor meer kleur en vrolijkheid, met nieuwe attracties als Pixarus, Dragonwatch, Jumping Juna en Waterdwarf Alley.

De machtige blauwe liftheuvel van achtbaan Fēnix in Toverland heeft stevige concurrentie. Aan de noord- en oostkant van themagebied Avalon wordt met man en macht gebouwd aan twee nieuwe horizonbepalende attracties. Die steken 40 en 27 meter de lucht in; hoogtes waar zelfs Fēnix respect voor toont. Tel daarbij op de bouwkranen die tijdelijk in stelling zijn gebracht om de nieuwe attracties te doen verrijzen en het is duidelijk dat de blik van bezoekers regelmatig de hoogte in gaat.

Flightschool of Magic

De richting hemel wijzende attracties Pixarus en Dragonwatch zijn slechts twee van de vijf nieuwe attracties die Toverland zijn gasten binnenkort voorschotelt. In Pixarus leert tovenaar Merlijn zijn leerlingen vliegen. De indrukwekkende draaimolen die bestaat uit een kolossale middenas waaraan twaalf vliegtuigjes zijn verbonden heeft dan ook als ondertitel ‘Flightschool of Magic’. In elk vliegtuigje is plaats voor één berijder, die zelf kan kiezen of hij een rustig zweeftochtje maakt of – door de vleugels met hendels heen en weer te bewegen – over de kop vliegt. De tweede beeldbepalende nieuwe attractie is Dragonwatch, waarin gasten tot op zeventien meter hoogte getakeld worden. Vervolgens suizen ze met een snelheid van negentien kilometer per uur omlaag en weer omhoog.

Water werd land

De toren van Dragonwatch priemt veertig meter de lucht in. “Dat is nou eens een wienie!”, wijst Toverlands lead designer Peter van Holsteijn (foto) naar boven. Een wienie is een hoog bouwwerk of een markante constructie die bezoekers verder een attractiepark in lokt. De markante torenkamer die helemaal bovenop Dragonwatch staat maakt dat de attractie een fotogeniek object in de skyline van het park is. De locatie van de toren was tot voor kort nog water. Het land waarop de drakenspotterstoren is geplaatst werd gewonnen uit de visvijver die het pretpark in Sevenum aan de noordkant begrenst.

Lees verder onder de foto’s

Torenkamer op Dragonwatch

De top van Dragonwatch was oorspronkelijk ontworpen voor een hoge Starflyer-zweefmolen die in 2020 op schetsen voorkwam, verklapt ontwerper Peter van Holsteijn. “We hebben altijd gezegd dat themagebied Avalon nog niet compleet was”, vertelt hij. “Op de allereerste schetsplannen uit 2015 stond bijvoorbeeld een kleine vrijvaltoren die uit het dak van een gebouw kwam. Maar het geld was destijds op – we gingen zelfs over het budget heen – dus verschillende ideeën zijn toen geschrapt. Maar altijd met de gedachte: ooit gaan we Avalon vervolmaken. In 2020 – twee jaar na de opening van Avalon – zetten we de eerste nieuwe ideeën op papier. Het baanbrekende plan om in de helix van achtbaan Fēnix een thrill ride te plaatsen ontstond toen. Een tientallen meters hoge Starflyer leek me wel wat, met daarbovenop een mysterieuze torenkamer. De kamer heb ik uiteindelijk verhuisd naar Dragonwatch; hij was te leuk om niet meer te gebruiken.”

Starflyer werd Skyflyer

Op de plek waar in de eerste schetsen een Starflyer stond, in de schuin gezette 360-graden-bocht van Fēnix, komt nu Pixarus, een Skyflyer van de Duitse firma Gerstlauer. “Voor ons voedingsgebied is dat een vrij unieke attractie”, vertelt Peter, “en bovendien betaalbaar. Eerst wilde ik een ruïne om de attractie heen bouwen, maar dat voorstel kon niet rekenen op ieders instemming. Toen werd het een school waarin gasten kunnen leren hoe je in deze attractie kunt vliegen. Ze stappen in een middeleeuwse vliegmachine en om die goed te kunnen bedienen, is uitleg nodig. Daarom passeren de bezoekers in de wachtrij een briefing-toren en zien ze zelfs een glimp van een klaslokaal alvorens op het flight deck aan te komen.”

Lees verder onder de foto’s

Grote uitdaging

Pixarus zelf was een moeilijk te thematiseren attractie, geeft Peter van Holsteijn toe. “Kijk, Fēnix is een vogel, maar wat doe je met de stoeltjes van Pixarus? Dat was een grote uitdaging: om die grote stalen machine middeleeuws te laten lijken. Om koud staal warm te maken. We hebben kleur gebruikt en veel houtmotieven. We werkten heel veel detailtekeningen uit. Zelfs voor de moeren op de vleugels hebben we vier designs gemaakt. We hebben heel veel moeite en energie gestoken in de ontwerptekeningen om de Duitse fabrikant van Pixarus, die zeshonderd kilometer verderop zit, te laten bouwen wat wij wilden.”

Nog meer nieuwigheden

Pixarus en Dragonwatch zijn niet de enige nieuwigheden die Toverland in de loop van dit seizoen aan het publiek zal presenteren. In het gebied rond Dragonwatch komen ook nog Jumping Juna en de Garden Tour. Jumping Juna is een kinderdraaimolen met zes voertuigen: drie in de vorm van de speelse eenhoorn Juna en drie als het ondeugende draakje Sparky. In de Garden Tour maken jonge bezoekers een ritje door de kruidentuin van tovenaar Merlijn. Ze komen oog in oog met fantasierijke dieren en zien enorme bonenstaken, kleurrijke bloemen en vreemde paddenstoelen. De pad tussen restaurant Flaming Feather, dat door de uitbreidingen ineens midden in het themagebied komt te liggen, en Pixarus wordt omgetoverd tot Waterdwarf Alley. In dit straatje met fantasievolle huisjes kunnen bezoekers interactief allerlei taferelen in gang zetten.

Lees verder onder de foto’s

Lengte van het verblijf

Over de uitbreiding van Avalon is lang en gedegen nagedacht, vertelt Peter. “We hebben daarvoor een strategische sessie gehad met Pieter Cornelis. Pieter is docent Theme park concepting & economics bij hogeschool Fontys in Tilburg en was al eerder bij Toverland betrokken. We constateerden dat iedereen wel roept om een darkride, maar dat dat niet de beste invulling was. Bij een darkride sta je eerst twintig minuten in de rij, om daarna in vijf minuten weer buiten te staan. Wij wilden ons meer focussen op de ALOS, de Average Length Of Stay. Door een mix van ervaringen en rides willen we bezoekers lang in Avalon vasthouden. Daarom zijn er beleefattracties, kijkattracties en doeattracties, zoals de ook nieuwe waterspeelplaats Sparky’s Splash Dock. En we wilden meer kleur en vrolijkheid in Avalon, een uitdrukkelijke wens van Toverland-eigenaar Jean Gelissen sr.”

Hergeboorte van Avalon

In Avalon worden straks meer verhalen verteld dan ooit. Met meer kleur dan ooit. “Er is alle reden om de hergeboorte van Avalon in te vullen met optimisme”, legt Peter van Holsteijn uit. “Heks Morgana is verslagen, Fēnix is uit zijn as herrezen. De strijd is over, er is geen gevaar meer, dus de vrolijkheid mag overheersen. Het is tijd voor ‘The next chapter’ van Avalon!”

Toverland vervolmaakt themagebied: Avalon is af
‘Opperhoofd zijn van Toverland geeft vleugels’

16 april 2023 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Illustraties: Toverland

Meest bezochte parkprofielen